In Nederland kun je tegenwoordig via diverse instellingen een gratis betaalrekening aanhouden, zoals via N26, Openbank en Revolut). Ook ontvang je soms rente over je saldo. Of je kunt gratis betalingen in diverse buitenlandse valuta doen tegen relatief gunstige wisselkoersen.

Besparing gratis betaalrekening

Ik reken potentiële besparingen altijd om naar wat ze me op de lange termijn opleveren. Dat geeft een realistischer beeld dan alleen naar de directe besparing kijken.

Geld dat ik bespaar laat ik namelijk voor me werken. En door het rente-op-rente effect is daardoor de daadwerkelijke besparing veel hoger dan dat die in eerste instantie lijkt. Ik vermenigvuldig een wekelijkse besparing met 752 om te weten wat die me in 10 jaar oplevert.

Stel je hebt de goedkoopste betaalrekening bij een van de grootbanken. Daarvoor betaal je meestal rond de €18 aan kosten per jaar. Dat is dus €0.35 per week. Het niet hebben van die kosten zou je in 10 jaar dus 752 * €0.35 = €263 opleveren.

Moneyou GO – gratis bankrekening met rente

Update augustus 2020: Moneyou houdt op te bestaan.

Moneyou GO is een gratis bankrekening bij een Nederlandse bank. Moneyou GO is een product van Moneyou, een dochter van ABNAMRO. De betaalrekening valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel.

Je krijgt rente over je saldo op deze betaalrekening, zie hier voor het actuele percentage.

Met de Moneyou GO betaalrekening kun je iDeal betalingen verrichten. Ook kun je de rekening als spaarrekening gebruiken en diverse spaarpotjes aanmaken.

Deze betaalrekening heeft ook beperkingen. Je kunt hem alleen via een app op je smartphone gebruiken, niet via bijvoorbeeld je pc. Je kunt ook geen automatische overboekingen instellen. Ook kun je geen creditcard aanvragen bij deze rekening.

Buitenlandse aanbieders gratis betaalrekening

Een aantal buitenlandse aanbieders heeft tegenwoordig ook een gratis bankrekening beschikbaar voor Nederlanders. Als nadeel hebben die meestal dat je niet met iDeal kunt betalen. Maar via die aanbieders kun je vaak wel relatief voordelig in vreemde valuta betalen of geld overmaken.

N26 gratis bankrekening

N26 heeft bijvoorbeeld zo’n gratis betaalrekening. Bij hen krijg je een gratis Maestro betaalpas. Je krijgt geen rente over je saldo. N26 is een Duitse bank en valt onder het Duitse depositogarantiestelsel.

Je kunt bij N26 een gratis Mastercard debitcard aanvragen. Daarmee kun je direct in diverse valuta betalen zonder opslagen. Ze hebben daarvoor Transferwise geïntegreerd in de N26 app. Dat is meestal aanzienlijk goedkoper dan vreemde valuta betalen met je gewone creditcard of bankpas door de gunstigere wisselkoersen en het ontbreken van opslagen.

Je kunt ook euro’s in diverse vreemde valuta zonder opslag overboeken. Ook dan krijg je de relatief gunstige wisselkoersen via Transferwise.

Bij N26 kun je ook gebruik maken van Apple Pay.

Openbank gratis spaar-/betaalrekening

Openbank heeft een gratis spaar-/betaalrekening. Bij hen krijg je ook een gratis betaalpas. Openbank is een Spaanse bank en valt onder het Spaanse depositogarantiestelsel. Dankzij Europese regelgeving kun je je rekeningen met een Spaans IBAN-rekeningnummer in Nederland zonder enige beperkingen gebruiken.

De eerste 6 maanden geeft de rekening 2% rente over de eerste € 5.000. Boven de € 5.000 ontvang je vanaf de eerste dag 0.20% rente. Na 6 maanden ontvang je over je gehele saldo 0.20% rente.

Revolut gratis bankrekening

Revolut is ook zo’n buitenlandse partij waar je een gratis betaalrekening aan kunt houden. Revolut is een Brits bedrijf. Je saldo is bij hen niet beschermd door een depositogarantiestelsel.

Via Revolut kun je ook rechtsreeks tegen relatief gunstige wisselkoersen in diverse valuta afrekenen en geld overmaken. Op weekdagen kan dat voor veel valuta zonder opslag tot een bedrag van £5.000 per maand. Daarboven en in het weekend geldt er wel een opslag. Via Revolut kun je daarnaast een prepaid Matercard aanvragen.

Bovenstaande opties maken het dus mogelijk om te besparen op de kosten voor een bankrekening.

Heb jij al een gratis bankrekening via partijen als N26, Openbank, of Revolut? Hoe bevalt je dat?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie