Goedkoopste supermarkt + bespaartips boodschappen


Hoe vind je de goedkoopste supermarkt? En wat zijn handige apps en tips om op boodschappen te besparen?

Goedkoop boodschappen doen kan je veel opleveren. Sinds we prijsbewust boodschappen doen bij de goedkoopste supermarkt is ons boodschappen budget voor 2 personen gedaald van 105 naar 80 per week. Een daling dus met ongeveer een kwart ten opzichte van wat we eerst uitgaven!

En we zijn echt niet minder of minder goed gaan eten. Sterker nog, het vlees en de kaas welke we eten zijn er in kwaliteit duidelijk op vooruit gegaan.

We zijn een paar handige bespaar apps gaan gebruiken, zoals de Afgeprijsd app. Hiermee kunnen we ons menu samenstellen op basis van afgeprijsde producten.

Daarnaast zijn we de meeste boodschappen bij de Lidl gaan doen. Sommige producten bleken bij Albert Heijn goedkoper dan bij de Lidl en kopen we daar.

Een paar producten kopen we bij de Jumbo, waardoor we korting krijgen. Daar betalen we namelijk met de Silvercard en sparen daarmee automatisch voor korting. Bij de Aldi kun je ook op deze manier punten sparen.

Dat lijkt misschien niet zo heel veel, een besparing van 25 euro in de week. Maar door het 8e wereldwonder van Einstein wordt een besparing van 25 euro per week levert maar liefst 18.800 in 10 jaar!

Goedkoopste supermarkt

Wat is de goedkoopste supermarkt van Nederland?

A-merken zijn volgens de Consumentenbond gemiddeld 40% duurder dan huismerken. Door huismerken te kopen kun je dus al veel besparen. Maar omdat de kwaliteit van huismerken veel kan verschillen, is vergelijken van supermarkten door naar huismerken te kijken lastig. Ze hebben supermarkten dan ook vergeleken door naar A-merken te kijken.

Volgens onderzoek van de Consumentenbond was Jumbo, afhankelijk van het filiaal, de goedkoopste supermarkt van 2020. De Spar was de duurste supermarkt.

Let op, Jumbo hanteert per winkel verschillende prijsniveau’s. Zie hier welk prijsniveau de Jumbo bij jou in de buurt hanteert.

De verschillen tussen alle winkels liepen op tot maar liefst 20%. Ongelooflijk veel vind ik; door gewoon op te letten bij welke winkel je je boodschappen doet kun je dus al bijna de helft besparen op je boodschappenbudget als je nu bij de duurste winkel je boodschappen doet.

Goedkoop boodschappen doen – onze ervaring

Voordat wij prijsbewust boodschappen deden kochten we alles bij de Albert Heijn, brood bij de bakker en kaas + fruit + groenten op de markt. Bij ons liggen de Albert Heijn en de Lidl het dichtst bij ons huis en tegenover elkaar, dus daar onze boodschappen halen is wel lekker makkelijk.

Brood halen we nog steeds bij de bakker. Wel iets duurder dan supermarktbrood, maar de meerprijs meer dan waard vinden we. Gewoon niet te vergelijken veel lekkerder.

We zijn voor de overige boodschappen de prijzen gaan vergelijken tussen Albert Heijn, Lidl, de markt en een biologische boer.

Markt duurst, Lidl goedkoopst

De markt viel meteen af, die was de duurste! De Lidl bleek voor de meeste producten de goedkoopste supermarkt te zijn. Voor biologisch vlees en kaas bleek de boer de goedkoopste (en duidelijk de lekkerste).

Het bleek dat voor ons boodschappenbriefje de over het algemeen goedkope supermarkt Lidl niet altijd goedkoper was dan de Albert Heijn. Met name de Basic producten van de Albert Heijn zijn regelmatig goedkoper dan de alternatieven bij de Lidl. Dit wisselt echter sterk in de loop van de tijd.

Hier wat voorbeelden van producten op ons laatste boodschappenlijstje, waarbij deze producten toen bij de Albert Heijn goedkoper waren dan bij de Lidl:

Prijsvergelijk AH en Lidl

Het loont dus per product te kijken welke supermarkt het goedkoopst is.

Appie app gebruiken in Lidl

We beginnen altijd bij de Lidl. Als we twijfelen of de Lidl het goedkoopst is kijken we in de winkel wat de prijs is en zoeken dan op de Appie app meteen even op wat het bij de Albert Heijn kost. Dan kiezen we de goedkoopste supermarkt. Omdat de Lidl app geen prijzen laat zien beginnen we altijd bij de Lidl, zodat we toch prijzen kunnen vergelijken.

Houdbare spullen in het groot inkopen

Wat we ook zijn gaan doen is houdbare spullen veel meer in het groot  inkopen tijdens aanbiedingen. Dat scheelt echt zo tientallen procenten!

Vleeswaren invriezen

Ook vriezen we tegenwoordig van vleeswaren steeds de helft in zodra we met onze boodschappen thuis komen. Vervolgens halen we halverwege de week wat vleeswaren uit de vriezer, zodra de eerste paar halve porties op zijn. Zo krijgen we meer variatie en is het altijd (vries)vers. Maar het belangrijkste, we hoeven nu nooit meer restjes weg te gooien omdat ze niet meer fris zijn. Dat deden we eerst regelmatig. En zo besparen we met gemak 10-20% op de uitgaven aan vleeswaren.

Bespaartips boodschappen

Voor de getrainde consuminderaars onder ons wellicht gesneden koek, voor de newbie consuminderaars wellicht wel leerzaam:

Maak van tevoren een boodschappenlijstje en gebruik een of meerdere van onderstaande apps

Zo zorg je ervoor dat je alleen dat koopt wat je nodig hebt. Vraagt wel wat discipline om ervoor te zorgen dat je de verleidingen in de winkel weerstaat. Ga voor groenten, fruit, maar vooral voor kruiden en specerijen overigens vooral ook eens naar een Turkse supermarkt, die zijn vaak relatief goedkoop. Door onderstaande apps te gebruiken kun je je weekmenu afstemmen op datgene wat in de aanbieding is of bijvoorbeeld goedkoop in bulk inkopen:

Afgeprijsd app

De Afgeprijsd app laat zien welke producten bij jou in de supermarkt buurt tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten en daarom met korting te koop zijn. Deze app is oorspronkelijk gemaakt om voedselverspilling tegen te gaan.

Je kunt heel eenvoudig je supermarkt selecteren en krijgt dan direct een overzicht van alle afgeprijsde producten. De app is helemaal gratis. Met een beetje geluk zit jouw supermarkt erbij.

Kruiden en specerijen

Via van Beekum kun je vaak flink goedkoper dan in de supermarkt je kruiden en specerijen inkopen.

Hiiper app

Hiiper is een app waarmee je ook simpel & snel kunt vergelijken waar je boodschappenlijstje vandaag het goedkoopst is. Via de website of de app maak je je lijstje en Hiiper berekent direct de kosten van dat lijstje bij supermarkten in de buurt.

Scoupy app

Getipt door Anna in de reacties onder deze post heb ik deze app toegevoegd aan dit overzicht. Met de Scoupy app krijg je korting op diverse A-merk producten of kun je ze zelfs helemaal gratis uitproberen. Ook kun je spaarpunten verzamelen bij de aankoop van bepaalde producten, waarmee je spaart voor diverse acties.

Voordeelmuis

Door Voordeelmuis te gebruiken zie je in één oogopslag in welke supermarkt de spullen die je wilt kopen eventueel in de aanbieding zijn. Zoeken kun je op woord, merk, winkel of categorie.

Doe één keer per week boodschappen

Hoe minder vaak je in de winkel komt, des te minder kom je in de verleiding om dingen te kopen die je niet echt nodig hebt.

Ga met een volle maag boodschappen doen

Om die verleidingen te weerstaan helpt het natuurlijk ook om geen boodschappen te doen als je honger hebt. Dan koop je namelijk veel sneller teveel en dingen die je niet echt nodig hebt.

Boodschappen voorraad

Bestel je boodschappen online zodat je niet verleid wordt tot impuls aankopen

Dan moet je besparing wel opwegen tegen de bezorgkosten. Naast de bekendere bezorgservice van Albert Heijn hebben bijvoorbeeld Coop en Super tegenwoordig ook de mogelijkheid om online je boodschappen te doen en te laten bezorgen.

Kijk onderin de schappen

De duurdere merken worden meestal op ooghoogte uitgestald. De goedkopere merken liggen meestal onderin of helemaal bovenin. Kijk dus vooral daar.

Let op met A-merken in de reclame

Meestal zijn A-merken in de reclame nog steeds duurder dan de basic of eigen merk producten wanneer die niet in de reclame zijn. Let ook op met Delicieux producten bij de Lidl, die vinden wij vaak behoorlijk aan de prijs.

Sla groot in als een houdbaar product in de aanbieding is

Dit kan je zo 10-20% schelen op dat product. Hier onze voorraad keukenrollen:

Korting boodschappen

Betaaltips

Spaar airmiles bij Albert Heijn

Bij Albert Heijn krijg je airmiles bij het betalen. Mooi meegenomen zonder extra moeite. Kan je op jaarbasis zo een paar tientjes opleveren.

Korting via Jumbo en Aldi

Bij Jumbo en Aldi kun je met creditcard betalen. Wij sparen voor kortingen door te betalen met de Silvercard. Bij tanken gebruiken we ook die kaart. Deze kaart is een jaar gratis. Mijn vrouw en ik gebruiken hem om en om steeds een jaar gratis, zodat de kaart ons nooit iets kost.

Deze miles kun je gebruiken om in te wisselen voor producten of om vliegtickets te kopen. Je kunt ze ook inwisselen voor bol.com cadeaukaarten.

Als je via Flying Blue bij bijvoorbeeld bol.com, Ikea, Zalando, Hema, Albelli, enzovoorts iets aankoopt krijg je extra miles.

 

Waar doe jij je boodschappen? Heb jij nog tips? Gebruik jij nog andere apps die je helpen te besparen?

 

Veelgestelde vragen

Welke app laat zien op welke producten korting zit?

De Afgeprijsd app laat zien welke producten bij jou in de supermarkt buurt tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten en daarom met korting te koop zijn.

Waar kun je goed vers vlees en kip van Hollandse bodem kopen?

Via Grutto kun je relatief voordelig vers, traceerbaar (biologisch) vlees en kip van Hollandse bodem online bestellen.

Hoe kun je automatisch voor korting sparen?

Bij Jumbo en Aldi kun je met creditcard betalen. Wij sparen voor kortingen door te betalen met de Silver Card (eerste jaar gratis), waarmee je automatisch punten spaart die korting geven.

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12856 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

98 gedachten over “Goedkoopste supermarkt + bespaartips boodschappen

 • Wim

  Ga voor groenten, fruit, maar vooral voor kruiden en specerijen eens naar een turkse supermarkt, dat scheelt nog flink met de websites die ik hier genoemd zie.

 • Kris

  Wij hanteren ongeveer dezelfde tactiek. Daarnaast zorgen wij er ook vaak voor dat we in grootverpakking kopen. Dat scheelt meestal 10% of meer (bulkkorting). Daarnaast kun je een kleine pot kopen van iets of een grote pot. Wij kopen altijd de grote (ook al zijn we maar met z’n tweeen). Tenzij we er echt niet veel van gebruiken. Scheelt veel en we hoeven nooit iets weg te gooien. Het komt prima op! Met kruiden doen we dat ook zo. We hebben een keukenkastje leeggemaakt voor alle grootverpakkingen. Kruiden, bloem (25kg), havermout 2,5kg etc. Ik bak zelf overheerlijk brood.
  De (biologische) boer is inderdaad vaak goedkoper en beter. De Notenshop verkoopt ontzettend goede kwaliteit producten voor weinig geld. Pit en pit verkoopt zeer goede kruiden voor weinig geld.

 • Misja

  Ik gebruik de Too Good To Go app. Voor 1/3 van de reguliere prijs kun je dan aan het einde van de dag eetwaren of voedsel ophalen bij bijvoorbeeld bakkers, supermarkten, afhaalrestaurants en zo voort die de volgende dag niet meer verkocht kunnen worden. Wat je krijgt is een verrassing (‘magic box’). Per aanbieder kun je reviews zien. Het aantal op te halen magic boxen is beperkt, dus zaak om regelmatig de app te checken.

  Niet overal in Nederland is het aanbod even groot. Maar ik woon in de stad en na wat uitproberen heb ik inmiddels m’n favoriete aanbieders gevonden. In mijn geval bijvoorbeeld een desembakker waarvan de inhoud van de magic box prima in te vriezen is (ja, zelfs stokbrood!).

 • Frederique

  Wellicht ook een optie om vaker hetzelfde te eten,ipv continu af te wisselen. In vele werelddelen eet men eenzijdig goed,en blijven mensen tot op late leeftijd gezond. Door je vast te houden aan een goed eenzijdig dieet,bespaar je enorm veel tijd en geld.

 • Michiel

  Misschien interessant: gratis betaalrekening bij Openbank.nl en gratis creditcards met cashback bij supermarkten van Curve en Vivid. Ik heb de en/of rekening van de ING opgezegd en gebruik Openbank nu een half jaar zonder problemen.

 • berkenbos

  Interessante blog! In deze pandemie zijn alle bespaar tips zeker welkom. Al mijn boodschappen deed ik altijd bij de AH, maar na deze blog heb ik zeker de andere supermarkten uitgeprobeerd. Scheelde wel veel in het besparen. Dank je voor deze tips!

 • Pytha

  Best FOB, ik lees met genoegen je blogs en tips. Bij de goedkoopste boodschappen blijkt de ‘ hiiper’ app echter niet te werken voor mijn 06 nummer en is onvindbaar in de app store.

 • Nadia

  Hoi, ik heb tegenwoordig ook de lidl app, dan kun je vouchers inzetten en heb je ook korting. Zo kocht ik laatst 6 doosjes cappuccino cups met 30% korting per doosje! En zo hebben ze wel vaker korting op producten die ik normaal ook al koop. Scheelt toch weer.