Goedkoopste supermarkt + bespaartips boodschappen


Hoe vind je de goedkoopste supermarkt? En wat zijn handige apps en tips om op boodschappen te besparen?

Goedkoop boodschappen doen kan je veel opleveren. Sinds we prijsbewust boodschappen doen bij de goedkoopste supermarkt is ons boodschappen budget voor 2 personen gedaald van 105 naar 80 per week. Een daling dus met ongeveer een kwart ten opzichte van wat we eerst uitgaven!

En we zijn echt niet minder of minder goed gaan eten. Sterker nog, het vlees en de kaas welke we eten zijn er in kwaliteit duidelijk op vooruit gegaan.

We zijn een paar handige bespaar apps gaan gebruiken, zoals de Afgeprijsd app. Hiermee kunnen we ons menu samenstellen op basis van afgeprijsde producten.

Daarnaast zijn we de meeste boodschappen bij de Lidl gaan doen. Sommige producten bleken bij Albert Heijn goedkoper dan bij de Lidl en kopen we daar.

Een paar producten kopen we bij de Jumbo, waardoor we korting krijgen. Daar betalen we namelijk met de Silvercard en sparen daarmee automatisch voor korting. Bij de Aldi kun je ook op deze manier punten sparen.

Dat lijkt misschien niet zo heel veel, een besparing van 25 euro in de week. Maar door het 8e wereldwonder van Einstein wordt een besparing van 25 euro per week levert maar liefst 18.800 in 10 jaar!

Goedkoopste supermarkt

Wat is de goedkoopste supermarkt van Nederland?

A-merken zijn volgens de Consumentenbond gemiddeld 40% duurder dan huismerken. Door huismerken te kopen kun je dus al veel besparen. Maar omdat de kwaliteit van huismerken veel kan verschillen, is vergelijken van supermarkten door naar huismerken te kijken lastig. Ze hebben supermarkten dan ook vergeleken door naar A-merken te kijken.

Volgens onderzoek van de Consumentenbond was Jumbo, afhankelijk van het filiaal, de goedkoopste supermarkt van 2020. De Spar was de duurste supermarkt.

Let op, Jumbo hanteert per winkel verschillende prijsniveau’s. Zie hier welk prijsniveau de Jumbo bij jou in de buurt hanteert.

De verschillen tussen alle winkels liepen op tot maar liefst 20%. Ongelooflijk veel vind ik; door gewoon op te letten bij welke winkel je je boodschappen doet kun je dus al bijna de helft besparen op je boodschappenbudget als je nu bij de duurste winkel je boodschappen doet.

Goedkoop boodschappen doen – onze ervaring

Voordat wij prijsbewust boodschappen deden kochten we alles bij de Albert Heijn, brood bij de bakker en kaas + fruit + groenten op de markt. Bij ons liggen de Albert Heijn en de Lidl het dichtst bij ons huis en tegenover elkaar, dus daar onze boodschappen halen is wel lekker makkelijk.

Brood halen we nog steeds bij de bakker. Wel iets duurder dan supermarktbrood, maar de meerprijs meer dan waard vinden we. Gewoon niet te vergelijken veel lekkerder.

We zijn voor de overige boodschappen de prijzen gaan vergelijken tussen Albert Heijn, Lidl, de markt en een biologische boer.

Markt duurst, Lidl goedkoopst

De markt viel meteen af, die was de duurste! De Lidl bleek voor de meeste producten de goedkoopste supermarkt te zijn. Voor biologisch vlees en kaas bleek de boer de goedkoopste (en duidelijk de lekkerste).

Het bleek dat voor ons boodschappenbriefje de over het algemeen goedkope supermarkt Lidl niet altijd goedkoper was dan de Albert Heijn. Met name de Basic producten van de Albert Heijn zijn regelmatig goedkoper dan de alternatieven bij de Lidl. Dit wisselt echter sterk in de loop van de tijd.

Hier wat voorbeelden van producten op ons laatste boodschappenlijstje, waarbij deze producten toen bij de Albert Heijn goedkoper waren dan bij de Lidl:

Prijsvergelijk AH en Lidl

Het loont dus per product te kijken welke supermarkt het goedkoopst is.

Appie app gebruiken in Lidl

We beginnen altijd bij de Lidl. Als we twijfelen of de Lidl het goedkoopst is kijken we in de winkel wat de prijs is en zoeken dan op de Appie app meteen even op wat het bij de Albert Heijn kost. Dan kiezen we de goedkoopste supermarkt. Omdat de Lidl app geen prijzen laat zien beginnen we altijd bij de Lidl, zodat we toch prijzen kunnen vergelijken.

Houdbare spullen in het groot inkopen

Wat we ook zijn gaan doen is houdbare spullen veel meer in het groot  inkopen tijdens aanbiedingen. Dat scheelt echt zo tientallen procenten!

Vleeswaren invriezen

Ook vriezen we tegenwoordig van vleeswaren steeds de helft in zodra we met onze boodschappen thuis komen. Vervolgens halen we halverwege de week wat vleeswaren uit de vriezer, zodra de eerste paar halve porties op zijn. Zo krijgen we meer variatie en is het altijd (vries)vers. Maar het belangrijkste, we hoeven nu nooit meer restjes weg te gooien omdat ze niet meer fris zijn. Dat deden we eerst regelmatig. En zo besparen we met gemak 10-20% op de uitgaven aan vleeswaren.

Bespaartips boodschappen

Voor de getrainde consuminderaars onder ons wellicht gesneden koek, voor de newbie consuminderaars wellicht wel leerzaam:

Maak van tevoren een boodschappenlijstje en gebruik een of meerdere van onderstaande apps

Zo zorg je ervoor dat je alleen dat koopt wat je nodig hebt. Vraagt wel wat discipline om ervoor te zorgen dat je de verleidingen in de winkel weerstaat. Ga voor groenten, fruit, maar vooral voor kruiden en specerijen overigens vooral ook eens naar een Turkse supermarkt, die zijn vaak relatief goedkoop. Door onderstaande apps te gebruiken kun je je weekmenu afstemmen op datgene wat in de aanbieding is of bijvoorbeeld goedkoop in bulk inkopen:

Afgeprijsd app

De Afgeprijsd app laat zien welke producten bij jou in de supermarkt buurt tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten en daarom met korting te koop zijn. Deze app is oorspronkelijk gemaakt om voedselverspilling tegen te gaan.

Je kunt heel eenvoudig je supermarkt selecteren en krijgt dan direct een overzicht van alle afgeprijsde producten. De app is helemaal gratis. Met een beetje geluk zit jouw supermarkt erbij.

Kruiden en specerijen

Via van Beekum kun je vaak flink goedkoper dan in de supermarkt je kruiden en specerijen inkopen.

Hiiper app

Hiiper is een app waarmee je ook simpel & snel kunt vergelijken waar je boodschappenlijstje vandaag het goedkoopst is. Via de website of de app maak je je lijstje en Hiiper berekent direct de kosten van dat lijstje bij supermarkten in de buurt.

Scoupy app

Getipt door Anna in de reacties onder deze post heb ik deze app toegevoegd aan dit overzicht. Met de Scoupy app krijg je korting op diverse A-merk producten of kun je ze zelfs helemaal gratis uitproberen. Ook kun je spaarpunten verzamelen bij de aankoop van bepaalde producten, waarmee je spaart voor diverse acties.

Voordeelmuis

Door Voordeelmuis te gebruiken zie je in één oogopslag in welke supermarkt de spullen die je wilt kopen eventueel in de aanbieding zijn. Zoeken kun je op woord, merk, winkel of categorie.

Doe één keer per week boodschappen

Hoe minder vaak je in de winkel komt, des te minder kom je in de verleiding om dingen te kopen die je niet echt nodig hebt.

Ga met een volle maag boodschappen doen

Om die verleidingen te weerstaan helpt het natuurlijk ook om geen boodschappen te doen als je honger hebt. Dan koop je namelijk veel sneller teveel en dingen die je niet echt nodig hebt.

Boodschappen voorraad

Bestel je boodschappen online zodat je niet verleid wordt tot impuls aankopen

Dan moet je besparing wel opwegen tegen de bezorgkosten. Naast de bekendere bezorgservice van Albert Heijn hebben bijvoorbeeld Coop en Super tegenwoordig ook de mogelijkheid om online je boodschappen te doen en te laten bezorgen.

Kijk onderin de schappen

De duurdere merken worden meestal op ooghoogte uitgestald. De goedkopere merken liggen meestal onderin of helemaal bovenin. Kijk dus vooral daar.

Let op met A-merken in de reclame

Meestal zijn A-merken in de reclame nog steeds duurder dan de basic of eigen merk producten wanneer die niet in de reclame zijn. Let ook op met Delicieux producten bij de Lidl, die vinden wij vaak behoorlijk aan de prijs.

Sla groot in als een houdbaar product in de aanbieding is

Dit kan je zo 10-20% schelen op dat product. Hier onze voorraad keukenrollen:

Korting boodschappen

Betaaltips

Spaar airmiles bij Albert Heijn

Bij Albert Heijn krijg je airmiles bij het betalen. Mooi meegenomen zonder extra moeite. Kan je op jaarbasis zo een paar tientjes opleveren.

Korting via Jumbo en Aldi

Bij Jumbo en Aldi kun je met creditcard betalen. Wij sparen voor kortingen door te betalen met de Silvercard. Bij tanken gebruiken we ook die kaart. Deze kaart is een jaar gratis. Mijn vrouw en ik gebruiken hem om en om steeds een jaar gratis, zodat de kaart ons nooit iets kost.

Deze miles kun je gebruiken om in te wisselen voor producten of om vliegtickets te kopen. Je kunt ze ook inwisselen voor bol.com cadeaukaarten.

Als je via Flying Blue bij bijvoorbeeld bol.com, Ikea, Zalando, Hema, Albelli, enzovoorts iets aankoopt krijg je extra miles.

 

Waar doe jij je boodschappen? Heb jij nog tips? Gebruik jij nog andere apps die je helpen te besparen?

 

Veelgestelde vragen

Welke app laat zien op welke producten korting zit?

De Afgeprijsd app laat zien welke producten bij jou in de supermarkt buurt tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten en daarom met korting te koop zijn.

Waar kun je goed vers vlees en kip van Hollandse bodem kopen?

Via Grutto kun je relatief voordelig vers, traceerbaar (biologisch) vlees en kip van Hollandse bodem online bestellen.

Hoe kun je automatisch voor korting sparen?

Bij Jumbo en Aldi kun je met creditcard betalen. Wij sparen voor kortingen door te betalen met de Silver Card (eerste jaar gratis), waarmee je automatisch punten spaart die korting geven.

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12832 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een oranje link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

98 gedachten over “Goedkoopste supermarkt + bespaartips boodschappen

 • Ger

  BOERENBOND, Voor mensen met katten een goede tip, katten zand is in de supermarkt nogal duur, bij de boerenbond (Petsplace) krijg je een zak katten zand van 20 liter voor € 4.00 (Bij AH 6 liter voor € 4.00 ) (afgelopen week was er zelfs nog korting op, als je 8 zakken kocht betaalde je maar € 3,25 per zak). 

 • Hayley

  Hallo FOB,

  Ik heb meerdere blogs van u gelezen en vind het leerzaam. Echter, merk ik dat sommige niet volledig zijn.
  Zo nu bij MoneYou. Voor de volledigheid: MoneYou is kosteloos maar stelt de voorwaarde dat men een tegenrekening hebt en daar zit wel kosten aan verbonden. Dus ik begrijp niet goed wat de kostenbesparende voordeel hiervan is.
  Zo ook bij de weergave van cijfers van aftrekbare jaarruimte bij belastingaangifte: de hoogte van aftrekbare jaarruimte wordt bepaald door factor A en je jaarinkomen van dat jaar.

 • Xavier de Vries

  Super fijn zo’n lijst met handige tips om op de financien te kunnen letten!
  Zelf kijk ik ook altijd via folderbode.nl, hier vind je elke week nieuwe mooie aanbiedingen, misschien ook handig voor jullie?

 • LL

  Erg bedankt voor je blogs ook over beleggen in indexfondsen etc. Ik vind MMM ook erg leuk om te volgen, maar het is toch handig om een iets reeler beeld te krijgen tav de Nederlandse omstandigheden. Moest eigenlijk nooit wat van beleggen hebben, te risicovol, kennis hebben etc. Maar hoe jij het beschrijft, valt dit echt wel in mijn straatje en wil ik er ook aan gaan beginnen, al vind ik het herbalanceren, verhoudingen etc. nog allemaal wat vaag. Wellicht dat het zich zal uitwijzen als ik in de praktijk bezig ben. Ik heb gisteren flink je blogs doorgespit, aantekeningen gemaakt en vandaag de hypotheek onder de loep genomen en dit Amex verhaal aan het uitzoeken. De financien goed in beeld hebben, het minder spenderen, niets op krediet kopen en schijt hebben aan alles wat hip is, zijn zaken die al lang van nature gaan. Die spaarrentes van nu schiet je echt niets mee op dus dit is een goed onderdeel om verder mee te gaan! Love the knowledge sharing, keep up the good work!
  (sorry dat ik het in 3 losse moest doen, kreeg een error dat het te lang was ;-), wilde toch graag even mijn dankbaarheid tonen!)

 • LL

  Ik zat daarna nog met het OM HET JAAR een andere kaart en het behouden van miles. Eerst las ik jouw reactie hier niet goed over, later ging ik er over nadenken en begon ik het te snappen. Soms moet je gewoon ff dingen 4x lezen i.c.m. de Amex/Flying Blue bronnen erbij. Zolang je dus blijft betalen met de creditcard, wordt de geldigheid van je miles dus continue met 2 jaar verlengd en verlopen ze daardoor dus niet. Serieus, had ik eerder moeten weten ;-). Kwam ik nog wel op iets, een jaar niet met een Amex kaart betalen zodat je er niet voor betaald. Ik neem aan dat dat is zodra je opzegt, er een “wachttijd” op zit, zodat niet iedereen continu opzegt en direct weer lid wordt om extra’s mee te krijgen? Als je dan toch met z’n 2en bent, is het dan niet net zo handig om ene jaar persoon A gratis kaart, einde vh jaar opzeggen en voor persoon B een gratis kaart, die na een jaar weer opzeggen en persoon A schaft weer een kaart aan etc etc. Dan vermijd je en de extra kosten, maar spaar je in het oversla jaar op de ander zn account? Is jouw ervaring dat ze dus eigenlijk elk jaar wel een van de kaarten gratis aanbieden?

 • LL

  Bedankt, ik snap je alweer een stuk beter. Heb me even goed ingegraven in de verschillen tussen de Green card (waar je membership rewards spaart) en de Silver card (de Flying Blue combi) en welke mij het meeste zou opleveren, vooral op het gebied van tickets. Ben als voorbeeld eens uitgegaan van een retourtje Bangkok, geen andere acties waarmee je meer miles kunt sparen, alleen maar sparen dmv boodschappen/tanken etc.

  Flying Blue Silver Card: een (Economy) vlucht Amsterdam Bangkok kost volgens de mileage calculator 36.000 miles dus voor een retourtje 72.000. In het slechtste geval dat je dus alleen maar miles spaart met de dagelijkse dingen en je spaart tegen 0,80 euro voor 1 mile kom je uit op EUR57.600 wat je moet uitgeven om 1 retourticket te kunnen kopen. Hier betaal je alleen het basistarief mee, er komen nog taxen overheen, zo’n EUR250.

  Rewards Membership via de Greencard: Een rechtstreeks ticket naar Bangkok kost volgens de Amex Travel site afgerond EUR700. Ik ben tegengekomen dat elke 12.500 punten EUR50 waard is. Dus om voor 1 persoon een retourticket hiermee te kunnen kopen moet je eerst EUR175.000 uitgeven met die creditcard.

  Een enorm verschil dus en ondanks dat ik geen Skyteam fan ben, neig ik hierdoor toch echt naar de Flying Blue kaart, want hier lijken de gespaarde miles gewoon 3x zoveel waard te zijn dan de rewards. En dan krijg je nog allemaal extra miles als de autohuur ermee boekt, hotels via booking.com regelt, zaken die ik altijd al doe.

 • Mr FOB Bericht auteur

  Je Flyning Blue account hou je gewoon en daar blijven je miles geldig:

  —-Quote website AMEX—

  In het Flying Blue-programma blijven Miles geldig als u eens in de 2 jaar een vlucht met KLM en Air France of een van de andere SkyTeam partners maakt. Als u binnen die periode niet vliegt, dan komen de gespaarde Miles te vervallen. De Flying Blue – American Express cards bieden hier een oplossing voor. Bij élke uitgave met de kaart wordt de geldigheid van uw totale Miles-saldo namelijk met 2 jaar verlengd. Zo stelt u uw Miles-saldo eenvoudig veilig, ook als u een periode niet vliegt.

  —Einde quote—

  Zie Bespaartip: Gratis vliegen voor wat tips hoe de Flying Blue punten in te zetten

 • LL

  Tnx voor je snelle reactie! Kun je het nog iets specifieker maken? Behoud je dan dezelfde account, maar meld je je dan aan voor een nieuwe kaart elk jaar, dus upgrade of downgrade je je card binnen hetzelfde account afhankelijk van lopende acties? En ze hebben dus elk jaar een kaart die gratis te gebruiken is?

  Ik kom nl. dit tegen: “Hoe lang zijn de Membership Rewards punten geldig?
  Uw Membership Rewards punten blijven net zo lang geldig als uw account actief is. Wanneer uw lidmaatschap bij American Express is beëindigd, vervallen uw Membership Rewards. De punten moeten binnen 30 dagen na annuleren van de Card danwel annuleren van het Membership Rewards programma worden ingewisseld, daarna zijn ze niet meer geldig.”

  Heb je voorbeelden van wat je ermee hebt gespaard aan boodschappen, tanken etc. en wat je daar mee hebt kunnen doen?

  Ben me ook aan het verdiepen in de verschillende kaarten met/zonder Flying Blue. Wat is jouw ervaring met de Membership Rewards vs de Miles sparen bij Flying Blue? Mag graag reizen, maak 1 grote reis per jaar (reis niet zakelijk) maar ben geen fan van de Skyteam airlines dus vlieg daar niet vaak genoeg mee om Miles onbeperkt te kunnen behouden.

 • LL

  Bedankt voot je interessante blogs. Wat mij aan deze opviel was de spaar/credit kaarten en mis daar nog wat toelichting in. Een reden voor mij om bijv. niet aan airmiles te gaan is omdat je ervoor moet betalen. Waarom betalen voor kortingen, kan dat echt uit? Net zoals koopzegels, klinkt mij altijd als verkapte oplichterij, zogen. korting maar er wel voor betalen en wie zegt/berekent of je er daadwerkelijk voordeel uit haalr. Heb je een conceet voorbeeld hoe je met de green card werkt? Want op de AX site staat dat deze na het 1e jaar 5,50 euro kost. Alvast erg bedankt!

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik heb om het jaar een Goldcard of Silvercard, afhankelijk van welke een jaar gratis is. Miles blijven 2 jaar geldig vanaf laatste betaling met de kaart en kan ik na een jaar zonder kaart dus gewoon mee doorsparen. De kaart kost me dus niets

 • Timothy

  Hi MrFob, ook ik houd me veel bezig met efficient boodschappen/inkopen doen. Dit heb ik van kleins af aan geleerd van mijn moeder die bijv. regelmatig 10 tot 20 pakken Taksi in huis haalde of 6-10 stuks Coolbest. Verse zalm of garnalen en vele andere producten kocht ze alleen in de aanbieding. Geen enkele folder werd weggegooid.

  Recentelijk heb ik in mijn vrije tijd een hulpmiddel ontwikkeld om makkelijker supermarkten te vergelijken en op de hoogte te blijven van aanbiedingen. Je hebt op deze pagina al een aantal apps/sites genoemd. Een van de extra’s op supermarktscanner is dat je de prijshistorie van alle producten kunt bekijken om te zien hoe regelmatig een product/merk in de bonus/aanbieding is (en of je dus liever nog een week of 2 wacht met inkopen) en je kunt een notificatie krijgen wanneer een bepaald product in de aanbieding is. Bij groente en fruit is ook een extra prijsgrafiek te zien die het seizoenseffect aantoont (e.g. asperges, aardbeien etc)

  Bekijk het eens en laat maar weten of het in het lijstje thuis past!