Indexbeleggen, hoe werkt dat?

Indexbeleggen is beleggen in fondsen die exact hetzelfde rendement en risico willen behalen als een bepaalde beursindex, zoals de AEX index, de Dow Jones index of de MSCI World index. Dit doen de indexfondsen (ook wel ETF’s genoemd) door die index na te bootsen.

Hoe deze indexfondsen dat precies doen? Door te beleggen in dezelfde aandelen of obligaties als die in de index voorkomen. In exact dezelfde verhouding als waarin ze in de index zijn opgenomen. Doordat een indexfonds dezelfde samenstelling heeft als de index volgt de waardeontwikkeling van het fonds ook de waardeontwikkeling van de index.

Voordelen van indexbeleggen

Er zijn heel wat redenen waarom je voor deze beleggingsvariant zou kunnen kiezen:

  • Hiermee realiseer je tegen lage kosten heel eenvoudig een goed gespreide belegging. Goede spreiding is nodig om je risico te minimaliseren. Wanneer één bedrijf slecht presteert en jij hebt daar aandelen in, dan kun je daar flink last van hebben. Wanneer dat bedrijf samen met duizenden andere bedrijven in je indexfonds zit, heb je daar nauwelijks last van.
  • Voor heel veel mensen is het een fijne bijkomstigheid dat je dankzij indexbeleggen geen verstand meer hoeft te hebben van markten en bedrijven om te beginnen met beleggen.
  • Slecht presterende bedrijven in de index worden automatisch vervangen door goed presterende bedrijven. Daar hoef je zelf dus niets voor te doen.
  • Vergeet ook vooral niet de lage kosten die indexbeleggen met zich meebrengt. De lage kosten van de indexfondsen zorgen ervoor dat je een goed rendement op je beleggingen maakt. Losse aandelen kopen is vrijwel altijd duurder dan een index vanwege de hogere transactiekosten.

Fondshuizen beheren de fondsen

Indexfondsen en ETF’s worden aangeboden door zogenaamde fondshuizen. Vanguard is een van de grootste aanbieders van indexfondsen en ETF’s ter wereld met een belegd vermogen van 6.200 miljard dollar. iShares en Xtrackers zijn ook een bekende aanbieders.

Bovendien is Vanguard ook het fondshuis dat het hardste groeit in de wereld. Volgens ramingen was de instroom in Vanguard fondsen zo’n 289 miljard dollar per jaar.

Zoek je een uitstekende combinatie van een aandelen-ETF en een obligatie-ETF? Dan is er voor jou de aandelen-ETF Vanguard All World UCITS ETF (bekend onder de ticker VWRL) en daarnaast 1 obligatie-ETF van Xtrackers: 100% overheidsobligaties wereldwijd waarbij het valutarisico is afgedekt naar de euro (Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF, bekend onder de ticker DBZB).

Door zo te beleggen heb je er amper last van wanneer een los bedrijf slecht presteert. Met deze portefeuille heb ik jaren gemiddeld 6-7% netto rendement gemaakt (wat uiteraard geen garantie is dat dat in de toekomst zo zal blijven).