Dit weekend heb ik mijn jaarlijkse uurtje financieel najaarsonderhoud gepleegd. Dat uurtje heeft me deze keer een besparing van €3594 opgeleverd. Daarna heb ik heerlijk gewandeld met prachtig najaarsweer.

€3594 bespaard in een uur

Ik heb op drie punten financieel onderhoud gepleegd. Twee daarvan duurden elk een kwartier, eentje duurde een half uur.

€335 bespaard door over te stappen van energieleverancier

In deze post heb ik uitgezocht of het aantrekkelijker is om van energieleverancier over te stappen via een een energievergelijker of via een energiecollectief. Dat maakte niet veel uit.

Ook heb ik bekeken in deze andere post of energie tegen inkoopprijs met vaste opslag goedkoper is dan via een energievergelijker. De nieuwe prijsvechter easyEnergy van easyJet biedt dit aan. Daar kwam de energievergelijker voor mij bij jaarlijks overstappen als meest gunstige uit de bus.

Pricewise is een van de grootste, onafhankelijke energievergelijkers van Nederland en werkt samen met de consumentenbond. Hier kun je eenvoudig checken hoeveel je via hen kunt besparen door over te stappen.

Wij willen uitsluitend groene stroom vanuit Nederlandse bronnen. Dus geen Amerikaanse houtsnippers die geïmporteerd worden en na verbranding als groene stroom verkocht mogen worden. Maar bijvoorbeeld Nederlandse zon- en windenergie. Ook het gas willen we “CO2 gecompenseerd” zien worden zodat het zo groen mogelijk is wat we afnemen.

Vandebron kwam nu als meest voordelige uit de bus. Blijven bij Greenchoice, onze huidige leverancier, zou ons €335 extra kosten op jaarbasis.

Dit overstappen kostte me 15 minuten.

€209 bespaard door over te stappen van zorgverzekeraar

De premies voor de zorgverzekeringen van 2019 zijn sinds begin deze week allemaal bekend.

Momenteel heb ik een zorgverzekering bij Stad Holland Zorgverzekeraar.

Ik heb op dit moment een basisverzekering met maximaal eigen risico in de vorm van een restitutiepolis. Ik ben gezegend met een goede gezondheid en verzeker alleen datgene dat ik niet kan betalen wanneer iets mis gaat. Vandaar dat ik alleen een basisverzekering met maximaal eigen risico heb. En ik wil zelf kunnen kiezen waar ik behandeld word indien dit onverhoopt nodig mocht zijn. Daarom heb ik een restitutiepolis.

Bij Stad Holland Zorgverzekeraar blijven zou me een jaarpremie van €1185 opleveren. Ik ben via Zorgkiezer, de grootste onafhankelijke vergelijker van zorgverzekeringen van Nederland, overgestapt naar Anderzorg. Ik heb daar een naturapolis, maar omdat ze een contract hebben met alle ziekenhuizen in Nederland kan ik toch vrij kiezen waar ik behandeld word. Daar betaal ik €976 per jaar. Een besparing van €209.

Ik betaal de premie in 1 keer voor het hele jaar omdat dat 2% korting oplevert. Wanneer je dat voor 1 januari doet scheelt het je ook nog ongeveer 7 tot 21 euro vermogensbelasting, indien je meer dan €30.360 vermogen hebt. Deze extra besparing heb ik niet meegerekend in de besparing van €209.

Deze overstap kostte me wederom een kwartier.

€3030 bespaard door in te leggen op mijn pensioenrekening

Zoals ik in mijn uitleg over pensioenbeleggen heb laten zien levert pensioenbeleggen 2 tot 3 keer meer opbrengst op dan gewoon beleggen.

Pensioenbeleggen geeft 2 tot 3 keer meer opbrengst dan gewoon beleggen door fiscale voordelen

Ik doe aan pensioenbeleggen via Brand New Day. Ik heb mijn jaaroverzicht 2017 en mijn pensioenoverzicht 2017 erbij gepakt en berekend met het tooltje op de site van Belastingdienst hoeveel ik dit jaar in mag leggen op mijn pensioenrekening. Dat was €1878.

Op basis van mijn leeftijd en inkomstenbelastingtarief en de overige aannames zoals beschreven in de post over pensioenbeleggen heb ik op pensioenleeftijd met deze inleg via gewoon beleggen €2784 aan opbrengst. Via pensioenbeleggen kom ik aan €5814. Dat verschil komt door besparingen op inkomstenbelasting en vermogensbelasting in combinatie met het rendement over de looptijd tot aan mijn pensioenleeftijd. Deze besparing is dus €5814 – €2784 = €3030.

Dit kostte me een half uurtje.

Totale besparing:

In totaal heb ik dus in een uurtje €355 + €209 + €3030 = €3594 bespaard.

Prachtig weer

2018 heeft ons al veel schitterend weer gebracht. Ook dit weekend had ik weer niets te klagen. En met deze snelle besparing was het extra fijn wandelen.

Met 1 uurtje werk heb ik €3594 bespaard. Lees hier hoe.

Hoe staat het met jouw financiële najaarsonderhoud?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie