€3594 bespaard in een uur


Lees hier hoe ik €3594 bespaard heb in 1 uur tijdDit weekend heb ik mijn jaarlijkse uurtje financieel najaarsonderhoud gepleegd. Dat uurtje heeft me deze keer een besparing van €3594 opgeleverd. Daarna heb ik heerlijk gewandeld met prachtig najaarsweer.

€3594 bespaard in een uur

Ik heb op drie punten financieel onderhoud gepleegd. Twee daarvan duurden elk een kwartier, eentje duurde een half uur.

€335 bespaard door over te stappen van energieleverancier

In deze post heb ik uitgezocht of het aantrekkelijker is om van energieleverancier over te stappen via een een energievergelijker of via een energiecollectief. Dat maakte niet veel uit.

Ook heb ik bekeken in deze andere post of energie tegen inkoopprijs met vaste opslag goedkoper is dan via een energievergelijker. De nieuwe prijsvechter easyEnergy van easyJet biedt dit aan. Daar kwam de energievergelijker voor mij bij jaarlijks overstappen als meest gunstige uit de bus.

Pricewise is een van de grootste, onafhankelijke energievergelijkers van Nederland en werkt samen met de consumentenbond. Hier kun je eenvoudig checken hoeveel je via hen kunt besparen door over te stappen.

Wij willen uitsluitend groene stroom vanuit Nederlandse bronnen. Dus geen Amerikaanse houtsnippers die geïmporteerd worden en na verbranding als groene stroom verkocht mogen worden. Maar bijvoorbeeld Nederlandse zon- en windenergie. Ook het gas willen we “CO2 gecompenseerd” zien worden zodat het zo groen mogelijk is wat we afnemen.

Vandebron kwam nu als meest voordelige uit de bus. Blijven bij Greenchoice, onze huidige leverancier, zou ons €335 extra kosten op jaarbasis.

Dit overstappen kostte me 15 minuten.

€209 bespaard door over te stappen van zorgverzekeraar

De premies voor de zorgverzekeringen van 2019 zijn sinds begin deze week allemaal bekend.

Momenteel heb ik een zorgverzekering bij Stad Holland Zorgverzekeraar.

Ik heb op dit moment een basisverzekering met maximaal eigen risico in de vorm van een restitutiepolis. Ik ben gezegend met een goede gezondheid en verzeker alleen datgene dat ik niet kan betalen wanneer iets mis gaat. Vandaar dat ik alleen een basisverzekering met maximaal eigen risico heb. En ik wil zelf kunnen kiezen waar ik behandeld word indien dit onverhoopt nodig mocht zijn. Daarom heb ik een restitutiepolis.

Bij Stad Holland Zorgverzekeraar blijven zou me een jaarpremie van €1185 opleveren. Ik ben via Zorgkiezer, de grootste onafhankelijke vergelijker van zorgverzekeringen van Nederland, overgestapt naar Anderzorg. Ik heb daar een naturapolis, maar omdat ze een contract hebben met alle ziekenhuizen in Nederland kan ik toch vrij kiezen waar ik behandeld word. Daar betaal ik €976 per jaar. Een besparing van €209.

Ik betaal de premie in 1 keer voor het hele jaar omdat dat 2% korting oplevert. Wanneer je dat voor 1 januari doet scheelt het je ook nog ongeveer 7 tot 21 euro vermogensbelasting, indien je meer dan €30.360 vermogen hebt. Deze extra besparing heb ik niet meegerekend in de besparing van €209.

Deze overstap kostte me wederom een kwartier.

€3030 bespaard door in te leggen op mijn pensioenrekening

Zoals ik in mijn uitleg over pensioenbeleggen heb laten zien levert pensioenbeleggen 2 tot 3 keer meer opbrengst op dan gewoon beleggen.

rendement pensioenbeleggen versus gewoon beleggen

Ik doe aan pensioenbeleggen via Brand New Day. Ik heb mijn jaaroverzicht 2017 en mijn pensioenoverzicht 2017 erbij gepakt en berekend met het tooltje op de site van Belastingdienst hoeveel ik dit jaar in mag leggen op mijn pensioenrekening. Dat was €1878.

Op basis van mijn leeftijd en inkomstenbelastingtarief en de overige aannames zoals beschreven in de post over pensioenbeleggen heb ik op pensioenleeftijd met deze inleg via gewoon beleggen €2784 aan opbrengst. Via pensioenbeleggen kom ik aan €5814. Dat verschil komt door besparingen op inkomstenbelasting en vermogensbelasting in combinatie met het rendement over de looptijd tot aan mijn pensioenleeftijd. Deze besparing is dus €5814 – €2784 = €3030.

Dit kostte me een half uurtje.

Totale besparing:

In totaal heb ik dus in een uurtje €355 + €209 + €3030 = €3594 bespaard.

Prachtig weer

2018 heeft ons al veel schitterend weer gebracht. Ook dit weekend had ik weer niets te klagen. En met deze snelle besparing was het extra fijn wandelen.

Met 1 uurtje werk heb ik €3594 bespaard. Lees hier hoe.

Hoe staat het met jouw financiële najaarsonderhoud?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12719 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

43 gedachten over “€3594 bespaard in een uur

 • Erik

  Mr. FOB, met veel interesse lees ik je leerzame blogs.
  Wat betreft pensioenbeleggen vroeg ik me wat af: zie jij mogelijkheden om pensioengeld wat is opgebouwd in een collectief pensioenfonds bij een werkgever, over te zetten naar een pensioenrekening (van bijvoorbeeld BND)? Dus daar meer regie op krijgen? Aanleiding is dat ik als dertiger die binnenkort ZZP’er wordt, in een vrij ongelukkige klasse val binnen mijn collectief pensioenfonds. Het feit dat pensioengeld van relatief jonge mensen (lees 45-) langer kan renderen leidt niet tot de evenredige voordelen bij deze groep (zoals nu veel over wordt gesproken in de media).

 • Michiel

  Dank je wel. Ik ben mij verder aan het verdiepen hierin (wat wel veel historische gegevens vraagt helaas) en zie dat Binck voor jou belegt en DeGiro dit aan jou overlaat (wat ik liever heb).

 • UncleX

  Als je belegt is 2% korting eigenlijk niet genoeg. Vanaf 3,9% netto beleggingsrendement is maandelijks betalen gunstiger. Uitgaande van 5,5% netto beleggingsrendement (losjes gebaseerd op 7% minus VRH), 100 euro premie per maand en 2% korting bij ineens (=vooruit) betalen is maandelijks betalen ongeveer 11 euro voordeliger.

  Het gaat natuurlijk eigenlijk nergens over, maar ik vind het wel interessant om zoiets uit te rekenen. Persoonlijk vind ik maandelijks betalen handiger.

 • Titus

  Offtopic: Mijn antwoorden komen als nieuw bericht, en niet netjes ingesprongen onder het bericht waarop ik reageer.
  Enerzijds sorry, anderzijds, kan ik dat helpen…

 • Titus

  Bij sommige werkgevers mag je binnen je eigen pensioenregeling inleggen.Maar ik wordt weinig enthousiast van de ingehouden kosten.
  Of je mag switchen (en tegen welke kosten), dat hangt van je aanbieder af. Het mag niet altijd. Maar de op deze blog genoemde opties bieden die mogelijkheid wel.

 • Genoegzaam

  Ons najaarsonderhoud staat voor komende week op de planning. Ik verwacht dat de zorgverzekering gelijk blijft (wat aanbieder betreft) ivm lopende orthodontietrajecten. Veel zorgverzekeraars geven pas een vergoeding na minimaal een jaar. Aangezien die orthodontist aardig wat euro’s ontvangt, vermoed ik dat dit bij een wisseling niet uit zal kunnen. Overstappen van energieleverancier zal zoals ieder jaar nu ook weer verstandig zijn.

 • Titus

  Dat was niet helemaal helder omdat je het slechts over verschil in eindkapitaal hebt. Dat verschil verklaar je door rendement, vrh en belastingvoordeel. De later te betalen IB is pas ná vrijkomen eindkapitaal verschuldigd (en de hoogte mogelijk afh. van periode van uitkering), dus voor mij is het bij slechts eindkapitalen vergelijken niet duidelijk dat het belastingvoordeel (aftrek) van nu is gecorrigeerd voor het heffing later.