Een paar lezers van mijn eerdere post over sparen via een Europees deposito vroegen me recent in de reacties onder die post wat ik met mijn vrijgevallen deposito van €5.000 zou gaan doen. Dat leg ik uit in deze post.

Savedo deposito

Ik had mijn deposito via Savedo. Savedo is een spaarplatform dat inleggen bij een buitenlands deposito mogelijk maakt.

Daar krijg je meestal hogere rentes dan via een Nederlands deposito. Deze deposito’s vallen onder het Europees depositogarantiestelsel.

Savedo is een Duits bedrijf, dat 2 jaar geleden een vergunning kreeg van toezichthouder AFM. Zij bieden in Nederland deposito’s aan van Europese banken.

Een foto van Porto ter ondersteuning van de post over deposito via Savedo bij BNI bank uit Portugal

€5.000 op een 1 jaars deposito

In mei vorig jaar had ik via Savedo een deposito geopend bij de Portugese BNI bank. Toen kreeg ik bij mijn inleg van €5000,- op een 1 jaars deposito spaarrekening 2.1% vergoed. Dit bestond uit 1.1% rente en €50,- (dit is gelijk aan 1%) welkomst bonus.

Dit deposito is onlangs vrijgevallen. Ik wil nu opnieuw deze €5.000 vastzetten voor 1 jaar.

Deposito’s vergeleken

Helaas heeft Savedo op dit moment geen welkomstbonus bij het aangaan van een nieuw deposito. Via hen is de beste aanbieding voor een 1 jaars deposito met een inleg van €5.000 via de Portugese BNI bank of de Portugese Atlantico bank, beide met een rente van 1.1%.

Sinds enige tijd kun je via Raisin ook deposito’s openen bij een aantal Europese banken. Via hen kan ik een 1 jaars deposito met een inleg van €5.000 afsluiten bij de Oostenrijkse Euram bank tegen een rente van 0.4%.

Bigbank is ook een Europese bank waar je een deposito kunt afsluiten. Zij bieden dit rechtstreeks aan, niet via Savedo of Binck. Bij hen kan ik 0.9% rente krijgen voor een 1 jaars deposito met een inleg van €5.000.

Via Nederlandse banken kan ik maximaal 0.8% rente krijgen. Dat is via de Amsterdam Trade bank, een Nederlandse dochter van een Russische bank.

Wat ga ik doen?

De hoogste rente voor een 1 jaars deposito bij een inleg van €5.000 kan ik momenteel krijgen via Savedo. Daar krijg ik 1.1% rente.

Ik heb zojuist opnieuw via Savedo ingelegd, echter dit keer bij de Atlantico bank in plaats van de BNI bank.

Ik vind het namelijk een voordeel dat ik bij de Atlantico bank altijd tussendoor mijn geld kan opvragen, mocht dat om een of andere reden nodig zijn. Dan mis ik alleen de tot dan toe opgebouwde rente.

Je kunt bij de Atlantico bank trouwens al inleggen vanaf €2.000.

Wat doe jij met je spaargeld?

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   zijn affiliate links. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

32 Reacties

 1. Hoe was jou ervaring met savedo?
  Ik ben nu sinds 11 juni bezig met het afsluiten van een spaardeposito maar het is nog niet geregeld (want ik behoorlijk traag vind) en als klap op de vuurpijl kreeg ik deze week 2 behoorlijk knullige emails van de klantenservice (eerst 1 zonder tekst en daarna 1 met ipv een leeg formulier een door een andere klant ingevuld en ondertekend formulier).

  Ik begin er een beetje onaangenaam gevoel bij te krijgen, dus ben erg benieuwd naar ervaringen van anderen.

  • Ik heb goede ervaringen met hen. Het openen van mijn deposito ging vlot en daarna is de communicatie ook steeds soepel verlopen.
   Je zou Raisin als alternatief kunnen proberen.

 2. Wat te doen met 20k spaargeld dat je nu niet nodig hebt maar over 4 jaar mogelijk wel, als startkapitaal voor een onderneming bijvoorbeeld. Beleggen vind ik te risicovol voor deze relatief korte periode. Een 4-jarig deposito via Savedo? Zul je net zien dat de rentes halverwege 2019 weer gaan stijgen. Wat zou jij doen mr FOB?

  • Ik zou een depositoladder nemen via Savedo of NIBC Direct (valt onder Nederlands depositogarantiestelsel, zou mijn voorkeur hebben voor wat grotere bedragen zoals dit).

 3. Leuke blog! Ik kwam hier toevallig terecht omdat ik me recent aan het verdiepen ben in beleggen (na het lezen van The milionaire next door en the barefoot investor) en heb al van alles gelezen. Heel informatief en ook leuk om te lezen welke keuzen jij zelf maakt en waarom.

  Ik ben heel benieuwd of al jullie doelen voor de lange termijn zijn. Ik heb ook lange termijn doelen waar ik voor wil gaan investeren (pensioen, studiefonds kind en gewoon vermogensopbouw/ mogelijk financiële onafhankelijkheid), maar daarnaast heb ik kort geleden ook een spaardoel voor over 5 jaar gecreëerd; ik wil namelijk met mijn gezin een lange reis maken. Heb jij ook dit soort doelen en welke strategie gebruik je hiervoor? sparen en delen in deposito’s zetten of beleggen?

  • Ik heb ook kortere termijn doelen. Daarvoor gebruik ik mijn spaarrekening of een deposito. Beleggen doe ik uitsluitend voor de lange termijn.

 4. Hi Mr. Fob,

  Nog bedankt voor je vorige reactie bij een andere post, ik ga het in overweging nemen! Ik vind je posts erg interessant om te lezen.

  Ik zit er aan te denken om mijn studieschuld op een spaardeposito te zetten. Daarnaast te beleggen met wat ik maandelijks overhoud van mijn salaris van mijn bijbaan. Ik weet van mijzelf dat ik niet aan het geleende geld zal zitten. Als ik een studieschuld heb en tegelijkertijd een nominaal even groot vermogen daar tegenover heb staan op een spaardeposito, dan wordt zowel de studieschuld als het bedrag op het spaardeposito evenveel minder waard als gevolg van inflatie. Zolang de rente op de studielening lager is dan de rente op het spaardeposito dan zal ik een positief rendement behalen. Is dit juist?

  Zodra de rente op de studielening hoger zou worden dan de rente op een spaardeposito dan kan ik de studieschuld ineens aflossen.

  Alvast bedankt!

  • Ja, dat klopt, ervan uitgaande dat je geen vermogensbelasting hoeft te betalen.

 5. Hallo mr FOB, wat dacht je van het referral systeem van savedo? Als jij een nieuwe klant aangeeft krijgt zowel de nieuwe klant als jij een bonus? mvrgr Taeke

  • Aantrekkelijk om als klant te gebruiken. Ik mag het alleen niet gebruiken op deze site en via mail doe ik niet, aangezien ik via die link mijn anonimiteit prijs moet geven aan onbekenden. Dat is het me niet waard.

 6. Mr Fob, misschien handig weer even te refereren in je artikel waarom je überhaupt een bedrag in spaardeposito’s hebt? Ik kan me zo voorstellen dat dit een soort noodpotje is waar je gebruik van wilt kunnen maken voor het geval dat? En daarom geen hoge risico’s wil nemen met dit geld? Dacht te herinneren dat je hier ook ooit een artikel over had geschreven, misschien interessant om weer even aan te halen voor iedereen die andere opties voorstelt?

  Snap heel goed dat je voor meer vrijheid kwa het opnemen van geld bent gegaan. 1,1% is toch redelijk als je het ziet als appeltje voor de dorst waarbij je bijna geen risico loopt. Zou zelf ook die keuze maken 🙂

 7. Waarom heb je dat laten lopen Mr Fob? Dan betaal je toch meer belasting dan nodig? Of gaat het om maar een paar cent?

  • Ik was erg druk en kwam er niet aan toe. Daarmee heb ik €9.90 laten liggen, dus toch jammer

Schrijf een reactie