Amerikaanse indexfondsen weer te koop?


Amerikaanse indexfondsen verboden

Sinds begin dit jaar geldt de nieuwe Europese wetgeving MiFID II/PRIIPS. Deze verplicht uitgevende instellingen om indexfondsen te voorzien van documentatie in de taal van de koper.

Ik belegde wereldwijd gespreid in aandelen via de combinatie van twee Amerikaanse Vanguard indexfondsen. Dit waren de fondsen VTI en VXUS in een verhouding 50/50, zie hier voor details.

Van VTI en VXUS is geen Nederlandstalige documentatie beschikbaar. Daardoor mogen VTI en VXUS niet meer verkocht worden in Nederland zolang er geen Nederlandstalige documentatie van beschikbaar is. Beleggingen in VTI en VXUS die je al hebt mag je wel blijven aanhouden en verkopen.

Doe je mee met de twitteractie om de Minister van Financiën aan te sporen Amerikaanse indexfondsen weer beschikbaar te stellen?

Vanguard gaat de KIID niet vertalen

Vanguard Nederland gaf me te kennen dat zij niet op de hoogte zijn van plannen binnen Vanguard om die documentatie in het Nederlands aan te gaan maken. Ze verwijzen naar hun huidige Vanguard alternatieven waarvan al wel Nederlandse documentatie beschikbaar is, welke hier te vinden zijn.

VWRL als alternatief voor VTI en VXUS

Sinds het verbod beleg ik in het Europese alternatief van Vanguard dat het dichtst in de buurt komt van de VTI/VXUS; dit fonds heet VWRL, oftewel de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ISIN: IE00B3RBWM25). Details over dit fonds kun je hier vinden. Zie ook Beleggen per 2018 in indexfondsen.

VWRL levert echter 0.7% minder op per jaar. Lijkt misschien niet zo veel, maar slechts 0.1% aan extra kosten per jaar zorgt dat je na 30 jaar niet 30 * 0.1% = 3% opbrengst misloopt, maar 21%! Zie de paragraaf “Lage kosten” in de post Indexfondsen kiezen, 6 punten om op te letten voor de uitleg.

Het goede nieuws!

Volgens het FD gaat Tweede Kamerlid Roald van de Linde aan minister van Financiën Wopke Hoekstra vragen gebruik te maken van een optie om een tweede taal toe te staan. ‘Daarmee zou ook informatie in het Engels kunnen worden aangeboden’, meent het kamerlid. Van de Linde merkt dat het verplicht Nederlands ‘deskundige particuliere beleggers’ belemmert. ‘Dat was niet de insteek’, zegt hij in een schriftelijke reactie.

Mocht je het kamerlid en de minister via Twitter willen aansporen hier inderdaad werk van te maken:

@RoaldLinde @WBHoekstra Gelieve Amerikaanse fondsen weer beschikbaar te maken via Nederlandse brokers ondanks PRIIPS Klik om te Tweeten

 

Update 12 juni 2018: Minister Hoekstra gaat volgens het Financieel Dagblad niets doen om de Amerikaanse fondsen weer beschikbaar te stellen.

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12712 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

51 gedachten over “Amerikaanse indexfondsen weer te koop?

 • rechtbusinessJK

  Allebei dank voor jullie antwoord. Dat i-icoontje in DeGiro had ik nog niet gezien. Dat betekent dus (volgens mij) dat ik ShareSight niet nodig heb omdat DeGiro zelf in principe correct bijhoudt wat het totale rendement is.

 • RV

  Ik heb 4 maandjes geleden wat in de volgende ETFs gestopt: Vanguard FTSE Developed Europe, Vanguard S&P 500 en Vanguard FTSE Emerging Markets. Dan heb je ook zo’n beetje wereldwijde spreiding. Ik twijfel nog of ik Emerging Markets aanhoud. Berichtgeving over emerging markets is niet erg positief.

 • JK

  Hi FOB,

  Allereerst dank voor de fantastische blog, heel erg interessant. Ik heb er al veel aan gehad.

  Dan een vraag: bij DeGiro kun je Dagverschil en Totaal Verschil opvragen. Voor zover ik het begrijp is Totaal Verschil het rendement dat je op je hele portefeuille hebt gemaakt. Ik weet alleen niet zeker hoe DeGiro dat berekent en of ze bijvoorbeeld ook rekening houden met het uitgekeerde dividend en koersverschillen.

  Ik heb nu geprobeerd mijn portfolio te tracken via https://www.sharesight.com/ maar eerlijk gezegd valt het me nog niet mee om alles er goed in te krijgen.

  De importfunctie werkt niet goed vanuit DeGiro en ik heb nu alle posities overgetypt en ook dividenduitkeringen verwerkt. Daarbij is het transactie-overzicht van DeGiro ook niet super-overzichtelijk.

  In ieder geval houdt Sharesight wel rekening met waardevermeerdering (capital gain), dividend (income) en koersverschillen (currency gain). Uit die drie factoren word dan je totale rendement berekend.

  In dit geval vind ik het nog lastig om in te schatten of je dividend wel als rendement moet tellen, omdat je het daarna weer investeert.

  Daarom mijn vraag: hoe hou jij je totale rendement bij en hoe ga je daarin bijvoorbeeld om met:

  – dividend (dat je weer investeert, waardoor je het misschien wel niet als ‘rendement’ moet zien?)
  – betaalde dividendbelasting
  – koersverschillen

  Alvast bedankt!
  JK

  • Mr FOB Bericht auteur

   Graag gedaan!

   Ik bereken mijn rendement door koersrendement + dividend op te tellen. Dividendbelasting krijg ik terug via belastingaangifte en trek ik er dus niet af.

 • Michiel

  Weet iemand of en hoe het mogelijk is om via het schrijven van put opties op VTI/VXUS de ETFs in handen te krijgen (bij DeGiro)? Ik kan op de site van NASDAQ de optiechain wel vinden, maar op geen enkele manier de order inleggen bij DeGiro omdat ik het produkt niet kan vinden.

 • Erik

  Ik zit er ook aan te denken om buiten Europa een beleggingsrekening te openen. Ik mis nu de toegang tot heel veel interessante (meer specifiekere) ETF’s. Niet alleen uit de VS. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van de nieuwe regels. Of is het simpelweg ook bedacht om het geld binnen Europa te houden?!

 • Jaap

  De optie strategie klinkt interessant, had ik zelf nog niet aan gedacht…
  Een aangekochte call optie wordt vaak inderdaad enkel financieel afgehandeld zonder dat je in het bezit komt van de stukken… maar wanneer je een put optie verkoopt, en deze wordt uitgevoerd voor expiratiedatum, dan krijg je wel de onderliggende stukken.

  Ik heb dit zelf vaak bij Lynx gebruikt wanneer ik de prijs van een aandeel te hoog vond. Ik verkocht dan een put optie op de prijs waarop ik bereid was het aandeel te kopen. Eens kijken bij Lynx of dat werkt…

 • Empire

  @Thijs
  Ik zou IWDA niet verkopen. VWRL van Vanguard is een prima fonds, maar als je al een grote positie hebt in IWDA is het mijns inziens verstandiger van iShares EMIM voor zo’n 10% bij te kopen (TER 0,18%, herbeleggend, 2066 posities). Hiermee heb je een vergelijkbare wereldwijde spreiding tegen lagere kosten. Zeker als je nog vermogen opbouwt, is het herbeleggende karakter van de iShares fondsen geen nadeel.

 • Mike

  Volgens mij worden opties alleen financieel uitgevoerd, dus zonder levering van onderliggende stukken maar met bij of afschrijving van het resultaat op de expiratiedatum