Amerikaanse indexfondsen verboden

Sinds begin dit jaar geldt de nieuwe Europese wetgeving MiFID II/PRIIPS. Deze verplicht uitgevende instellingen om indexfondsen te voorzien van documentatie in de taal van de koper.

Ik belegde wereldwijd gespreid in aandelen via de combinatie van twee Amerikaanse Vanguard indexfondsen. Dit waren de fondsen VTI en VXUS in een verhouding 50/50, zie hier voor details.

Van VTI en VXUS is geen Nederlandstalige documentatie beschikbaar. Daardoor mogen VTI en VXUS niet meer verkocht worden in Nederland zolang er geen Nederlandstalige documentatie van beschikbaar is. Beleggingen in VTI en VXUS die je al hebt mag je wel blijven aanhouden en verkopen.

Doe je mee met de twitteractie om de Minister van Financiën aan te sporen Amerikaanse indexfondsen weer beschikbaar te stellen?

Vanguard gaat de KIID niet vertalen

Vanguard Nederland gaf me te kennen dat zij niet op de hoogte zijn van plannen binnen Vanguard om die documentatie in het Nederlands aan te gaan maken. Ze verwijzen naar hun huidige Vanguard alternatieven waarvan al wel Nederlandse documentatie beschikbaar is.

VWRL als alternatief voor VTI en VXUS

Sinds het verbod beleg ik in het Europese alternatief van Vanguard dat het dichtst in de buurt komt van de VTI/VXUS; dit fonds heet VWRL, oftewel de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ISIN: IE00B3RBWM25). Details over dit fonds kun je hier vinden. Zie ook Beleggen per 2018 in indexfondsen.

VWRL levert echter 0.7% minder op per jaar. Lijkt misschien niet zo veel, maar slechts 0.1% aan extra kosten per jaar zorgt dat je na 30 jaar niet 30 * 0.1% = 3% opbrengst misloopt, maar 21%! Zie de paragraaf “Lage kosten” in de post Indexfondsen kiezen, 6 punten om op te letten voor de uitleg.

Het goede nieuws!

Volgens het FD gaat Tweede Kamerlid Roald van de Linde aan minister van Financiën Wopke Hoekstra vragen gebruik te maken van een optie om een tweede taal toe te staan. ‘Daarmee zou ook informatie in het Engels kunnen worden aangeboden’, meent het kamerlid. Van de Linde merkt dat het verplicht Nederlands ‘deskundige particuliere beleggers’ belemmert. ‘Dat was niet de insteek’, zegt hij in een schriftelijke reactie.

Mocht je het kamerlid en de minister via Twitter willen aansporen hier inderdaad werk van te maken:

@RoaldLinde @WBHoekstra Gelieve Amerikaanse fondsen weer beschikbaar te maken via Nederlandse brokers ondanks PRIIPS Klik om te Tweeten

Update 12 juni 2018: Minister Hoekstra gaat volgens het Financieel Dagblad niets doen om de Amerikaanse fondsen weer beschikbaar te stellen.

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie