Amerikaanse indexfondsen weer te koop?


Amerikaanse indexfondsen verboden

Sinds begin dit jaar geldt de nieuwe Europese wetgeving MiFID II/PRIIPS. Deze verplicht uitgevende instellingen om indexfondsen te voorzien van documentatie in de taal van de koper.

Ik belegde wereldwijd gespreid in aandelen via de combinatie van twee Amerikaanse Vanguard indexfondsen. Dit waren de fondsen VTI en VXUS in een verhouding 50/50, zie hier voor details.

Van VTI en VXUS is geen Nederlandstalige documentatie beschikbaar. Daardoor mogen VTI en VXUS niet meer verkocht worden in Nederland zolang er geen Nederlandstalige documentatie van beschikbaar is. Beleggingen in VTI en VXUS die je al hebt mag je wel blijven aanhouden en verkopen.

Doe je mee met de twitteractie om de Minister van Financiën aan te sporen Amerikaanse indexfondsen weer beschikbaar te stellen?

Vanguard gaat de KIID niet vertalen

Vanguard Nederland gaf me te kennen dat zij niet op de hoogte zijn van plannen binnen Vanguard om die documentatie in het Nederlands aan te gaan maken. Ze verwijzen naar hun huidige Vanguard alternatieven waarvan al wel Nederlandse documentatie beschikbaar is, welke hier te vinden zijn.

VWRL als alternatief voor VTI en VXUS

Sinds het verbod beleg ik in het Europese alternatief van Vanguard dat het dichtst in de buurt komt van de VTI/VXUS; dit fonds heet VWRL, oftewel de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ISIN: IE00B3RBWM25). Details over dit fonds kun je hier vinden. Zie ook Beleggen per 2018 in indexfondsen.

VWRL levert echter 0.7% minder op per jaar. Lijkt misschien niet zo veel, maar slechts 0.1% aan extra kosten per jaar zorgt dat je na 30 jaar niet 30 * 0.1% = 3% opbrengst misloopt, maar 21%! Zie de paragraaf “Lage kosten” in de post Indexfondsen kiezen, 6 punten om op te letten voor de uitleg.

Het goede nieuws!

Volgens het FD gaat Tweede Kamerlid Roald van de Linde aan minister van Financiën Wopke Hoekstra vragen gebruik te maken van een optie om een tweede taal toe te staan. ‘Daarmee zou ook informatie in het Engels kunnen worden aangeboden’, meent het kamerlid. Van de Linde merkt dat het verplicht Nederlands ‘deskundige particuliere beleggers’ belemmert. ‘Dat was niet de insteek’, zegt hij in een schriftelijke reactie.

Mocht je het kamerlid en de minister via Twitter willen aansporen hier inderdaad werk van te maken:

@RoaldLinde @WBHoekstra Gelieve Amerikaanse fondsen weer beschikbaar te maken via Nederlandse brokers ondanks PRIIPS Klik om te Tweeten

 

Update 12 juni 2018: Minister Hoekstra gaat volgens het Financieel Dagblad niets doen om de Amerikaanse fondsen weer beschikbaar te stellen.

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12390 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

51 gedachten over “Amerikaanse indexfondsen weer te koop?

 • adriaan

  hoe denk je bijvoorbeeld over het Vanguard Global stock index fund (bij ING te koop), 0,15TER ISIN: IE00BFPM9N11

  Alhoewel ik niet weet of dit bij je favoriet DeGiro te koop is, is dit wel bij ING beschikbaar. Voordeel is ook dat je geen bid/ask spread hebt (toch al snel een 0,2-0.5% tussen de 2 prijzen) En je kunt automatisch (laten) inleggen bij ING voor elk bedrag dat je maar wilt.

   • adriaan

    ING is zeker niet de goedkoopste, maar de TER is wel 0,1% lager dan bij VWRL, zonder bid/ask spread (die je toch ooit ook weer moet verkopen gezien je moeilijk met een aandeel VWRL een brood kunt kopen) en prestaties in 5 jaar vergelijken is niet echt handig, aandelen beleggingen doen we op lange termijn hé 😉

 • niettot71

  Dat ziet er hoopgevend uit. Hopelijk zien ze in dat de meeste Nederlandse beleggers wel Engels spreken en het dus eigenlijk een onzin regel is.
  De tweet heb ik ook verstuurd.

 • Roel

  De verplichting van het Nederlands is een beslissing die in Nederland gemaakt is en het zou goed zijn als dat aangepast wordt. Maar de verplichting tot het opstellen van een Key Information Document (KID) komt vanuit Europa, en deze informatie is niet beschikbaar voor de Amerikaanse fondsen (wel voor VWRL inderdaad). Prima dus als Engelse KIDs worden toegestaan, maar dan zijn de Amerikaanse Vanguard fondsen denk ik nog steeds niet toegestaan voor particuliere beleggers in Europa

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik kan de KIID’s van VTI en VXUS inderdaad niet vinden. Dan heeft alleen de Nederlandse taaleis loslaten wellicht nog niet het gewenste effect. Hmm, maar eens even afwachten wat er nu al dan niet allemaal gaat gebeuren en wat precies de consequenties zijn.

 • Oscar

  Beste Mr FOB, bedankt voor je blog. Ik had een vraag over een andere tracker van Vanguard, namelijk Vanguard S&P 500 UCITS ETF. Is er een reden waarom je VWRL prefereert boven deze index?

 • Annika Hansen

  Mr FOB, als je VTI prefereert boven VWRL, is er dan geen manier om VTI bij een buitenlandse broker (bv Vanguard zelf) deze te kopen? Of betaal je dan meer dividentbelasting (30% ipv 15%)?

  Fijne blog maak je, dank daarvoor!

 • looxcie

  Ik ben nog steeds erg boos betreffende deze ultieme betutteling van de EU en AFM.
  Mijn keuzes voor Amerikaanse ETF’s waren ProShares UDOW en SDOW, die een leverage van 3x hadden t.o.v. de DJIA. Ik heb daar heel goed mee kunnen verdienen, tot onlangs. Toen “verbood” ook Binck de handel in deze ETF’s.
  Ik heb een tijd in de VS gewoond en had daar toen een account bij Waterhouse, tegenwoordig Ameritrade.
  Ik ben aan het onderzoeken of ik daar niet opnieuw een rekening kan openen.
  Heeft iemand hier ervaring met het runnen van zo’n rekening vanuit Nederland?

 • Tom

  Bid/ask spread maakt niet echt uit voor een lange termijn belegger, dat zijn eenmalige kosten die over tientallen jaren uitgesmeerd worden. Die servicefee van ING daarentegen…

  Als je een MSCI World index beleggingsfonds wil is AVIAW toch wel een betere keuze gezien het dividendlek.

 • Thijs

  Beste Mr. Fob,

  Ik volg nu twee jaar je blog met veel interesse en heb al veel aan je adviezen gehad, met name mbt fondskeuze. Ik ben ooit begonnen met indexbeleggen via het Fonds iShares IWDA (iShares Core MSCI World UCITS ETF | IE00B4L5Y983), een vergelijkbaar fonds met VWRL op het gebied van spreiding (cap / industrie / landen), rendement (IWDA iets beter) en kosten (IWDA 0,20, VWRL: 0,25%). Ik heb tot op heden nog 90% van mijn vermogen in IWDA, maar ben recent op basis van jouw advies de combinatie VTI/VXUS gaan kopen, weet alleen niet hoe het met de dividendlekkage zit.

  Mijn vraag is, heb je wellicht zelf ook al eens naar dit fonds gekeken (IWDA) nu combinatie VTI/VXUS niet meer gekocht kan worden via DeGiro? Ik overweeg nu om weer te gaan beleggen in IWDA of VWRL voor zolang bovenstaande niet beschikbaar is.

  Vergelijking Morningstar: http://tools.morningstar.nl/nl/fundcompare/default.aspx?SecurityTokenList=0P0000MLIH%5D2%5D0%5DETALL$$ALL%7c0P0000YXJO%5D2%5D0%5DETALL$$ALL&CurrencyId=EUR&LanguageId=nl-NL

  Benieuwd naar jouw mening!

  Groet, Thijs

 • Thijs

  Bedankt voor je links. Er is zoveel informatie over de verschillende fondsen beschikbaar via deze site dat ik soms het overzicht verlies ;-). Conclusie is dat ik IWDA ga verkopen en VWRL ga aankopen vanwege de grotere spreiding (3086 i.p.v. 1653 bedrijven wereldwijd), beide fondsen in Kernselectie DeGiro dus dat maakt ook geen verschil in handelskosten. Dat VWRL het rendement niet automatisch herbelgd maakt voor mij niet veel uit aangezien ik toch iedere maand inleg en bijkoop. Hopen dat VTI/VXUS snel weer beschikbaar zal zijn.

 • sabwebso

  Als ik deze zoek zie ik 6 verschillende producten met dezelfde ISIN, en 3 met dezelfde symbool. Hoe weet ik welke de juiste is?

 • Sebastiaan Franken

  Hoi Mr FOB. Eind vorig jaar ben ik begonnen met inlezen over beleggen in ETF’s en heb erg veel gehad aan je blogs, waarvoor dank. Ook heb ik me af en toe gemengd in discussies over vervangingen van de VXUS en VTI. Nu ze misschien(?) weer beschikbaar worden (ik heb ze nooit kunnen kopen via De Giro), ben ik hun performance eens gaan bekijken. Van die van VTI ben ik wel onder de indruk, maar eigenlijk is de performance van VXUS helemaal niet zo indrukwekkend als ik naar de grafiek kijk sinds 2011. Of zie ik iets over het hoofd? Hier de vergelijking met VTI:
  https://tinyurl.com/ydyd4a7j

  Waarom eigenlijk niet alleen maar investeren in VTI? (eventueel aanvullen met VUSA als je per se VS dekking wil?) Ben benieuwd naar je reactie!

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik wil wereldwijde spreiding ipv alleen VS. Dat de VS het relatief goed gedaan hebben in het verleden is geen garantie voor de toekomst dat ze beter dan China/Europa/etc blijven presteren

 • Phil

  Hey mr FOB,

  Ik had nét rond de tijd VTI en VXUS niet meer te kopen waren 10.000 euro gestort op DeGiro. Ik heb al een aardig bedrag staan op Meesman. Vooralsnog staat de 10.000 euro op DeGiro uit zijn neus te vreten.

  Ik vraag me nu af wat slimmer is: In de naam van simpelheid en overzicht de 10.000 verhuizen naar Meesman en het bij Meesman houden, of gaan voor Meesman én DeGiro, en de 10.000 te investeren in VWRL. Loont het (financieel gezien) om voortaan op DeGiro (en dus VWRL) te storten?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik heb VWRL niet met Meesman vergeleken, maar hoogstwaarschijnlijk is het financieel aantrekkelijker VWRL te nemen via DeGiro dan te beleggen via Meesman.

 • maarten

  De reden dat VRWL minder presteert dan VT is dat VWRL 12% Medium en Small bevat en VT 23% dat is nogal een groot verschil. Size is een factor en komt dus tot uitdrukking in een hoger rendement.

 • Mike

  Volgens mij worden opties alleen financieel uitgevoerd, dus zonder levering van onderliggende stukken maar met bij of afschrijving van het resultaat op de expiratiedatum

 • Empire

  @Thijs
  Ik zou IWDA niet verkopen. VWRL van Vanguard is een prima fonds, maar als je al een grote positie hebt in IWDA is het mijns inziens verstandiger van iShares EMIM voor zo’n 10% bij te kopen (TER 0,18%, herbeleggend, 2066 posities). Hiermee heb je een vergelijkbare wereldwijde spreiding tegen lagere kosten. Zeker als je nog vermogen opbouwt, is het herbeleggende karakter van de iShares fondsen geen nadeel.

 • Jaap

  De optie strategie klinkt interessant, had ik zelf nog niet aan gedacht…
  Een aangekochte call optie wordt vaak inderdaad enkel financieel afgehandeld zonder dat je in het bezit komt van de stukken… maar wanneer je een put optie verkoopt, en deze wordt uitgevoerd voor expiratiedatum, dan krijg je wel de onderliggende stukken.

  Ik heb dit zelf vaak bij Lynx gebruikt wanneer ik de prijs van een aandeel te hoog vond. Ik verkocht dan een put optie op de prijs waarop ik bereid was het aandeel te kopen. Eens kijken bij Lynx of dat werkt…

 • Erik

  Ik zit er ook aan te denken om buiten Europa een beleggingsrekening te openen. Ik mis nu de toegang tot heel veel interessante (meer specifiekere) ETF’s. Niet alleen uit de VS. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van de nieuwe regels. Of is het simpelweg ook bedacht om het geld binnen Europa te houden?!

 • Michiel

  Weet iemand of en hoe het mogelijk is om via het schrijven van put opties op VTI/VXUS de ETFs in handen te krijgen (bij DeGiro)? Ik kan op de site van NASDAQ de optiechain wel vinden, maar op geen enkele manier de order inleggen bij DeGiro omdat ik het produkt niet kan vinden.

 • JK

  Hi FOB,

  Allereerst dank voor de fantastische blog, heel erg interessant. Ik heb er al veel aan gehad.

  Dan een vraag: bij DeGiro kun je Dagverschil en Totaal Verschil opvragen. Voor zover ik het begrijp is Totaal Verschil het rendement dat je op je hele portefeuille hebt gemaakt. Ik weet alleen niet zeker hoe DeGiro dat berekent en of ze bijvoorbeeld ook rekening houden met het uitgekeerde dividend en koersverschillen.

  Ik heb nu geprobeerd mijn portfolio te tracken via https://www.sharesight.com/ maar eerlijk gezegd valt het me nog niet mee om alles er goed in te krijgen.

  De importfunctie werkt niet goed vanuit DeGiro en ik heb nu alle posities overgetypt en ook dividenduitkeringen verwerkt. Daarbij is het transactie-overzicht van DeGiro ook niet super-overzichtelijk.

  In ieder geval houdt Sharesight wel rekening met waardevermeerdering (capital gain), dividend (income) en koersverschillen (currency gain). Uit die drie factoren word dan je totale rendement berekend.

  In dit geval vind ik het nog lastig om in te schatten of je dividend wel als rendement moet tellen, omdat je het daarna weer investeert.

  Daarom mijn vraag: hoe hou jij je totale rendement bij en hoe ga je daarin bijvoorbeeld om met:

  – dividend (dat je weer investeert, waardoor je het misschien wel niet als ‘rendement’ moet zien?)
  – betaalde dividendbelasting
  – koersverschillen

  Alvast bedankt!
  JK

  • Mr FOB Bericht auteur

   Graag gedaan!

   Ik bereken mijn rendement door koersrendement + dividend op te tellen. Dividendbelasting krijg ik terug via belastingaangifte en trek ik er dus niet af.

 • RV

  Ik heb 4 maandjes geleden wat in de volgende ETFs gestopt: Vanguard FTSE Developed Europe, Vanguard S&P 500 en Vanguard FTSE Emerging Markets. Dan heb je ook zo’n beetje wereldwijde spreiding. Ik twijfel nog of ik Emerging Markets aanhoud. Berichtgeving over emerging markets is niet erg positief.

 • rechtbusinessJK

  Allebei dank voor jullie antwoord. Dat i-icoontje in DeGiro had ik nog niet gezien. Dat betekent dus (volgens mij) dat ik ShareSight niet nodig heb omdat DeGiro zelf in principe correct bijhoudt wat het totale rendement is.

 • Eric

  Beste FOB, mag ik vragen waarom je zelden info geeft over de Nederlandse ETF aanbieder, Think ETF’s? Je eigen index portefeuille bestaat voor 100% uit buitenlandse ETF’s. Heeft het te maken met de lage kosten of ook met de samenstelling (aantal posities) van de door jou gekozen ETF’s? Met de ETF’s van Think heb je namelijk geen last van dividendlekkage, Think ETF’s kiest voor fysieke replicatie van de onderliggende index voor haar ETF’s en keert elke kwartaal dividend uit. Daarnaast wordt het aanbod van ETF’s groter doordat BinckBank en Flow Traders hun belang in Think ETF’s hebben verkocht aan de Amerikaanse vermogensbeheerder VanEck. Door de overname van VanEck zal het assortiment van Think ETF’s uitgebreid gaan worden door een aantal VanEck ETF’s die nu al in Europa beschikbaar zijn en ook op termijn komen er nieuwe Think ETF’s bij. Met vriendelijke groet, Eric

 • Alex

  Goedemorgen Mr Fob,

  Ik lees al een tijdje de blogs, ik beleg zelf al jaren en ben er wel achter dat de Pro’s het niet altijd weten en vaak de markt niet kunnen verslaan.
  Verder heb ik wel veel van ze geleerd zo kwam er eens één met het idee om bij elke AEX 100 ste hogere stand een lager bedrag maandelijks in te leggen.
  Bijvoorbeeld bij een stand van 200 punten €500 bij 300 €400 enz
  Hiermee creëer je meer waarde.
  Hier wel eens aan gedacht

  Verder vroeg ik me af waarom je in de VWRL belegt en niet bijvoorbeeld de WRD?
  Volgens mij zijn de kosten wat lager.

  Groeten Alex

 • Martin

  Ik neem aan dat VXUS en VTI nu niet meer in de kernslectie van DeGiro zitten. Toen ik als test een verkooporder aanmaakte stond er te lezen dat de verkoopkosten nog onbekend zouden zijn. Mr. Fob hebt u dit al bij de hand gehad?