Amerikaanse indexfondsen verboden
Sinds begin dit jaar geldt de nieuwe Europese wetgeving MiFID II/PRIIPS. Deze verplicht uitgevende instellingen om indexfondsen te voorzien van documentatie in de taal van de koper.
Ik belegde wereldwijd gespreid in aandelen via de combinatie van twee Amerikaanse Vanguard indexfondsen. Dit waren de fondsen VTI en VXUS in een verhouding 50/50, zie hier voor details.
Van VTI en VXUS is geen Nederlandstalige documentatie beschikbaar. Daardoor mogen VTI en VXUS niet meer verkocht worden in Nederland zolang er geen Nederlandstalige documentatie van beschikbaar is. Beleggingen in VTI en VXUS die je al hebt mag je wel blijven aanhouden en verkopen.
Vanguard gaat de KIID niet vertalen
Vanguard Nederland gaf me te kennen dat zij niet op de hoogte zijn van plannen binnen Vanguard om die documentatie in het Nederlands aan te gaan maken. Ze verwijzen naar hun huidige Vanguard alternatieven waarvan al wel Nederlandse documentatie beschikbaar is.
VWRL als alternatief voor VTI en VXUS
Sinds het verbod beleg ik in het Europese alternatief van Vanguard dat het dichtst in de buurt komt van de VTI/VXUS; dit fonds heet VWRL, oftewel de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ISIN: IE00B3RBWM25). Details over dit fonds kun je hier vinden. Zie ook Beleggen per 2018 in indexfondsen.
VWRL levert echter 0.7% minder op per jaar. Lijkt misschien niet zo veel, maar slechts 0.1% aan extra kosten per jaar zorgt dat je na 30 jaar niet 30 * 0.1% = 3% opbrengst misloopt, maar 21%! Zie de paragraaf “Lage kosten” in de post Indexfondsen kiezen, 6 punten om op te letten voor de uitleg.
Het goede nieuws!
Volgens het FD gaat Tweede Kamerlid Roald van de Linde aan minister van Financiën Wopke Hoekstra vragen gebruik te maken van een optie om een tweede taal toe te staan. ‘Daarmee zou ook informatie in het Engels kunnen worden aangeboden’, meent het kamerlid. Van de Linde merkt dat het verplicht Nederlands ‘deskundige particuliere beleggers’ belemmert. ‘Dat was niet de insteek’, zegt hij in een schriftelijke reactie.
Mocht je het kamerlid en de minister via Twitter willen aansporen hier inderdaad werk van te maken:
@RoaldLinde @WBHoekstra Gelieve Amerikaanse fondsen weer beschikbaar te maken via Nederlandse brokers ondanks PRIIPS Share on XUpdate 12 juni 2018: Minister Hoekstra gaat volgens het Financieel Dagblad niets doen om de Amerikaanse fondsen weer beschikbaar te stellen.
Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?
De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.
51 Reacties
Ik neem aan dat VXUS en VTI nu niet meer in de kernslectie van DeGiro zitten. Toen ik als test een verkooporder aanmaakte stond er te lezen dat de verkoopkosten nog onbekend zouden zijn. Mr. Fob hebt u dit al bij de hand gehad?
Nee, ik heb nog geen VTI of VXUS verkocht
Goedemorgen Mr Fob,
Ik lees al een tijdje de blogs, ik beleg zelf al jaren en ben er wel achter dat de Pro’s het niet altijd weten en vaak de markt niet kunnen verslaan.
Verder heb ik wel veel van ze geleerd zo kwam er eens één met het idee om bij elke AEX 100 ste hogere stand een lager bedrag maandelijks in te leggen.
Bijvoorbeeld bij een stand van 200 punten €500 bij 300 €400 enz
Hiermee creëer je meer waarde.
Hier wel eens aan gedacht
Verder vroeg ik me af waarom je in de VWRL belegt en niet bijvoorbeeld de WRD?
Volgens mij zijn de kosten wat lager.
Groeten Alex
Bedankt voor je suggestie, maar ik snap het idee van waardecreatie niet.
WRD is niet wereldwijd, opkomende markten waaronder China ontbreken.
Beste FOB, mag ik vragen waarom je zelden info geeft over de Nederlandse ETF aanbieder, Think ETF’s? Je eigen index portefeuille bestaat voor 100% uit buitenlandse ETF’s. Heeft het te maken met de lage kosten of ook met de samenstelling (aantal posities) van de door jou gekozen ETF’s? Met de ETF’s van Think heb je namelijk geen last van dividendlekkage, Think ETF’s kiest voor fysieke replicatie van de onderliggende index voor haar ETF’s en keert elke kwartaal dividend uit. Daarnaast wordt het aanbod van ETF’s groter doordat BinckBank en Flow Traders hun belang in Think ETF’s hebben verkocht aan de Amerikaanse vermogensbeheerder VanEck. Door de overname van VanEck zal het assortiment van Think ETF’s uitgebreid gaan worden door een aantal VanEck ETF’s die nu al in Europa beschikbaar zijn en ook op termijn komen er nieuwe Think ETF’s bij. Met vriendelijke groet, Eric
Zie de post Indexfondsen kiezen: 6 punten om op te letten waarom ik geen Think etf heb
Vind je het geen nadeel dat EMIM niet in de kernselectie zit?