Amerikaanse indexfondsen weer te koop? 18


Amerikaanse indexfondsen verboden

Sinds begin dit jaar geldt de nieuwe Europese wetgeving MiFID II/PRIIPS. Deze verplicht uitgevende instellingen om indexfondsen te voorzien van documentatie in de taal van de koper.

Ik belegde wereldwijd gespreid in aandelen via de combinatie van twee Amerikaanse Vanguard indexfondsen. Dit waren de fondsen VTI en VXUS in een verhouding 50/50, zie hier voor details.

Van VTI en VXUS is geen Nederlandstalige documentatie beschikbaar. Daardoor mogen VTI en VXUS niet meer verkocht worden in Nederland zolang er geen Nederlandstalige documentatie van beschikbaar is. Beleggingen in VTI en VXUS die je al hebt mag je wel blijven aanhouden en verkopen.

Doe je mee met de twitteractie om de Minister van Financiën aan te sporen Amerikaanse indexfondsen weer beschikbaar te stellen?

Vanguard gaat de KIID niet vertalen

Vanguard Nederland gaf me te kennen dat zij niet op de hoogte zijn van plannen binnen Vanguard om die documentatie in het Nederlands aan te gaan maken. Ze verwijzen naar hun huidige Vanguard alternatieven waarvan al wel Nederlandse documentatie beschikbaar is, welke hier te vinden zijn.

VWRL als alternatief voor VTI en VXUS

Sinds het verbod beleg ik in het Europese alternatief van Vanguard dat het dichtst in de buurt komt van de VTI/VXUS; dit fonds heet VWRL, oftewel de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ISIN: IE00B3RBWM25). Details over dit fonds kun je hier vinden. Zie ook Beleggen per 2018 in indexfondsen.

VWRL levert echter 0.7% minder op per jaar. Lijkt misschien niet zo veel, maar slechts 0.1% aan extra kosten per jaar zorgt dat je na 30 jaar niet 30 * 0.1% = 3% opbrengst misloopt, maar 21%! Zie de paragraaf “Lage kosten” in de post Indexfondsen kiezen, 6 punten om op te letten voor de uitleg.

Het goede nieuws!

Volgens het FD gaat Tweede Kamerlid Roald van de Linde aan minister van Financiën Wopke Hoekstra vragen gebruik te maken van een optie om een tweede taal toe te staan. ‘Daarmee zou ook informatie in het Engels kunnen worden aangeboden’, meent het kamerlid. Van de Linde merkt dat het verplicht Nederlands ‘deskundige particuliere beleggers’ belemmert. ‘Dat was niet de insteek’, zegt hij in een schriftelijke reactie.

Mocht je het kamerlid en de minister via Twitter willen aansporen hier inderdaad werk van te maken:

@RoaldLinde @WBHoekstra Gelieve Amerikaanse fondsen weer beschikbaar te maken via Nederlandse brokers ondanks PRIIPSClick To Tweet

 

Een email ontvangen wanneer er een nieuwe post verschijnt? En het FOB huishoudboekje kado?

Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je emailadres nooit door aan derden

Voeg je bij 3.554 andere abonnees

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor je eigen beleggingskeuzes, deze informatie is uitsluitend bedoeld om van te leren en niet bedoeld als beleggingsadvies. 


Leuk als je reageert! Ik streef ernaar je reactie binnen 24 uur toe te laten en er eventueel op te reageren. Hier klagen voegt niet zoveel toe. Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst!

18 gedachten over “Amerikaanse indexfondsen weer te koop?

 • adriaan

  hoe denk je bijvoorbeeld over het Vanguard Global stock index fund (bij ING te koop), 0,15TER ISIN: IE00BFPM9N11

  Alhoewel ik niet weet of dit bij je favoriet DeGiro te koop is, is dit wel bij ING beschikbaar. Voordeel is ook dat je geen bid/ask spread hebt (toch al snel een 0,2-0.5% tussen de 2 prijzen) En je kunt automatisch (laten) inleggen bij ING voor elk bedrag dat je maar wilt.

   • adriaan

    ING is zeker niet de goedkoopste, maar de TER is wel 0,1% lager dan bij VWRL, zonder bid/ask spread (die je toch ooit ook weer moet verkopen gezien je moeilijk met een aandeel VWRL een brood kunt kopen) en prestaties in 5 jaar vergelijken is niet echt handig, aandelen beleggingen doen we op lange termijn hé 😉

 • niettot71

  Dat ziet er hoopgevend uit. Hopelijk zien ze in dat de meeste Nederlandse beleggers wel Engels spreken en het dus eigenlijk een onzin regel is.
  De tweet heb ik ook verstuurd.

 • Roel

  De verplichting van het Nederlands is een beslissing die in Nederland gemaakt is en het zou goed zijn als dat aangepast wordt. Maar de verplichting tot het opstellen van een Key Information Document (KID) komt vanuit Europa, en deze informatie is niet beschikbaar voor de Amerikaanse fondsen (wel voor VWRL inderdaad). Prima dus als Engelse KIDs worden toegestaan, maar dan zijn de Amerikaanse Vanguard fondsen denk ik nog steeds niet toegestaan voor particuliere beleggers in Europa

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik kan de KIID’s van VTI en VXUS inderdaad niet vinden. Dan heeft alleen de Nederlandse taaleis loslaten wellicht nog niet het gewenste effect. Hmm, maar eens even afwachten wat er nu al dan niet allemaal gaat gebeuren en wat precies de consequenties zijn.

 • Oscar

  Beste Mr FOB, bedankt voor je blog. Ik had een vraag over een andere tracker van Vanguard, namelijk Vanguard S&P 500 UCITS ETF. Is er een reden waarom je VWRL prefereert boven deze index?

 • Annika Hansen

  Mr FOB, als je VTI prefereert boven VWRL, is er dan geen manier om VTI bij een buitenlandse broker (bv Vanguard zelf) deze te kopen? Of betaal je dan meer dividentbelasting (30% ipv 15%)?

  Fijne blog maak je, dank daarvoor!

 • looxcie

  Ik ben nog steeds erg boos betreffende deze ultieme betutteling van de EU en AFM.
  Mijn keuzes voor Amerikaanse ETF’s waren ProShares UDOW en SDOW, die een leverage van 3x hadden t.o.v. de DJIA. Ik heb daar heel goed mee kunnen verdienen, tot onlangs. Toen “verbood” ook Binck de handel in deze ETF’s.
  Ik heb een tijd in de VS gewoond en had daar toen een account bij Waterhouse, tegenwoordig Ameritrade.
  Ik ben aan het onderzoeken of ik daar niet opnieuw een rekening kan openen.
  Heeft iemand hier ervaring met het runnen van zo’n rekening vanuit Nederland?

 • Tom

  Bid/ask spread maakt niet echt uit voor een lange termijn belegger, dat zijn eenmalige kosten die over tientallen jaren uitgesmeerd worden. Die servicefee van ING daarentegen…

  Als je een MSCI World index beleggingsfonds wil is AVIAW toch wel een betere keuze gezien het dividendlek.