Verandering in huize FOB


verandering in huize fob

Mrs FOB heeft haar baan opgezegd

In huize FOB is er iets veranderd. Mrs FOB heeft namelijk haar baan opgezegd. En ze heeft nog genoeg vakantiedagen om ervoor te zorgen dat ze tot aan het einde van haar contract niet meer hoeft te werken. Oftewel, ze is veel meer thuis dan voorheen. En dat vinden we allebei gezellig.

Ze werkt nog wel, namelijk in haar eigen praktijk. Die heeft ze 2 jaar geleden naast haar baan opgezet en zit nu vol. Vol in de zin van voldoende cliënten voor 2.5 dagen per week cliënt-contact. En ongeveer 10 weken vakantie per jaar. Met administratie bijhouden, netwerken, cursussen volgen, website onderhouden en dergelijke komt ze dan op zo’n 3 of 4 dagen werk per week. Meer wil ze niet. Heel leuk om te zien hoeveel energie het zelfstandig ondernemen haar geeft.

De website heeft ze helemaal zelf gemaakt, met wat hulp van mij. Ik heb eerder het maken van een website mezelf aangeleerd door dit blog te beginnen. Heel bevredigend voor haar dat ze de site zelf gemaakt heeft en kan onderhouden. En fijn dat het haar op deze manier niets gekost heeft behalve een paar dubbeltjes aan kosten voor hosting per maand.

Werkstress uit je systeem laten verdwijnen

Ik ben nu ruim anderhalf jaar geleden gestopt met werken. Dat bevalt me nog steeds uitstekend. Ik heb ongeveer een jaar nodig gehad om echt los te komen van werk en de stress echt kwijt te zijn. Ik vond het opmerkelijk hoezeer werkstress blijkbaar in je systeem kan gaan zitten en tijd nodig heeft om er weer uit te verdwijnen.

Ik heb nog leuk contact met een paar oud-collega’s. Leuk om zo nog iets mee te krijgen van de laatste ontwikkelingen en om bijvoorbeeld soms nog samen iets te kunnen maken.

Windsurfen

Een aantal maanden geleden heb ik besloten om meer te gaan sporten. Ik heb geen slechte conditie en wandelde al elke dag na het ontbijt een uurtje, maar wilde mijn conditie verder verbeteren. Sindsdien ben ik 2x per week gaan wielrennen naast het dagelijkse wandelen en heb ik mijn oude liefde windsurfen weer opgepakt.

Ik blijk niet de enige te zijn die dat gedaan heeft, want ik heb het nog nooit zo druk met windsurfers gezien in Nederland als dit jaar. Drukker dan tijdens de hype in de tachtiger jaren van de vorige eeuw. De surfshops spreken ook van enorme hoeveelheden “herintreders”, die net als ik het windsurfen weer opgepakt hebben.

Erg leuk om aan het water met gelijkgestemde leeftijdsgenoten oude herinneringen op te halen, nieuwe herinneringen te maken en opnieuw de passie voor de sport te delen. Ik vind het helemaal geweldig. En heerlijk dat ik door FIRE te zijn gewoon op een doordeweekse dag, wanneer het waait, naar het water kan gaan.

Moestuin

Doordat ik meer tijd heb voor mijn moestuin en ik succesvol een slakkenbarrière op heb weten te werpen, gaat de oogst dit jaar beter dan vorig jaar. Vandaag eten we bijvoorbeeld boerenkoolstamppot met verschillende kleuren aardappelen en boerenkool, alles uit eigen tuin.

aardappelen

boerenkool

Meubelmaken

De cursus meubelmaken waar ik mee bezig was is uitgesteld vanwege corona. En met behulp van speciaal gereedschap en vrijwilligers in een werkplaats de snijplank met 3D optische illusie gaan maken lukt nu ook even niet. Daarom heb ik me zelf bezig gehouden met andere klussen. Ik heb een voedertafel voor vogels ontworpen en gemaakt van hardhout.

voedertafel hardhout

Ook heb ik een eetbank gemaakt voor een vriendin (waarvan ze zelf het onderstel nog wit gaat schilderen). Voor het eerst gewerkt met metalen kokers in het frame om 2.5m zitvlak zonder doorbuigen te overbruggen. Heel leuk om te doen.

eetbank muurbank

10.000!

Ik ben ook trots en dankbaar dat dit blog ondertussen meer dan 10.000 abonnees heeft.

abonnees

Dankjulliewel allemaal! Super dat FIRE steeds meer begint te leven in Nederland!

 

Hoe gaat het met jou?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12844 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

14 gedachten over “Verandering in huize FOB

 • Ferry

  Beste Mr Fob,

  Ik heb me ingeschreven, maar nog geen huishoudboekje ontvangen na mijn inschrijving. Graag ontvang ik deze alsnog. Ik ben benieuwd hoe makkelijk het is.

  Gr. Ferry

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik zie dat je een typefout in je mailadres hebt gemaakt bij inschrijven, dat kan ik niet aanpassen. Als je je opnieuw inschrijft met je goede mailadres krijg je het huishoudboekje automatisch.

 • Angela

  wat ontzettend inspirerend! zowel op gebied van FIRE, sporten, als de moestuin! Wat goed om te lezen dat je je nog steeds niet verveeld, geen last lijkt te hebben van een zwart gat en dat Mrs FOB ook alleen nog maar doet waar ze zin in heeft – niet omdat het moet, maar omdat het kan. 😉

 • Frans Meulders

  Mijn zoontje van 14 moest iedereen in ons gezin interviewen over hun geluksgevoel en dat cijfer moest ik ook onderbouwen.
  Mijn “ascetisch hedonisme” moest opgezocht worden en zo vonden we FOB. Mooi man.

 • Geld Coach

  Leuk om weer een update te lezen. Super blij voor jullie dat je vrouw haar baan heeft opgezegd en dat ze daarna volledig kan focussen op haar eigen praktijk. Veel succes gewenst.

  FIRE leeft inderdaad steeds meer in Nederland en jij bent een prachtig voorbeeld dat het ook daadwerkelijk kan met de nodige discipline.

 • Jeroen

  Gefeliciteerd! Mooi om hier met zijn tweetjes van te genieten.
  Ik vroeg me af of je ook een keer een artikeltje zou kunnen schrijven over de huidige ‘opnamefase’. Leg je nog steeds geld in? Hoe neem je het geld op (vaste bedragen per maand of iets anders?)? Herbalanceer je nog steeds als dat nodig is? Doe je nog ‘grote’ aankopen en doe je die dan ineens of ‘spaar’ je daarvoor?

  Ben benieuwd hoe deze ondertussen voor jou niet meer zo nieuwe fase eruit ziet.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik heb met de recente wijziging van mijn beleggingsstrategie een wat groter bedrag op mijn vrij opneembare spaarrekening gezet als onderdeel van het vastrentende deel van mijn portefeuille. Daar put ik uit wanneer ik dat nodig heb. Vervolgens herbalanceer ik 1x per jaar al mijn beleggingen naar de gewenste verhouding 60% aandelen/40% vastrentend, indien nodig.

 • Karina

  Hoi Familie FOB, leuk om te lezen en te zien! Mooie meubels, netjes gedaan. Wij zijn bezig met het inrichten van een babykamer. We maken de meubels niet zelf, maar kopen ze tweedehands en schilderen ze. Scheelt enorm veel geld en heb je toch een originele inrichting. Nog 1,5 week werken en dan heb ik zwangerschapsverlof. Hier kijk ik wel naar uit, ook tijdelijk wat meer tijd voor (vergeten) hobby’s!