Van Eck ETF’s: de kosten

Deze pagina is geschreven door Gerben en hoort bij de gastblog van hem over de kosten van ETF’s en indexfondsen:

De kosten van een ETF of indexfonds

Van Eck ETF’s: de kosten

Voor zover ik weet de enige aanbieder van Nederlandse index ETF’s. Voorheen bekend onder de naam Think. Hebben een aantal Nederlandse dividend efficiënte ETF’s, ik pak er even VanEck Vectors Global Equal Weight uit.

TGET: VanEck Vectors Global Equal Weight UCITS ETF

Fonds TER ITK Dividendlekkage
TGET 0,19% 0,01% 0,42%-1,05%?

Interne transactiekosten (ITK)

Wat er in het jaarverslag bij transactiekosten staat zijn andere kosten, maar die moeten volgens IFRS regels daar onder staan. In jaarverslag vermeldde transactiekosten op de winst-verlies rekening moeten ‘harde’ transactiekosten zijn. Die heeft men niet, men betaalt alleen spread, maar die zit meteen in de koers.

Van de spread krijg je natuurlijk geen bonnetje en is ook moeilijk te bepalen. Daarom staan die kosten niet op de winst-verlies rekening. Indicatie van de spread-kosten staan helaas niet elders in het jaarverslag en er is ook geen los document van zoals Vanguard dat wel heeft. Omdat het fonds maar één keer per jaar herbalanceert over 250 zeer liquide aandelen zijn de interne transactiekosten wel heel beperkt. Ik schat ze zelf op 1-1,5bps (0,01-0,015%).

Securities lending

VanEck leent geen aandelen uit.

ESG Beleid

TGET heeft geen ESG uitsluitingen. Er is wel een “Sustainable” variant van TGET, maar daar heb ik verder niet naar gekeken.

Tracking difference controle

Men blijft zo’n 0,10% meer achter bij de bruto index als wat ik op basis van de bekende kosten zou verwachten. In het jaarverslag wordt cashdrag aangehaald als belangrijkste component. Hulde voor de uitleg en transparantie van van VanEck: dit is de enige aanbieder die ik heb kunnen vinden die zich meet tegen een bruto index en ook uitleg geeft waar het verschil in zit.

Er is bij Nederlandse fondsen altijd wel wat cashdrag. Bij VanEck werkt het ietsje anders. Er wordt vier keer per jaar dividend uitgekeerd in plaats van één keer. Het dividend wat het fonds van de aandelen ontvangt wordt in de tussentijd niet geherinvesteerd, dit wordt gewoon cash aangehouden. Bij bijvoorbeeld een Vanguard fonds zoals VWRL, dat ook dividend uitkeert, werkt dit anders. Ontvangen dividend binnen het fonds wordt meteen geherinvesteerd. Als hulpmiddel om de transactiekosten hierbij te beperken worden derivaten gebruikt.

Bijzonderheden

De TER wordt verlaagd naarmate er meer vermogen in het fonds zit. Vorig jaar was de TER 0,16%. Doordat er een wat grotere, institutionele belegger is uitgestapt staat de TER nu helaas weer terug op 0,19%. Het vermogen loopt het afgelopen half jaar weer gestaag op, daarmee zou de TER dus weer wat kunnen gaan dalen.

Spreiding: TGET neemt de 250 grootste en meest liquide bedrijven mee uit de Developed World. VanEck gebruikt geen MSCI, maar om even een beeld te krijgen: in de MSCI World index hebben de 250 grootste bedrijven momenteel een gewicht van ongeveer 63% van de hele index waar iets meer dan 1500 bedrijven in zitten.

De gebruikte index voor TGET is een gelijk gewogen index, geen markt-gewogen index. Ook is het maximale gewicht van de regio’s Noord-Amerika, Europa en Azië beperkt tot 40%. In de praktijk zal dit momenteel betekenen dat je minder in Amerika zit dan bij een market cap gewogen fonds.

Type fondsen en brokers

Nederlandse ETF die via allerlei beurzen verhandelbaar is. Dus bij veel brokers te krijgen.

 

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie