Op dit moment geeft Moneyou de mogelijkheid in te leggen op hun Groen deposito. Daardoor kun je belastingvoordeel behalen en groene investeringen steunen. De openstelling duurt vaak maar kort.

Update augustus 2020: Moneyou sparen houdt op te bestaan.

Wat is een Groen deposito?

Met een Groen deposito wordt ten minste 70% van je spaargeld in groene projecten geïnvesteerd. Je ontvangt geen rente over je spaargeld, maar kan wel profiteren van belastingvoordeel.

Voor groene beleggingen geldt een belastingvrijstelling. Dat betekent dat je alleen vermogensbelasting hoeft te betalen als de waarde van deze beleggingen boven een bepaald bedrag uitkomt. Je betaalt dan belasting over het verschil tussen het bedrag van de vrijstelling en de waarde van jouw groene beleggingen.

In 2020 is de vrijstelling zonder fiscale partner €59.477 en met fiscale partner €118.954, zie hier. Als je meerdere groene spaarproducten hebt, geldt dit maximum voor de bedragen op deze rekeningen tezamen. Als je bijvoorbeeld €100.000 vermogen hebt, waarvan €59.477 groene beleggingen, dan hoef je maar over €100.000 – €59.477 = €40.523 vermogensbelasting te betalen.

Op de pagina Vermogensbelasting berekenen kun je zien hoeveel vermogensbelasting je dan verschuldigd zou zijn. In 2020 ben je over €100.000 vermogen €373 vermogensbelasting verschuldigd. Indien je van die €100.000 nu €59.477 groen belegt, ben je nog maar over €100.000 – €59.477 = €40.523 vermogensbelasting verschuldigd. Dat is €52 vermogensbelasting.

Naast het voordeel van de verminderde vermogensbelasting krijg je een heffingskorting van 0.7% over je als groene belegging gekwalificeerde spaargeld. Dit percentage kun je aftrekken van je inkomstenbelasting.

Bij elkaar opgeteld kun je dus je bespaarde vermogensbelasting + 0.7% aan belastingvoordeel behalen. Dat is heel wat meer dan de 0.4% welke je op dit moment via een gewoon 1 jaarsdeposito, vallend onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, aan rendement kunt behalen.

Moneyou Groen deposito

Je hebt een Moneyou spaarrekening nodig om de Groen deposito te kunnen openen. De looptijd staat vast en is 1 jaar.

Het spaargeld dat je hebt staan bij Moneyou is beschermd door het depositogarantiestelsel via ABN AMRO.

Heb jij groene deposito’s?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

24 Reacties

 1. Adriene van Dongen Reageer

  helaas klopt uw informatie niet op de website van moneyou staat dat het Groen deposito niet beschikbaar is!:
  van hun website:
  Op dit moment is het Moneyou Groen deposito niet beschikbaar. Er is voldoende spaargeld opgehaald om de huidige projecten mee te financieren. Zodra er weer voldoende ruimte is, gaat het Groen deposito weer open.

  • Ik zie op dit moment (11 februari 2020) dat het wel beschikbaar is.
   Update 12 februari 2020: het Groen deposito is weer tijdelijk gesloten voor inleg.

  • Bizar. Mijn overboeking was vanmiddag voltooid en ik zag de optie om een groen deposito te openen niet meer. Navraag bij de helpdesk leert mij waarom en nu lees ik het hier op de website ook. Zeer teleurstellend..

 2. Rekening openen bij Moneyou is één lange frustratie …

  Gisteren geprobeerd een rekening te openen bij Moneyou. Dat werd één lange frustratioe omdat het uploaden van het identiteitsbewijs niet lukte. Zelfs niet na 4 of 5 verschillende pogingen:
  1) Brave browser wordt niet ondersteund maar er komt geen enkele foutmelding op date gebied
  2) Daarna met Safari geprobeerd. Daar lukt het uploaden wel maar je krijgt een foutmelding dat het document niet gelezen kan worden. Blijkt dat een pdf niet geaccepteerd wordt maar dat wordt ook weer nergens duidelijk gemaakt
  3) Dan een jpeg gemaakt met de officiële app van Binnenlandse Zaken. Lijkt me toch een vanzelfsprekende keuze om een kopie van een ID in te sturen. Nou, mooi niet en weer een vage foutmelding.
  4) Dan maar een nieuwe JPEG maken met telefoon. In eerste instantie geweigerd … bestand te groot (en nergens krijg je ook maar één keer te horen aan welke eisen de kopie moet voldoen).
  5) Kleinere JPEG ingestuurd. De voorzijde gaat prima maar dan de achterzijde. Wat ik ook probeer … Moneyou weigert de achterzijde te accepteren (je krijgt 3 pogingen en dan mag je inpakken)
  6) Tot slot ook nog een laatste poging geprobeerd met rijbewijs. Zelfde laken en pak …

  Zojuiste gebeld met Moneyou. “Wat gek dat het niet lukt.” “Nee, een pdf lukt meestal (sic) niet.” “Het kan niet op een andere manier.”

 3. Afhankelijk van hoeveel vermogen je naast die €5.000 hebt, heb je of alleen het voordeel van de 0.7% heffingskorting of zowel het voordeel van de 0.7% heffingskorting + het voordeel van de niet verschuldigde vermogensbelasting

 4. Bedankt voor de tip. Ik ga denk ik een rekening openen. Ik zit al bij MoneYou.
  En ja laat de tips maa komen!

  Bedankt

 5. Ik heb participaties in meewind groenfonds. Dat is dezelfde fiscale constructie, maar dan een beleggingsvorm met risico en dus waarschijnlijk op termijn meer rendement.
  Heb jij hier wel eens naar gekeken?

  • Ik ben benieuwd wat u daar van vind, vond zelf de kosten nog wel redelijk van instappen, maar met de fiscale voordelen zou dat natuurlijk wel positief kunnen uitpakken.

  • Alle Meewind fondsen zijn uitstekende beleggingen voor de langere termijn. Ik heb ze al vele, vele jaren (maar in totaal een beperkt percentage van alle beleggingen). Om voor slechts één jaar te beleggen in een dergelijk fonds is inderdaad minder aantrekkelijk, maar dat is voor andere duurzame beleggingen al of niet in een fonds evenzeer risicovol. Voor slechts één jaar vastzetten is een groendeposito niet te verslaan (ik heb daarin zowel ING als MoneYou). Er is nog nergens iets te lezen over afschaffing van de groen-voordelen in box3. Het is zeer uitzonderlijk dat wetgeving op dergelijke vlakken totaal verandert binnen zo’n korte termijn. Ik verwacht dat ook na 2023 nog steeds groene beleggingen extra aftrek zullen genieten. Wellicht komen er kleine aanpassingen, maar volledige afschaffing lijkt me uiterst onwaarschijnlijk, zeker gezien de nadruk op de energie-transitie.

  • De aftrek voor groene beleggingen zal wellicht niet verdwijnen, maar de vermogensbelasting op spaargeld gaat waarschijnlijk naar 0 voor spaargeld tot ongeveer 4 ton bij de huidige spaarrentes. Het voordeel dat je geen vermogensbelasting over groen spaargeld je daarmee dan kwijt. Blijft alleen de heffingskorting van 0.7% over.

  • Toevoeging: het Meewind groenfonds heeft een dividend van 5% en dus wel degelijk dus een fors rendementsvoordeel t.o.v. een groendeposito. Dat moet worden afgewogen tegen het grotere risico (een groendeposito heeft binnen het depositogarantiestelsel geen enkel risico). Vergelijken met duurzame aandelenfondsen is niet helemaal correct, omdat het Meewind fonds eerder als obligatiefonds moet worden gezien. Zie ook de historische resultaten. Daar zit véél minder fluctuatie in dan bij (duurzame) aandelenfondsen (die ik ook heb). Voor de groene belastingvoordelen zijn de ASN en Triodos groenfondsen zeker ook het overwegen waard. Spreiding is de beste remedie tegen risico (dus beter 5 groene beleggingen van ieder 10k dan één van 50k). Bij duurzame beleggingen is er natuurlijk een extra ‘rendement’, namelijk dat van een betere wereld. Dat mag zeker iets aan rendement kosten.

  • Vergelijken met een duurzaam aandelenfonds, zoals ik deed, is waarschijnlijk inderdaad niet helemaal correct. Ik heb me echter niet verder in het Meewind fonds verdiept en overzie de risico’s dan ook niet goed.

   De 5% rendement die jij schetst zie ik evenwel niet terug in de EBI, naar welke ik in mijn eerdere reactie een link plaatste. Daar zie ik ongeveer 3.5% terug, zonder nog rekening te houden met de 3% instapkosten en €25 uitstapkosten.

  • Maar is dit nu enkel zinvol bij grote inleg waar je vermogensbelasting moet betalen of is het voordeel bij dit product ook op de kleinere inleggen al te realiseren? Denk aan het scenario ik leg 5000 voor een jaar in?

  • Ik vond de in- en uitstapkosten ook hoog. Bij mijn buy-and-hold strategie moet dit geen probleem opleveren, de horizon is tenminste 10 jaar.
   Er zijn twee redenen waarom ik meewind heb gekocht.
   1) Ik gebruik deze groene belegging als risicoverlager, niet om rendement te halen. Rendement halen kan beter met een niet-groene etf. Ook op de lange termijn is asset allocatie belangrijk. Met de huidige vermogensrendementheffingsplannen (past niet eens op scrabblebord) voor 2022 is dit een alternatief voor obligaties die keihard generft worden. En omdat groenfondsen moeilijk verkrijgbaar zijn begin ik alvast.
   2) Met alle aandacht vook de klimaatdoelstellingen zie ik een mooie toekomst in deze sector.

 6. Klopt inderdaad dat de peildatum 1 januari 2021 is voor inleg in februari 2020. Maar ik verwacht dat de vermogensbelastingschijven voor 2021 niet heel anders zullen zijn dan die voor 2020. Per 2022 komen er wellicht grotere wijzigingen, zie hier.

  • Interessant, aangezien ik komend jaar boven de heffingsvrije voet ga uitkomen ga ik hier eens naar kijken. Goed idee om het deel van mijn buffet wat ik in een deposito zit hier naar over te sluiten. Zijn we ook nog goed bezig!

 7. Pas op dat de belastingvoordelen voor belastingjaar 2021 nog helemaal niet bekend zijn! Als je nu deposito´s afsluit tellen die immers pas mee op 1 januari 2021. Vandaar ook dat de mogelijkheid zo vroeg in het jaar reeds vanaf 20 januari open staat en er na 3 weken nog steeds zo weinig animo vooris dat hij nog altijd niet gesloten is. Na Prinsjesdag, als de nieuwe belastingplannen wél bekend zijn, duurt het meestal maar 2 dagen, dan sluit hij alweer.