Ik ben sinds een tijdje aan het crowdfunden via Lendahand. Het is een vorm van crowdfunding vanuit Nederland die het bestrijden van armoede in ontwikkelingslanden voorop stelt.

Crowdfunding vind ik als gewone belegging teveel risico met zich meebrengen. Mijn beleggingsstrategie is daarom gebaseerd op een paar wereldwijd gespreide indexfondsen met minimale kosten via ABN AMRO Zelf Beleggen Basis.

Maar ik vind het heel mooi dat Lendahand effectief armoede bestrijdt. Dat doen ze in combinatie met gemiddeld ruim 4% rendement per jaar. Daarbij is er sinds de oprichting van Lendahand in 2012 nog geen enkele lening niet terugbetaald. Daarom doe ik toch mee aan deze vorm van crowdfunding.

Lendahand – duurzame, sociale crowdfunding

Ik vind het heel leuk dat Peter Heijen, oprichter van Lendahand, ons in deze post wat meer wil vertellen over zijn geesteskind.

Peter Heijen

Kun je iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Peter Heijen, idealist van huis uit. Na een studie econometrie heb ik circa 7 jaar in de financiële wereld gewerkt. Ik heb onder andere als aandelen analist bij een bank gewerkt. Tijdens een backpack reis door onder andere Bangladesh en India werd ik met extreme armoede geconfronteerd. Daarna ben ik gaan nadenken over schaalbare oplossingen voor armoede.

Je hebt Lendahand opgericht – Wat doet Lendahand?

Na wat overdenkingen kwam ik al snel op het spoor van ondernemerschap en het stimuleren van banencreatie.

MKB’s (Midden- en KleinBedrijven) zijn de banen-kanonnen van elke economie. In opkomende landen hebben MKB’s slechte toegang tot betaalbare financiering. Daarom zorgen deze MKB’s in opkomende landen voor onvoldoende werkgelegenheid. Als mensen een baan hebben kunnen ze voor eten en drinken, scholing en gezondheidszorg voor hun gezin zorgen. Geen werk betekent vaak extreme armoede in dergelijke landen.

Lendahand stelt leningen aan MKB’s in ontwikkelingslanden ter beschikking.

Hoe ben je ertoe gekomen Lendahand op te richten?

De confrontatie met extreme armoede in Bangladesh was een wake-up call. Wij leven hier in enorme rijkdom. En dat terwijl mensen aan de andere kant van de wereld geen eten, kleding, onderdak of scholing hebben. Dat vond ik wel erg oneerlijk.

Lendahand review

Hoe effectief is Lendahand in het bestrijden van armoede?

Lendahand heeft inmiddels ruim 4.000 banen gecreëerd bij 2.000 ondernemingen. Maar we hebben ook veel zonnepanelen geïnstalleerd en toiletten gebouwd. Zie ook deze pagina over onze impact.

In totaal hebben we ruim 100.000 mensen bereikt. Dit is gerealiseerd door 3.000 investeerders die bijna €25 miljoen aan kredieten hebben verstrekt via de website. Deze kredieten worden over het algemeen goed terugbetaald, mét rente. Er is dus sprake van een kapitaalopbouw met een sociale impact. In die zin is het erg effectief.

Hoe groot is Lendahand (ook in vergelijking tot andere crowdfunding initiatieven) en hoe hard groeit het?

Lendahand financiert nu via haar Nederlandse en Britse platform circa €1.5 miljoen per maand. Daarmee zijn we ongeveer de nummer 3 in Nederland. Qua volume willen we elk jaar verdubbelen.

Wat is het gemiddelde bedrag dat mensen via Lendahand uitlenen?

Per nieuw verschenen lening op de site van Lendahand lenen mensen gemiddeld €400 aan een leningnemer.

Wat is het gemiddelde aantal bedrijven waaraan mensen geld uitlenen via Lendahand?

Mensen hebben gemiddeld in totaal €8.000 uitgeleend via Lendahand. Gemiddeld investeren mensen dus in 20 bedrijven (€8.000 in totaal gedeeld door €400 per lening).

Het geld wordt uitgezet via lokale partners. Dit zijn de tegenpartijen in de leningen. Deze lokale partners verstrekken met het door de crowd geïnvesteerde geld leningen aan lokale MKB bedrijven.

In circa 25% van de gevallen gaat het om directe MKB leningen, dus zonder lokale partner.

Wat is de gemiddelde looptijd van een lening?

Circa 24 maanden.

Lendahand ervaringen

Hoeveel rendement maak ik gemiddeld als ik via Lendahand inleg op een lening?

Circa 4.25% per jaar over de afgelopen 4 jaar.

Hoeveel rendement maken jullie en jullie partners gemiddeld op een lening?

Lendahand maakt gemiddeld 3% rendement per jaar op een lening. De lokale partners maken gemiddeld 3-5% rendement per jaar op een lening. Daar komen nog wel operationele kosten bovenop.

Hoe groot is de kans dat je lening niet terugbetaald wordt?

We hebben pas 1x te maken gehad met te late terugbetalingen. Dat was van één lokale partner uit de Filipijnen. Deze verlate terugbetalingen bedragen 4.5% van het uitstaande portfolio. Er is tot op heden geen sprake van leningen die uiteindelijk niet terugbetaald zijn.

Hoe onderscheidt Lendahand zich van de andere 3 grootste crowdfunding initiatieven in Nederland op gemiddeld rendement en risico?

Wij vergelijken deze cijfers niet, maar Lex van Teeffelen heeft hier wel eens naar gekeken, zie hier. Of de data van andere crowdfunders in dat artikel kloppen weet ik niet. Die van ons kloppen wel ongeveer.

Destijds was het rendement 3.8%. Dat is nu opgelopen tot circa 4.25%. Dat komt doordat we tegenwoordig meer directe leningen aanbieden met een hoger rendement.

Een verschil met andere crowdfunders is dat wij verder geen kosten in rekening brengen.

Zoals eerder genoemd, alle leningen zijn tot nu toe terugbetaald bij Lendahand. Dat geeft een idee (maar uiteraard geen garantie) welk risico je loopt via ons.

lend a hand

Zijn er jou andere vormen van echt duurzaam beleggen bekend die zich kunnen meten met Lendahand in termen van rendement versus risico? Zo ja, welke?

Ik zie Triodos als een erg goede provider van impact beleggingen.

Er zijn vele mogelijkheden: certificaten van de bank zelf, maar ook een microkrediet fonds, een groenfonds en allerlei andere fondsen.

Qua risico en rendement is het erg lastig te zeggen hoe deze verschillen van onze beleggingsmogelijkheid. Sommige fondsen geven meer rendement maar tegen een hoger risico en bij andere is het andersom; minder rendement en minder risico dan bij Lendahand.

Iedereen moet daarin zijn eigen keuze maken, hoeveel risico iemand wil lopen. Maar spreiding is erg belangrijk!

Wie zou je graag eens ontmoeten en waarom?

Edith Eger. Na het lezen van haar boek “de Keuze” ben ik geïnspireerd geraakt door haar kracht en positiviteit.

Wat zijn je favoriete websites, facebookgroepen en/of fora op het gebied van duurzame crowdfunding?

Oneworld heb ik altijd wel een onafhankelijke, eerlijke, leuke en interessante bron van informatie gevonden over armoede en opkomende landen.

Is er een boek dat je zou kunnen aanbevelen als iemand meer over het onderwerp wil lezen?

Muhammad Yunus – Banker to the poor: toegang tot financiële producten kan (mits goed ingezet) arme levens transformeren. Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus heeft 30 jaar geleden in Bangladesh de fundering neergelegd voor microkrediet.

Microkrediet is een eerlijke vorm van ontwikkelingssamenwerking waarbij de geldgever en de geldnemer gelijkwaardig zijn. Tegenwoordig kijkt men meer naar “inclusive finance” en “clean energy finance”, maar armoedebestrijding heeft via microkredieten een erg grote impuls gekregen.

Heb jij ervaringen met Lendahand? Zo ja, hoe bevalt je dat?

Heb je nog vragen aan Peter? Stel ze hieronder in de reacties!

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie