Lendahand – ruim 4% rendement op sociaal investeren


Lendahand

 

Ik ben sinds een tijdje aan het crowdfunden via Lendahand. Het is een vorm van crowdfunding vanuit Nederland die het bestrijden van armoede in ontwikkelingslanden voorop stelt.

Crowdfunding vind ik als gewone belegging teveel risico met zich meebrengen. Mijn beleggingsstrategie is daarom gebaseerd op een paar wereldwijd gespreide indexfondsen met minimale kosten via ABN AMRO Zelf Beleggen Basis.

Maar ik vind het heel mooi dat Lendahand effectief armoede bestrijdt. Dat doen ze in combinatie met gemiddeld ruim 4% rendement per jaar. Daarbij is er sinds de oprichting van Lendahand in 2012 nog geen enkele lening niet terugbetaald. Daarom doe ik toch mee aan deze vorm van crowdfunding.

Lendahand – duurzame, sociale crowdfunding

Ik vind het heel leuk dat Peter Heijen, oprichter van Lendahand, ons in deze post wat meer wil vertellen over zijn geesteskind.

Peter Heijen

Kun je iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Peter Heijen, idealist van huis uit. Na een studie econometrie heb ik circa 7 jaar in de financiële wereld gewerkt. Ik heb onder andere als aandelen analist bij een bank gewerkt. Tijdens een backpack reis door onder andere Bangladesh en India werd ik met extreme armoede geconfronteerd. Daarna ben ik gaan nadenken over schaalbare oplossingen voor armoede.

Je hebt Lendahand opgericht – Wat doet Lendahand?

Na wat overdenkingen kwam ik al snel op het spoor van ondernemerschap en het stimuleren van banencreatie.

MKB’s (Midden- en KleinBedrijven) zijn de banen-kanonnen van elke economie. In opkomende landen hebben MKB’s slechte toegang tot betaalbare financiering. Daarom zorgen deze MKB’s in opkomende landen voor onvoldoende werkgelegenheid. Als mensen een baan hebben kunnen ze voor eten en drinken, scholing en gezondheidszorg voor hun gezin zorgen. Geen werk betekent vaak extreme armoede in dergelijke landen.

Lendahand stelt leningen aan MKB’s in ontwikkelingslanden ter beschikking.

Hoe ben je ertoe gekomen Lendahand op te richten?

De confrontatie met extreme armoede in Bangladesh was een wake-up call. Wij leven hier in enorme rijkdom. En dat terwijl mensen aan de andere kant van de wereld geen eten, kleding, onderdak of scholing hebben. Dat vond ik wel erg oneerlijk.

Lendahand review

Hoe effectief is Lendahand in het bestrijden van armoede?

Lendahand heeft inmiddels ruim 4.000 banen gecreëerd bij 2.000 ondernemingen. Maar we hebben ook veel zonnepanelen geïnstalleerd en toiletten gebouwd. Zie ook deze pagina over onze impact.

In totaal hebben we ruim 100.000 mensen bereikt. Dit is gerealiseerd door 3.000 investeerders die bijna €25 miljoen aan kredieten hebben verstrekt via de website. Deze kredieten worden over het algemeen goed terugbetaald, mét rente. Er is dus sprake van een kapitaalopbouw met een sociale impact. In die zin is het erg effectief.

Hoe groot is Lendahand (ook in vergelijking tot andere crowdfunding initiatieven) en hoe hard groeit het?

Lendahand financiert nu via haar Nederlandse en Britse platform circa €1.5 miljoen per maand. Daarmee zijn we ongeveer de nummer 3 in Nederland. Qua volume willen we elk jaar verdubbelen.

Wat is het gemiddelde bedrag dat mensen via Lendahand uitlenen?

Per nieuw verschenen lening op de site van Lendahand lenen mensen gemiddeld €400 aan een leningnemer.

Wat is het gemiddelde aantal bedrijven waaraan mensen geld uitlenen via Lendahand?

Mensen hebben gemiddeld in totaal €8.000 uitgeleend via Lendahand. Gemiddeld investeren mensen dus in 20 bedrijven (€8.000 in totaal gedeeld door €400 per lening).

Het geld wordt uitgezet via lokale partners. Dit zijn de tegenpartijen in de leningen. Deze lokale partners verstrekken met het door de crowd geïnvesteerde geld leningen aan lokale MKB bedrijven.

In circa 25% van de gevallen gaat het om directe MKB leningen, dus zonder lokale partner.

Wat is de gemiddelde looptijd van een lening?

Circa 24 maanden.

Lendahand ervaringen

Hoeveel rendement maak ik gemiddeld als ik via Lendahand inleg op een lening?

Circa 4.25% per jaar over de afgelopen 4 jaar.

Hoeveel rendement maken jullie en jullie partners gemiddeld op een lening?

Lendahand maakt gemiddeld 3% rendement per jaar op een lening. De lokale partners maken gemiddeld 3-5% rendement per jaar op een lening. Daar komen nog wel operationele kosten bovenop.

Hoe groot is de kans dat je lening niet terugbetaald wordt?

We hebben pas 1x te maken gehad met te late terugbetalingen. Dat was van één lokale partner uit de Filipijnen. Deze verlate terugbetalingen bedragen 4.5% van het uitstaande portfolio. Er is tot op heden geen sprake van leningen die uiteindelijk niet terugbetaald zijn.

Hoe onderscheidt Lendahand zich van de andere 3 grootste crowdfunding initiatieven in Nederland op gemiddeld rendement en risico?

Wij vergelijken deze cijfers niet, maar Lex van Teeffelen heeft hier wel eens naar gekeken, zie hier. Of de data van andere crowdfunders in dat artikel kloppen weet ik niet. Die van ons kloppen wel ongeveer.

Destijds was het rendement 3.8%. Dat is nu opgelopen tot circa 4.25%. Dat komt doordat we tegenwoordig meer directe leningen aanbieden met een hoger rendement.

Een verschil met andere crowdfunders is dat wij verder geen kosten in rekening brengen.

Zoals eerder genoemd, alle leningen zijn tot nu toe terugbetaald bij Lendahand. Dat geeft een idee (maar uiteraard geen garantie) welk risico je loopt via ons.

lend a hand

Zijn er jou andere vormen van echt duurzaam beleggen bekend die zich kunnen meten met Lendahand in termen van rendement versus risico? Zo ja, welke?

Ik zie Triodos als een erg goede provider van impact beleggingen.

Er zijn vele mogelijkheden: certificaten van de bank zelf, maar ook een microkrediet fonds, een groenfonds en allerlei andere fondsen.

Qua risico en rendement is het erg lastig te zeggen hoe deze verschillen van onze beleggingsmogelijkheid. Sommige fondsen geven meer rendement maar tegen een hoger risico en bij andere is het andersom; minder rendement en minder risico dan bij Lendahand.

Iedereen moet daarin zijn eigen keuze maken, hoeveel risico iemand wil lopen. Maar spreiding is erg belangrijk!

Wie zou je graag eens ontmoeten en waarom?

Edith Eger. Na het lezen van haar boek “de Keuze” ben ik geïnspireerd geraakt door haar kracht en positiviteit.

Wat zijn je favoriete websites, facebookgroepen en/of fora op het gebied van duurzame crowdfunding?

Oneworld heb ik altijd wel een onafhankelijke, eerlijke, leuke en interessante bron van informatie gevonden over armoede en opkomende landen.

Is er een boek dat je zou kunnen aanbevelen als iemand meer over het onderwerp wil lezen?

Muhammad Yunus – Banker to the poor: toegang tot financiële producten kan (mits goed ingezet) arme levens transformeren. Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus heeft 30 jaar geleden in Bangladesh de fundering neergelegd voor microkrediet.

Microkrediet is een eerlijke vorm van ontwikkelingssamenwerking waarbij de geldgever en de geldnemer gelijkwaardig zijn. Tegenwoordig kijkt men meer naar “inclusive finance” en “clean energy finance”, maar armoedebestrijding heeft via microkredieten een erg grote impuls gekregen.

 

Heb jij ervaringen met Lendahand? Zo ja, hoe bevalt je dat?

Tip: momenteel krijgen jij en ik ieder €25 wanneer je minimaal €50 belegt als nieuwe investeerder. Gebruik bij het afrekenen van je eerste inleg dan de code WDYH-799X-HPHF.

Heb je nog vragen aan Peter? Stel ze hieronder in de reacties!

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12719 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

28 gedachten over “Lendahand – ruim 4% rendement op sociaal investeren

  • Toine

   Dat is heel fors. Dat er vrijwel 100% wordt afgelost is ook eigenaardig, het is heel normaal/gezond dat een deel van het MKB het niet haalt en failliet moet (kunnen) gaan.

   Ben helemaal voor sociale initiatieven natuurlijk, maar zou zelf iedere ondernemer afraden zo’n lening af te sluiten.

 • Miek

  Ik ben erg positief over Lendahand. Ik investeer er nu 1 1/2 jaar in, omdat ik het een erg positieve en effectieve manier van armoedebestrijding vind. Het rendement is meegenomen, maar dat is voor mij niet het belangrijkste. Ik vind het fijn om op deze manier vanuit mijn rijkdom op een positieve manier te kunnen delen met anderen. We waren altijd al gewend om te delen dmv giften, maar deze geldstromen waren vaak onnavolgbaar; je wist nooit precies wat er mee gebeurde en of dit echt effectief was. De projecten van Lendahand die achterblijven in de betalingen (Filippijnen) heb ik ook in mijn portefeuille. Op zich lig ik daar niet wakker van, maar wat ik erg goed vind is de accurate manier waarop Lendahand dit oppakt. ik word regelmatig op de hoogte gehouden over de stand van zaken en ik heb er vertrouwen in dat dit ook goed komt. Lendahand is laagdrempelig en heeft een erg overzichtelijke website. een aanrader in crowdfundland!

  • Peter Heijen

   Hoi Miek,
   Dank voor je positieve reactie! We doen erg ons best om open en transparant te communiceren. Blij dat dat opgepikt wordt!

 • Ruud Arends

  Goedendag Peter, jij kunt me wel iets meer over crowdfunding vertellen , ik ben namelijk zelf van plan om `n crowdfunding zelf op te starten en wel omdat ik in voorjaar van 2019 een trip ga maken van Nederland , via Berlijn ,Mongolia , China ,Laos ,Thailand ,Maleisia en dan oversteken per boot naar Java . Maar het gaat me vooral over het eerste gedeelte van de reis .Dat is van Nederland tot Laos . Want daar ben ik nog nooit geweest. Ik doe dit vanwege de vliegtuig luchtvervuiling niet in de summit Paris staat. Ik wil het geld voor Greenpeace gaan ophalen , want ik vind dat die mensen heel goed werk leveren. Ik heb zelf heel lang in Indonesia gewoond en gewerkt als free-lance agent. Ook heb ik vrij lang in Thailand gewerkt , dus reiservaring heb ik genoeg. Maar kun je me hiervoor wat tips geven? Alvast bedankt en veel succes met je project. Best regards, Ruud Arends.

 • Toine

  Als de investeerder 4% krijgt, jullie 3%, de partner 4% en er waren nog wat kosten .. dan betaalt de lener een rente van ~12%? Wie loopt het valutarisico? Dat zou hier een woekerrente zijn, maar ik vermoed dat ik het verkeerd begrijp 🙂

  • BelegdeBoterham

   Nee dat is correct, ze betalen inderdaad 1% per maand. Daarom vraag ik mij af of er niet efficiëntere manieren zijn om te helpen.

 • Annet

  Leuk dat je hier aandacht aan besteedt! Ik ben zo’n anderhalf jaar begonnen met Lendahand en heb zo’n €4500 uit staan, verdeeld over 13 landen. De informatie op de website is heel uitgebreid en ook de communicatie met medewerkers verloopt heel snel en soepel als je vragen hebt. Ik vind het een hartstikke leuke manier om een steentje bij te dragen en natuurlijk ook prettig dat het wat rendement oplevert (al durf ik er niet veel meer geld in te steken – houd er toch rekening mee dat het mis kan gaan). Vorig jaar was er een borrel waarbij je andere investeerders kon ontmoeten. Ik hoop dat dat dit jaar ook weer georganiseerd wordt!

  • Peter Heijen

   hoi Annet, dank ook voor je reactie. Er komt weer een borrel aan ergens in april. We vieren dan ons jubileum! kom je ook?

 • Johanna

  Ik ben sinds een paar maanden actief via Lendahand. Elke maand zoek ik een project uit dat me aanspreekt, en daar steek ik dan een minimaal bedrag in. De ene keer 50 euro, de andere keer 100, maar net hoeveel ik kan missen op dat moment. Zit nu op een uitgeleend bedrag van 400 euro. Dat is geen enorm bedrag, maar wel een leuk begin. Het gaat me ook niet per sé om wat het me oplevert (want ik zoek niet eens elke keer het project met het meeste rendement uit), maar om het idee dat ik bijdraag aan minder armoede in de desbetreffende landen. Ik doneerde altijd aan goede doelen maar dat vond ik soms maar weinig effectief door de welbekende strijkstok. Bovendien ben ik van mening dat geven niet de juiste manier van armoedebestrijding is. Het creeeren van werkgelegenheid is dat mijns inziens wel.

  • Peter Heijen

   Hoi Johanna, Dank voor je mooie reactie. Je vat erg mooi de reden samen achter de oprichting van Lendahand; namelijk dat banen creatie een machtig middel is tegen armoede! Wat voor projecten vindt jij het leukste om te financieren?