Invesco fondsen kosten


Wat zijn de kosten van Invesco fondsen? Lees hier hoeveel deze kosten bedragen en hoe deze kosten opgebouwd zijn.Deze pagina is geschreven door Gerben en hoort bij de gastblog van hem over de kosten van ETF’s en indexfondsen:

De kosten van een ETF of indexfonds

Invesco fondsen kosten

Met een synthetische ETF kan je het dividendlek in de US dichten. Vandaar dat ik deze synthetische ETF los meeneem.

SC0H: Invesco MSCI USA

FondsTERITKDividendlekkage
SC0H0,09%*nihil0%

* Dit is de TER van 0,05% plus de swap fee van 0,04%.

Interne transactiekosten (ITK)

Worden helaas niet vermeld in de jaarverslagen. Er zijn alleen interne transactiekosten kosten voor de substitution basket. Meestal worden daar zeer liquide aandelen gekozen. De turnover zal ook laag zijn omdat men geen index hoeft te volgen hiervoor. De tracking difference geeft er ook geen aanleiding toe dat hier veel kosten worden gemaakt.

Securities lending

Volgens mij wordt er wel wat aan lending gedaan, maar kan er helaas weinig info over vinden.

ESG Beleid

Deze fondsen hebben geen uitsluitingen.

Tracking difference controle

Top: sinds 2018 volgt men na kosten vrij netjes de bruto index. Ik kom maar 1bps (0,01%) tekort. Dat zouden eventueel de interne transactiekosten van de substitution basket kunnen zijn.

Bijzonderheden

De US is momenteel met ongeveer 67% van MSCI World of 59% van MSCI ACWI (World + Emerging Markets) een flinke component. Belasting op US-dividend is voor Ierse ETF’s momenteel 15%.

Als je in de US geen dividendbelasting hoeft te betalen, kan je dus je dividendlek op je totale portefeuille ten opzichte van normale Ierse fondsen flink naar beneden brengen.

Amerikaanse bedrijven keerden in het verleden wel iets minder dividend uit dan gemiddeld. Bij benadering zou je je totale dividendlek 7% naar beneden kunnen brengen. Dus tot rond de 5%. Je komt dan op VT (Vanguard Total World ETF) achtige lekkage percentages uit zonder dat dit fonds moeilijk verkrijgbaar is of dat je in box 3 moet kunnen verrekenen.

Andere aanbieders synthetische ETF’s

Er zijn meer synthetische ETF-aanbieders. Maar ik behandel alleen Invesco hier. Invesco is voor zover ik kan vinden de enige partij die volledig transparant is over counterparties, substitution basket, swap fees, etc.

Andere varianten Invesco

Er is ook een S&P500 variant, daar heb ik even niet naar gekeken omdat de spreiding van MSCI USA wat beter is. Er is ook een MSCI World variant. Die lijkt op papier dezelfde voordelen voor het USA gedeelte te bieden, maar dan in één fonds. In het verleden lijkt dat nog niet helemaal te werken, meer info hier.

Met bijna 3 miljard dollar vermogen voor de USA variant en 13 miljard voor de S&P500 zijn deze fondsen blijkbaar vrij populair.

Je hebt met alleen dit fonds de USA los. Je zal om wereldwijd te blijven beleggen moeten gaan aanvullen met Europa, Azië ex Japan, Japan, Canada en Emerging Markets. Vanguard EU daar wel goede opties voor, behalve voor Canada. Dus je komt al snel bij 5-6 posities uit. Het lijkt mij alleen logisch dit te doen bij een ietwat grotere portefeuille en bij een broker met lage transactiekosten zoals Interactive Brokers ingesteld op “Tiered Pricing”.

Synthetische versus fysieke ETF

Een punt van aandacht: een synthetische ETF werkt anders dan een fysieke ETF en kent daardoor andere risico’s. Hier een aantal links met goede informatie daarover:

Het belangrijkste risico bij dit soort producten is “counterparty risk”. Ofwel als er iets mis zou gaan bij de tegenpartij waarmee de swap is afgesloten.

Om dat risico te beperken spreidt Invesco bij het MSCI USA fonds momenteel over drie tegenpartijen: Goldman Sachs, Morgan Stanley en JP Morgan Chase.

Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Dat is dat deze drie tegenpartijen allemaal tegelijk failliet zouden gaan en precies op dat moment de substitution basket -4.5% tov de index zou staan. Dan is het fonds die 4,5% kwijt.

Dit moet ook vrij onverwacht gebeuren. Invesco checkt de namelijk de kredietwaardigheid van de tegenpartijen regelmatig. Als ze niet meer aan S&P niveau A2 voldoen worden ze gewisseld.

Bij fondsen die aan securities lending doen is er trouwens ook dit soort tegenpartij risico.

 Type fondsen en brokers

Ierse ETF die via allerlei beurzen verhandelbaar is. Dus bij bijna alle brokers te krijgen.

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12727 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB

Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.