De voorzitter van het uitvoerend bestuur van het ABP-pensioenfonds meldt dat over 2021 een fantastisch rendement is behaald. Dat het woord historisch zelfs hier en daar viel. Ik kwam het bericht zowel op nu.nl als op nos.nl tegen.

Het rendement bedroeg ruim 61 miljard op een belegd vermogen van 551,6 miljard. Oftewel 11,6% volgens hem (volgens mij is dat overigens 11,1%). Zoals hij zegt: ”Wij zijn op aarde om een goed pensioen te realiseren voor al onze deelnemers”.

De kosten vond hij ook wel historisch hoog. Iets meer dan 5 miljard. Dan kom ik op ruim 0,9% kosten. Als ik die van het rendement van 11,1% aftrek, blijft er een rendement na kosten over van 10,2%. Vind ik dat ook fantastisch?

ABP heeft 60% offensief belegd, 40% defensief.

Ik beleg zelf voor mijn pensioen via Brand New Day. Zie Mijn beleggingsstrategie voor meer details.
Via Brand New Day zou ik in 2021 met eenzelfde risicoprofiel na kosten een rendement behaald hebben van 12,4%. Dat is 2,2% meer. Het rendement van ABP na kosten vind ik eerder bedroevend dan fantastisch.

Zo’n verschil werkt gigantisch hard door in je te behalen eindkapitaal. Als je bijvoorbeeld aan het begin van je loopbaan een bedrag van €5.000 ingelegd zou hebben, dan heb je 45 jaar later bij een rendement van 10,2% een bedrag van €395.496 opgebouwd. Bij een rendement van 12,4% kom je op €962.618.

Nou was 2021 een goed beursjaar en zullen de verschillen in de praktijk kleiner zijn doordat het gemiddelde rendement met een dergelijk risicoprofiel geen ruim 12% per jaar zal zijn, maar rond de 7% zal liggen. Maar laat je niet misleiden door termen als fantastisch en historisch. Doe je onderzoek en trek voor je eigen situatie zelf je conclusies over hoe je het beste kunt beleggen als je de keuze hebt tussen pensioen opbouwen via een pensioenfonds en zelf via een partij als BND.

Kun jij kiezen tussen een pensioenfonds en zelf voor je pensioen beleggen? Wat doe jij?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie