Ik ben gestopt met werken


Ik ben gestopt met werken. Lees hier meer!Ik heb de knoop doorgehakt en heb mijn baan opgezegd! Mijn inschatting is dat ik voldoende financiële middelen heb om de rest van mijn leven niet in de financiële problemen te komen.

One more year syndrome

De stap zetten om een baan met een goed salaris op te zeggen voelde voor mij groter dan ik verwacht had. Die neiging om nog een tijdje door te werken terwijl je eigenlijk genoeg geld hebt om te stoppen hebben overigens meer mensen en staat bekend als het “one more year syndrome”.

Inkomsten missen

Ik heb tijd nodig gehad om een relatief zekere bron van inkomsten op te geven. Ondanks dat ik op basis van mijn sommetjes verwacht financieel veilig te zijn voelt het toch als een spannende stap. Ik vind zekerheid namelijk fijn en zekerheid heb ik niet. En elke maand flink wat geld overhouden en beleggen voelde ook erg goed!

Collega’s missen

Daarnaast heb ik de tijd nodig gehad om te accepteren dat ik het contact ga verliezen met een aantal leuke collega’s. En dat ik een aantal leuke uitdagingen die ik had in mijn werk zal gaan missen.

Mijn vrouw

Ook heb ik wat langer doorgewerkt dan dat ik denk dat voor mezelf financieel gezien strikt noodzakelijk was. Ik wil namelijk graag samen met mijn vrouw financieel onafhankelijk zijn. Maar doorwerken om dit voor elkaar te krijgen werd steeds minder noodzakelijk.

Allereerst verwacht ik dat we, zodra we kleiner zijn gaan wonen, ook samen geen significant risico meer lopen in de financiële problemen te komen. En daarnaast heeft mijn vrouw het afgelopen jaar een eigen praktijk opgebouwd die goed loopt en waarmee ze voorlopig door wil gaan.

Al met al loopt ze nu al vrijwel geen financieel risico meer wanneer ze niet meer in loondienst zou zijn. Daarom zal ze hoogstwaarschijnlijk ook niet lang meer in loondienst werken. En aangezien ze die praktijk maar een paar dagen per week open heeft gaan we dan veel meer tijd samen hebben.

Vrijheid

Eén ding gaf echter de doorslag om mijn baan op te zeggen. Ik kreeg steeds meer zin om echt vrij te zijn om bezig te kunnen zijn met dingen die er voor mij het meeste toe doen. Zonder overigens al precies te weten welke dingen dat dan gaan zijn. Behalve dan dat ik meer aan lichaamsbeweging wil gaan doen, meer tijd en energie wil hebben voor sociale contacten en dat ik creatief bezig wil zijn. En dat ik alles in een rustiger tempo wil gaan doen.

Nu ik de stap daadwerkelijk gezet heb voel ik me letterlijk bevrijd. Ik voel me vrijwel elke dag met momenten euforisch, het voelt alsof ik een nieuw leven begin. Ook heb ik onwijs veel zin in wat gaat komen. Ik zal in mijn nieuwe leven ongetwijfeld een nieuwe balans moeten vinden. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat me gaat lukken. En ik ben ook benieuwd naar de nieuwe mensen die ik vast en zeker ga ontmoeten met nieuwe activiteiten.

Reacties omgeving

Mijn familie en vrienden wisten van mijn plannen en zijn zonder uitzondering blij voor me. Heel leuk vind ik.

Iedereen die ik sprak op mijn werk vond het jammer dat ik ga stoppen. Maar tegelijkertijd was iedereen in mijn beleving oprecht blij voor me, heel leuk. En iedereen vond het dapper van me. Ook vond ik het heel sympathiek dat diverse mensen aangaven dat ze dachten dat ik direct terug kon komen, mocht mijn nieuwe leven me tegenvallen. Ik acht de kans overigens heel klein dat ik van dat potentiële aanbod gebruik ga maken.

Mijn manager was erg teleurgesteld dat ik ga stoppen, maar had ook alle begrip voor mijn stap. Hij bood me aan om mee te denken hoe we zaken anders zouden kunnen inrichten zodat ik wilde blijven. Ik waardeerde dat, maar ben het gesprek daar niet verder met hem over aangegaan. Ik wil nu ook echt vrij zijn en heb het geld simpelweg niet nodig.

Ik heb bij mijn directe collega’s overigens niet benadrukt dat ik verwacht nooit meer te hoeven werken voor geld. Dat zal wellicht bijgedragen hebben aan het feit dat iedereen het zo dapper van me vond. Aan collega’s die het vroegen heb ik gezegd dat ik voldoende reserves heb om de stap te zetten om te stoppen met werken en na te denken wat ik verder met mijn leven wil gaan doen.

Al met al kijk ik terug op een leuke, zeer leerzame periode van ruim 22 jaar werken in loondienst. Ik zie enorm uit naar deze nieuwe fase in mijn leven!

Zie trouwens hier als je nog wat meer achtergrond over mij wilt weten.

Hoever ben jij op je reis naar financiële onafhankelijkheid?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12719 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

114 gedachten over “Ik ben gestopt met werken

 • Empire

  @Mr. FOB
  Welkom bij de financieel onafhankelijken!
  Al zeg ik dit met enige aarzeling. Je schrijft namelijk hierboven: “Allereerst verwacht ik dat we, zodra we kleiner zijn gaan wonen, ook samen geen significant risico meer lopen in de financiële problemen te komen. En daarnaast heeft mijn vrouw het afgelopen jaar een eigen praktijk opgebouwd die goed loopt en waarmee ze voorlopig door wil gaan.” En in ‘Over mij’ staat: “Ik ben ondertussen financieel onafhankelijk. Mijn vrouw is het nog niet. Maar ik verwacht dat wij samen over 7 6 5 [cijfers doorgehaald] 4 jaar financieel onafhankelijk zouden zijn als wij in ons huidige huis zouden blijven wonen. Omdat we echter van plan zijn kleiner te gaan wonen en zo overwaarde vrij te maken, verwacht ik dat we eerder samen financieel onafhankelijk zullen zijn.”
  Bestaat jouw financiële onafhankelijkheid bij de gratie van een nog vier jaar doorwerkende vrouw, een bestendige relatie met haar (geen echtscheiding) en een toekomstige kleinere woning? Graag enige toelichting/verduidelijking.

 • A.

  Geweldig, gefeliciteerd! Mooi om te lezen. Ik ben zelf 22 jaar en lees sinds 2 maanden financieelonafhankelijkblog. Helpt me enorm om alles te begrijpen! Ben begonnen met investeren in indexfondsen, een goede investering!

 • NedoLaanen

  Tjonge, wat een boel reacties. Van harte gefeliciteerd! Een grote en misschien enge stap om te nemen, maar dit was dan wel het uiteindelijke doel, dus de stap moest sowieso genomen worden. Ik ben benieuwd hoe deze gewonnen vrijheid je de komende paar jaar afgaat. Het zal wel even wennen worden, maar het wordt vast een groot succes.

  Ik ben zelf enkele maanden geleden ook een blog begonnen om mijn ‘reis’ naar financiële onafhankelijkheid vast te leggen, maar ik heb nog vrij weinig lezers. Ik ben dan ook nog maar net begonnen met mijn blog en ik moet nog de nodige promotie doen. Ik ben nu ongeveer 5 jaar aan het sparen en beleggen en volgens mijn berekeningen lig ik nog prima op koers om over nog eens 5 jaar te kunnen stoppen met mijn huidige werk. Ik ben dan overigens wel van plan om meerdere kleine bedrijfjes te beginnen om nog wat extra centjes erbij te verdienen en omdat het gewoon leuk is.

  Groet,
  Nedo Laanen

 • BescheidenBeurs

  Mooi! Vooral dat ‘one more year syndrome’ lijkt mij iets waar ik zeer gevoelig voor zal zijn. Zoals het er nu uit ziet kan ik rond 2025 stoppen met werken, maar ik zit toch al excelletjes te maken wat er gebeurt als ik nog wat langer doorwerk en een hoger vermogen opbouw.

 • Mr. Robot

  Van harte gefeliciteerd Mr. FOB, leuk om te zien hoe nog iemand van Nederlandse bodem de stap waagt (looking at you Mr. CheesyFinance).

  Geniet, rust uit en ervaar. Ik kijk er naar uit om een nieuwe blog van je te lezen over een tijdje.

 • FMU

  Fantastisch!!! Congrats!!

  Mijn man (47) en ik (42) werken op dit moment fulltime(+) en zouden vandaag ook kunnen besluiten om te stoppen met werken. We moeten dan overigens wel het geld uit onze stenen halen. Maar wij denken er op dit moment overigens beiden nog niet aan om op korte termijn te stoppen of minder te gaan werken. Daarvoor vinden wij ons werk nu nog veel te leuk. Maar de financiële vrijheid hebben voelt tussen de oren wel ONWIJS fijn.