Flatex Nederland

Update: Flatex heeft DEGIRO overgenomen en heeft alle Nederlandse Flatex klanten overgezet naar DEGIRO. Je kunt er vanuit Nederland geen rekening meer openen. Zie DEGIRO review voor mijn kijk op hen.

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

57 Reacties

  1. Beste mensen,
    Ook ik heb koersverschillen gezien bij zowel de Giro als bij Flatex. De handel gaat door na nadat de reguliere beurstijd gesloten is, maar heeft zijn voordeel. Zo had ik een kooporder ING niet gekregen als limiet binnen de handelstijd De Giro. Bij Flatex kreeg ik hem wel maar na sluitingstijd. Dat was voor mij voordelig. Als je via De Giro bijvoorbeeld: Livent Corp koopt op de Dow, dan wordt je gek van de berekeningen die De Giro opvoert. Minutieus Dollar koersverschillen worden zichtbaar. Bij verkoop van 1000 Livent heb je soms een heel pagina scherm om de winst te berekenen. Daar is Flatex veel beter in. Opgeven in Euro en koersverschillen zijn achter de schermen netjes verrekend. Je ziet direct de winst op je product. Stop-loss inderdaad slechte ervaring. Min puntje is de handelspauze bij terugkoop. Ik heb gevraagd wat als ik dan gebruik maak van mijn kredietruimte? Dan wordt er volgens de helpdesk geen kosten in rekening gebracht. Voor de kleine belegger is dit een goede provider, cijfer een 7.5.

  2. Beste Mr. Fob,

    Bedankt voor de info op deze site!

    Vraagje, stel u zat in de opbouwfase. Zou u dan bij Flatex beleggen of nog steeds met een custody account bij DeGiro?

    Graag hoor ik het. Alvast bedankt voor de moeite!

    • Ik denk via DEGIRO, ik vind Flatex nog niet heel overtuigend doordat je zo op die 3 punten moet letten.
      Flatex heeft overigens aangekondigd alle Nederlandse Flatex klanten over te gaan zetten naar DEGIRO, zodra de overname van DEGIRO afgerond is, zie hier. Dus dan heeft nu starten via Flatex wellicht niet zoveel zin.

  3. Ik handel alleen in aandelen en turbo’s. Bij aandelen hanteert Flatex koersen van Tradegate met een fikse spread. Een voorbeeld: Beter Bed.
    Nu, dinsdag 11-02-2020 hanteert Flatex een biedkoers van €2,36. De laatkoers is €2,39.
    Als op dit moment iemand 1000 aandelen BB koopt en een ander verkoopt er evenveel, is de spread voor Flatex: 1000 * 0,03 = €30,=
    Bij Degiro zou dat 2 keer €2,= (en een paar duppies) aan transactiekosten zijn.

    Hoezo zou Flatex geen transactiekosten rekenen? Die zitten dubbel en dwars verwerkt in de spread op Tradegate.

  4. Ik ben beginnend belegger. Naast DEGIRO heb ik nu ook Flatex. Bij DEGIRO kan je maar een zeer beperkt aantal gratis transacties doen per maand, bij Flatex kan je onbeperkt gratis (bij veel verschillende aandelen). Dat is leuk om te experimenteren. De site van DEGIRO vind ik veel overzichtelijker, de koersen meer up to date en de transacties gaan veel sneller. Ook kan geld bij DEGIRO veel sneller (via iDeal) op de rekening worden gestort, bij Flatex moet je storten op een Duitse rekening. Ik raad daarom beginnende beleggers aan eerst te starten met DEGIRO, en als je daar een beetje in thuis bent en actiever wil handelen om Flatex voor de korte termijn te nemen. Maar goed, DEGIRO is al in handen van Flatex, dus wat er dan verder gaat gebeuren….

  5. Sebastiaan Franken Reageer

    Hoi Mr FOB,

    omdat ik je post over dividendlekkage ook zo interessant vond was ik benieuwd naar jouw idee over het verschil in dividendlekkage tov ETF’s kopen bij degiro. Aangezien je via flatex uiteindelijk toch producten in Duitsland aanschaft mis je waarschijnlijk het belastingvoordeel dat je vanuit Nederland hebt door de goede belastingverdragen met bijvoorbeeld de VS. Ook is de af te dragen dividendbelasting volgens mij hoger in Duitsland (25% ipv 15%). Heel benieuwd naar jouw mening/inzicht hierover.

    • Of er sprake is van toepasbare belastingverdragen heeft te maken met het land van vestiging van het fonds dat je koopt en niet met het land van vestiging van de beurs en/of de broker waar je het fonds aanschaft.

  6. Vandaag las ik in het beleggers topic op tweakers.net dat Flatex DeGiro heeft overgenomen.
    Eerlijk gezegd vind ik dat in eerste instantie (onderbuik) helemaal geen goed nieuws!

    Ben voornamelijk klant bij de DeGiro en ivm spreiding koop ik small cap bij Flatex (klein deel totale portefeuille).
    Waarbij ik dacht, dan zit ik ook gelijk bij een “heel andere” broker. Dat is dan niet meer zo.

    Ben vooral bang wat ze met DeGiro gaan doen, op langere termijn. Voorlopig maar eerst even afwachten.

    Hoe kijk jij aan tegen deze ontwikkeling, mr.FOB?

    • Ik durf daar nog niets zinnigs over te zeggen aangezien ik nog niet weet hoe ze e.e.a. gaan aanpakken

  7. Ik ben nu een tijdje bezig met FlatEx en kan de conclusies van Mr FOB alleen maar onderschrijven.
    Wat ik wel ben tegengekomen:

    – Bij ex-dividend gaan van fondsen zie ik geen dividendrechten. Je moet maar afwachten wanneer het dividend op je rekening wordt bijgeschreven. Bij DeGiro zie je je dividendrecht en dat vind ik handiger.

    – De omzet van ETF vind ik bij FlatEx wat aan de magere kant. Soms enkele stuks per dag. Ik hoop dat dat geen problemen geeft wanneer je je gehele positie wilt verkopen.

    Ik blijf DeGiro prettiger vinden voor mijn maandelijkse aankopen maar voor bepaalde ETF’s die niet in de kernselectie zitten van DeGiro gebruik ik FlatEx.

  8. Hallo Mr. FOB,
    Interessant artikel, ik zit er over na te denken om Flatex een kans te geven. Maar sowieso wil ik natuurlijk die €175. Wat let mij om een aantal keer een order van €2500 op DBZB te zetten en daarna weer terug te halen en dat 175 keer te herhalen?

    Zou dat werken?

    • Dat zou werken, alleen via de spread maak je dan wel kosten. Het beste kun je dan een zeer courant fonds met lage spread nemen om de transacties mee uit te voeren, zoals “Todays leader” uit het orderboek, zie hier. Dat is op dit moment het fonds met ISIN code IE00B4L5Y983 met een spread van 1 cent. Doordat de koers €55 is en doordat je transacties minimaal €2500 in omvang moeten zijn, moet je ongeveer 46 stuks per transactie verhandelen en maak je in dit voorbeeld dus ongeveer 46 cent kosten per transactie.

  9. Heb ook via Flatex ingelegd in het Xtrackers obligatiefonds. Ging prima. Geen kosten. Ik zie wel koersverschillen tussen tradegate en bv Xetra. De spreiding is niet anders, zolang je het goed in de gaten houdt en overdag handelt. De volumes zijn vaak klein.

  10. Nog een verschil (gebruikservaring) tussen DeGiro en Flatex:
    Bij DG al een poos zichtbaar, dat ik dividend ga ontvangen van een aandeel, en dat ook vandaag (is ook de pay date) ontvangen.
    Bij Flatex al die tijd niets zichtbaar (aandelen via Flatex zijn ruim op tijd gekocht) en vandaag ook niets ontvangen. Even in de gaten houden (zou me niets verbazen als ze hier ook goochelen met die valuta datum ofzo). Anders eens mailen hierover.

    Iemand anders al eens dividend ontvangen via Flatex?

    • Ik zal even mijn eigen vraag beantwoorden: het was inderdaad valutadatum/boekdatum.
      Een dag later was het wel bijgeschreven.
      Flatex biedt dan wel weer een net afschrift in je inbox waarop de specificatie.
      Alleen 15% dividend belasting, geen extra kosten zoals (afhankelijk van je soort account) bij DeGiro.

    • Hoi Leesgraag, ik heb dezelfde ervaring. Bij DG zag ik al dagen het dividend terwijl dit bij Flatex nog enige tijd op zich liet wachten.

      Daarnaast zag ik echter nog een verschil. Als test heb ik ook VWRL bij Flatex aangekocht. Niet alleen duurde het langer voordat dividend zichtbaar was, maar ook was het dividend een stuk lager. Bij DG kwam ik uit op een dividend van EUR 0,3786 per stuk terwijl ik bij Flatex EUR 0,2989 per stuk ontving. Dat is een wel heel erg groot verschil. Ben benieuwd wat de ervaringen van anderen zijn! Maar ik denk dat ik mijn posities bij Flatex weer ga afbouwen en toch maar gewoon bij DG blijf waar de kosten tenminste transparant zijn.

    • Dat is ook een aparte ervaring, Nick!
      Het enige dat ik kan bedenken, is (omdat Flatex de boel later uitbetaald/valutadatum gedoe) dat er een andere wisselkoers (dollareuro) is geweest tov uitbetaling van de DeGiro.

      Als ik het onthou, zal ik voor half december ook eens een VWRL via Flatex kopen en kijken wat er met de dividendbetaling gaat gebeuren daarvan.

      Overigens was er bij mij geen verschil bij het uitgekeerde dividend (ik had bij DeGiro ook wat aandelen waarvan ik later bij Flatex wat had gekocht, dus kon wel vergelijken).

    • Jan Willem Kieboom

      Hoe zit het bij flatex met het w8-ben formulier moet je deze downloaden en dan invullen of heb je dit al gedaan bij het openen van een rekening?

    • Ik heb die niet in hoeven vullen tijdens het openen van mijn rekening. Het formulier hebben ze op de formulierenpagina staan en zul je vermoedelijk zelf in moeten vullen als je Amerikaanse effecten aanhoudt en je dividendbelasting tegen het gereduceerde tarief wilt afrekenen

  11. Ik handel nu enkele weken bij Flatex. Positieve punten:
    – inderdaad geen aan- of verkoopkosten
    – handelen gaat relatief simpel
    – gunstig als je overdag handelt
    Negatieve punten:
    – zeer trage helpdesk per mail. je kunt beter bellen. Helpdesk is vaak onkundig, weet weinig vragen te beantwoorden. Drie keer gebeld met dezelfde vraag waar de medewerker geen antwoord op wist. Zou uitgezocht worden en ik zou een mailbericht ontvangen met het antwoord. Het antwoord is nooit gekomen.
    – grafiek en interface om koersen bij te houden zijn niet duidelijk, onvoldoende gedetailleerd.
    – enorme variatie in negatieve zin voor koper/verkoper wanneer een fonds beweegt buiten openingstijd. Voor voldoende inzicht in wat het tradegatefonds doet op detailniveau, raadpleeg ik Ariva.de.

  12. Interessant dat Flatex de aandelen niet uit mag lenen.
    DeGiro Basic doet dit wel, wat zou het verschil in kosten zijn als je Flatex vergelijkt met DeGiro Custody?

    • Dat laatste hangt van het fonds af. Kernselectie is bij DeGiro ook gratis qua transactiekosten, de rest niet. Daarnaast heb je voor sommige beurzen aansluitingskosten van €2.50 per jaar, dat heeft Flatex niet. En de dividendkosten van DeGiro Custody heb je bij Flatex niet. Eventuele verschillen in valutakosten heb ik niet scherp, zou voor fondsen welke niet in Euro’s noteren een klein verschil kunnen opleveren. De potentieel hogere spread van Flatex (zie uitleg in de blogpost zelf) kan met gemak de bovengenoemde kostenvoordelen t.o.v. DeGiro Custody overtreffen, daar moet je dus alert op zijn.

  13. Dank je wel voor je duidelijke uitleg en toelichting.
    Morgen wil ik mijn eerste transactie op Flatex doen (al het andere is al geregeld) en ik wilde je blog nog een keer doorlezen, dus ik schrok toen deze (tijdelijk) “uit de lucht” was.

    Vreesde al dat Flatex je had verboden over ze te schrijven of zo. Gelukkig dat alles er weer is!

  14. Heb een rekening geopend bij flatex en zie koers verschillen bij de aankoopkoers dn verkoopkoers die ik vergelijk met de giro. Ik d ednk dat daar hun verdi ednsten in zitten. Het is te mooi om waar te zijn. Blijf liever bij de giro, ze zijn toch overzichtelijker met het volgen van de koersen etc.

  15. Fijn een review van deze broker. Nu ben ik online al even op zoek naar een voorbeeld van handel in fondsen die in een andere valuta noteren. Er is bij Flatex sprake van een markdown of markup bij aankoop / verkoop USD van 0,004. Kan iemand dit uitleggen bij een aandeel met een waarde van 1000 dollar?

    • Ik vermoed dat 0,004 geen dollars is maar een fractie, dus in jouw voorbeeld 0,004 * $1000 = $4. Maar aangezien ik geen buitenlandse aandelen aanhoud via Flatex weet ik het niet zeker.

  16. Als ik de ISIN van VWRL (IE00B3RBWM25) invul kom ik uit op VGWL. De naam van de ETF is verder gelijk.
    Is dat exact dezelfde?

    • Dat is inderdaad exact hetzelfde fonds. Op Euronext staat het fonds met de ticker VWRL genoteerd, op de Duitse beurs met de ticker VGWL.

  17. Sebastiaan Franken Reageer

    “Flatex is zelf een bank. Banktegoeden die je via Flatex aanhoudt zijn gegarandeerd door het Duitse depositogarantiestelsel tot een bedrag van €100.000.”

    Is het dus ook zo dat alleen je cashreserve op je Flatex rekening beschermt is tot 100.000 euro? Ik heb atlijd begrepen dat je aandelen in een apart bewaarbedrijf zitten en dus sowieso onbeperkt beschermd zijn zonder maximum. Net als bij de Degiro waar dit volgens mij hetzelfde is? (van de site van de degiro: “Mocht er onverhoopt iets gebeuren met DEGIRO dan vallen uw beleggingen niet in de failliete boedel, maar blijven zij in het vermogen van het bewaarbedrijf.”)

    • Je effecten worden inderdaad bewaard in een apart bewaarbedrijf, dat buiten schot blijft bij een eventueel faillissement van de broker. Daarnaast heb je de depositogarantie van €100.000 bij Flatex bank voor je banktegoed.

  18. @Empire @Joachim het depositogarantiestelsel (tot € 100.000) geldt bij banken ook niet voor beleggingen, zoals beleggingsfondsen, aandelen en obligaties. heeft Het depositogarantiestelsel van banken heeft alleen betrekking op het geld dat op je beleggingsrekening staat.

    Voor beleggingen geldt bij de banken (net als bij de Giro) het beleggerscompensatiestelsel waarbij klanten worden gecompenseerd tot een maximumbedrag van € 20.000 per persoon per bank of beleggingsonderneming.

  19. @Joachim e.a.
DeGiro is geen bank en bijgevolg is het depositogarantiestelsel (tot € 100.000) op haar niet van toepassing.
DeGiro is een beleggingsonderneming met een vergunning van de AFM voor het verlenen van beleggingsdiensten, waarvoor het beleggerscompensatiestelsel (tot € 20.000) geldt.
De beleggingen zijn (verplicht) ondergebracht in een apart bewaarbedrijf, dat de beleggingen administreert en bewaart.

  20. De proef op de som genomen en participaties DBZB en VHYL overgeheveld van DeGiro naar FlatEx.
    Laatste keer nog even slikken voor de transactiekosten bij DeGiro voor deze ETF’s , maar bij FlatEx inderdaad kosteloos kunnen aankopen en bij wijze van test een verkoop ook zonder transactiekosten uitgevoerd.
    In- en uitboeken van gelden van en naar je tegenrekening is zonder additionele kosten.
    Aangezien ik met zekere regelmaat bijkoop, soms meerdere keren per maand, voorzie ik bij FlatEx een behoorlijke besparing op de transactiekosten.
    Zag op zich dat VWRL ook bij FlatEx verhandeld wordt, maar die houd ik bij DeGiro.
    Geeft ook prettige spreiding van twee ‘banken’ die beide garandeert zijn voor €100.000 in het onfortuinlijke geval dat ze om mochten vallen.

    Tijdens het aan- en verkoopproces de spread maar eens een tijdje gemonitord. Die fluctueert nogal en kan behoorlijk oplopen, of wat ik zie is dat de spread ongeveer gelijk blijft maar dat de koers wat hoger ligt voor zowel bied als laat. Dat kan bij verkoop natuurlijk wel weer interessant zijn!
    Tip voor het handelen is om de koerswaarde en spread eventueel bij DeGiro (of andere broker) er even naast te houden.

    De tip van Mr.Fob om ‘altijd’ een limit dagorder te gebruiken bij aankoop is daarbij wel zeer nuttig. Een marktorder kan zo een aantal tienden procent hoger uitvallen en dat is dan weer zonde van het beoogde rendement. Ik stap juist over om zo veel mogelijk op kosten te besparen 😉

  21. Ik vraag me af of er werkelijk geen (transactie) kosten in rekening worden gebracht…
    Wanneer ik een koop order uitvoer voor b.v. DBZB (conform het voorbeeld) en vervolgens onder het totaal bedrag op ‘kosten en impact’ zou ik daar de conclusie uit trekken dat er wel tegelijk kosten in rekening worden gebracht bij de koop order.

    Of zie ik dat verkeerd???

    Instapkosten 0,07 EUR 0,03 %
    Servicekosten 0,00 EUR 0,00 %
    Andere kosten 0,00 EUR 0,00 %
    Productkosten 0,07 EUR 0,03 %
    Wisselkoerskosten 0,00 EUR 0,00 %
    Terugbetaling 0,00 EUR 0,00 %

    Lopende kosten 0,58 EUR 0,25 %
    Productkosten 0,58 EUR 0,25 %
    Wisselkoerskosten 0,00 EUR 0,00 %
    Terugbetaling 0,00 EUR 0,00 %

    Uitstapkosten 0,00 EUR 0,00 %
    Servicekosten 0,00 EUR 0,00 %
    Andere kosten 0,00 EUR 0,00 %
    Productkosten 0,00 EUR 0,00 %
    Wisselkoerskosten 0,00 EUR 0,00 %
    Terugbetaling 0,00 EUR 0,00 %

    * Impact op het rendement
    ** Totale kosten
    Impact op het rendement
    Op het moment van de aankoop vermindert het geïnvesteerde bedrag met ca. 0,03 %,
    Gedurende elk volgend volledig jaar vermindert het bedrag met ca. 0,25 %,
    en bij verkoop met nog eens ca. 0,00 %.

    • Ik heb die kosten niet gezien en ook niet in rekening gebracht zien worden tijdens mijn transacties.

  22. Pas op met handelen via Flatex. Het Kifid bemiddelt niet bij klachten omdat het een buitenlands bedrijf betreft.
    Fouten die gemaakt worden door Flatex worden wel erkend, maar niet erg toeschietelijk opgelost. Ik liep € 17000 mis door fouten van Flatex. Hun reactie op mijn klacht is de volgende:

    Goedemorgen,

    We hebben uw klachten serieus bekeken en we bieden op voorhand onze excuses aan voor onvolkomenheden aan onze kant.

    We erkennen dat er voor u een ergerlijke situatie is ontstaan.

    U heeft s’morgens een behoorlijke tijd niet kunnen handelen omdat uw PTan geblokkeerd was.
    Nadat u een 2e keer belde, hebben we u met succes vrijgegeven.

    We kunnen aan de orders die u daarna heef opgegeven zien, dat daarbij de door u opgegeven limieten niet zijn bereikt.
    Daardoor zijn uw orders niet uitgevoerd.

    We kunnen niet nagaan of u, als u eerder zou zijn vrijgegeven, andere keuzes zou hebben gemaakt.

    Omdat het kan zijn, dat het een fout van onze kant was dat u de 1e keer niet direct bent vrijgegeven, willen we u toch uit coulance met een bedrag van 100 Euro tegemoetkomen.

    We weten dat dit niet in verhouding staat tot de bedragen die u had kunnen verdienen.

    We hopen u hiermee toch naar tevredenheid geantwoord te hebben.

  23. Ik heb mij ook aangemeld voor Flatex met de bedoeling daar mijn ETF’s te kopen die niet voorkomen in de Kernselectie van de Giro.
    Aanmeldprocedure was verder duidelijk en ik ben nu in afwachting van de inloggegevens die Flatex nog moet sturen.
    Dank voor de aandachtspunten voor het handelen.

    Klopt het dat je een DE bankrekening krijgt op je eigen naam ?

    • Ja, dat klopt. Gewoon een IBAN rekeningnummer dat begint met DE i.p.v. NL op jouw naam.

  24. Die depositoregeling en het feit dat ze de effecten onder brengen in een apart bewaarbedrijf voelt wel extra veilig voor alles onder de 100k.

  25. Hi Mr. FOB,

    In jouw artikel over beleggen in obligaties schrijf je het volgende over DBZB bij DeGiro:

    “Je kunt via DeGiro beleggen in dit fonds via de Duitse beurs Xetra. Het fonds zit niet in de Kernselectie van DeGiro. Daardoor heb je per transactie te maken €4,00 + 0.058% kosten. Ook betaal je per jaar €2.50 aan DeGiro aansluitingskosten voor de beurs Xetra.”

    Begrijp ik het goed dat alle kosten die hier genoemd worden, niet gelden wanneer je in het fonds belegt via Flatex? Dat zou mijn inziens namelijk wel een significantere besparing opleveren dan de 0,1% transactiekosten die ik in eerdere reacties voorbij zie komen. Zeker wanneer je maandelijks een relatief klein bedrag in het fonds wilt beleggen tijdens de opbouwfase.

    Ik ben benieuwd hoe je hier over denkt.

    Dank voor de artikelen en reacties.

    Groet,

    Arjan

    • Ik wil voor de eerste keer gaan beleggen en was nu dus naar een broker aan het kijken. Ik zit momenteel tussen DeGiro en Flatex te twijfelen. Dankzij deze post snap ik nu gedeeltelijk de verschillen, maar vind het nog moeilijk om een beslissing te nemen.
      Ik wil eerst “oefenen” met 1000 euro. Momenteel studeer ik nog en komen er geen maandelijkse inkomsten binnen. Ik kan of studiefinanciering lenen met 0% rente en dat ook beleggen, of wachten tot ik over 3 jaar werk om meer in te leggen.
      Ik wil in ETF’s beleggen al heb ik nog niet precies uitgezocht welke indexen momenteel gunstig zijn.
      Welke broker zouden jullie me aanraden?

    • Je zou bijvoorbeeld bij zowel DEGIRO als Flatex kunnen oefenen met de aandelen ETF van mijn voorkeur VWRL en kijken welke het beste bevalt. Beide brokers hebben een gratis beleggingsrekening en VWRL is via beide brokers zonder transactiekosten te verhandelen. Bij DEGIRO moet je dan op deze punten letten en bij Flatex op de punten uit de bovenstaande post, waar je op gereageerd hebt.

      Noot: Wellicht gaat de lopende overname van DEGIRO door Flatex succesvol afgerond worden. Dan zal moeten blijken hoe het platform van beide brokers al dan niet samengevoegd gaat worden.

    • Op dit moment rekent Flatex in Nederland inderdaad geen kosten voor transacties. Dit is hoogstwaarschijnlijk het geval omdat ze eerst marktaandeel willen winnen met lage kosten. Het is goed om te weten dat Flatex in Duitsland na verloop van tijd wel gewoon transactiekosten is gaan rekenen; op dit moment EUR 5,90 per ETF order (waarvan de eerste 6 maanden voor EUR 3,80).

      Maar de vergoeding die ze krijgen van Tradegate voor het uitvoeren van orders voor ETFs en aandelen is miniem. Op beleggingsfondsen en CFDs verdienen ze wel goed door hoge provisies en het aanbieden van fondsvarianten met hogere lopende kosten. De kans is dus groot dat na verloop van tijd ook bij Flatex voor ETFs transactiekosten gerekend gaan worden in Nederland om winstgevend te blijven.

    • Dat geldt bij mijn weten niet voor ETF’s, daar zitten geen distributievergoedingen op. Zolang je zorgt dat de ISIN hetzelfde is als via andere platforms, zijn de lopende kosten in het fonds hetzelfde. Daarom zoek ik fondsen m.b.v. de ISIN code op Flatex.

  26. Zeer helder blog weer met goede tips! In de eigen tarief voorwaarden staat ook nog dat er 7,9% rente wordt gerekend bij roodstand. Misschien ook nog iets om rekening mee te houden? Toch een behoorlijk percentage en toen ik begon met deze strategie, stond ik in het begin ook regelmatig nog in het rood.

  27. Bij deGiro hoef je niet perse tussen 8:30 en 17:00 een order voor VWRL te plaatsen toch?

    • Als je net als ik via Euronext Amsterdam in VWRL belegt, kun je het beste een order plaatsen gedurende de openingstijden van Euronext Amsterdam. Dat is tussen 9.00 en 17.40 uur. Vlak na opening en kort voor sluiting is meestal iets minder gunstig, omdat dan de spreads meestal wat gaan oplopen. Maar je hoeft er verder niet zo op te letten.

    • Nee, ik ben op dit moment niet van plan over te stappen. Ik zit namelijk niet meer in de opbouwfase. Mijn portefeuille overzetten zou me alleen maar geld kosten, voordat ik iets kan besparen op dividendkosten (ik heb een Custody account via DeGiro).

  28. Joachim Keulemans Reageer

    Wederom interessant artikel. Geeft weer stof tot nadenken.
    DBZB onderbrengen bij Flatex en daarmee ongeveer 0,1% transactiekosten besparen of overzichtelijk bij één broker.
    De aangegeven tips zijn relatief eenvoudig te volgen.

    Verder nog geen ervaring met Flatex.