Flatex review en ervaringen: 3 punten om op letten


Flatex broker review: welke 3 punten moet je op letten?

Flatex Nederland

De grote Duitse broker Flatex is actief geworden in Nederland. Ze maken reclame met €0,- transactiekosten.

Benieuwd wat je daadwerkelijk aan kosten kwijt bent met een transactie? Lees hier mijn Flatex review en eerste ervaringen: ik zie 3 punten waar ik in ieder geval op zou letten!

Update 2020: Flatex heeft DEGIRO overgenomen en aangekondigd alle Nederlandse Flatex klanten over te gaan zetten naar DEGIRO. Daarnaast gaat Flatex vanaf juni 2020 transactiekosten rekenen. Zie hier voor details.

Flatex review: inleiding

Ik beleg zelf uitsluitend in ETF’s, ook wel indexfondsen of trackers genoemd. Op deze manier beleg ik tegen minimale kosten met maximale spreiding. Dat is tot op heden een bewezen recept voor succesvol beleggen op de langere termijn.

Zie Beleggen voor beginners voor meer uitleg hierover.

Flatex vs DEGIRO

In deze Flatex review ga ik specifiek in op beleggen in ETF’s via Flatex. Zelf beleg ik in 2 ETF’s via DEGIRO: De wereldwijd gespreide aandelen ETF VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF) en de wereldwijd gespreide obligatie ETF DBZB (xTrackers Global Government Bond Hedged EUR). VWRL kan ik via DEGIRO ook gratis in handelen, omdat dat fonds in de DEGIRO kernselectie zit. DBZB heeft via DEGIRO wel transactiekosten. Daarom heb ik specifiek gekeken tegen welke kosten ik in DBZB kan handelen via Flatex.

Waar kun je in handelen via Flatex?

Via Flatex kun je uitsluitend handelen in effecten welke aangeboden worden via het Duitse Tradegate.

Tradegate is een zogenaamde multilaterale handelsfaciliteit (MTF, multilateral trading facility). Een MTF is een handelsplatform naast de bekende beurzen. Een MTF is wat minder strikt gereguleerd dan een beurs zoals Euronext, Xetra, NASDAQ of NYSE (New York Stock Exchange). Een beurs zoals Euronext wordt ook wel een gereguleerde markt genoemd.

Via Flatex kun je handelen in diverse instrumenten zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, ETF’s en CFD’s. Je kunt (nog?) niet handelen in opties en futures.

Flatex review: 3 aandachtspunten

Mijn ervaring is dat je via Flatex, zoals de advertenties aanprijzen, inderdaad heel goedkoop kunt handelen. Maar als je het risico wilt minimaliseren dat je alsnog te maken krijgt met significante kosten tijdens handelen, dien je volgens mij wel minimaal de volgende regels in acht te nemen. Ik ga hier in de post dieper op in.

 1. Alleen handelen tijdens openingstijden van de referentiebeurs
 2. Alleen handelen met limiet
 3. Nooit handelen met stop orders

Tip 1: alleen handelen tijdens openingstijden van de referentiebeurs

Wat bedoel ik hiermee? Zie de volgende alinea’s:

Flatex tarieven

Hier kun je de tarieven vinden van Flatex.

Een rekening openen en aanhouden is gratis.

De transactiekosten voor handelen in ETF’s zijn €0,-.

Ik heb van de klantenservice per e-mail bevestigd gekregen dat het in- en uitboeken van een effectendepot kosteloos is. Houd er rekening mee dat alleen effecten welke aan Tradegate genoteerd staan ingeboekt kunnen worden.

Flatex verdienmodel

Flatex verdient onder andere geld doordat ze commissie krijgen van partijen waarmee ze samenwerken. Ze mogen commissies afspreken met hun partners omdat ze onder de Duitse regels vallen. In Duitsland is er geen provisieverbod zoals dat in Nederland geldt.

Hoeveel provisie ze maximaal krijgen per transactie kun je vinden in hun document “Basisregels voor de omgang met belangenconflicten”, zie hier.

De eventuele provisies zitten verwerkt in de koers van de effecten bij aan- of verkoop. Ik heb daarom vergeleken wat het verschil in aanschaf- en verkoopprijs van een bepaalde ETF is tussen DEGIRO en Flatex.

Spread op Tradegate via Flatex

De biedkoers van een effect is de koers waartegen een partij een effect van jou wil kopen. De laatkoers is de koers waartegen een partij een effect aan jou wil verkopen. Het verschil tussen de  bied- en de laatkoers van een effect wordt ook wel de spread genoemd. De spread is een maat voor de kosten welke in de koers verwerkt zitten.

Spread overdag

Ik heb op 2 verschillende dagen gekeken wat het verschil in spread was voor de ETF DBZB via Xetra (DEGIRO) en Tradegate (Flatex). De schermen van beide brokers staan naast elkaar tegelijkertijd open, dus je ziet de spread op hetzelfde moment. Beide keren heb ik rond het middaguur gekeken.

Dag 1, vrijwel identieke spread:

spread flatex degiro

Dag 2: vrijwel identieke spread:

spread flatex degiro dbzb

De spread was rond de 0.16%, berekend volgens (235.73-235.36)/((235.36+235.73)/2)*100%.

Spread ’s avonds

Ik heb ook gekeken wat de spread via Tradegate (Flatex) was buiten openingstijden van de referentiebeurs Xetra. Die was significant hoger:

spread flatex avond

De spread bedroeg toen 0.31%. Dat is het dubbele van overdag.

Waarom wijzigt de spread ’s avonds?

Zoals uit Tradegate Exchange Rules (§ 26.1) blijkt, kan de raad van bestuur van Tradegate één of meerdere referentiemarkten bepalen markten voor elk effect dat verhandelt wordt op Tradegate. Voor DBZB is de referentiemarkt de grote Duitse beurs Xetra. Omdat Tradegate langer open is dan Xetra, is buiten de openingstijden van Xetra deze referentiemarkt niet beschikbaar. En dan kan Tradegate (of kunnen handelaren die effecten verhandelen via Tradegate) dus zelf de prijs bepalen, wat zichtbaar wordt in de toegenomen spread.

Buiten openingstijden van de referentiebeurs handelen brengt dus het risico met zich mee dat er flinke opslagen in de koers terecht komen. Daarmee kun je wellicht het voordeel van het handelen zonder transactiekosten ruimschoots verspelen.

Conclusies beste handelsmoment

Ik concludeer dat het verstandig is uitsluitend overdag te handelen via Flatex, wanneer de referentiebeurs waar DBZB genoteerd staat open is. Dat is de beurs Xetra in het geval van DBZB, welke open is tussen 9.00 en 17.30 uur.

Euronext Amsterdam hanteert ook deze openingstijden.

Indien je wilt handelen in een effect waarvoor de referentiebeurs een Amerikaanse beurs is, dan is handelen tussen 15.30 en 22.00 uur waarschijnlijk het voordeligst.

Als je helemaal scherp aan de wind wilt varen, let dan ook nog hierop: Market makers die klantorders kunnen zien maken nog wel eens gebruik van de volgende truc. Als er veel kooporders zijn, verhoogt de market maker de bied- en laatprijzen. De hogere aankoopprijs is nauwelijks merkbaar, want de spread blijft gelijk aan die van de referentiebeurs. En dat is waar de meesten op letten.

Om hier scherp op te zijn zou je op het moment van handelen niet zozeer de spread, maar de exacte bied- en laatkoers op Tradegate moeten vergelijken met die op de referentiebeurs. Dit punt komt naar voren in een artikel in WirtschafsWoche, waar het volgende punt ook uit afkomstig is:

Tip 2: alleen handelen met limiet

In WirtschafsWoche wordt ook de uitvoering van een test beschreven. Na sluitingstijd van de referentiebeurs Xetra werd door ene heer Müller op Tradegate een order zonder limiet ingelegd welke 2x de omvang had van het volume dat werd aangeboden op Tradegate. De eerste helft werd tegen het aangeboden tarief verhandeld, de tweede helft tegen een 0.89% hoger tarief.

Tradegate vertoonde de hogere prijs in dezelfde seconde dat het tweede deel van de order werd uitgevoerd. Daarmee had Müller niet de kans om het tweede deel van de transactie te annuleren.

De EU-richtlijn vereist dat de partij met wie je handelt de prijzen bekendmaakt tegen welke zij bereid is te verhandelen. Handelaren publiceren ook het aantal aandelen dat ze bereid zijn te verhandelen tegen de aangeboden prijs. Beleggers moeten namelijk weten welke prijs ze mogen verwachten. Hoe lang moet worden gerapporteerd voorafgaand aan uitvoering van de transactie schrijft de EU echter niet voor…

Mijn conclusie: handel uitsluitend met limiet, dan weet je van tevoren tegen welke minimale prijs je verkoopt of tegen welke maximale prijs je aankoopt.

Tip 3: nooit handelen met stop orders

In het al aangehaalde artikel uit WirtschafsWoche wordt ook uitgelegd dat het werken met stop orders op Tradegate nadelig kan uitpakken voor particulieren. Aangezien ik een buy-and-hold belegger ben zijn stop orders voor mij niet relevant. Ik ga hier daarom niet verder op in, maar kijk vooral in het aangehaalde artikel indien je hier meer over wilt weten.

Flatex review: veiligheid

Flatex heeft geen Nederlandse AFM vergunning en is niet aangesloten bij de Nederlandse klachtencommissie Kifid. Flatex heeft wel een vergunning van het Duitse broertje (of zusje?) van de AFM, de BaFIN.

Effecten die je bij Flatex aanhoudt zijn, net als bij Nederlandse brokers, onder gebracht in een apart bewaarbedrijf. Indien Flatex om zou vallen zijn je effecten daarmee toch veilig.

Flatex leent geen effecten uit. Dat is verboden onder de Duitse wet.

Flatex bank

Flatex is zelf een bank. Banktegoeden die je via Flatex aanhoudt zijn gegarandeerd door het Duitse depositogarantiestelsel tot een bedrag van €100.000.

Flatex uitleg met plaatjes

Ik leg als voorbeeld uit hoe je het wereldwijd gespreid beleggende obligatiefonds xTrackers Global Government Bond Hedged EUR (ticker: DBZB, ISIN code LU0378818131) kunt aanschaffen met een limietorder.

Ik ga er hierbij vanuit dat je al een rekening hebt geopend. Mocht je dat nog niet gedaan hebben, dan kun je dat online in een paar stappen doen. Log vervolgens in op je account.

Voer na inloggen de ISIN code in in het zoekveld onder de tab “HANDEL”. Er verschijnt dan het volgende fonds, waar je op moet klikken:

flatex uitleg stap 1

In het volgende scherm scroll je naar beneden in klik je op het groene vakje met daarin de K (van Kopen):

flatex uitleg stap 2

Klik in het volgende scherm bij Ordersoort op “Directe order”:

flatex uitleg stap 3

In het scherm dat dan verschijnt vul je stapsgewijs het volgende in:

stap 1: het aantal stukken DBZB dat je wilt kopen (1 in onderstaand voorbeeld)

stap 2: kies hier voor “Limiet”

stap 3: vul de prijs in die je maximaal per stuk wilt betalen. Een goede richtprijs is de weergegeven laatkoers. Dat is de minimale prijs waarvoor iemand bereid is jou DBZB te verkopen.

stap 4: klik op de oranje knop “Bevestigen”

Daarna krijg je een orderbevestiging te zien:

flatex uitleg stap 6

Als de order uitgevoerd is kun je in je portefeuille-overzicht de aangekochte stukken DBZB terugvinden.

Een praktisch puntje: verkoopwaarde niet direct beschikbaar

Om te testen heb ik mijn DBZB positie weer verkocht. Nadat ik mijn ETF DBZB weer verkocht had, duurde het ongeveer een kwartier voordat ik de verkoopwaarde beschikbaar had op mijn Flatex rekening. Direct verder handelen met de verkoopopbrengst, zoals ik bij DEGIRO wel kan, kan ik hier dus niet.

Flatex welkomstbonus

Hier kun je zien welke welkomstactie Flatex eventueel heeft lopen.

Flatex review: conclusies

 1. Beleggen via Flatex vraagt naar mijn mening om extra alertheid:
  1. Handel alleen tijdens openingstijden van de referentiebeurs
  2. Gebruik altijd een limiet
  3. Gebruik geen stop orders
 2. Indien je alert bent, kun je tegen zeer gunstige tarieven handelen via Flatex. Omdat DEGIRO voor DBZB wel transactiekosten rekent en Flatex niet, is DBZB overdag via Flatex aanschaffen in het geteste voorbeeld voordeliger. Omdat Flatex geen dividendkosten rekent en DEGIRO voor een standaard account ook niet, zit daar geen kostenverschil. Indien je een Custody account hebt bij DEGIRO, worden er wel dividendkosten gerekend en is Flatex voor wat betreft dividendbetalingen dus voordeliger.

 

Heb jij ervaring met Flatex? Zo ja, hoe is die ervaring?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12860 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

57 gedachten over “Flatex review en ervaringen: 3 punten om op letten

 • Robert

  Ik handel nu enkele weken bij Flatex. Positieve punten:
  – inderdaad geen aan- of verkoopkosten
  – handelen gaat relatief simpel
  – gunstig als je overdag handelt
  Negatieve punten:
  – zeer trage helpdesk per mail. je kunt beter bellen. Helpdesk is vaak onkundig, weet weinig vragen te beantwoorden. Drie keer gebeld met dezelfde vraag waar de medewerker geen antwoord op wist. Zou uitgezocht worden en ik zou een mailbericht ontvangen met het antwoord. Het antwoord is nooit gekomen.
  – grafiek en interface om koersen bij te houden zijn niet duidelijk, onvoldoende gedetailleerd.
  – enorme variatie in negatieve zin voor koper/verkoper wanneer een fonds beweegt buiten openingstijd. Voor voldoende inzicht in wat het tradegatefonds doet op detailniveau, raadpleeg ik Ariva.de.

 • DrukmetNix

  Interessant dat Flatex de aandelen niet uit mag lenen.
  DeGiro Basic doet dit wel, wat zou het verschil in kosten zijn als je Flatex vergelijkt met DeGiro Custody?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dat laatste hangt van het fonds af. Kernselectie is bij DeGiro ook gratis qua transactiekosten, de rest niet. Daarnaast heb je voor sommige beurzen aansluitingskosten van €2.50 per jaar, dat heeft Flatex niet. En de dividendkosten van DeGiro Custody heb je bij Flatex niet. Eventuele verschillen in valutakosten heb ik niet scherp, zou voor fondsen welke niet in Euro’s noteren een klein verschil kunnen opleveren. De potentieel hogere spread van Flatex (zie uitleg in de blogpost zelf) kan met gemak de bovengenoemde kostenvoordelen t.o.v. DeGiro Custody overtreffen, daar moet je dus alert op zijn.

 • Leesgraag

  Dank je wel voor je duidelijke uitleg en toelichting.
  Morgen wil ik mijn eerste transactie op Flatex doen (al het andere is al geregeld) en ik wilde je blog nog een keer doorlezen, dus ik schrok toen deze (tijdelijk) “uit de lucht” was.

  Vreesde al dat Flatex je had verboden over ze te schrijven of zo. Gelukkig dat alles er weer is!

 • Annelies

  Heb een rekening geopend bij flatex en zie koers verschillen bij de aankoopkoers dn verkoopkoers die ik vergelijk met de giro. Ik d ednk dat daar hun verdi ednsten in zitten. Het is te mooi om waar te zijn. Blijf liever bij de giro, ze zijn toch overzichtelijker met het volgen van de koersen etc.

 • Ramon

  Fijn een review van deze broker. Nu ben ik online al even op zoek naar een voorbeeld van handel in fondsen die in een andere valuta noteren. Er is bij Flatex sprake van een markdown of markup bij aankoop / verkoop USD van 0,004. Kan iemand dit uitleggen bij een aandeel met een waarde van 1000 dollar?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik vermoed dat 0,004 geen dollars is maar een fractie, dus in jouw voorbeeld 0,004 * $1000 = $4. Maar aangezien ik geen buitenlandse aandelen aanhoud via Flatex weet ik het niet zeker.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dat is inderdaad exact hetzelfde fonds. Op Euronext staat het fonds met de ticker VWRL genoteerd, op de Duitse beurs met de ticker VGWL.

 • Sebastiaan Franken

  “Flatex is zelf een bank. Banktegoeden die je via Flatex aanhoudt zijn gegarandeerd door het Duitse depositogarantiestelsel tot een bedrag van €100.000.”

  Is het dus ook zo dat alleen je cashreserve op je Flatex rekening beschermt is tot 100.000 euro? Ik heb atlijd begrepen dat je aandelen in een apart bewaarbedrijf zitten en dus sowieso onbeperkt beschermd zijn zonder maximum. Net als bij de Degiro waar dit volgens mij hetzelfde is? (van de site van de degiro: “Mocht er onverhoopt iets gebeuren met DEGIRO dan vallen uw beleggingen niet in de failliete boedel, maar blijven zij in het vermogen van het bewaarbedrijf.”)

  • Mr FOB Bericht auteur

   Je effecten worden inderdaad bewaard in een apart bewaarbedrijf, dat buiten schot blijft bij een eventueel faillissement van de broker. Daarnaast heb je de depositogarantie van €100.000 bij Flatex bank voor je banktegoed.

 • Robert

  @Empire @Joachim het depositogarantiestelsel (tot € 100.000) geldt bij banken ook niet voor beleggingen, zoals beleggingsfondsen, aandelen en obligaties. heeft Het depositogarantiestelsel van banken heeft alleen betrekking op het geld dat op je beleggingsrekening staat.

  Voor beleggingen geldt bij de banken (net als bij de Giro) het beleggerscompensatiestelsel waarbij klanten worden gecompenseerd tot een maximumbedrag van € 20.000 per persoon per bank of beleggingsonderneming.

 • Empire

  @Joachim e.a.
DeGiro is geen bank en bijgevolg is het depositogarantiestelsel (tot € 100.000) op haar niet van toepassing.
DeGiro is een beleggingsonderneming met een vergunning van de AFM voor het verlenen van beleggingsdiensten, waarvoor het beleggerscompensatiestelsel (tot € 20.000) geldt.
De beleggingen zijn (verplicht) ondergebracht in een apart bewaarbedrijf, dat de beleggingen administreert en bewaart.

 • Joachim

  De proef op de som genomen en participaties DBZB en VHYL overgeheveld van DeGiro naar FlatEx.
  Laatste keer nog even slikken voor de transactiekosten bij DeGiro voor deze ETF’s , maar bij FlatEx inderdaad kosteloos kunnen aankopen en bij wijze van test een verkoop ook zonder transactiekosten uitgevoerd.
  In- en uitboeken van gelden van en naar je tegenrekening is zonder additionele kosten.
  Aangezien ik met zekere regelmaat bijkoop, soms meerdere keren per maand, voorzie ik bij FlatEx een behoorlijke besparing op de transactiekosten.
  Zag op zich dat VWRL ook bij FlatEx verhandeld wordt, maar die houd ik bij DeGiro.
  Geeft ook prettige spreiding van twee ‘banken’ die beide garandeert zijn voor €100.000 in het onfortuinlijke geval dat ze om mochten vallen.

  Tijdens het aan- en verkoopproces de spread maar eens een tijdje gemonitord. Die fluctueert nogal en kan behoorlijk oplopen, of wat ik zie is dat de spread ongeveer gelijk blijft maar dat de koers wat hoger ligt voor zowel bied als laat. Dat kan bij verkoop natuurlijk wel weer interessant zijn!
  Tip voor het handelen is om de koerswaarde en spread eventueel bij DeGiro (of andere broker) er even naast te houden.

  De tip van Mr.Fob om ‘altijd’ een limit dagorder te gebruiken bij aankoop is daarbij wel zeer nuttig. Een marktorder kan zo een aantal tienden procent hoger uitvallen en dat is dan weer zonde van het beoogde rendement. Ik stap juist over om zo veel mogelijk op kosten te besparen 😉