Geregeld spreek ik mensen met een drukke baan en veel verantwoordelijkheden. Dat betekent voor die personen vaak ’s morgens vroeg op en overdag druk bezig met alle taken.

Omdat die mensen overdag geregeld te weinig tijd hebben om alles te laten bezinken, gebeurt dit ’s nachts, wat de nachtrust dan niet ten goede komt. Vrije dagen voelen niet altijd als vrij, omdat dan toch bereikbaarheid verwacht wordt.

Al deze dingen komen mij heel bekend voor uit de tijd dat ik nog werkte en doen me dan vaak beseffen hoeveel minder stress ik ervaar sinds ik FIRE ben.

Toen ik nog werkte had ik een baan waarbij ik vrijwel uitsluitend met mijn hoofd aan het werk was. Veel besprekingen, documenten uitwerken, documenten van anderen lezen, enzovoorts. Ik had veel met deadlines te maken. De werkdruk ervaarde ik als hoog.

Dat zorgde er geregeld voor dat ik flink moe was zodra ik thuis kwam. Niet zozeer fysiek, maar wel mentaal. Ook kwam het geregeld voor dat ik ’s nachts nog zaken aan het verwerken was, waarbij ik dan een tijd wakker lag. Dat zorgde er in de loop van de tijd voor dat ik me nooit meer echt uitgerust voelde, een gevoel dat ik vóór die steeds verder toegenomen werkdruk wel had.

Ik herinner me dat ik de laatste 5 jaar dat ik werkte af en toe tegen mijn vrouw zei dat ik ernaar verlangde me weer eens echt uitgerust te voelen. Zoals ik dat voelde toen ik twintiger of dertiger was. De kans dat ik dat terug zou krijgen achtte ik niet zo groot omdat ik al weer veertiger geworden was, maar ik bleek een denkfout gemaakt te hebben…

Sinds ik gestopt ben met werken, heeft het me ongeveer een jaar gekost voordat ik dat gevoel van uitgerust zijn wel weer had. Het “detoxen” van de hoge werkdruk kostte me heel wat maanden. Ik kan me niet anders voorstellen als dat de hoge werkdruk die ik ervaarde op de lange termijn ongezond zou zijn geweest voor mij.

Ik slaap tegenwoordig een uur meer per nacht dan toen ik nog werkte en de kwaliteit ervan is ook beter. Ik doe overdag alles meer op mijn gemak. In de basis voel ik me weer goed uitgerust. Heel fijn!

Tuurlijk heb ik nog wel eens een korte nacht of ervaar ik stress. Maar het structureel niet echt uitgerust zijn ben ik kwijt. En dat vind ik echt een van de zegeningen van FIRE zijn. De roofbouw is voor mij voorbij, ik ben meer in balans.

Nou spreek ik ook mensen die, ondanks een verantwoordelijke baan, zich in de basis wel echt uitgerust voelen. Voor iedereen zal dit dan ook anders zijn. Maar voor mij was en is FIRE een uitkomst.

Als je nog werkt, lukt het jou wel om je echt uitgerust te voelen? Zo ja, heb je daarvoor tips voor anderen? Zo nee, zie jij FIRE als een stap om je meer uitgerust te voelen?

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2023 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie