Geregeld spreek ik mensen met een drukke baan en veel verantwoordelijkheden. Dat betekent voor die personen vaak ’s morgens vroeg op en overdag druk bezig met alle taken.

Omdat die mensen overdag geregeld te weinig tijd hebben om alles te laten bezinken, gebeurt dit ’s nachts, wat de nachtrust dan niet ten goede komt. Vrije dagen voelen niet altijd als vrij, omdat dan toch bereikbaarheid verwacht wordt.

Al deze dingen komen mij heel bekend voor uit de tijd dat ik nog werkte en doen me dan vaak beseffen hoeveel minder stress ik ervaar sinds ik FIRE ben.

Toen ik nog werkte had ik een baan waarbij ik vrijwel uitsluitend met mijn hoofd aan het werk was. Veel besprekingen, documenten uitwerken, documenten van anderen lezen, enzovoorts. Ik had veel met deadlines te maken. De werkdruk ervaarde ik als hoog.

Dat zorgde er geregeld voor dat ik flink moe was zodra ik thuis kwam. Niet zozeer fysiek, maar wel mentaal. Ook kwam het geregeld voor dat ik ’s nachts nog zaken aan het verwerken was, waarbij ik dan een tijd wakker lag. Dat zorgde er in de loop van de tijd voor dat ik me nooit meer echt uitgerust voelde, een gevoel dat ik vóór die steeds verder toegenomen werkdruk wel had.

Ik herinner me dat ik de laatste 5 jaar dat ik werkte af en toe tegen mijn vrouw zei dat ik ernaar verlangde me weer eens echt uitgerust te voelen. Zoals ik dat voelde toen ik twintiger of dertiger was. De kans dat ik dat terug zou krijgen achtte ik niet zo groot omdat ik al weer veertiger geworden was, maar ik bleek een denkfout gemaakt te hebben…

Sinds ik gestopt ben met werken, heeft het me ongeveer een jaar gekost voordat ik dat gevoel van uitgerust zijn wel weer had. Het “detoxen” van de hoge werkdruk kostte me heel wat maanden. Ik kan me niet anders voorstellen als dat de hoge werkdruk die ik ervaarde op de lange termijn ongezond zou zijn geweest voor mij.

Ik slaap tegenwoordig een uur meer per nacht dan toen ik nog werkte en de kwaliteit ervan is ook beter. Ik doe overdag alles meer op mijn gemak. In de basis voel ik me weer goed uitgerust. Heel fijn!

Tuurlijk heb ik nog wel eens een korte nacht of ervaar ik stress. Maar het structureel niet echt uitgerust zijn ben ik kwijt. En dat vind ik echt een van de zegeningen van FIRE zijn. De roofbouw is voor mij voorbij, ik ben meer in balans.

Nou spreek ik ook mensen die, ondanks een verantwoordelijke baan, zich in de basis wel echt uitgerust voelen. Voor iedereen zal dit dan ook anders zijn. Maar voor mij was en is FIRE een uitkomst.

Als je nog werkt, lukt het jou wel om je echt uitgerust te voelen? Zo ja, heb je daarvoor tips voor anderen? Zo nee, zie jij FIRE als een stap om je meer uitgerust te voelen?

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   zijn affiliate links. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

19 Reacties

 1. Mooi stukje, voor mij persoonlijk is het niet de stress van het werk waarom ik FIRE wil zijn maar het gevoel dat wij hier niet zijn om meer dan 50% van onze tijd te investeren in iets wat niet echt van waarde is… in de meeste gevallen levert werk naast geld je geen blijvende plek in de geschiedenis op, het streven naar iets groots kost tijd en dat is te realiseren door FIRE te worden. mensen die stress ervaren door werk zou ik adviseren om een balans te zoeken, niemand is onmisbaar op zijn werk!

 2. Gedeeltelijk herkenbaar. Momenteel ben ik 4 dagen gaan werken omdat het in mijn branche heel normaal is. Die extra dag gebruik ik nu voor mijn studie. Maar als ik al het werk wat ik wil doen in een week in minder tijd/minder dagen zou gaan proppen krijg ik juist meer stress. Kijk maar naar de weken met feestdagen erin. Dan krijg je het opeens veel drukker en komen deadlines naar voren, dus voor mij werkt het juist de andere kant op. Ik krijg zo ook minder geldstress omdat je meer uren maakt waardoor je meer verdient. Dat geeft me juist rust omdat ik dan meer spaar en beleg voor later waardoor ik later de keuze heb om evt. minder te werken of eerder te stoppen met werken.

 3. Ik werk sinds een tijdje nog maar drie dagen. Met dat schema lukt het veel beter om te schakelen tussen werk en privé. Verder heb ik een een zakelijke telefoon en een privé toestel. Op m’n vrije dagen ligt m’n zakelijke toestel in de la.
  Het heeft m’n leven een stuk rustiger gemaakt.

 4. Ik heb een (voor mij) gezonde balans gevonden tussen werk en privé. Mijn werkt al sinds haar 30e 23u p.w. Ik ben halverwege de 30 begonnen met een werkweek van 30u zodat ik al aan het “deeltijd” pensioen begonnen was. Binnenkort nog naar 27u terug zodat de verdeling nog beter wordt. Inmiddels naderen we beide de 40 maar zijn zeer tevreden over de verdeling. Ik heb onlangs zelfs besloten om een functie lager te gaan doen omdat voor ons geldt werkplezier > inkomsten.

  Ondertussen gelukkig de financiële ruimte om ook af te lossen (nog 5jr en dan vrij!), te beleggen en te sparen. Al hebben we daarvoor natuurlijk ook drastisch allerlei stappen ondernomen hoor. We hebben echt geen topbanen.

  Kortom: Wij hebben bewust gekozen om het genieten niet uit te stellen maar allebei parttime te werken en sparen te combineren. Uiteindelijk zijn we later FIRE maar rond 55 afzwaaien is ook prima. De 20 jaar ervoor heb ik er omgerekend zo’n 12-13 effectief gewerkt. 🙂

  Dit geeft ons weinig stress, financieel is het stabiel en vrije tijd is ruimschoots aanwezig.

 5. Ik werk in de offshore wind en ervaar het als plezierig werken. Ik heb zelf geen moeite om me uitgerust te voelen, omdat mijn werk varieert tussen kantoor en veldwerk. Ook hou ik mezelf lichamelijke en geestelijke fit door genoeg te bewegen, te lezen en meer te ONTmoeten dan moeten. Ik ben sinds kort vader 6 maanden (extra taken) en vind het fantastisch. Ik ervaar niet perse veel meer stress. Belangrijk is prioriteiten en weten wat je wilt. Ik praat vaak hierover in mijn YouTube kanaal (Brenousky) voor wie geïnteresseerd 😊.
  Mijn complimenten FoB jouw site heeft me geholpen beleggen en investeren beter te begrijpen.

 6. Herkenbaar. Een jaar of 15 terug was er maar 1 ding echt belangrijk en dat was werken. Bij een promotie of salarisverhoging dacht ik gelijk aan de volgende stap. Ik sliep redelijk goed, maar ik herken wel dat je moet detoxen, bij mij tijdens vakanties bijvoorbeeld. Ik had echt wel een dag of 5 nodig om te ‘landen’.

  Ik ben nu 48, 4 jaar terug van baan gewisseld, nog steeds een ‘high pace’ omgeving, maar ik kan me mentaal veel beter ‘ontkoppelen’ van mijn werk. Ik heb mijn prive-telefoon en werk-telefoon nu strikt gescheiden en werk bijna nooit meer s’avonds door.

  Daarnaast ben ik afgestapt van dure autos kopen (of de bijtelling betalen) en streven naar een groter huis etc. Ik heb recentelijk het aflossende deel van de hypotheek afgelost, en betaal nog geen 200 euro p/m aan woonlasten. En dat geeft me zoveel meer rust, het idee dat ik hier de rest van mijn leven kan blijven wonen is heerlijk. Als er iets met mij mocht gebeuren kan mijn gezin hier prima blijven wonen en we houden iedere maand zoveel meer over. En daar genieten we van en bouwen we wat vermogen op voor later. Met een jaar of 3 of 5 wil ik minder dagen in de week gaan werken.

  Kortom, FIRE (en dit blog) zorgen ervoor dat ik meer rust heb gevonden.

 7. Zeer herkenbaar en toch had is misschien een ander soort stress in gedachte bij het zien van de titel. Namelijk de stress die het geeft om constant het gevoel te moeten hebben passief inkomen te genereren en verversend met pensioen te gaan. Aandelen kopen, vastgoed, side-hustles. Ik vraag me soms af of het proces van FIRE worden mij niet te veel druk oplegt en allen maar doet richten op dat punt in de toekomst. Ook moet je in het nu (het liefst) zo veel mogelijk investeren en niet aan jezelf besteden. Hoe ga je om met dat je zou falen als het niet lukt FIRE te halen?

  • Geeft het feit dat je bij het niet volledig halen van FIRE wel al een flink stuk financiële rust en vrijheid gevonden hebt niet ook een fijn gevoel?

 8. Beste Mr FOB,

  Weer een goed artikel, dank hiervoor! Welk advies zou je jezelf geven als je tien jaar terug kon in de tijd?

  Ik ben vooral benieuwd naar of je dan zou zeggen: nog meer verdienen zodat je sneller FIRE kan zijn, hetzelfde doen zoals je het gedaan hebt of…. Dat “tussenjaar” om te detoxen eerder pakken en dan maar later FIRE zijn.

  • Ik denk niet dat ik eenvoudig meer had kunnen verdienen. Terugkijkend zou ik opnieuw doorgaan tot ik FIRE zou zijn en dan detoxen. Tussendoor detoxen en dan weer doorgaan lijkt me lastiger. Opnieuw “toxen” lijkt me daarbij vooral lastig.

 9. Herken je dat, dat je als je vakantie had een week nodig had om überhaupt tot rust te komen? Dat heb ik heel erg. Het los kunnen laten van wat er allemaal nog moet lijkt me dan ook heerlijk.

 10. Wat fijn dat je de rust weer terug hebt!
  Dit herken ik heel erg uit mijn vorige baan. Het heeft me meerdere maanden gekost om dat gejaagde gevoel kwijt te raken. Gelukkig gaat het op m’n nieuwe werk een stuk beter.

  Heb je nu niet dat je zoveel hobby of vrijwilligersprojecten oppakt dat je het alsnog druk hebt?

  • Ik heb het wel druk en heb het gevoel dat ik tijd tekort kom omdat ik zoveel leuke dingen wil doen, maar dat voelt niet als stress. Hooguit als keuzestress, maar daar lig ik niet wakker van.

  • Helemaal herkenbaar, de mens is weer terug naar een vorm van ‘werkslavernij’. Maar let op gaat onder invloed van milieucrisis en bewustwording echt veranderen als we maar gaan consuminderen.

Schrijf een reactie