Bij verkoop of verhuur van je huis ben je tegenwoordig verplicht een definitief energielabel te overhandigen. Dat kun je nu nog voor gemiddeld €7,50 aanvragen. Per 1 januari 2021 gaat dat gemiddeld €190 kosten, oftewel ruim 25 keer zo duur.

Voorlopig energielabel

Begin 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Welk je label huis nu heeft kun je hier checken.

Bij verkoop of nieuwe verhuur moet je tegenwoordig het voorlopige label definitief maken. Zonder een definitief label bij verkoop of verhuur riskeer je een boete van €170 voor natuurlijke personen en €340 voor rechtspersonen en ben je alsnog de kosten voor een definitief label kwijt.

Definitief energielabel aanvragen

Het aanvragen van een definitief energielabel kan eenvoudig online en kost nu nog een paar euro’s tot een paar tientjes. Dat wordt per januari 2021 gemiddeld ruim 25 keer zo duur. Bedankt Meneer dat je me hierop wees.

Belangrijkste verandering is dat straks een energiedeskundige naar de woning moet komen om het huis in te meten en het nieuwe label te bepalen. Daardoor ben je veel duurder uit, waarbij het maar zeer de vraag is of het je iets extra oplevert ten opzichte van nu aanvragen.

Je kunt hier een definitief energielabel aanvragen. Dat gaat in zes stappen:

 1. Inloggen met DigiD.
 2. Gegevens van je woning controleren en eventueel aanpassen.
 3. Bewijs toevoegen aan het online woningdossier.
 4. Erkend deskundige selecteren die het bewijs gaat controleren.
 5. Gegevens versturen.
 6. Energielabel ontvangen (registratie gaat automatisch).

Een definitief energielabel is 10 jaar geldig vanaf uitgiftedatum en blijft ook geldig als de nieuwe regels per januari 2021 ingaan.

Energielabel verbeteren

Er zijn diverse maatregelen welke je kunt nemen om een beter energielabel voor elkaar te krijgen. Hieronder zie je een voorbeeld hoe je in stappen je label kunt verbeteren:

Hoe verbeter je het energielabel van je huis?
Bron: energielabel.nl/woningen

Energiekosten verlagen

Hoeveel je voor je energie betaalt bepaalt natuurlijk ook de hoogte van je energierekening. Door laag energieverbruik ten gevolge van de coronacrisis in combinatie met een prijzenoorlog tussen olie exporterende landen zijn de energieprijzen lager dan dat ze lang geweest zijn. Daarom kan nu overstappen van energieleverancier extra aantrekkelijk zijn. Of overstappen voor jou loont kun je bijvoorbeeld hier nagaan.

Ik verwacht dat wij ons huis binnen 10 jaar gaan verkopen en ga een dezer dagen een definitief label aanvragen. Heb jij al een definitief energielabel?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

13 Reacties

 1. Ik was van plan ‘m dit jaar nog aan te vragen, maar vanuit de VvE gaan we over een aantal jaar het complex verduurzamen, dus daarna vraag ik ‘m aan.

 2. Voor 190 euro zijn de nieuwe energielabels niet te maken. Dit is onmogelijk. dat is maximaal 3 uur werken voor een lage uurloon. In 2021 moet een EP-W adviseur de bestaande woning opnemen. Daarna moet hij een EPC berekening maken en een rapportage met bewijsmateriaal opstellen. Afmeldkosten er nog bij, dan zit je op ca. 700 of 800 euro per woning.
  Mijn advies is dus zorg dat je dit jaar nog je energielabel krijgt. Dat scheelt honderden euro’s.

 3. leuk de commotie te lezenv voor een paar tientjes. Voor mijn eigen tussenwoning laatst een EP-berekening gemaakt, 5-6 uur werk exclusief afmelden (dat mag ik niet zelf). Zelfs €190,- is een koopje. Nieuwbouw rekenen we €600,- tot €750,- ex. btw want die wordt extern gecheckt, dan nog hebben we weinig marge.

 4. Dank voor de goede tip! Gelijk even ingevuld en het nodige bewijs meegestuurd. Ik had een voorlopig label van D en op basis van de ingevulde gegevens lijkt het ook een definitief label D te worden (jaren 30 woning volledig gerenoveerd).

  Ik heb een random deskundige aangewezen, het is vreemd genoeg een business waar je blijkbaar als deskundige een vraagprijs kunt hanteren van 1 euro tot veel euro. Ik heb er maar eentje gekozen die een tientje vroeg en een factuur verstrekt. Ben benieuwd hoe andere lezers van het blog voor een deskundige kiezen.

 5. Bedankt voor het blog mr. FOB. Wij zijn er gister gelijk maar even voor gaan zitten. Ik vond en vind het echt grote nonsens maar nu het nog gratis kon toch maar gedaan.
  Omdat we kort geleden mijn vader’s huis gingen verkopen was ik er al achter dat het niet heel veel werk is en je hoeft ook niet alle details in te vullen als je er geen bewijs van kunt leveren. Dan krijg je uiteraard een minder goed label maar dat hoeft ook niet persé heel relevant te zijn. Het huis van mijn vader is bijvoorbeeld zo gedateerd dat veel dingen gerenoveerd moeten worden en we kwamen alsnog uit op een knappe D. Enkele ‘vaststaande’ gegevens klopten niet (zoals bouwjaar huis) maar om dat te veranderen is wel weer een gedoe dus dat hebben we maar laten staan. Het blijft toch een wassen neus.
  Ons eigen huis uit 1930 heeft nu ook energielabel D. Gisterochtend aangevraagd, gisteravond definietief label ontvangen. Kosten € 0,00. Alleen verplicht aan moeten melden voor “cashback world” maar daar zijn we zo weer van af.
  Enkele maanden geleden kon ik trouwens nog kiezen uit meerdere gratis verstrekkers nu stond er nog slechts eentje op de pagina van verstrekkers waaruit je kunt kiezen na het invullen van de gegevens.
  Wellicht heeft het definitieve label inderdaad invloed op de WOZ waarde als je van G naar A zou gaan maar dat zal niet zo snel gebeuren en dan vul je desnoods niet alles in.

  • Je geeft aan dat alles naar waarheid is ingevuld…. er wordt steekproefsgewijs gecontroleerd. Ben liever niet de Sjaak door liegen. Indien nog niet nodig dan gewoon nog niet aanvragen

  • Ik heb nergens over gelogen maar je kunt er voor kiezen om niet alle bewijsmateriaal op te sporen. Als je bijvoorbeeld extra wandisolatie hebt moet je dat kunnen bewijzen. Ik kon de facturen daarvan niet vinden dus mag je het dan niet opgeven. Dat is dan toch geen liegen, ik kan het gewoon niet bewijzen.

 6. Wat een geldtrekkerij weer zeg, 25x zo duur! Ik denk dat ik ook maar van baan ga veranderen.
  Ik zou zeggen: bekijk het huis zoals je de procedure nu is en leg het langs de energiekosten van de afgelopen 5 jaar en de gezinssamenstelling. Dat zegt veel meer dan of je huis zonnepanelen heeft of niet.

 7. Wij hebben 25 jaar moeten wachten om eindelijk een woning te kunnen kopen, dat is in 2012 gelukt. Ik ben niet van plan te verhuizen, wil zeker 20-30 jaar hier wonen. Tegen die tijd zal alle regelgeving weer veranderd zijn, dat zie ik dan wel weer.

  Ik blijf van mening dat het raar is dat je niet gewoon gratis mag opteren voor het laagste label. Ik heb dit circus al eens moeten doorlopen voor de verkoop van het huis van mijn (overleden) ouders.

 8. Maar gaat je WOZ-waarde niet omhoog met een beter energielabel waardoor je dus ook meer belasting betaalt? Ik kan me herinneren dat een isolatiebedrijf me daar een keer op wees, en dat ik dus beter met aanvragen kon wachten tot ik het huis zou verkopen. Zelfs als dat straks 190 euro is vraag ik me af of je dat niet allang kwijt bent aan extra belasting.

  • Dat is een goede vraag, daar had ik nog niet aan gedacht. Ik weet niet in hoeverre die databases aan elkaar gekoppeld zijn. Vereniging Eigen Huis raadt aan het definitieve label nu aan te vragen en waarschuwt hier niet voor. Maar dat garandeert natuurlijk ook niet alles. Heeft iemand anders hier al ervaring mee?

  • Allereerst mr. FOB, bedankt voor dit artikel. Of de WOZ door het energielabel beïnvloed wordt kan denk ik per Gemeente verschillen. Op zich mag wel met duurzaamheidsinvesteringen bij de waardebepaling rekening worden gehouden. Volgens https://www.energielabelplein.nl/energielabel/ “mogelijk kijkt de gemeente naar het energielabel bij het vaststellen van de WOZ waarde. Een A label woning zou een hogere waarde kunnen krijgen. Daarmee zouden alle investeringen in de woning belast worden door de overheid met het huurwaardeforfait en door de gemeente met WOZ-, waterschaps- en andere belastingen.” Bij de verkoop van een huis is €190 natuurlijk verwaarloosbaar. Wellicht dus beter het zekere voor het onzekere nemen en gewoon het voorlopige label laten staan.