Eigenwoningforfait en hypotheekrenteaftrek 2020 flink anders


Het eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek gaan flink veranderen in 2020. Lees hier meer

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait veranderen. Rutte III zal vanaf 2020 zal de hypotheekrenteaftrek versneld afbouwen. Het kabinet zal daarnaast het eigenwoningforfait gaan verlagen voor mensen met een hypotheek. Daarentegen zal Rutte III voor mensen die met een koophuis die nu geen hypotheek (meer) hebben het eigenwoningforfait weer gaan invoeren. Dit wordt ook wel de aflosboete genoemd. Zij hebben momenteel geen eigenwoningforfait.

Hypotheekrenteaftrek 2020

Op dit moment wordt de hypotheekrenteaftrek afgebouwd met stappen van 0.5% per jaar. Voor 2018 en 2019 wil het kabinet de afbouw van de hypotheekrenteaftrek ongemoeid laten. Dus dan blijft die omlaag gaan met stappen van 0.5% per jaar. De hypotheekrenteaftrek is nu 50%. Vanaf 2020 zal het kabinet de hypotheekrenteaftrek echter versneld met vier stappen van 3% per jaar gaan afbouwen. De hypotheekrenteaftrek komt in 2023 dan uit op 37%.

Het kabinet wil de inkomstenbelasting gaan vereenvoudigen naar 2 schijven. De laagste schijf komt waarschijnlijk uit op 37% (36.9% om precies te zijn). Dat is dus gelijk aan de hypotheekrenteaftrek op dat moment.

De tweede, hogere schijf wordt vanaf 2020 waarschijnlijk 49.5%. Deze schijf zou gaan gelden vanaf een inkomen van €68.500.

Lees ook: Wat levert extra aflossen op je hypotheek nou precies op?

Eigenwoningforfait 2020

Wat is eigenwoningforfait?

Het eigenwoningforfait is een bedrag dat in de aangifte inkomstenbelasting bij je inkomen wordt opgeteld als je een koopwoning hebt. Het forfait is een percentage van de WOZ-waarde van je huis.

Eigenwoningforfait huis met hypotheek

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen de versnelde beperking van de hypotheekrenteaftrek budgetneutraal invoeren. De overheid hoeft dus geen extra inkomsten over te houden aan de lagere hypotheekrenteaftrek. Daarom gaat ook het eigenwoningforfait flink omlaag voor mensen met een hypotheek. De daling van het forfait voor huizenbezitters met een hypotheek moet vanaf 2020 compenseren voor de verminderde hypotheekrenteaftrek. Het forfait zal maximaal 0.6% worden.

Eigenwoningforfait geen hypotheek

Op dit moment betaal je geen eigenwoningforfait als dit forfait hoger is dan de hypotheekrente die je kunt aftrekken. Het forfait wordt dan niet meegeteld bij je inkomen. Als je een afgelost huis hebt hoef je dus geen eigenwoningforfait te betalen.

Mensen met een afgelost huis van €250.000 gaan door de nieuwe maatregelen ongeveer €650 meer betalen per jaar. Bij een dergelijke WOZ waarde van het huis wordt het eigenwoningforfait 0.6% van de woning waarde. Dat geeft een forfait van €1500. Met een belastingtarief in de eerste schijf van 36.9% geeft dit €554 aan belasting. Met een belastingtarief van 49.5% komt dit op €735. Dat is dus gemiddeld genomen ongeveer €650.

Nieuw kabinet: 650 euro extra belasting per jaar over afbetaald huis Klik om te Tweeten

Dit forfait wordt in stapjes ingevoerd. De invoering wordt uitgesmeerd over een periode van 30 jaar.

Door velen wordt dit als een aflosboete gezien; je hypotheek afgelost hebben wordt voortaan belast.

Lees ook: €3594 bespaard in een uur

Hoeveel extra geld nodig om financieel onafhankelijk te zijn?

Op dit blog zijn we erg geïnteresseerd om financieel onafhankelijk te worden en te blijven. We laten geld liever voor ons werken dan dat we voor geld moeten werken. Zie Eerder stoppen met werken – 11 tips voor wat handvaten hoe dit te bereiken.

Ik ga ervan uit dat je een afbetaald huis hebt tijdens financiële onafhankelijkheid. Bij een safe withdrawal rate van 3.5% tijdens financiële onafhankelijkheid betekent €650 extra kosten dat je ongeveer €20.000 extra vermogen nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn. Zie de post Hoeveel vermogen maakt je vrij? om te bepalen hoeveel vermogen jij nodig hebt om niet meer te hoeven werken voor je geld.

Van een deel ven de beleggingsopbrengst van deze €20.000 betaal je dan dit eigenwoningforfait en van een deel van de beleggingsopbrengst betaal je dan de extra vermogensbelasting.

Ik ga hierbij uit van een beleggingsstrategie in lage kosten indexfondsen met wereldwijde spreiding zoals ik die heb. Ook reken ik dan met een conservatief rendement van 5% per jaar. Dit is wat lager dan 6-7%, dat ik gemiddeld genomen aan rendement behaal met mijn indexfondsen.

Vermogensbelasting 2018

Zoals ik eerder schreef gaat ten gevolge van de plannen van Rutte III de vermogensbelasting 2018 iets omlaag ten opzichte van de vermogensbelasting 2017. Zie de post Vermogensbelasting 2018 voor de details.

Update: zie ook Vermogensbelasting 2019 en Vermogensbelasting 2020

In Vermogensbelasting berekenen kun je met een handig tooltje berekenen hoeveel vermogensbelasting je eventueel verschuldigd bent over verschillende jaren.

Wat vind jij van de plannen van het nieuwe kabinet?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12719 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

36 gedachten over “Eigenwoningforfait en hypotheekrenteaftrek 2020 flink anders

 • Jaco

  Je huis “opeten”. De overwaarde opnemen en maandelijks laten uitkeren. Of cashen door te verkopen en kleiner kopen/huren. Ik weet natuurlijk niet hoe oud je bent, en of je ook al daadwerkelijk AOW geniet.
  Gr. Jaco

 • adam

  Ziet er uit dat het nadelig is voor ouderen (of werkenden) met laag inkomen.
  als de inkomsten belasting 4% omlaag gaat (40.8->36,9) boven de e20,000
  dan ga je er kwa inkomsten belasting op vooruit als je boven die e20,000 zit.
  zeg je verdient e40,000 dan dus 20,000 x 4% = e800

  Met meer ouderen in de toekomst houdt de overheid er op lange termijn dus geld aan over (dus niet neutraal)

 • pevhout

  De berekening mbt EWF is onduidelijk. 0,6% is nog niet aan de orde. Er wordt gerekend met een EWF van 0,75%. Uitgaande van het voorbeeld is 0,6% van € 250.000,00 = € 1.500,00. 39,9% belasting is € 554,00

  • Mr FOB Bericht auteur

   Het EWF is nu nog 0.75% voor een WOZ waarde van €250.000. Dat wordt straks 0.6%.
   Er zat inderdaad een foutje in mijn getallen. De belasting wordt overigens geen 39.9% maar 36.9%. De belasting komt wel op €554. Ik heb het aangepast.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Nu betaal je geen eigenwoningforfait als je een afgelost huis hebt. Je betaalt nu wel eigenwoningforfait als je nog niet voldoende afgelost hebt. Vanaf 2020 betaal je in beide gevallen.

 • W

  Koop die auto zei Rutten ,en veel auto ,s werden gekocht waar geen houderschaps belasting voor werd betaald,het duurde 3 jaar en er kwamen er teveel en de houderschaps belasting werd weer in gevoerd,nu gebeurd het zelfde ieder èèn werd aangeraden om aftelossen op zijn hypotheek en wat blijkt ze draaien de rollen weer om en betalen mag je van je zwaar verdiende centen die je bij elkaar gespaard hebt en elke cent hebt omgedraaid om je hypotheek aftelossen,en veel leuke dingen niet kon doen.dat betekend op een huis van 3 ton komt er €1800,bij je inkomen, dus mag je €600, betalen,een totaal onbetrouwbaar cabinet,nu de zonnepanelen nog,als heel holland vol ligt mag je staks kolectorbelasting gaan betalen let op.!!

 • E. Van der Land

  Wij dachten ook het plaatje kloppend te hebben. Met alleen de AOW en onze spaarcentjes moesten we het kunnen redden op onze ouwe dag. Daarom de hypotheek afgelost zodat die lasten in elk geval weg vielen. En nu….. dit kan gewoon niet waar zijn! Van de week een programma op tv gezien waarin mensen werden gevolgd die op hun 80ste nog aan het werk zijn. Niet omdat het kán maar omdat het móet. Dat is helaas ons toekomstbeeld.