De energiemarkt is erg onrustig en de energieprijzen zijn hoog. Die onvoorspelbaarheid blijft waarschijnlijk nog een tijdje. Met het prijsplafond probeert de overheid de prijzen voor de consument enigszins beheersbaar te houden in 2023. Energiebedrijven lijken vooral bezig met het hoofd boven water houden en niet meer te strijden om de consument met gunstige kortingen. Wat is wijsheid in deze markt?

Ik heb dit onderwerp nog niet goed uitgezocht, omdat ik nog tot eind februari een vast contract heb. Dreas had het al wel uitgezocht en heeft op mijn verzoek meegeschreven, waarvoor mijn dank!

Vast, variabel, of dynamisch energiecontract

Vast energiecontract

Met een vast contract legde je de prijs voor stroom/gas voor een jaar of langer vast. Energiebedrijven bonden op die manier hun klanten en kregen een voorspelbare omzet. Dankzij de concurrentie die er was, konden consumenten daar vaak flink van profiteren.

Nu de energiemarkt heel volatiel is, durven de energiebedrijven vaste contracten niet meer aan. Zodra vaste contracten aflopen komen consumenten meestal automatisch in een variabel contract terecht.

Variabel energiecontract

Als je wilt overstappen van leverancier worden er ook variabele contracten aangeboden. Die zijn nu minder makkelijk te vergelijken, omdat veel partijen niet meer meedoen met vergelijkingssites.

Het variabele tarief wordt gebaseerd op de prijs die eventueel al is betaald voor vooraf ingekochte stroom/gas, de verwachtte toekomstige prijs en een toeslag voor de leverancier.

Energiebedrijven hebben inmiddels de voorwaarden van variabele contracten aangepast zodat ze bij sterke prijsschommelingen het tarief kunnen bijstellen. Dat zal hoogstwaarschijnlijk snel gebeuren wanneer tarieven stijgen, maar mogelijk minder snel wanneer ze weer dalen. Het zijn daarmee voor vrijwel iedereen spannende (en dure!) tijden.

Dynamisch energiecontract

Voor energieleveranciers die een dynamische prijs hanteren is het minder spannend. Zij gebruiken de tarieven van de spotmarkten voor stroom en gas, vermeerderd met een vaste toeslag.

Het dynamische tarief wordt gebaseerd op de (openbare) spotprijs en een toeslag voor de leverancier. Voor stroom gaat het om een prijs per uur en voor gas een prijs per dag. Deze prijzen worden een dag vooraf bekend gemaakt.

Op die manier hoeven de bedrijven zelf niet te speculeren op prijsschommelingen en lopen dus minder risico. Daarmee hoeven ze ook geen risico-opslag te rekenen, wat de prijs theoretisch gezien zou moeten drukken. Voor de consument is de spotprijs ook transparant. Alleen de toeslag kan onverwacht door de leverancier verhoogd worden en is niet bij alle aanbieders even transparant.

Overstappen van variabel naar dynamisch energiecontract?

Overstappen van een variabel contract naar een dynamisch contract zou daarmee nu een verstandige keus kunnen zijn. Variabel biedt immers niet meer de extra zekerheid als in het verleden, maar dynamisch wel prijs-transparantie.

Inmiddels is er ook aardig wat concurrentie op de markt van dynamische energieleveranciers. Dat drukt de prijzen. Omdat er vrijwel geen risico opslag nodig is, lijkt dat in de huidige markt gunstiger dan een variabel contract. Daarnaast kan je tussentijds altijd weer switchen.

Het is onmogelijk van te voren te voorspellen wat voordeliger uitvalt. Wanneer al je stroomverbruik gedurende piekuren valt kan een variabel tarief lager uitvallen. Bij een gemiddeld verbruikspatroon zou je verwachten dat dynamische prijzen via een energieleverancier met een lage toeslag op termijn het meest voordelig zou moeten uitpakken. 

Leveranciers met vaste en variabele energiecontracten zullen daarnaast bij sterk stijgende energieprijzen eventuele verliezen op lopende contracten moeten verwerken in toekomstige contracten. Dat is ook niet het geval bij dynamische tarieven.

Wanneer je kijkt naar januari 2023, betaal je dynamisch gemiddeld ongeveer €0,30 per kWh. De meeste variabele contracten zitten voor januari tussen €0,60 en €0,80 per kWh. Dit is natuurlijk wel een momentopname.

Roland Berger concludeerde in 2018 ook dat dynamische tarieven gemiddeld voordeliger uitpakken dan vaste tarieven. Dit was wel onderzocht op aanvraag van dynamische energieleveranciers.

Voorschot 

Dynamische aanbieders hanteren een verschillende manier van afrekenen. Tibber rekent bijvoorbeeld achteraf maandelijks het daadwerkelijke gebruik af. Zonneplan doet dat ook, maar rekent dan wel maandelijks 1/12e van het verwachte verbruik voor  de verrekening van de belasting.

Bij ANWB Energie rekenen ze juist met een voorschot gebaseerd op het verwachte gebruik, op die manier zijn je energielasten netjes gespreid en betaal je dus niet in de winter bijvoorbeeld een hogere  factuur voor gas. ANWB Energie is wel iets duurder dan de eerder genoemde leveranciers, maar een vast maandbedrag kan voor veel mensen prettiger werken dan maandelijks een ander bedrag af te moeten rekenen met mogelijk grote verschillen per maand.

Saldering

Waar je met een variabel contract je door zonnepanelen opgewekte stroom 1 op 1 kunt wegstrepen tegen verbruikte stroom, verrekenen dynamische leveranciers gebaseerd op de stroomprijs op het uur dat je daadwerkelijk teruglevert. Dat tarief is mogelijk lager dan het tarief dat je betaalt wanneer je de stroom daadwerkelijk gebruikt.

Feitelijk saldeer je het tarief per uur en de belastingen per jaar.

Overigens bestaat een groot deel van de energieprijs uit toeslagen en belastingen. Die kun je altijd verrekenen. Een kale spotprijs (incl BTW) van €0,2475 per kWh komt door de toeslagen en belastingen als €0,40 op je factuur (62% hoger).

Prijsplafond

Het prijsplafond wordt (wettelijk) toegepast op het gemiddelde stroomtarief over minimaal 1 maand tot de eindafrekening. Eventueel tegoed kan worden meegenomen tot die eindafrekening.

ANWB Energie en EasyEnergy gaan maandelijks een eindafrekening sturen en berekenen het prijsplafond aan de hand van het daadwerkelijke gebruikte stroomtarief van die afgelopen maand. Eventueel tegoed kan dus niet worden meegenomen, immers is er maandelijks een eindafrekening.

Zonneplan en Tibber daarentegen kijken naar het daadwerkelijk gebruikte stroomtarief over de periode tot de jaarlijkse eindafrekening. Daar kan het eventuele tegoed tot die eindfactuur worden meegenomen.

Dat maakt uit, want stel dat september/oktober het tarief veel hoger ligt dan het prijsplafond, maar de rest van het jaar lager, dan kan het zijn dat bijvoorbeeld ANWB Energie het prijsplafond toepast op september/oktober, maar Zonneplan niet omdat het gemiddeld betaalde tarief over de eindfactuur-periode lager ligt.

ANWB Energie geeft overigens wel aan dat wanneer hun methode nadelig zou uitpakken voor een klant, ze het prijsplafond alsnog toepassen met een jaarafrekening. Mocht je bijvoorbeeld veel zonnepanelen hebben, hou je in de zomer mogelijk veel “tegoed” over waardoor het bij hoge winterprijzen juist weer kan lonen om dat tegoed te kunnen verrekenen.

Energieverbruik sturen

Met dynamische tarieven kan het lonen je energieverbruik te sturen. Dat geldt dan vooral voor stroom, omdat de prijs per uur verschilt. In de middag worden de stroomprijzen bekend voor de volgende dag.

Vaak is het tarief na 02:00 bijvoorbeeld lager dan overdag. Als er veel zon of wind wordt verwacht, daalt de prijs op die uren ook.

Het kan dus lonen om de wasmachine en/of vaatwasser automatisch in de nacht te laten starten. Wanneer je een elektrische boiler hebt, loont het ook om deze met een slimme stekker alleen in de nacht te laten verwarmen.

Er bestaat zelfs een slimme stekker (EcoSwitch Plus) die automatisch de dynamische tarieven ophaalt en kan activeren op het goedkoopste tarief van de dag. Ook bestaan er warmtepompen (bijvoorbeeld Nibe) die rekening houden met de dynamische energieprijs om zo de kosten te minimaliseren.

Conclusie

Nu eigenlijk alle energietarieven toch flexibel zijn, lijkt een dynamisch tarief een interessante optie. Met de komst van nieuwe spelers is er nu ook keus voor dynamische leveranciers die met een vast voorschot werken, waardoor de rekening niet maandelijks verandert. Wanneer je geen vast contract meer hebt, loont het hier goed naar te kijken.

Op Tweakers staat een mooi overzicht van de daadwerkelijke tariefverschillen tussen de verschillende dynamische energieleveranciers.

Ik heb tot eind februari nog een vast contract. Tegen die tijd ga ik eens goed kijken of ik overstap op een dynamisch energiecontract. 

Wat voor energiecontract heb jij? Heb je nog tips waar je bij dynamische leveranciers op zou kunnen letten?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

16 Reacties

 1. Ik maak al jaren gebruik van dynamische stroomprijzen. Eerst via EasyEnergy, sinds vorig jaar Tibber. En tot nu toe altijd voordelig uitgepakt, vooral tijdens de pandemie waren de stroomprijzen lange tijd heel laag en nu met de energiecrisis valt het tot nu toe ook voordelig uit. Ik hou wel rekening met de prijzen maar veel is te automatiseren. Met Tibber werkt dit erg prettig, gebruik dit zelf vooral in combinatie met Home Assistant

 2. Ben onlangs overgestapt naar het dynamisch energiecontract van anwb energie.
  Tot nu toe wel tevreden met de lagere stroom en gas prijzen.
  Tijdens het zoeken vond ik dit overzicht van de toeslagkosten ook wel handig:
  https://www.keuze.nl/beste-keuze/energie-tegen-inkoopprijs-vergelijken
  Vooral bij de toeslagkosten op gas zat aardig wat verschil in prijs en er wordt ook niet altijd aangegeven goed aangegeven dat je een dubbel voorschot moet betalen. Zou daar ook vooral op letten als je van plan bent om voor een dynamisch energiecontract te gaan.
  Ook de thread op tweakers was zeer handig om een betere indruk te krijgen van mensen welke leverancier goed of slecht is.
  Sommige reviews voor de dynamische energieleverancier die ik vond waren ook niet te positief (franke energie) dus ik zou niet zomaar blind een dynamisch energiecontract nemen.

 3. Een gemis in dit artikel is de grootste drijfveer achter dynamische tarieven voor met name stroom:
  Dynamische tarieven zijn niet ontstaan door de volatiliteit door de gas-/stroomprijs. Deze zijn onstaan door het steeds grotere aandeel zon- en wind energie in de stroommix. Het resultaat is niet voor de hand liggend: juist ’s nachts kan stroom bijna gratis zijn!
  Centrales zijn niet makkelijk uit te schakelen. Wat overdag moet draaien wil je niet elke nacht uitzetten omdat dit tot rendements verliezen leidt. Het kost enorm veel energie om een centrale op bedrijfstemperatuur te krijgen. Deze warmte gaat verloren als de boel uitgezet wordt. Net als dat je auto meer brandstof verbruikt als het koud is.
  Gascentrales kunnen ’s nachts uit, maar kolencentrales zeker niet! De wind stopt ’s nachts niet met waaien. Dan kun je een overschot hebben.
  Het gevolg is dat ’s winters stroom ’s nachts bijna gratis is (ex belasting natuurlijk), en ’s zomers juist overdag op zonnige dagen door het overschot aan zonne-energie!

 4. Ik ben in november overgestapt naar Nieuwe Stroom. Dit is alleen voor ondernemers / ZZP-ers. Heel blij mee. Lagere energieprijs electriciteit weegt op tegen beperktere vergoeding voor terugleveren zonnenergie. En vooral het gas is veel goedkoper nu. Je profiteert meteen van prijsdalingen.

  Pas echt interessant wordt het als je bij goedkope stroomprijzen je wasmachine / vaatwasser aanzet of eventueel je auto oplaadt. Er zijn zelfs slimme apps voor zoals bij Tibber.

  Let op: er zitten best wel verschillen in de vergoeding die leveranciers van dynamische energie vragen per KWH / kuub Gas. Over Frank Energie hoor ik bijvoorbeeld negatieve geluiden. Dus vaar niet blind op het is dynamisch contract dus het zit wel goed.

 5. Heeft zeker zin, en qua risico zit het in 2023 helemaal goed met het prijsplafond; dat is een soort extra verzekering tegen stijgende tarieven. mijn ervaringen:

  Ik ben sinds een paar maanden bij Tibber (beste/goedkoopste voor stroom) voor stroom en EnergyZero voor Gas.

  Ik heb vooralsnog geen kWh of Kuub boven het maand tarief van mijn vorige aanbieder betaald, nu met prijsplafond is dat nog extra verzekerd.

  De belangrijkste reden voor mij was het kunnen sturen van mijn warmtepomp en mijn grote huishoudelijke gebruikers, deze stuur ik nu met mijn homey. Daardoor lukt het om >80% van het gebruik in 80% van de goedkoopste uren te verbruiken. Die zijn regelmatig onder de 20ct per kWh, ook sinds 1-1-2023

  Ik ben zeer tevreden over de Tibber app en de integratie mogelijkheden met Homey en andere apparatuur zoals tado etc. Wel opletten dat je niet verschillende apparaten in de aanstuurmodus zet.

 6. Wij zitten al ruim een jaar bij Domein Energie met dynamische tarieven. Hieronder onze ervaringen:

  Het bevalt ons heel goed. Domein Energie hanteren hetzelde concept als ANWB Energie. Maandelijks hetzelfde voorschot bedrag tenzij de prijzen significant omhoog of omlaag gaan. Als je klant wordt betaal je de eerste maand 2 keer het voorschot bedrag dus voor twee maanden. Denk daar even aan. Per saldo zijn wij veel goedkoper uit dan de traditionele energieleveranciers met variabele tarieven. Ondanks dat de energieprijzen door het dakgingen in augustus 2022. Het is de pure inkoopprijs die je als consument betaald plus belastingen, daar zit verder niks tussen. Energieleveraniers met dynamische tarieven maken alleen winst op de aansluiting per klant per maand meestal is dat 5 euro of 7,50 euro per maand per aansluiting. Mocht je kiezen voor dynnamische tarieven kan het de moeite waard zijn om dus nog even goed te kijken. Inzicht in verbruik is prima bij Domein Energie. De kans op een faillissement is niet groot omdat per dag (gas) en per uur (stroom) ingekocht wordt.
  De app loopt wel geregeld vast bij Domein Energie maar met een mailtje of belletje is dat snel verholpen.

 7. Ook wij zijn naar next energy overgestapt, het is ook een beetje een sport geworden om zoveel mogelijk de lage uurtarieven te gebruiken.

  In Q2 verwachten we 2 thuisbatterijen van Sessy te plaatsen, in combinatie met de dynamische tarieven en een elektrische auto ben ik erg benieuwd naar onze afrekening.

  Een groot nadeel van de app van Next energy is dat de kale prijs in de app wordt weergegeven en ik heb ook nog niet gevonden of/waar mijn maandelijkse rekening met verbruik staat. Ik heb nu zelf een simpele Excel gemaakt met de kosten per dag, belastingen en de netbeheerder/vaste kosten.

 8. Korte samenvatting voor zonnepanelen bezitters lijkt me dus dat dynamisch niet verstandig is omdat 70% van je opbrengst in de zomermaanden is en samenhangt met lage energieprijzen. Zolang salderen nog kan en er wettelijk niet is vastgelegd hoe het nu precies moet blijf ik bij een variabel contract.

  • Ik denk er hetzelfde over. We hebben zonnepanelen die zeer goed renderen en van ENGIE krijg ik hetzelfde tarief als wanneer ik van hun afneem.

  • Er staat wel in het artikel dat op verzoek bij ANWB op jaarlijkse basis gesaldeerd kan worden.
   Dan zou het toch niets uit moeten maken wat de stroomprijs is want er wordt jaarlijks afgerekend. Zie ik dat verkeerd?

  • Je zou wel kunnen overwegen dan om alleen voor gas voor een dynamisch contract te gaan.

 9. Ik zit ook bij Next Energy met een aantal (verhuurde) huizen. De prijs is een stuk lager dan bij de oude leveranciers (greenchoice en Essent). Bij twee huizen heb ik helaas geen slimme meter en betaal me daar helaas nog blauw aan energie (Stedin wil de oude meters bij beide adressen niet vervangen tot uiterlijk 2027..). Salderen op uurbasis is logisch. De stroomprijs is immers ook op uurbasis .

  • Ik heb een dynamisch energiecontract bij NextEnergy in combinatie met zonnepanelen,.

   Systeem werkt echter er is nog wel een probleem met betrekking tot salderen! Dit gebeurt niet per jaar maar per uur (ook schriftelijk bevestigd door NextEnergy). Hierover klacht ingediend bij toezichthouder ACM die mij schriftelijk bevestigt dat dit systeem niet wenselijk is maar er (nog?) niet tegen op kan treden omdat de verplichte jaarlijkse naverrekening uit de wet gehaald is. Er zou begin december opnieuw een wetsvoorstel komen om jaarlijkse saldering weer verplicht te maken.

   Waarschijnlijk hanteren (vrijwel?) alle aanbieders van dynamische energietarieven dit niet gewenste systeem!?

   Dit krijgt nog wel een staartje.

  • Per 1 Januari dit jaar is een slimme meter verplicht bij zonnepanelen. Wat als je 1 of meerdere panelen plaatst?

  • Ik ga ze morgen bestellen. Ben ook erg benieuwd hoe de energieleverancier gaat reageren als de meterstand ineens een lagere stand aangeeft:-)

  • Meer door minder

   OP site AMC staat iets anders hierover:

   Is een digitale of slimme meter straks verplicht als je zonnepanelen hebt?
   Hebt of krijgt u zonnepanelen? Vanaf 2025 gaat mogelijk een nieuw wetsvoorstel in. Daarbij wordt de huidige salderingsregeling stap voor stap afgebouwd (Milieu Centraal). Daarom hebt u straks een energiemeter nodig die apart meet hoeveel stroom u afneemt en teruglevert aan het net.