DEGIRO geldmarktfondsen

Verschillende mensen vroegen me hoe het zit met DEGIRO geldmarktfondsen. Ik leg in deze post uit wat het zijn en voor welk fonds ik kies.

Bij de broker DEGIRO kun je geld niet als cash op een rekening aanhouden, omdat DEGIRO geen bankvergunning heeft.

Als je geld bij DEGIRO aanhoudt dat je niet belegd hebt, wordt dat automatisch in een zogenaamd geldmarktfonds voor je aangehouden. Dit omzetten van je cash geld, ook wel liquiditeiten genoemd, in een belegging in een geldmarktfonds kost je niets.

Keuze geldmarktfonds DEGIRO

Sinds kort biedt DEGIRO de mogelijkheid te kiezen tussen twee geldmarktfondsen voor liquiditeiten in euro’s. Het FundShare UCITS EUR Cash Fund en het Morgan Stanley Euro Liquidity Fund. DEGIRO vraagt bestaande beleggers om een keuze te maken voor een van de twee fondsen.

De fondsen lijken erg op elkaar. Ze hebben allebei een uiterst klein risico in zich en maken allebei rendementen die iets onder de huidige spaarrentes liggen. Net als met spaargeld kunnen de rentes zelfs negatief worden.

Ik heb gekozen voor Morgan Stanley Liquidity Fund vanwege de (voorlopige?) compensatie bij negatief rendement. Ik houd nauwelijks liquiditeiten aan bij DEGIRO, ik beleg vrijwel alles direct. Dus de keuze voor het ene of andere fonds heeft een verwaarloosbare impact op mijn beleggingsresultaat.

Geldmarktfonds ten opzichte van je beleggingen

Voor de duidelijkheid: deze fondsen hebben alleen iets te maken met geld dat je niet al belegd hebt. Beleggingen in bijvoorbeeld indexfondsen staan helemaal los van je geld in het geldmarktfonds. Het geld in het geldmarktfonds is gewoon direct beschikbaar om mee te beleggen of om over te maken naar je tegenrekening bij je bank als je het wilt opnemen.

Al met al vind ik de DEGIRO geldmarktfondsen keuze dus niet zo heel spannend.

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?



Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie