Ongeveer 9 maanden geleden stopte ik met werken op mijn 49e. Hoe vergaat het financieel onafhankelijke FIRE-bestaan me tot nu toe (FIRE = Financial Independence Retire Early, een term die overgewaaid is uit de VS)?

Pionieren

Ik ervaar het niet meer werken op mijn leeftijd een beetje als pionieren. Om me heen ken ik maar weinig mensen die voor hun 50e zijn gestopt met werken. Eigenlijk maar eentje van dichtbij. En dus kan ik maar met weinig mensen bespreken hoe zij hun FIRE-bestaan ervaren en invullen. Maar dat maakt het niet minder interessant en fijn. Integendeel. Ik voel me bevoorrecht.

“Ik ben FIRE”?

Als mensen me vragen wat ik doe, vind ik het vaak ongemakkelijk om te zeggen dat ik FIRE ben. Oftewel dat ik gestopt ben met werken omdat ik het geld niet meer nodig heb en graag andere dingen doe. En dat zal wel lastig blijven, als ik Jacob van Early Retirement Extreme, die al 10 jaar FIRE is, mag geloven: “Career workers who don’t know me typically ask me what I do for a living, expecting an answer in the form of a job title. (That tends to get awkward and I still don’t have a clever response.)“. FIRE is in de VS blijkbaar nog niet een echt bekende manier van leven, ondanks dat het er al bekender is dan in Nederland. Maar zowel in de VS als in Nederland wordt het wel steeds bekender.

FIRE in Nederland

Eerder stoppen met werken dan voor de AOW leeftijd is voor lang niet iedereen weggelegd. Maar meer vrijheid verwerven door veel minder uit te geven dan er binnenkomt en dat wat je overhebt zo efficiënt mogelijk voor je aan het werk zetten is voor een grotere groep dan velen denken een mogelijkheid.

Men is zich vaak niet bewust van het hebben van de mogelijkheid om voor FIRE, of op zijn minst meer financiële vrijheid, te gaan. Maar door de opkomst van het FIRE-gedachtegoed als tegenhanger van almaar meer consumptie en de rat race en de aandacht daarvoor in mainstream media, wordt dit in Nederland wel steeds bekender.

Ook vond ik het leuk dat ik een tijdje terug werd benaderd door een van de oprichters van de uitgever Das Mag, met de vraag of ik een boek wilde schrijven over FIRE in Nederland. Ik voelde me gevleid, maar heb besloten dat vooralsnog niet te doen. Mijn pas verworven vrijheid zou ik dan voor mijn gevoel weer teveel kwijt zijn. Jim Collins vertelde me dat het schrijven van zijn boek hem 3 jaar gekost had. En Lonneke Lodder is haar boek ook niet 1-2-3 aan komen waaien, naar ik begreep. Maar wel heel mooi dat ook een gerenommeerde Nederlandse uitgever uit zichzelf interesse toont in het onderwerp!

Hoe zien typische dagen in mijn FIRE-leven er nu uit?

Wandelen en koken

Ik sta rond half acht op. Na mijn ontbijt ga ik steevast een uur wandelen. En bij terugkomst lekker aan een bakkie koffie. Alles op mijn gemak. Een heel fijn begin van de dag waar ik als werkende alleen maar van kon dromen.

De vrijheid tijdens FIRE blijft vanaf het moment dat ik gestopt ben met werken onwaarschijnlijk fijn aanvoelen. En ik vind het structureel lagere stressniveau dat ik ervaar een verademing.

Ook kook ik nu ik vrij ben veel vaker, iets wat ik graag doe. We zijn lekker aan het experimenteren met diverse nieuwe recepten.

Afspreken met vrienden en familie

Ik zie allerlei vrienden en familieleden vaker. En ik merk vrijwel elke keer bij zo’n afspraak dat ik niet meer op de klok kijk om op tijd naar huis te gaan, omdat ik de volgende dag zou moeten gaan werken.

Lezen en film

Ik lees véél meer boeken dan tijdens mijn werkzame leven. Heerlijk om daar nu de tijd en de energie voor te hebben. Momenteel ben ik wat op de filosofische toer. Fascinerend om te lezen dat iemand als de Romeinse schrijver/redenaar/zakenman Seneca al constateerde dat veel Romeinen al sterk verlangden naar meer tijd en rust voor zichzelf, maar zich desalniettemin lieten leiden (en lijden) door carrièredrang.

En wat weet Verhaeghe de huidige samenleving toch scherp te analyseren en in een historische context te plaatsen.

Zo’n een à twee keer per maand ga ik ook naar het filmhuis. Lekker overdag, zodat ik vaak de zaal vrijwel voor mezelf heb. Heerlijk.

Meubelmaken

Ondertussen heb ik twee stoelen (voor onszelf, met hergebruikte rugleuningen) en een side table (voor vrienden) gemaakt. En ga ik voor twee andere bevriende stellen ook iets maken. Ik heb al veel geleerd op de cursus meubelmaken waar ik mee bezig ben. Ik doe alles op de ambachtelijke manier met vrijwel uitsluitend handgereedschap.

stoelen vroegpensioen meubelmaken

vroegpensioen meubelmaken side table

Bloggen

Daarnaast besteed ik ook tijd aan dit blog. Ik lees in de reacties onder de posts en in e-mails geregeld dat ik mensen help en inspireer, wat ik erg leuk vind om te lezen. Dankjulliewel voor die reacties! Ik word ook steeds handiger in het maken van interactieve tooltjes met behulp van php (een scripttaal, die bedoeld is om op webservers dynamische webpagina’s te creëren). Vermogensbelasting 2022, 2020, 2019 en 2018 berekenen is hier een voorbeeld van. Het geeft me veel voldoening om zo’n tooltje werkend te krijgen.

Reizen

Tijdens mijn werkzame leven ging ik zo nu en dan op reis, meestal kamperen in Europa naast soms een verre reis. Dat doe ik nu ook, daar is niet zoveel aan veranderd. Het verschil is wel dat ik niet meer hoef af te schakelen van werk in het begin van de vakantie. En ik heb tijdens een wat langere vakantie niet meer het gevoel in de laatste week dat het werk er weer aan zit te komen.

Huizenjacht

Ik ben ook met die enige andere PP-er (PrePensionado, een benaming die we onszelf graag als een soort geuzennaam toedichten) die ik van dichtbij ken regelmatig op pad om percelen en huizen te bekijken. Deze week gaan we bijvoorbeeld op bezoek bij Joost en Merel, gezellig kletsen en kijken hoe zij wonen.

Mrs FOB en ik willen graag met die PP-er en zijn vriendin kleiner, goedkoper en energieneutraal bij elkaar in de buurt gaan wonen. We zijn aan het onderzoeken of houtskeletbouw iets voor ons is. Het lijkt me daarnaast leuk om te zijner tijd bijvoorbeeld onze keuken zelf te maken met de ervaring die ik nu met meubelmaken opdoe.

Het FIRE-bestaan voelt allemaal als een soort tweede jeugd. Er ligt nog van alles voor me en het voelt als een avontuur. Beslist een aanrader!

Waar zou je graag mee bezig zijn als je FIRE zou zijn of waar ben jij graag mee bezig, als je ook al FIRE bent?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

42 Reacties

 1. Ik ben ondertussen ook fire (51) al hoewel ik die naam niet gebruik even min PrePensionado,
  ben in 2010 4 dagen gaan werken enzo iedere paar jaar een dag minder en in 2018 geheel gestopt
  Ik noem me zelf crowdfunder en dat klopt denk ik wel.
  ik beleg heb aandelen en spaardeposito’s groenrentecertificaten en verder leen ik beetjes geld uit via crowdfunding platforms oa lender spender, sameningeld, geldvoorelkaar, crowdaboutnow, lendahand, oneplanetcrowd enz erg leuk om te doen.

  Ik denk wel dat een van de eerste vereisten een eigen woning met lage hypotheek is, ik zie nog niet iemand fire zijn in een huurwoning, hier lees ik niets over? of heb dat gemist! er staat zoveel zou zomaar kunnen.

  • Beste Mr. FOB,
   Zeer interessante blog!
   Een artikel over hoe het loopt na 4 jaar FO zou me zeer interesseren.

  • Mijn laatste persoonlijk update vind je hier. Sindsdien zijn we druk gebleven met de behandeling van mijn vrouw. Een week geleden hebben we de laatste grote horde in het behandeltraject genomen. FO zijn heeft me enorm geholpen er voor mijn vrouw te kunnen zijn. Hopelijk nu “back to normal”..

 2. Hallo Mr FOB,

  Ik lees sinds de zomer 2017 jouw blog en ben sinds sept 2017 begonnen met beleggen bij De Giro. Ik heb grotendeels jouw strategie gebruikt, behalve de obligaties. Deze heb ik vervangen voor deposito. Mijn beleggingsportefeuille was in eerste instantie 50/50 tussen VTI en VXUS, maar later heb ik 20% VWRL toegevoegd (ik wilde opnieuw een bedrag inleggen maar ivm de ban van de Amerikaanse fondsen voor NL ers moest ik overstappen).

  Mijn eerste jaar heb ik een rendement van 9,8% gehaald en het tweede jaar 7,8%(van sept tot sept). Mijn portefeuille is als volgt verdeeld:
  – VTI 41%
  – VXUS 35%
  – VWRL 24%
  Ik kan helaas niet herbalanceren, tenzij ik de amerikaanse verkoop.

  Ik heb jouw behaalde rendementen over 2016 gelezen en was benieuwd wat jouw(en van andere) de rendementen zijn geweest in 2017 en 2018.

  • Ik heb mijn rendementen voor die jaren niet paraat, maar die zullen die van jou niet veel ontlopen als je verhouding aandelen/deposito’s vergelijkbaar is met mijn verhouding aandelen/obligaties.

 3. Dag Mr. FOB,

  Ik heb uw posts met interesse gelezen. Gezien onze leeftijd (54 en 51) en een leven met tegenslagen zullen wij nooit financieel onafhankelijk worden maar ons streven is wel om moeilijke periodes (bv werkeloosheid en/of de bijstand) te voorkomen totdat we onze AOW leeftijd bereiken en hopen een dergelijke tijd te overbruggen uit eigen middelen zodat we de regie in eigen handen kunnen houden.
  Onze woning is voor iets meer dan de helft afbetaald en we hebben wat spaargeld (iets boven de huidige vermogensgrens voor VRH), wij durven echter nog niet te gaan beleggen omdat de kans groot is dat mijn echtgenoot over of binnen 10 jaar geen werk meer heeft (ik ben huisvrouw) en we het geld nodig hebben, er zou dan maar eens een crash zijn….
  We zouden dus graag de komende jaren ons spaargeld zien groeien, heeft u tips wat in ons geval het slimst zou zijn?
  Nog meer aflossen op onze woning zou een optie zijn maar ik heb een donkerbruin vermoeden dat in de nabije toekomst een belasting “op de stenen” wel eens een feit zou kunnen worden, bovenop de afschaffing Wet Hillen, hoe denk u daarover?

  In ieder geval bedankt voor uw interessante blog, ik zal hem blijven lezen en mij uw adviezen ter harte nemen.

  Groet,
  Rose

  • Je zou een of meerdere deposito’s bij bijvoorbeeld NIBC (Nederlands depositogarantiestelsel) of Raisin (Europees depositogarantiestelsel) kunnen overwegen om wat meer rente te krijgen dan via een vrij opneembare spaarrekening.

   Ik heb helaas geen glazen bol v.w.b. belasting “op de stenen”…

 4. Een leuke en inspirerende BLOG schrijver ben je. Bewonderenswaardig dat je FIRE op jouw leeftijd in NL al voor elkaar hebt gekregen. Wij (47 en 52 jr) hebben in maart dit jaar de knoop doorgehakt en onze goedbetaalde banen opgezegd, huis verkocht en geëmigreerd naar Zuid Hongarije. Om daar onze droom te gaan leven; zoveel mogelijk zelfvoorzienend met kippetjes, een grote moestuin en tijd om zelf in te delen in plaats van een drukke vergaderagenda. Omdat de vaste lasten hier een fractie zijn van die in Nederland zijn we hier nu financieel vrij. Met name vanwege de verkoop van ons Nederlandse huis die voor 90% was afgelost.

  In Nederland hadden we nog een aantal jaren door moeten buffelen voor hetzelfde resultaat. Later leerde ik dat hier een Engelse term voor is; Geoarbitrage. In principe kunnen we tot onze pensioenleeftijd interen op vermogen, maar dat doen we niet. Er zijn inkomsten uit verhuur van vakantiewoningen en we doen op zijn tijd klussen van thuis uit, met name vertaalwerk. Om de ‘misgelopen’ inkomsten uit AOW (vanwege emigratie) en pensioen in de toekomst op te vangen denken we erover na om in vastgoed te investeren.

  We hebben de baas dus ontslagen en weer regie over ons leven terug. Dat voelt fantastisch!
  Heel veel plezier en geluk in je nieuwe FIRE leven!

  Groeten uit Magyarórszág,
  Rob

 5. Beste, ik zit een beetje in t zelfde schuitje en lees uw blog met veel interesse. Wat ik mij afvroeg, wat is de inkomstenbron vanaf het moment dat je stopt met werken? Ik neem althans aan dat je niet meteen van je beleggingen of spaarvermogen gaat ‘snoepen’? Bestaan die inkomsten uit dividend? (Zoals je ziet, ik heb nog geen enkele ervaring met beleggen…) En zo ja, hoe ziet dan de portefeuille eruit qua verdeling in lange termijn beleggingen en die met korte termijn dividend?

 6. Na mijn ontbijt ga ik steevast een uur wandelen.

  Ook met de vele regen van de afgelopen tijd? Respect! 🙂

  Veel dank voor je inspirerende blog. Ik ben 10 jaar ouder dan jij en heb dit jaar (noodgedwongen) een stap richting FIRE gezet. De extra vrije tijd bevalt me uitstekend!
  Ik ben nog niet zover, maar de angst om mijn financiële zekerheid helemaal op te geven begint langzaam minder te worden.

 7. Wat een onwijs inspirerend blog Mr FOB!
  Ik heb alle blogs gelezen en veel inspiratie en kennis opgedaan, ontzettend veel dank daarvoor!
  Het voelt alsof je je eigen toekomst zelf kan vormgeven ondanks alle onzekerheden omtrent pensioenleeftijd, AOW etc.., een mooie gedachte.
  Mijn vraag aan u is:
  nu u ‘FIRE’ bent is het dan geen interessante optie om te kijken naar een hoge dividend ETF, zodat u meer uit dividend kunt halen en daarvan weer kunt leven en/of opnieuw investeren? Bijvoorbeeld: Vanguard All-World High Dividend Yield UCITS (VHYL)?
  Deze heeft ook een spreiding van ca. 1500 bedrijven wereldwijd en lage kosten (0,29%). Ik ben benieuwd hoe u hier naar kijkt.

  Ik blijf u prachtig blog volgen!
  Vele mooie ‘FIRE” jaren toegewenst in een zelf gecreëerde vrijheid!

  • Met zo’n high dividend fonds heb ik minder spreiding tegen hogere kosten. En of ik nu leef van een paar aandelen verkopen tegen een hogere koers of dat de koers zakt door de dividenduitkering, waarbij mijn aantal aandelen constant blijft, maakt me niets uit. Ik zie dus geen voordelen maar alleen nadelen van een high dividendfonds.

  • Hartelijk dank voor uw antwoord Mr FOB..!
   Het high dividend fonds heeft inderdaad iets hogere kosten (+0,04%) én zit ook niet in de kernselectie van DeGiro (dus transactiekosten) én heeft ook nog eens (een stuk) minder spreiding dan VWRL.
   Kortom: VWRL blijft voor de meesten (voor mij ook) de favoriete ETF…

 8. Volkskrant 18 oktober 2019: beleggers bestraft voor negatieve rente.
  Klanten van De Giro moeten geld toeleggen op een saldo van meer dan 2500 euro.

 9. Vrijheidblijheid Reageer

  Klinkt goed allemaal! Ik ben ook vorig jaar op mijn 48ste gestopt met werken, dit kon omdat we kleiner en goedkoper zijn gaan wonen, in een energie-neutraal nieuwbouwhuis in het oosten van het land. Vraagje: heb je nu je gestopt bent nog veranderingen aangebracht in je portefeuille? Wij houden de helft aan in aandelen (VWRL) en de andere helft in depositoladders. Dit is waarschijnlijk niet genoeg om het te laten groeien, maar wel om de jaren tot het pensioen te overbruggen, en het voelt veiliger zo.

 10. Zo van een dergelijk blogje kun je spontaan jaloers worden. Heerlijk lijkt me dat. Ondanks dat ik nu ook nog veel plezier in mijn werk heb, lijkt me het verhaal van structureel een lager stressniveau wel lekker.

  Maar over 2 jaar stoppen met werk (dan ben ik 49) is helaas niet voor mij weggelegd. Ben pas een jaar je blog aan het lezen.
  Laat onverlet dat ik altijd al behoorlijk sober geleefd heb. Maar dat is meer omdat het materiële me niet zo kan boeien en ik nooit blij ben geworden van veel geld uit geven. Beetjes sober van nature denk ik. (wat dat met eten ook maar zo 🙂 )

 11. Het klinkt dat je heel tevreden bent met je huidige bestaan, wat fijn. Voor mij zit het stoppen met werken er ook aan te komen. Voor mij is het echter nog vroeg pensioen in combinatie met een stukje vermogen opmaken. Ik merk zelf dat ik nog erg aan het zoeken ben hoe te stoppen. Eerst afbouwen of meteen helemaal stoppen. Ik vind het nog steeds een lastige omdat ik nu een intentie verklaring moet tekenen zodat ik nooit meer ga werken en dat voelt nog niet goed…..Last van werk wat ik altijd gedaan heb met passie…….Maar als ik dit weer lees van jouw motiveert het me toch weer.

 12. Wat ontzettend leuk om meubels te gaan maken. En dan vooral van al bestaand materiaal. Mijn man doet dat ook. Hij maakt hele kastranden en gebruikt dan bijvoorbeeld een onooglijk secretaire of oude glazen schuifdeuren van een andere kast van de kringloop. De kunst is om zo min mogelijk nieuw materiaal te kopen. Zelf zou ik graag een stoffeerderscursus willen volgen, maar hier in Zeeland moet ik of naar Rotterdam of Antwerpen. Nog niets geschikt gevonden. We zijn respectievelijk 4 en 6 jaar eerder gestopt met werken dan de reguliere termijnen. Maar zelfs dat zie je nu ook niet veel meer.

 13. Goed om te lezen dat het ‘vrije’ leven je zo goed bevalt! De structuur die je aanhoudt met het vroege opstaan en wandelen is volgens mij een belangrijke factor, hierdoor heeft je dag net wat meer vorm dan wanneer je dit niet zou doen.

  Zelf hoop ik ook voor mijn vijftigste af te kunnen zwaaien op het werk, dat betekend dat ik nog wel een aantal jaar voor de boeg heb, maar het (be)sparen gaat goed. Als je goed zoekt blijf je hiervoor nieuwe manieren en oplossingen vinden.

  Geniet van je verworven vrijheid!

 14. Tot volgende week, heb zin in een bakkie en een wandeling op een doordeweekse dag 😉

 15. Dat klinkt heerlijk, bedankt voor de leuke update! Dat is precies ook wat ik wil gaan doen als ik FIRE ben; een beetje aanrommelen, vrienden en familie zien, hobby’s oppakken waar je geen tijd voor hebt tijdens het werkend, en gewoon lekker doen waar je zin in hebt!

  Dit motiveert me ook om mijn reis weer voort te zetten en te blijven doen wat ik al deed; werken, sparen, en beleggen. Ik ben benieuwd naar updates in de toekomst!

 16. Hoi,

  Leuke blog weer om te lezen. Zou je mij even wat meer informatie kunnen geven over je PP-benaming?
  Je stelt dat het een geuzennaam is, maar zover ik weet is een ‘geuzennaam’ een erenaam die men zichzelf geeft, hoewel deze oorspronkelijk door anderen als scheld- of spotnaam werd gebruikt. Werd PrePensionade gebruikt als scheld- dan wel spotnaam? Door wie en waarom?

  Groet,

  Maarten

  • Pensionado heeft bij sommigen een negatieve weerklank, als in een oud iemand die uitgeblust is. Terwijl het voor ons synoniem staat aan een tweede jeugd. Vandaar dat ik het woord geuzennaam gebruikt heb.

 17. Klinkt als het goede leven! Leuk dat je hier af en toe over schrijft, want je bent de enige Nederlandse blogger voor zover ik weet die al FIRE is. En sowieso een grote uitzondering dat je niet nog stiekem ergens geld mee verdient 😉

  En het klopt, een boek schrijven is een takkenklus. Maar ik vond het ook supergaaf om te doen! En verslavend, ben ik bang… Maar ja, schrijven is dan ook iets waar ik nooit mee zou stoppen, hoe FIRE ik ook zou zijn.

  • Ik verdien nog wel wat, namelijk met dit blog. Maar dat is niet stiekem, zoals je kunt lezen in de post over mijn financiën tijdens PP. Ik heb het echter niet nodig, dus in die zin ben ik wellicht de uitzondering die je bedoelt. En bijvoorbeeld voor meubels die ik voor vrienden maak wil ik ook niets hebben, omdat ik het niet nodig heb. En dat maakt die klussen veel leuker, omdat er dan geen druk op zit.

 18. Fijn om te lezen. Ook wij zijn al 2 jaar gestopt met werken (begin 50-ers) en bezig om het leven opnieuw uit te vinden. Ook in onze omgeving hebben we geen zielsverwanten en vinden ze ons eigenlijk maar raar. Niet meer werken, wat doe je dan met je tijd?
  Ik zelf vind het nog wel lastig, niets meer moeten maar mijn man heeft er geen probleem mee. Wij gaan steeds meer semigreren. We gaan niet echt op vakantie, maar gaan tijdelijk ergens anders wonen/leven. Vorig jaar een maand Lissabon en nu een maand New York, erg leuk om te doen en het geeft mij veel energie. Als onze zoon uit huis is gaan we dit verder uitbreiden. Misschien een goed idee om ook eens te ervaren.
  Veel plezier met je 2e jeugd. 🙂

 19. Hi Mr FOB/PP

  Heerlijk om te lezen dat er aan het einde van de tunnel licht is. Ik ben nu 32 en sinds 2 jaar begonnen met het FIRE concept. Natuurlijk hebben wij nog een lange weg te gaan maar als mijn vrouw en ik het volhouden zijn we over 15/20 jaar zeker PP.
  Bedankt voor alle tips

  • Leuk Rene!

   Ik ben zelf 28 en een half jaar geleden langzaamaan begonnen. Nog niet heel extreem, zo’n 15% van vermogen gaat nu in beleggingen. Wat is jouw plan voor de aankomende 20 jaar? Ik wil voorkomen dat ik de toekomst te rooskleurig maak voor mijzelf. Als je binnen 20 jaar FIRE wilt zijn moet je toch wel flink de knop omzetten. Dat terwijl ik nog geen koophuis en/of kinderen heb, maakt dat de toekomst nog zo onzeker is.

 20. Fijn om te horen dat het goed met je gaat! Vraagje: waarom heb je gekozen voor de server-side scripttaal PHP, en niet voor de client-side scripttaal Javascript? Ik heb not nooit met PHP gewerkt, vandaar. Het nadeel van Javascript is dat alle code zichtbaar is voor de bezoeker, maar het is wel sneller en het staat toe om de uitkomsten aan te passen terwijl je typt.

  • Ik vind het wel prettig als niet iedereen de code kan zien, dan kan hem zo mooi of lelijk maken als ik wil zonder toeschouwers 🙂

 21. Mr. Thinkingbig Reageer

  Leuk! Fijn deze update. Het leest alsof je gewoon lekker op je eigen tempo je eigen ding aan het doen bent. Dat is de verwezenlijking van de droom.

  Zelf had ik geen nee gezegd tegen het boek, dat is toch een droom van me. Maar dan weer wel tegen php. Dat heb ik genoeg gedaan ????

  Dat lijkt me de kern van FIRE. Eigen keuzes maken.

  Bedankt nogmaals voor de inspiratie ????

 22. Met genoegen lees ik je blogs! Hoewel ik een andere levensloop volgde dan jij, herken ik er toch veel in. Hoewel ik op mijn 53e met ‘een warme hand’ de laan uit werd gestuurd heb ik alles wat ik kon sparen belegd in een indexfonds. Nu ik gepensioneerd ben is onze financiële positie door de mooie groei van de waarde van de fondsen zodanig dat we een goede buffer hebben kunnen opbouwen, een werkelijk buitengewoon rustgevend gevoel! Het is echter een hele kunst om daarbij rekening te houden met de geldende regelingen waar je in de loop van de jaren mee te maken krijgt. Als je werkloos wordt smelt wat je opgebouwd hebt als sneeuw voor de zon. Als je in een verpleeghuis wordt opgenomen idem dito. De plannen voor de wijziging van de vermogensbelasting zoals beschreven op het fob zijn best alarmerend. Je moet, met andere woorden, wat je opgebouwd hebt kennelijk actief beschermen.

 23. Oh, wat klinkt dit goed!!! Wat een inspiratie.
  Ik ga weer rustig kijken naar de inkomsten en uitgaves. Het winkelmandje van de digitale winkel gooi ik weer leeg.
  Door jou e.a. ben ik voorzichtig begonnen met beleggen. Was al bezig met aflossen hypotheek. Ik ga dit stuk doorsturen naar mijn man 🙂

 24. Leuk om te lezen.
  Wat ik me afvraag, hoe Fire ben je?
  En daar bedoel ik mee, ben je fire zonder dat je rekening houdt met (toekomstige) je aow en pensioen?
  Zelf heb ik in principe genoeg om te stoppen en dan de tijd tussen nu (53) en pensioen op te vangen.
  Durf de stap echter nog niet te zetten, maar zodra mijn werk me tegen gaat staan, stop ik direct.
  Ik beleg deels en heb de rest spaargeld en een hypotheekvrij huis.

 25. Wat een mooi en inspirerend verslag van je eerste tijd als PP’er! Het schetst een in mijn ogen prachtig perspectief en draagt zeker bij aan mijn (toch al sterke) motivatie om de FIRE-reis voort te zetten. Heerlijk vooruitzicht om zoveel vrijheid en rust te ervaren en precies te (kunnen) doen waar je zelf en samen met je geliefden het gelukkigst van wordt.

 26. Maarten uit Arnhem Reageer

  Hartelijk dank weer, leuke update.
  Heet dat niet gewoon rentenieren ? (al is het niet echt van de rente).
  Zelf heb ik “last van” (of geniet van) een part-time “one more year”-syndroom, dus half FIRE, en daarnaast stressloos een stuk minder aan het werk. Heerlijk, alleen al het gevoel dat ik werk omdat ik het zinvol vind, en goed om te doen, ipv ik heb het nodig of het moet.
  Groet, Maarten

 27. Wat leuk dat het je zo goed bevalt! Ik ben heel benieuwd waar en wat jullie uiteindelijk gaan bouwen, wij willen over een jaar of 5 ook een nieuw (en energieplus huis bouwen). Ik zou graag bezig zijn met vastgoedontwikkeling, wellicht in combinatie met meer voedselbossen (tiny houses? wie weet) als PP (die naam klinkt wel lekker ja). Aanleg van ons eigen voedselbos begint komend weekend in ieder geval alvast!