Een webshop starten kan een uitstekende manier zijn om (neven)inkomsten te genereren. En dat helpt om sneller financieel onafhankelijk te worden of een extra veiligheidsmarge te hebben tijdens financiële onafhankelijkheid.

Jasper van der Meij is een van de oprichters van de zeer succesvolle webshop Werk aan de Muur. Beeldmakers, zoals fotografen en schilders, brengen via die webshop hun werk aan de man muur.

Hun succes blijkt onder andere uit de vele prijzen die ze gewonnen hebben. En ook uit het passeren van de mijlpaal van €2.000.000 aan uitbetalingen aan aangesloten kunstenaars.

Ik vind het dan ook erg leuk dat hij in deze post zijn ervaringen en tips over het starten van een webshop deelt.

Persoonlijk

Kun je iets over jezelf vertellen?

jasper van der meijIk ben Jasper, oprichter en bedenker van de webshop Werk aan de Muur.

Inmiddels (al even) 40+ en sinds 2010 bezig met die webshop. Ik woon samen met mijn vriendin, zij is ook ondernemer (in de fotografie).

Samen vind je ons vaak in de natuur, en vakanties brengen we hier ook door. Van dagjes wandelen in de bergen tot aan thru-hikes, het lopen van lange afstand wandelroutes. Zo hebben we eind 2016 in 4,5 maand een tocht door Nieuw Zeeland gelopen. 3.000 kilometer van het meest noordelijke naar het meest zuidelijke puntje.

hike jasper

Wat zijn jouw levensdoelen?

Een simpel leven hebben. Ik probeer alles eenvoudig te houden en niet te complex te maken. En stoïcijns in het leven te staan.

Jouw webshop

Wat voor webshop heb je?

Werk aan de Muur is een webshop waar we mooie kunstwerken verkopen. We vullen het gat tussen Ikea en een galerie. We werken samen met duizenden creatieve beeldmakers en bieden hun de mogelijkheid om hun werk te verkopen. We nemen alles van techniek, klantenservice en productie uit handen.

Hoe bevalt het om een webshop te hebben?

Dat bevalt heel goed. Vooral omdat je veel controle hebt over hoe de webshop werkt, vanuit technisch oogpunt. Je kan snel schakelen met techniek, maar ook met klantenservice, veel experimenten doen. Daarnaast ben je altijd open. Als iedereen die bij ons werkt in bed ligt, kan er nog steeds verkocht worden.

Hoe ben je op het idee gekomen om een webshop te beginnen?

Het idee voor de site is vanuit mijn eigen fotografie hobby gekomen. Ik ging op onderzoek uit om te kijken of ik wat kon bijverdienen met mijn eigen (digitale) foto’s. En al snel heb ik losgelaten dat ik mijn foto’s op een eigen website ga verkopen, want daar sprak ik een te klein publiek aan. Stockphoto websites vielen ook al snel af.

Van andere fotografen begreep ik dat het verkopen van prints een hoop hassle met zich meebrengt. Waar laat je het maken, wat reken je ervoor, wanneer wordt het geleverd, etc.. Allemaal zaken waar je eigenlijk geen tijd voor wil maken als beeldmaker. Dat probleem is op te lossen met een platform dacht ik.

Er zijn zoveel mensen bezig met het maken van mooi beeld (fotografie, illustraties, schilders, etc.) en iedereen wil hier wel wat aan verdienen. Al snel ben ik het groter gaan zien dan enkel mijn eigen foto’s.

Wanneer ben je begonnen met je webshop?

Het idee ontstond in 2009 en heeft een tijdje in mijn hoofd gezeten. In 2010 vertelde ik het idee tegen 2 vrienden, een techneut en iemand met online ervaring. Zij waren beiden enthousiast en we besloten er mee aan de slag te gaan. Na een jaar bouwen hebben we de site gelanceerd om de collectie te vullen. Rond 2012 hebben we andere verplichtingen opgezegd om fulltime hiermee aan de slag te gaan.

Hoe heeft de groei van je webshop tot nu toe eruit gezien?

Slow but steady. We hebben het geluk gehad dat we de eerste jaren hebben kunnen investeren in een solide basis en niet hoefden te streven naar winst. Ook hebben we altijd een langetermijnvisie gehad om een goed platform neer te zetten want op zichzelf staat en niet leunt op één marketing-trucje. We groeien jaarlijks 60%, al sinds het eerste jaar. Dat zijn bizarre getallen natuurlijk.

Omdat je online toch jezelf naar de potentiële koper moet bewijzen, en wat aandacht wil voor je bedrijf, hebben we aan best veel wedstrijden meegedaan, en ook prijzen in de wacht gesleept. Van beste startende webwinkel in 2013, beste wonen & tuin webshop in 2014, de afgelopen 4 jaar FD Gazelle awards, 2 jaar in de Technology Fast 50 en afgelopen jaar webshop van het jaar in de categorie kunst.

webshop van het jaar

Maar hetgeen ik het meest trots op ben is de mijlpaal van € 2.000.000 uitbetaalde commissie aan onze beeldmakers. Voor veel beeldmakers zijn wij momenteel een bron van passief inkomen 🙂

Wat zijn eventuele plannen die je hebt met je webshop voor de toekomst?

Momenteel zijn we actief in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. Op lange termijn willen graag in meer landen actief zijn. We zien echter dat er nog enorme potentie is in deze landen, dat we hier nog de focus op hebben – hier lekker doorgroeien.

Heb je last of juist geen last van de coronacrisis?

Begin maart was een spannende tijd. We hadden net het contract getekend voor een nieuw kantoor met grotere showroom en toen kwam dit. We hebben toen aardig wat tijd besteed aan het bedenken van verschillende scenario’s.

Met een team van 10 man is het ook een aardige verantwoordelijkheid om de schoorsteen te laten roken. De eerste paar dagen waren slechtere dagen qua omzet, maar al snel bleek dat veel mensen tijd en geld gingen steken in het opknappen van huis & tuin. Voor ons – en veel andere webshops – is de corona-tijd een erg drukke tijd!

Webshop starten

Wat zou een goede eerste stap zijn voor mensen die aan de slag willen om een webshop te beginnen?

Het landschap is de laatste 10 jaar aardig veranderd (opa vertelt ;-)). Toen wij begonnen waren er weinig pakketten die goed genoeg waren om te doen wat wij voor ogen hadden.

Nu kan je als je een product in je hoofd hebt binnen een paar uur een Shopify shop hebben staan en je idee valideren. Het begint bij een goed idee, en daarna moet je klanten vinden.

Wat zou je mensen die overwegen een webshop te beginnen in ieder geval willen adviseren?

Zoals veel dingen in het leven: Gewoon doen. Zet iets op, en kijk of je klanten kan vinden. Blijf niet te lang stil staan bij hoe je site heet, hoe je logo eruit ziet, etc. etc.. Als mensen je product interessant vinden, doen die zaken er minder toe.

Wat kost het om een webshop te beginnen?

Om iets te starten kan je met een paar tientjes per maand van start. Natuurlijk heb je geld nodig voor online marketing. Maar dit is schaalbaar, dus dat kan ook met kleine budgetten. Tegenwoordig kan je denk ik heel goed meeschalen met je omzet. Groeit je bedrijf dan kan je ook in gelijke mate investeren in je platform.

Welk(e) platform(s) zou je adviseren aan mensen die een webshop willen beginnen?

Shopify en Lightspeed zijn mooie platformen om – zonder technische kennis – van start te gaan.

Door niet zelf met techniek bezig te houden, kan je je focussen op je product en je marketing. Mocht het later nodig zijn, kan je altijd nog naar andere platforms kijken. Wil je je product valideren, ga dan niet zelf WooCommerce of iets dergelijks installeren en veel tijd spenderen aan techniek.

Hoe zou je eventueel benodigde financiering van de groei van een webshop volgens jou aan kunnen pakken?

Zoals ik eerder zei, ik hou ervan om dingen simpel te houden. Externe financiering kan alles weer complex maken. Als het kan, financier alles uit eigen zak.

Financiële onafhankelijkheid

Ben je met het onderwerp financiële onafhankelijkheid bezig, ernaar op weg of misschien zelfs al gearriveerd?

Financiële onafhankelijkheid past bij mij ook in het straatje van het leven simpel willen houden. Door niet afhankelijk te zijn, kan je zelf keuzes maken.

Ik ben een zeer groot deel van mijn leven niet goed met geld geweest. Geld zag ik als iets om uit te geven, en niet als mogelijkheid om vrijheid te creëren.

Gelukkig ben ik blogs als MMM tegengekomen. En heb ik vrienden om mij heen waar ik heel fijn mee kan sparren over geld, investeren en meer. Daarmee is de reis 1,5 jaar geleden begonnen.

Wat is je advies voor mensen die net begonnen zijn aan hun reis op weg naar financiële onafhankelijkheid?

JL Collins: how he reached financial independence without a clueLees ‘The Simple Path to Wealth’, of zoek podcasts op waar JL Collins in zit. Hij kan vooral het stuk investeren heel fijn en logisch uitleggen. En zoek iemand op die jouw nieuw gevonden passie voor geld deelt. Kijk of je elkaar kan vertrouwen en deel alles. Hoe concreter, des te meer je aan elkaar hebt.

 

Webshop starten – ten slotte

Wat zijn je favoriete websites, Facebook groepen en fora op het gebied van webshops?

Onlangs heb ik de podcast ‘My First Million’ gevonden. Een hele foute naam, maar 2 hele fijne hosts. Ze zitten vol ideeën en brainstormen er met zijn tweeën heerlijk op los. Je krijgt er ideeën van, en gelijk zin om dingen op te pakken!

Is er een boek dat je zou kunnen aanbevelen als iemand meer over het onderwerp wil lezen?

Ik ben zelf minder van boeken, maar meer van scannen van veel verschillende bronnen (blogs, Reddit, twitter) en van veel dingen op de hoogte te zijn. Al deze input zie ik als puzzelstukjes die later in elkaar vallen en helpen bij zaken waar je dan mee bezig bent.

Heb je zelf ervaring met het beginnen van een webshop? Zo ja, hoe is die? Of heb je vragen aan Jasper? Stel ze hieronder in de reactiemogelijkheid!

Als je meer wilt weten over het starten van een Etsy shop, zie dan de post Etsy shop starten – ervaringen en tips

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

11 Reacties

 1. Er wordt ook veel reclame gemaakt met dropshipping via je eigen webshop.
  De aanbieders van cursussen hierin buitelen over elkaar.
  Is dit nu lucratief en een serieuze manier om extra geld mee te verdienen of steek je je geld in de Gouden bergen van bijvoorbeeld Ecomtrics.com en worden zij er alleen beter van?
  Wat vindt jij er nu van mr.Fob? Heb je hier ervaring mee?

  • Ik heb geen ervaring met een webshop aanhouden en me ook niet in dropshipping verdiept. Daarom zou ik de voors en tegens niet op durven sommen.

  • Dropshipping kan zeker een goed businessmodel zijn. Echter zijn de meeste artikelen over dropshipping erg kort door de bocht en wordt er enkel focus gelegd op het verkopen van producten op sites Aliexpress in het eigen land. Met die strategie ga je het niet redden. Je weet a) niet of het een gedegen product is en b) je kan niets zeggen over de leverdatum (en c) veel mensen snuffelen zelf al op dergelijke sites).

   Het lijkt mij een stuk handiger om partijen in de buurt te zoeken die producten hebben die jij online kan leveren. Of die producten verkopen die jij anders maakt en deze online verkoopt. Kies voor unieke producten waar jij een unieke online propositie voor kan maken!

 2. Leuk om te lezen! Zelf heb ik ook wel ervaring met het starten van een webshop. Het is erg lastig, zeker wanneer je een fysiek product hebt. Vervolgens zul je er veel tijd (en ook wel echt geld) in moeten investeren om mensen kennis met je te laten maken. Het maken van een webshop is simpel, maar dat is pas het begin. Het daarna een succes laten maken is iets compleet anders! Erg inspirerend om te zien dat dit zo’n groot succes is geworden (is ook een goed idee!), dat heeft vast veel bloed, zweet en tranen gekost maar is iets om trots op te zijn.

 3. Motiverend om te lezen hoe laag de drempel eigenlijk ligt. Hard werk van Jasper en zijn heeft geleid tot een prachtig resultaat, complimenten daarvoor. Ik zou meer van dit type artikelen wel leuk vinden MrFOB!

 4. Goed verhaal, Jasper. Ik heb zelf ook zitten twijfelen of ik een webshop als bijverdienste zou doen, maar dat ga ik toch niet doen. Je gaat er voor of je gaat er niet voor, als bijverdienste zal ‘m niet worden. Mooi dat je dit hebt bereikt, en met mooie producten. Echt goed concept!
  Misschien komt er ook een keer iemand bij mij met een mooi idee waaraan ik kan meedoen, net zoals in jouw geval (ik ben programmeur).

  • Dank je Uitklokken!

   En hou jezelf niet klein door te denken dat je zelf geen mooie ideeën kan verzinnen! Als programmeur sta je in een betere positie dan iemand die enkel ideeën heeft. Als jij een goed idee hebt, kan je het nog uitvoeren ook!