Wat is FIRE precies?

FIRE betekent Financial Independence, Retire Early. Het is een beweging van mensen die geld voor zich willen laten werken en bewuster willen leven. Het doel is om je eigen financiën zo goed mogelijk onder controle te hebben, zowel qua inkomsten als uitgaven. Het resultaat daarvan is dat er een bepaald punt is waarop je stopt met werken. Dit kan doordat je financieel onafhankelijk bent geworden door gerichte levenskeuzes te maken.

Sparen, beleggen en zuinig leven

Er zijn verschillende principes die hoog aangeschreven staan in de FIRE-beweging. Bewuste keuzes maken om te werken aan je eigen vrijheid, dat is het uitgangspunt.

Die vrijheid begint bij je uitgaven beperken. Hoe minder je nodig hebt voor je uitgaven, des te makkelijker is het om financieel onafhankelijk te zijn. Zuinig leven is dan ook belangrijk.

Naast besparen geldt dat ook voor sparen. Voor velen is 50% tot 70% van de inkomsten opzij zetten het doel. Dit geld beleg je vervolgens in stabiele effecten, zodat je makkelijker kunt berekenen hoe je financiële toekomst eruitziet.

Maar wat is FIRE nog meer, behalve geld?

Naast een ambitie om eerder te stoppen met werken, zit er nog veel meer achter de beweging. Minimalisme en bewust leven bijvoorbeeld. Hoeveel heb je nu écht nodig om je leven te leiden zoals jij dat wilt? Doordat je hier over na gaat denken, zet je een knop om in je brein. Je bent je bewust van de macht die je zelf hebt over je toekomst.

Want het gaat echt niet alleen om geld. Je financiën zijn een middel om je leven te leiden. En ook dat eerder stoppen met werken is niet per se het allerhoogste doel. Stel dat je inmiddels genoeg geld hebt gespaard en verdiend om eerder met pensioen te gaan. Dan bepaal je nog altijd zelf of je wel of niet stopt met werken. Misschien vind je de baan of het bedrijf wel zo leuk dat je liever nog doorgaat. Het gaat vooral om de vrijheid die FIRE je geeft. Als je je afvraagt: wat is FIRE? Nou, dat dus vooral.

Waarin belegt de FIRE-beweging?

Vooral goedkope ETF’s (indexfondsen) zijn populair onder de FIRE-beweging. Mensen beleggen hier graag hun geld in, omdat de lage kosten voor meer rendement zorgen. Het risico bij ETF’s is bovendien lager dan bij losse aandelen. Dat is belangrijk voor de uiteindelijke rekensom die je maakt. Hoe kleiner de kans dat je financiële schade oploopt door je beleggingen, des te zekerder ben je van je zaak als je stopt met werken.