Ik heb een aantal jaren steeds een 1-jaars deposito aangehouden bij een Europese bank buiten Nederland via Savedo. Wat heb ik met mijn onlangs vrijgevallen deposito gedaan?

Deposito sparen

Bij een deposito zet je je spaargeld voor langere tijd vast. Meestal kun je gedurende de looptijd niet of slechts onder bepaalde voorwaarden beschikken over je spaargeld. Doordat je het langer vastzet krijg je als vergoeding daarvoor een hogere rente dan op een vrij opneembare spaarrekening.

Wat vind ik belangrijk bij een buitenlands deposito?

Bij inleggen op een Europees deposito buiten Nederland accepteer ik het in mijn ogen kleine risico op wat extra moeite om mijn geld uit het buitenland terug te krijgen bij een eventuele crisis. Ik acht het Europees depositogarantiestelsel wel veilig, omdat ik verwacht dat Europa niet snel zal laten gebeuren dat een lidstaat omvalt.

Bij inleggen buiten Nederland let ik op 2 punten:

 1. Het spaargeld moet onder het Europees depositogarantiestelsel vallen
 2. Het land moet de euro als betaalmiddel hebben

Mocht een bank in een lidstaat onverhoopt omvallen, dan zorgt de overheid van het land van de bank ervoor dat je je inleg terugkrijgt. Je krijgt je geld in zo’n geval terug in de valuta van het desbetreffende land. Omdat ik geen valutarisico wil lopen met mijn spaargeld wil ik dat de bank in een land met de euro als betaalmiddel gevestigd is.

Er zijn negen EU-lidstaten die niet tot de eurozone behoren. Dit zijn Denemarken, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Hongarije, Polen, Tsjechië, Bulgarije, Roemenië en Kroatië. Daar zou ik dus geen geld inleggen, ook al zou dat eventueel mogelijk zijn.

Overgestapt op Nederlands deposito

Ik heb zelf een aantal jaren elk jaar in op een 1 jaars deposito buiten Nederland ingelegd via Savedo.

De rentes zijn de afgelopen jaren echter steeds verder gedaald.

De rentes op de 1-jaars deposito’s via Savedo zijn momenteel echter nauwelijks nog hoger dan die bij de Nederlandse bank NIBC Direct.

NIBC Direct biedt de hoogste spaarrente op een 1 jaars deposito via een Nederlandse bank op het moment van schrijven. Deze is 0.66%. Via Savedo kom ik met mijn inleg van €5.000 niet verder dan 0.8%.

Ik heb mijn vrijgevallen deposito daarom bij NIBC Direct ingelegd.

Raisin

Via Raisin kun je momenteel nog wel hogere rentes krijgen bij Europese banken dan via Savedo.

Rentes voor een 1 jaars deposito kunnen via Raisin op het moment van schrijven oplopen tot 1.15%, afhankelijk van je inleg.

Raisin heeft daarnaast momenteel een welkomstpremie voor nieuwe spaarders tot €100.

Inbank via Raisin

Voor een inleg van €5.000 kun je via Raisin bijvoorbeeld inleggen bij Inbank, een bank uit Estland. Estland heeft een veilige kredietrating volgens de ratingbureau’s Moody’s, S&P en Fitch, een van de hardst groeiende economieën van Europa en een relatief lage staatsschuld.

Voor een 1 jaars deposito bij Inbank krijg je op het moment van schrijven een rente van 1.15%. Bij hen kun je een deposito openen met een inleg van minimaal €2.000. De rente van 1.15% is de hoogste rente voor een 1 jaars deposito, vallend onder Europees depositogarantiestelsel, die ik heb kunnen vinden voor een inleg van €5.000.

Indien je minimaal €5.000 inlegt krijg je daarnaast als nieuwe klant van Raisin een welkomstpremie tot €100. De hoogte van de welkomstpremie hangt af van de omvang van je inleg.

Als ik daar €5.000 inleg, dan krijg ik hiervoor een welkomstpremie van €10. Dat is 0.2% van €5.000 en geeft dus in feite 0.2% extra rendement op mijn inleg op jaarbasis. Het 1 jaars deposito geeft dan dus een totaal rendement in het eerste jaar van 1.15% + 0.2% = 1.35%.

Dat is nog steeds iets meer dan het dubbele van wat ik momenteel via een Nederlandse bank kan krijgen.

Desalniettemin vind ik het verschil in opbrengst door de lage rentestanden tussen de buitenlandse en de Nederlandse rekeningen niet meer opwegen tegen het risico op wat extra moeite om geld terug te krijgen uit het buitenland bij een eventuele crisis. En daarom heb ik besloten mijn vrijgevallen deposito nu in Nederland in te leggen.

Leg jij ondanks de huidige lage rentestanden nog in bij buitenlandse banken via partijen als Raisin? Of leg jij uitsluitend in bij een Nederlandse bank?

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   zijn affiliate links. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

17 Reacties

 1. Goedemorgen MrFOB,
  Na een erfenis wil ik me oriënteren waar wat te doen met het kapitaal. Tot die tijd wil het even “stallen” bij een bank waar nog iets spaarrente beschikbaar is en kwam ik via uw site bij NIBC. Als ik hen echter google op ervaringen zijn die er slechts zeer beperkt en niet geheel positief. Hoe zijn uw ervaringen met hen en dan met name het terugstorten van (een gedeelte) van uw geld naar uw tegenrekening ?
  Bij voorbaat dank en met vriendelijke Groet, Hans

 2. Misschien raar maar waarom het geld niet naar lender en spender?

  lekker laten staan tegen 4% rente verdeeld over nu 1500 leningen

  tis maar een gedachte

Schrijf een reactie