Ik heb een aantal jaren steeds een 1-jaars deposito aangehouden bij een Europese bank buiten Nederland via Savedo. Wat heb ik met mijn onlangs vrijgevallen deposito gedaan?

Deposito sparen

Bij een deposito zet je je spaargeld voor langere tijd vast. Meestal kun je gedurende de looptijd niet of slechts onder bepaalde voorwaarden beschikken over je spaargeld. Doordat je het langer vastzet krijg je als vergoeding daarvoor een hogere rente dan op een vrij opneembare spaarrekening.

Wat vind ik belangrijk bij een buitenlands deposito?

Bij inleggen op een Europees deposito buiten Nederland accepteer ik het in mijn ogen kleine risico op wat extra moeite om mijn geld uit het buitenland terug te krijgen bij een eventuele crisis. Ik acht het Europees depositogarantiestelsel wel veilig, omdat ik verwacht dat Europa niet snel zal laten gebeuren dat een lidstaat omvalt.

Bij inleggen buiten Nederland let ik op 2 punten:

 1. Het spaargeld moet onder het Europees depositogarantiestelsel vallen
 2. Het land moet de euro als betaalmiddel hebben

Mocht een bank in een lidstaat onverhoopt omvallen, dan zorgt de overheid van het land van de bank ervoor dat je je inleg terugkrijgt. Je krijgt je geld in zo’n geval terug in de valuta van het desbetreffende land. Omdat ik geen valutarisico wil lopen met mijn spaargeld wil ik dat de bank in een land met de euro als betaalmiddel gevestigd is.

Er zijn negen EU-lidstaten die niet tot de eurozone behoren. Dit zijn Denemarken, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Hongarije, Polen, Tsjechië, Bulgarije, Roemenië en Kroatië. Daar zou ik dus geen geld inleggen, ook al zou dat eventueel mogelijk zijn.

Overgestapt op Nederlands deposito

Ik heb zelf een aantal jaren elk jaar in op een 1 jaars deposito buiten Nederland ingelegd via Savedo.

De rentes zijn de afgelopen jaren echter steeds verder gedaald.

De rentes op de 1-jaars deposito’s via Savedo zijn momenteel echter nauwelijks nog hoger dan die bij de Nederlandse bank NIBC Direct.

NIBC Direct biedt de hoogste spaarrente op een 1 jaars deposito via een Nederlandse bank op het moment van schrijven. Deze is 0.66%. Via Savedo kom ik met mijn inleg van €5.000 niet verder dan 0.8%.

Ik heb mijn vrijgevallen deposito daarom bij NIBC Direct ingelegd.

Raisin

Via Raisin kun je momenteel nog wel hogere rentes krijgen bij Europese banken dan via Savedo.

Rentes voor een 1 jaars deposito kunnen via Raisin op het moment van schrijven oplopen tot 1.15%, afhankelijk van je inleg.

Raisin heeft daarnaast momenteel een welkomstpremie voor nieuwe spaarders tot €100.

Inbank via Raisin

Voor een inleg van €5.000 kun je via Raisin bijvoorbeeld inleggen bij Inbank, een bank uit Estland. Estland heeft een veilige kredietrating volgens de ratingbureau’s Moody’s, S&P en Fitch, een van de hardst groeiende economieën van Europa en een relatief lage staatsschuld.

Voor een 1 jaars deposito bij Inbank krijg je op het moment van schrijven een rente van 1.15%. Bij hen kun je een deposito openen met een inleg van minimaal €2.000. De rente van 1.15% is de hoogste rente voor een 1 jaars deposito, vallend onder Europees depositogarantiestelsel, die ik heb kunnen vinden voor een inleg van €5.000.

Indien je minimaal €5.000 inlegt krijg je daarnaast als nieuwe klant van Raisin een welkomstpremie tot €100. De hoogte van de welkomstpremie hangt af van de omvang van je inleg.

Als ik daar €5.000 inleg, dan krijg ik hiervoor een welkomstpremie van €10. Dat is 0.2% van €5.000 en geeft dus in feite 0.2% extra rendement op mijn inleg op jaarbasis. Het 1 jaars deposito geeft dan dus een totaal rendement in het eerste jaar van 1.15% + 0.2% = 1.35%.

Dat is nog steeds iets meer dan het dubbele van wat ik momenteel via een Nederlandse bank kan krijgen.

Desalniettemin vind ik het verschil in opbrengst door de lage rentestanden tussen de buitenlandse en de Nederlandse rekeningen niet meer opwegen tegen het risico op wat extra moeite om geld terug te krijgen uit het buitenland bij een eventuele crisis. En daarom heb ik besloten mijn vrijgevallen deposito nu in Nederland in te leggen.

Leg jij ondanks de huidige lage rentestanden nog in bij buitenlandse banken via partijen als Raisin? Of leg jij uitsluitend in bij een Nederlandse bank?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

17 Reacties

 1. Goedemorgen MrFOB,
  Na een erfenis wil ik me oriënteren waar wat te doen met het kapitaal. Tot die tijd wil het even “stallen” bij een bank waar nog iets spaarrente beschikbaar is en kwam ik via uw site bij NIBC. Als ik hen echter google op ervaringen zijn die er slechts zeer beperkt en niet geheel positief. Hoe zijn uw ervaringen met hen en dan met name het terugstorten van (een gedeelte) van uw geld naar uw tegenrekening ?
  Bij voorbaat dank en met vriendelijke Groet, Hans

 2. Misschien raar maar waarom het geld niet naar lender en spender?

  lekker laten staan tegen 4% rente verdeeld over nu 1500 leningen

  tis maar een gedachte

 3. Deposito rentes zijn tegenwoordig een lachertje. Naast deposito’s (ja, ik heb ze ook) doe ik aan banksparen voor pensioen. Levert een leuke aftrekpost op voor de IB. Plus: datgene dat je “spaart” telt niet mee al vermogen in BOX 3.
  Nadelen: de rente die je ontvangt is ook hier laag en bij uitkering op je pensioensleeftijd ga je belasting betalen.
  Maar per saldo kan het aardig wat opleveren, meer dan deposito’s (in mijn geval zeker).
  En…….
  In 2022 gaat er in BOX 3 ook e.e.a. veranderen. Dan wordt het leuk als je rond de 4 ton (alleen) aan spaargeld hebt en verder geen beleggingen: Kadootje van Rutte.
  Zie:
  https://www.businessinsider.nl/box-3-belasting-sparen-beleggen-2022/

 4. Hallo Mr. FOB,
  Wat ik me afvraag is of het voor mij handig is om in te leggen in DBZB te beleggen aangezien ik rond de €100 per maand zou inleggen en de kosten dan wel erg op zouden lopen. Ik twijfel een beetje of het beter is om in IEAC te blijven beleggen of liever zelf in deposito’s kan beleggen (hoewel ik het rendement wel heel erg laag vind, rond de €200 wanneer ik €5000 inleg). Zelf inleggen in deposito’s zou ook wat meer gedoe meebrengen aangezien je daar de inleg niet kunt verhogen (toch?).Ik ben zelf 27, dus mijn horizon is wel hoog. Wat zou u zelf aanraden?

  • Een rendement van €200 op een inleg van €5000 is over een aantal jaren opgeteld? Anders zou dat 4%/jaar zijn op een deposito, daar teken ik voor 😉
   Je zou kunnen opsparen en dan bijvoorbeeld 1x per jaar omzetten in DBZB.
   Of via Flatex je DBZB opbouwen, daar heb je geen transactiekosten. Zie mijn Flatex review waar je dan op moet letten.
   Of met het oog op de mogelijke wijzigingen van de vermogensbelasting per 2022 tot die tijd kunnen opsparen en kijken wat dan verstandig is (deposito of DBZB).

 5. Ik ben zo’n zelfde deposito trap begonnen, maar dan bij NIBC. Wist niet dat meer mensen dit deden 🙂 Het voordeel van NIBC is dat het minimale bedrag €250,= is. Bij Leaseplan Bank is dit €1.000,= (voor mij persoonlijk iets te hoog) en daarnaast is de rente voor 1 jaar vast 0,66%. (0,01% hoger) In juni van dit jaar 4x €250 vastgezet voor 3, 6, 9 en 12 maanden. In juli heb ik dit nog 1x herhaalt en van augustus zet ik elke maand €250,= voor 1 jaar vast. Vanaf september 2019 zal de eerste deposito vrijvallen. Deze zal ik dan met de ontvangen rente wederom vastzetten voor 1 jaar.

 6. De rente van de ECB zal toch wel invloed hebben op alle andere rentes? Bij de Rabobank krijg je voor 12 maanden deposito nu 0,05%. Hoe kunnen der rentes die in je post genoemd worden zo veel hoger zijn? Is er meer risico?

  • Bij NIBC Direct acht ik het risico niet groter dan bij een grootbank. Ze vallen beide onder het Nederlandse depositogarantiestelsel.
   Grootbanken hebben meestal de laagste rentes, omdat klanten ze toch wel weten te vinden.

   De buitenlandse banken vallen onder het depositogarantiestelsel van het land van vestiging. Dat brengt mogelijk een wat groter risico met zich mee omdat Nederland relatief sterk is. Maar volgens mij is dat risico nog steeds klein. Zoals in de post vermeld verwacht ik namelijk dat Europa geen lidstaat laat omvallen.

 7. Ik ben een half jaar geleden een ‘deposito trap’ begonnen bij LeasePlan bank: 3, 6, 9 en 12 maanden. Elke keer als er een afloopt open ik een nieuwe van 12 maanden. Zo heb ik na een jaar een rente die bij 1 jaar hoort, maar wel elke drie maanden beschikking over 25% van wat ik op een depositorekening heb.

 8. Heb laatst toch voor Savedo/Privatbanka gekozen. Niet voor de hogere rente, maar bij hun kan je altijd vroegtijdig beëindigen. Je bent dan wel je opgebouwde rente kwijt. Bij Nederlandse deposito’s kon ik dat niet vinden. Dus dat is iets om rekening mee te houden.

 9. In 2008 zette ik het geld vast wat ik eigenlijk van plan was in de woning te stoppen. Rente op deposito was toen 5,4%. Rente die ik betaalde voor de hyp 5,6%. Het was toen voordeliger om het 10 jaar vast te zetten ivm de renteaftrek. Vind het nu wel erg zuur als ik kijk wat de rente nu doet, maar wil ook niet alles in de aandelen zetten. Ben dus vooral nu aan het zoeken naar balans. Heb helaas alleen verkeerde investeringen gedaan via geldvoorelkaar en dus elke keer mijn geld kwijt geraakt dus daar begin ik ook niet meer aan….

  • @Geldover,
   Heb benieuwd aan wat voor soort leningen je geld bent kwijt geraakt bij geldvoorelkaar.nl dacht dat dit wel een betrouwbaar platform was?

 10. Goede overweging, begrijp helemaal waar je vandaan komt! Ik heb momenteel ook nog een paar deposito’s lopen, ook via Savedo en LeasePlanBank. Die komen over een paar maanden vrij, ik ben van plan er eentje te herbeleggen, Inbank is dan een goede optie. Met de €100 welkomsbonus wordt het wel een stuk aantrekkelijker. Bedankt voor de aanbeveling!

  Ik vind het niet meer de moeite om veel geld in deposito’s te houden, behalve een deel cash als ik in de aankomende jaren een huis wil gaan kopen.

 11. Ik hoorde op het nieuws dat de rentes negatief zijn. Op mijn spaar rekening krijg ik maar +-0,1%. Hoe kun je op deze deposito’s een relatief hoog rendement behalen? Wat is het verschil behalve dat het 1 jaar vast staat?

  (P.s. Gefeliciteerd met het stoppen met werken en dank voor je blog! Heeft me veel geholpen in mijn weg naar financiële vrijheid)

  • Ik weet niet wat de precieze relatie is tussen de rentestanden bij deze banken en de rentestand bij de ECB.

 12. Was benieuwd wat je uberhaubt ging doen met het geld, je zou ook kunnen zeggen dat de lage rentes uberhaubt de moeite niet meer lonen, en het dus “gewoon” in ETFs te stoppen, wellicht obligaties. Ik overweeg depositos geval helemaal niet meer.