Petitie Amerikaanse ETF’s moeten weer beschikbaar komen voor EU-burgers


Petitie Amerikaanse ETF's

Petitie Amerikaanse ETF’s

Deze keer een heel korte blogpost:

Beleggers Belangen is een petitie gestart om Amerikaanse ETF’s weer beschikbaar te krijgen voor burgers uit de EU. Een goed initiatief wat mij betreft. Ik heb de petitie ondertekend. Als jij dat ook wilt doen, dan kan dat hier.

In de volgende posts ga ik inhoudelijk in op het niet meer verkrijgbaar zijn van Amerikaanse ETF’s:

Heb jij de petitie ook ondertekend?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12857 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

13 gedachten over “Petitie Amerikaanse ETF’s moeten weer beschikbaar komen voor EU-burgers

 • Daniel

  Ik teken niet. Snap wel dat “verpakte beleggingsproducten” uit andere landen (niet alleen uit de VS) alleen aangeboden mogen worden als er een duidelijke toelichting in de eigen taal is waaruit blijkt wat de risico’s zijn. Beleggen is altijd risico nemen, maar als onduidelijk is waarin je belegt, omdat essentiële informatie ontbreekt, lijkt me dat een beetje onverstandig. Dat is een aantal jaar geleden met “verpakte beleggingsproducten” wel gebleken… Goed om dit risico te beperken. Het zou toch een kleine moeite moeten zijn voor grote beleggingsfondsen om hun informatie te vertalen? Ze verdienen genoeg aan hun ETF’s haha. Volgens mij zijn de fondsen dan wel gewoon in NL te verkrijgen?

  • J van Alphen

   Hallo Daniël,

   De petitie is met name voor Amerikaanse ETF’s. En ook in de Verenigde Staten moeten aanbieders een prospectus en documentatie hebben. Zie bijvoorbeeld Vanguard voor ETF VXUS https://personal.vanguard.com/us/faces/JSP/Funds/ProspRep/FundProspectusReportsWinJSP.jsp?fundId=3369&isReqFromProducts=true

   Ben het met je eens dat een belegger goed geïnformeerd moet zijn. Gemiddeld genomen zal een belegger het Engels voldoende machtig zijn om die documentatie te lezen.

  • Daniel

   Dank voor de reactie J. van Alphen! Ik ben het wel met je eens dat veel beleggers Engels goed machtig zijn. Desalniettemin: ik zou benieuwd zijn naar de NL vertaling van riskante (Amerikaanse) producten als “swap based ETFs” of “leveraged ETFs” 🙂 Denk dat beleggers dan mogelijkerwijze sneller beseffen dat dit niet bepaald oerdegelijke en veilige index trackers zijn.

  • Mike

   @Daniel: de woekerpolis affaire is een voorbeeld waarbij producten met Nederlandstalige documentatie voor veel problemen heeft gezorgd. Producten domweg verbieden omdat er geen uitleg in de taal van het land waar ze verkocht worden bijzit, gaat echt niet voorkomen dat mensen domme dingen doen met hun geld

 • MrPFP

  Jazeker.
  Wat mij betreft bouwen ze een extra handtekening of extra stap met akkoord in, zodat degene die er in wil beleggen echt wel duidelijk wordt dat deze fondsen/etf’s geen vertaling hebben en je daar zelf verantwoordelijk voor bent.

 • PecuniaNV

  het is een goed initiatief had wel gehoopt dat men ietsje minder strict was geweest met bewoordingen. Zijn genoeg interessante ETFs die minder dan 1 miljard in beheer hebben. Ben benieuwd.

 • Nick

  Zojuist de petitie ondertekend. Bedankt voor het delen. De petitie is nu door iets meer dan 500 personen ondertekend. Hoeveel handtekeningen moeten er binnen zijn wil dit ook maar enigszins indruk maken? En trekt de organisatie achter deze petitie ook op met andere Europese petities op dit vraagstuk aangezien PRIIP een Europese verordening is?

 • DutchWoman

  Ik ben die betutteling vanuit de EU (of zijn het valse voorwendselen?) behoorlijk zat, bovendien kunnen wij zelf nadenken dus ik heb getekend.