Eerder stoppen met werken kan je een langer leven bezorgen. Dus je krijgt niet alleen vroeger in je leven meer tijd om te besteden aan de dingen die je het liefst doet, je krijgt vanaf je AOW leeftijd ook nog eens langer de tijd daarvoor. In een betere gezondheid.

Langer leven door eerder te stoppen met werken

Onderzoek toont een verband aan tussen vroegpensioen en langer leven. Maar het is niet de pensionering zelf die leidt tot een langer leven, het gaat erom wat je doet tijdens je pensioen. Dit blijkt uit diverse onderzoeken welke aangehaald worden in een zojuist verschenen artikel in The Upshot (New York Times).Wist je dat je gemiddeld genomen langer leeft wanneer je eerder stopt met werken? Lees hier meer.

Drie Nederlandse economen hebben in 2017 in het blad Health Economics resultaten van hun onderzoek gepubliceerd. Dit betrof onderzoek onder mannen van minimaal 55 jaar oud, werkzaam in de publieke sector. Vroegpensioen gaf 2.6% minder kans om de komende vijf jaar te sterven dan doorwerken.

Een analyse in de Verenigde Staten toonde aan dat ongeveer 7 jaar pensioen de kans op het krijgen van een ernstige ziekte (zoals diabetes of hartaandoeningen) kan verlagen met 20%.

Zingeving of genot nastreven?

Zin geven aan je leven en een doel hebben geven meer positief effect op je gezondheid dan genot nastreven, zie hier. De eerste geven een diepere, meer duurzame voldoening. De laatste geeft een oppervlakkige voldoening en is van voorbijgaande aard.

Het hebben van een zinvol leven is gekoppeld aan een aantal positieve gezondheidsresultaten, waaronder een betere slaap, minder beroertes en hartinfarcten en een lager risico op dementie, invaliditeit en vroegtijdige sterfte. Degenen met een zinvol leven hebben minder last van ontstekingen; mensen met hoge scores op genot nastreven hebben precies het tegenovergestelde.

Het kunnen verruilen van een baan omwille van het inkomen met een leven waarbij je geen baan omwille van het inkomen nodig hebt en waarbij je zinvolle dingen na kunt streven is vanuit dat oogpunt een goede deal.

eerder stoppen met werken vroegpensioen

Meer bewegen?

Sommige banen houden lichamelijke activiteit in, welke kan helpen om het lichaam gezond te houden.

Uit onderzoek blijkt echter ook dat mensen die gewend zijn aan lichaamsbeweging door fysiek inspannende banen, zoals in de bouw, meer kans hebben zwaarlijvig te worden bij pensionering dan zij die dergelijke banen niet hebben.

Voor veel andere mensen kan werk echter ook stressvol zijn, gaat het ten koste van lichaamsbeweging en bevordert het slechte gewoonten zoals overmatig alcoholgebruik.

Uit de eerder genoemde Nederlandse studie bleek dat de helft van de sterftereductie die gepaard gaat met pensionering, te maken heeft met cardiovasculaire aandoeningen en aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel. Obesitas, roken en alcoholgebruik, evenals verminderde lichaamsbeweging en stress, kunnen hier allemaal toe bijdragen.

Als je met een auto naar je werk rijdt, bleek dat een ander levensbedreigend risico (naast een geldverslinder).

Eerder stoppen met werken – zelf actie ondernemen

De officiële pensioenleeftijd loopt op. Als je tot je officiële pensioenleeftijd doorwerkt heb je dus hoogstwaarschijnlijk niet alleen minder levensjaren in het verschiet dan iemand die eerder stopt met werken, maar ook nog eens in slechtere gezondheid.

Eerder stoppen met werken betekent dat je daarvoor geld zal moeten reserveren. Dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Maar deze 11 tips kunnen je wellicht op weg helpen.

Als je wilt weten hoeveel eerder je kunt stoppen met werken als je rekening houdt met pensioen en AOW, lees dan Pensioenleeftijd berekenen en verlagen.

Ben jij van plan eerder te stoppen met werken dan op je officiële pensioen?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

11 Reacties

 1. Ik zie dat het een onderzoek betrof onder MANNEN van 55 jaar en ouder. Waarom altijd onderzoek (n.l. ook naar medicatie etc) onder mannen? Hiermee wordt 50% van de bevolking systematisch genegeerd; een ernstige tekortkoming vind ik.

 2. Saska | Finance Monkey Reageer

  Wat een goed artikel! Leuk natuurlijk dat we met z’n alleen een vroeg pensioen nastreven maar goed om te lezen dat het naast de extra vrije tijd ook nog goed is voor onze gezondheid! Ik hoop zo dat ik niet door hoef tot mijn 70ste, haha! Ben nu al volop aan het beleggen en kijken hoe het anders kan in het leven 🙂 Inspirerend artikel!

 3. Mijn doel is om eerder te stoppen. Het liefst op of voor mijn 55ste. Nog een goede 22 jaar te gaan. Het is niet dat ik werken niet leuk vind, maar ik leef met de gedachten dat ik werk om te leven en niet leef om te werken.

 4. Ik was van plan om te stoppen, en liever eerder dan later. Ik ben 52. Maar dit jaar kreeg ik dus de baan van mijn dromen aangeboden. Ik werk 3×8 dag diensten bij een orthopoli en het is echt super. Nu denk ik niet over stoppen.
  Ik ga wel met mijn wijkzorg baan stoppen zodra mijn woning is afbetaald. Nog een jaar of drie…. daar werk ik nu nog 5 diensten per maand.

 5. je kunt beter zeggen ‘stop met zinloos werk!’. want als je zingeving in je werk vindt, is stoppen zeker geen aanrader. Probleem is dat veel mensen in hun werk geen of onvoldoende zingeving ervaren en mooie levensplannen uitstellen tot na hun pensioen. Om er dan vervolgens achter te komen, dat de mogelijkheden intussen verkeken zijn door bv. een verslechterende gezondheid, financiele tegenvaller of anderszins. ‘Leef je leven nu!’ is wel een cliche, maar wensen uitstellen tot na je (vervroegd) pensioen is zeker geen aanrader.

 6. Ja dat is precies wat ik bedoel Chris! Niet ‘wachten tot het je gegund is’, maar nu al ten volste van het leven genieten. Je kunt ook een baan doen die prima is, en die je de gelegenheid geeft om met parttime werken voldoende te verdienen om daarnaast een zinvol & gelukkig leven te leiden…

 7. Tof artikel! Ik ben zelf 30, nog niet met pensioen maar heb wel recent de switch gemaakt naar voor mezelf beginnen in iets wat mij enorm veel voldoening brengt. Daarbij probeer ik al een beetje te leven alsof ik met pensioen ben: nu al tijd voor mezelf nemen en nu al genieten van alle mooie dingen des levens (die niet veel geld hoeven te kosten) in plaats van wachten ’tot het goed uitkomt’. Ik geloof absoluut dat dit een positief effect op mijn gezondheid, of in elk geval mijn humeur heeft 🙂

 8. Chris @ The Pursuit of HOT Blog Reageer

  Juist om mij heen zie ik de mensen die vroeg gestopt zijn met werken snel verouderen. Ik begin steeds meer te denken aan het niet fulltime werken tot financiële onafhankelijkheid en dan te stoppen, maar eerder parttime (3 – 4 uur per dag) te gaan werken, om minder snel af te takelen en langer fit te blijven. Nu nog iets leuks en zinvols vinden wat je parttime tot 70 – 75 jaar kan volhouden.

 9. Denk dat je een goed punt hebt, maar je kan voor de gein het onderzoek van Shell onder werknemers die vanaf 55 met pensioen zijn gegaan eens opzoeken. Kwam het tegenovergestelde naar voren. Sommige mensen verloren hun “drive” en gingen juist eerder dood to “gebrek aan stimulans”.
  Ik denk dat de mindset zeer belangrijk is met betrekking tot wat je gaat doen met al die vrije tijd. Als je stil voor de TV gaat zitten kan je ook makkelijk het tegenovergestelde bereiken.

  • Wat jij beschrijft spreekt dit onderzoek volgens mij niet tegen: je moet juist een drive (zingeving) opzoeken wanneer je eerder gestopt bent met werken. Dan leef je waarschijnlijk langer en gelukkiger.