Hoe bevalt FO zijn me?


De FO beweging is in opkomst in Nederland. Hoe bevalt het me om FO te zijn? Ik ben sinds een tijdje FO (Financieel Onafhankelijk). En ik ben sinds een paar maanden gestopt met werken. Hoe bevalt me dat?

Afkicken van werken

Ik heb het gevoel dat ik in een afkickfase van werken zit. Om te beginnen kan ik nog steeds niet geloven dat ik nooit meer hoef te werken voor geld. Het voelt alsof er een moment komt dat deze “vakantie” gewoon weer voorbij zal zijn. Telkens als dit gevoel me bekruipt komt wat later het besef dat deze vakantie nooit meer voorbij gaat. En dat dringt dan nog niet echt door.

Ook droom ik nog zeer regelmatig over mijn laatste werk. Op allerlei manieren komen ex-collega’s dan in mijn dromen voor. Niet specifiek fijn of vervelend overigens. Het zal nog wel even duren voordat dat werk echt uit mijn systeem is verdwenen.

Ik kan me ondertussen niet voorstellen dat ik ooit nog in loondienst ga werken. De vrijheid die ik nu ervaar smaakt zo goed, dat ik ervan overtuigd ben dat ik nooit meer voor een baas zal willen werken. In het onverhoopte geval dat de bodem van mijn spaarvarken in zicht zou komen zal ik mijn uiterste best doen om loondienst te voorkomen.

Dagelijks wandelen

Vanaf de eerste dag dat ik niet meer werk is er een stuk minder stress in mijn leven. Dat vind ik een van de grootste genoegens van FO zijn. De vrijheid die ik nu ervaar vind ik echt helemaal geweldig. Het zondagavond-gevoel (“shit, het weekend is alweer voorbij”) is compleet verdwenen.

Sinds ik gestopt ben met werken probeer ik dagelijks na het ontbijt 1-2 uur te wandelen. Dat lukt de ene week beter dan de andere, regelmatig ben ik te druk met andere dingen. Toen ik nog werkte had ik geregeld last van mijn rug. Dat is als sneeuw voor de zon verdwenen nu ik meer beweeg en minder stress heb.

Witte berg

Wat me overigens tegenvalt is de hoeveelheid tijd die er in een dag blijkt te zitten. Ik had verwacht veel meer dingen te kunnen oppakken dan dat me daadwerkelijk lukt. Een dag is zo om. Ik ervaar geen zwart gat, maar een witte berg zal ik maar zeggen. Ik doe de dingen overigens ook meer op mijn gemak, wat ik fijn vind om te kunnen doen.

Meubelmaken

Ik ben daarnaast begonnen met een opleiding fijnhoutbewerking, gewoon voor de lol. Ik maakte al allerlei meubels, lampen, een houten kas en dergelijke. Maar nu leer ik heel veel bij hoe ik dat op de ambachtelijke manier echt goed kan doen. Superleuk! Ik heb ondertussen van een gepensioneerde timmerman voor een spotprijs een gloednieuwe, door hem zelf gemaakte meubelmakers-werkbank gekocht, welke hij van een oude beuken trap had gemaakt. Daarop ben ik nu tuinmeubels aan het maken van hardhout.

Meubelmakers werkbank

Javascript en php

Voor mijn blog ben ik samen met Remco van fireme.nl aan de slag gegaan om me de basisbeginselen van Javascript en php eigen te maken. Ik vind het heel leuk om interactieve tooltjes te kunnen maken. Zie Vermogensbelasting 2019 berekenen voor het eerste tooltje dat ik op deze manier met hulp van Remco heb leren maken.

Moestuinieren

In mijn moestuin ben ik de slak-vriendelijke strijd met de slakken aangegaan. Vrijwel al mijn zaaigoed hebben ze gemaaid voordat het volwassen planten hebben kunnen worden. Dus ben ik nu bezig om een zogenaamde slakkenbarrière te maken volgens onderstaande methode:

Daarnaast doen de tomatenplanten het gelukkig wel goed in mijn houten kas:

tomatenplanten

Familie en vrienden bezoeken

Sinds ik gestopt ben met werken spreek ik veel vaker af met vrienden en familie. Ik heb een dag gemountainbiket met een vriend die ik 2 jaar niet gezien had, ik heb mijn tante van 93 opgezocht, ik ben een dag met mijn broer gaan wielrennen (de vorige keer was meer dan een jaar geleden), mijn vrouw en ik hebben een dag gepicknickt met vrienden, enzovoorts.

Ik heb wel moeten leren dat 5 hele dagen achter elkaar vrienden en familie bezoeken ook zonder baan toch teveel van het goede is. Ik dacht dat je niet snel teveel leuke dingen achter elkaar kunt doen. Maar 5 hele dagen achter elkaar afspreken is voor mij toch echt teveel, dan ben ik 2 dagen prikkelbaar en gaar daarna. Weer wat geleerd over FO zijn 🙂

Boeken lezen

Sinds ik FO ben heb ik ook al 4 boeken gelezen. Dat is heel veel voor mijn doen. Maar ik vind nu wel de rust en tijd om te lezen, daar waar ik die eerder nauwelijks of niet vond, heerlijk. Een aanrader waar ik nu in bezig ben: Digitaal minimalisme van Cal Newport.

Ik ontdekte daarin dat het principe van heel bewust tijd voor geld ruilen, dat mede ten grondslag ligt aan de FO beweging, al veel eerder dan door Vicki Robin in Je geld of je leven verspreid is. De filosofen uit de oudheid spraken er al over en Thoreau heeft in Walden (gratis pdf) het al nauwkeurig met berekeningen onderbouwd. Heel leuk om te ontdekken!

En het boek Digitaal minimalisme helpt me om, ook nu ik niet meer werk, nog meer vrijheid te vergaren. Door als een minimalist met sociale media om te gaan win ik best wel wat tijd per dag en ervaar ik significant meer vrijheid. Ik was verslaafder dan ik dacht aan die rommel.

Al met al bevalt FO zijn me uitstekend en ben ik heel blij dat ik de stap om te stoppen met werken gezet heb!

Ben jij ook bezig met FO worden of zijn? Hoe bevalt je dat?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12712 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

28 gedachten over “Hoe bevalt FO zijn me?

 • Mr. Groeigeld

  Wat een geweldig gevoel moet zijn!! Om je te realiseren dat je morgen niet meer hoeft te werken om rond te komen, en de dag erna ook niet, nooit meer. Heerlijk lijkt me dat.

  Ik ben benieuwd of er een soort gewenning in gaat komen, misschien wel een sleur. Blijf daarom vooral bloggen.

 • nightbefore

  Ik heb je laatste artikel gelezen in een vliegtuig op weg naar een afspraak. Noodzakelijk maar toch ook weer een ‘moetje’. Ik ben het daarom maar gedeeltelijk eens met een van de onderstaande stukjes over het uitoefenen van je hobby’s tijdens je werkende leven. Natuurlijk kan dat maar ik merk dat dit voor mij toch steeds meer een opgave is. Niet alleen komen er onverwachte zakenreizen tussendoor waardoor ik al vaak een uitje heb moeten afzeggen maar ook ‘geniet’ ik minder van een vakantie. Met name afschakelen is lastig, ik ga dan ook minder lang weg. Overigens vind ik dit heel normaal en heb ik het ervoor over, ik heb een goede baan en daar mag mijn werkgever ook wat voor terug verwachten. Toen dit gevoel van het verschuiven van de balans in mijn leven me overviel heb ik wel zitten puzzelen hoe ik hier mee om kan gaan. Eerder stoppen met werken gaf de doorslag en heeft me een duidelijk doel gegeven. Mijn vrouw en ik bouwen ons passief inkomen op via investeringen in vastgoed. Momenteel hebben we 4 verhuurde appartementen. Daarnaast hebben we ook een drietal investeringen in georganiseerde vastgoedbeleggingen. Verder zijn we onze hypotheek gaan aflossen. Ik verwacht over 3 jaar klaar te zijn. Ik ben dan 50. Ik merk dat ik nu meer fantaseer over hoe die tijd erna er gaat uitzien. Het is dan ook leuk om te lezen hoe jij hier mee bent omgegaan!

 • Joachim Keulemans

  Uitermate inspirerende en motiverende blog.
  Ik ben door schade en schande de afgelopen jaren al een stuk wijzer geworden en zie nu dat ik op emotionele basis niet altijd de meest efficiënte keuzes heb gemaakt. Maar al doende leert men.
  De focus lag in de afgelopen jaren vooral op het aflossen van de hypotheek op mijn huis. 1 januari 2020 is dat een eindelijk een feit.
  Het idee hierachter is altijd geweest om mijn vaste lasten zo ver mogelijk terug te brengen en omdat de rente/aflossing nogal een behoorlijk hap uit het maandbudget nam, lag daar mijn prio 1.
  Ik ben echter gaan inzien dat het spreiden en vooral investeren van vermogen op termijn meer zal opleveren.
  Daarom ben ik me sinds enige tijd (weer meer) aan het toeleggen op beleggingen.
  Mede ingegeven door de informatie op je blog was ik ook uitgekomen bij ‘De Giro’ om daar tegen weinig kosten te kunnen beleggen.
  Qua beleggingsverdeling zitten we ook aardig op één lijn.
  50% VWRL, 50% DBZB
  Daarnaast een jaarsalaris in liquide middelen.
  Waar ik me nu meer op aan het orienteren ben is om fiscaal interessant aan mijn pensioenopbouw te gaan werken.
  Zag daarover ook al wat artikelen op je blog….

  Keep up the good work!

 • Fred

  Sinds een tijdje volg ik de verschillende blogs over FIRE en vind het fascinerend om te lezen hoe hierover gedacht wordt. Zonder het bewust door gehad te hebben ben ik ook FIREd. Met de paplepel is bij mij een zuinige levensstijl ingegoten en ik heb in de tussentijd altijd goed verdiend. Het geld dat ik overhield heb ik -aangevuld met hypotheken- geinvesteerd in huizen die ik nu verhuur. Inmiddels levert dit zoveel op dat wij hier heel goed van kunnen leven en ook (langzaam) kunnen uitbreiden. Inmiddels doe ik mijn huidige werk niet meer en ben ik hier fulltime mee bezig.
  Wat mij wel regelmatig bezig houdt is dat ik juist af en toe gestressed raak van het ‘niet meer hoeven werken’. Ik ben nu 44 jaar en denk wel eens: wat ga ik nu doen? Van rustig achterover zitten word ik niet blij en alleen maar hobbies uitoefenen voel ik me nog iets te jong. Als ik jouw verhaal zo lees, heb je hier geen last van, of soms toch ook wel?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik heb hier geen last van, sterker nog, in ben vooral blij dat ik niet meer hoef te werken. Heerlijk om de vrijheid te hebben zelf te kiezen waar ik mijn tijd aan besteed. Vooral creëren in plaats van consumeren geeft mij veel voldoening. Ik kom structureel tijd te kort..

 • Vlierbloesem

  Javascript en php integreren in je blog, dat klinkt goed. Maar je gebruikt WordPress. Van jou had ik wel verwacht dat je de gratis versie zou kiezen. Zelf heb ik kennis van Javascript en php, maar zie vrijwel geen mogelijkheid die in mijn blog toe te passen. WordPress verhaspelt dat automatisch, zodat het niet werkt. Of heb je toch gekozen voor een betaalde versie?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik heb een gratis versie van WordPress en een gratis thema. Het is inderdaad wel even oppassen dat WordPress de boel niet verhaspelt, ik leg me neer bij de style die WordPress me oplegt.

 • Maarten

  Wat ik mij afvroeg; hoe zit het met je uitgaven? Zijn die omhoog gegaan omdat je meer leuke dingen doet of juist naar beneden omdat er best veel verborgen kosten in het werk zitten (denk aan een vaak net niet helemaal toereikende kilometervergoeding, representatieve kleding etc).

  Als ik bij mijn ouders kijk is het zeker dat eerste. Zij geven nu flink meer geld uit dan voorheen.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik heb het niet precies scherp, maar denk dat het niet zoveel uitmaakt. Ik heb nu meer tijd om reparaties zelf uit te voeren waardoor ik bespaar, maar ben ook iets meer kwijt omdat ik wat vaker een activiteit ontplooi waarbij ik bijvoorbeeld wat kwijt ben om op de plek van bestemming te komen.

 • snelengezond

  Strontjaloers! Je verhaal doet me enigszins denken aan de post over ditzelfde onderwerp van Dr Doom; het is heerlijk om te lezen. Stop s.v.p niet met bloggen zoals zo velen doen wanneer ze FO zijn!

 • Anja

  Tsjonge, dit is toch wel heel gaaf om te lezen. Wat heerlijk dat je dit zo ervaart – en wat tof dat je je ervaringen deelt. Ik kan me niet voorstellen hoe het is, dus dank dat je hierover schrijft. Ik zou ‘n update over een paar weken erg leuk vinden!

 • Rene

  Hi FOB,

  Wederom een inspirerend verhaal… maar voor ons nog ver weg.
  Wij zijn nu beide 32 jaar (kids 3 en 0) en doen er alles aan om voor onze 50ste financieel onafhankelijk te zijn.
  Zijn nu aan het 2e jaar begonnen om FO te worden voor onze 50ste en sinds kort (door je blogs) zijn we gaan beleggen met onze maandelijkse overblijfselen +/- 250 per maand (grootste deel gaat naar de hypotheek). Eerste doel is om onze hypotheek volledig af te lossen, binnen 8 jaar 200.000 (ik weet dat investeren meer rendement oplevert maar dit geeft ons rust). na deze periode wil ik gaan beginnen met beleggen (of als ik aan de maximale aflossing per jaar zit).

  Wij merken dat wij veel vergelijkingen maken met vrienden/collega’s (mooiere auto, mooier huis ect) en vinden het soms moeilijk om dan toch het geld ergens anders in te steken.
  Zou jij iets meer kunnen delen over jouw vaste lasten? Heb jij een dure auto, 15 abonnementen enz… Ik zou graag horen welke keuzes jij hebt gemaakt om het vol te houden en hoe jij je geld uitgeeft per maand…

  Bedankt.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Aan sommige zaken geef ik wel geld uit, maar dat is altijd een bewuste, weloverwogen keuze.
   Ik heb een auto van 11 jaar oud en rijd er weinig in. Ik ben alert op uitgaven aan boodschappen. Enzovoorts.
   Ik benijd mijn omgeving niet die moet blijven werken om bijvoorbeeld een mooiere auto te rijden. Ik ben juist heel blij dat ik een route naar vrijheid heb ontdekt en gun anderen dat geweldige gevoel van vrijheid ook (daarom blog ik) en geniet ervan dat mijn auto nog prima rijd, ik voor relatief weinig geld uitstekend eet, etc.. Het voelt absoluut niet als volhouden, maar geeft me juist een fijn gevoel van controle.