FOB bestaat 5 jaar


FOB (Financieel Onafhankelijk Blog) bestaat 5 jaar. Lees hier meer.In augustus 2016 heb ik de eerste blogpost op dit blog gepubliceerd. En dus bestaat Financieel Onafhankelijk Blog (FOB) deze maand 5 jaar. De tijd vliegt!

Je geld of je leven

Een aantal jaren voordat ik begon met bloggen las ik het boekje Je geld of je leven (gratis download). Een eyeopener over de rol van geld in mijn leven. Ik vond mijn werk leuk, maar niet altijd even zinvol. En ik had last van de voortdurende deadlines en stress waarmee mijn baan gepaard ging. Ik voelde me deels geleefd.

Het boekje sloot goed aan bij mijn wens om meer grip te hebben op mijn leven en meer zin te halen uit mijn tijdsbesteding. Geld staat sindsdien voor mij synoniem aan vrijheid. Vrijheid om te kiezen waar ik mijn tijd aan besteed.

Amerikaanse FIRE blogs

Ik ging me verder verdiepen in financieel onafhankelijk worden. Daarbij had ik veel aan diverse Amerikaanse FIRE-blogs hierover, zoals die van ERE, MMM, Dr Doom en JL Collins.

FOB bestaat 5 jaar

Inhoudelijke FIRE-blogs gericht op de Nederlandse situatie kon ik echter niet vinden. En dus besloot ik na mijn uitzoekwerk zelf zo’n blog te beginnen om zo ook weer anderen uitzoekwerk te besparen.

Wat ik niet verwacht had is dat ik plezier en inspiratie zou hebben om tot dusver 169 blogposts te schrijven. Ik vind het daarbij enorm stimulerend dat er veel reacties zijn gekomen, gemiddeld 48 per blogpost. Ook de duizenden e-mails die ik ondertussen gehad heb waardeer ik enorm. Door de reacties en mails heb ik veel bijgeleerd en heb ik het gevoel dat ik diverse mensen iets verder heb kunnen helpen. 

Het voelt voor mij onwerkelijk dat de blogposts ondertussen tezamen vele miljoenen keren gelezen zijn. En dat zich daarbij ruim 12.600 mensen ingeschreven hebben als abonnee op dit blog. Dat deze hobby ervoor gezorgd heeft dat ik geïnterviewd ben door diverse landelijke media. En dat ik interview-aanvragen heb gehad voor diverse televisie- en radioprogramma’s (waarvoor ik tot op heden bedankt heb omwille van anonimiteit). Dat een gerenommeerde uitgever mij verzocht heeft om een boek te schrijven (waar ik ook voor bedankt heb omdat ik liever andere dingen doe). En dat dit blog verkozen is tot Digitaal Cultureel Erfgoed.

Ik had dit allemaal nooit verwacht, maar ben er erg trots op.

FIRE bijeenkomsten

Het bloggen heeft me ook een groep gelijkgestemden (bloggers en niet-bloggers) opgeleverd met wie ik zo nu en dan afspreek, zowel op FIRE bijeenkomsten als een-op-een. Die bijeenkomsten vind ik heel leuk en een aanrader als je met wat meer mensen in contact wilt komen die ook met FIRE bezig zijn. Door corona lag dit soort bijeenkomsten stil het afgelopen jaar, maar dat zal hopelijk binnenkort veranderen. Houd Fin-X in de gaten zou ik zeggen.

 

Kortom, 5 jaar bloggen is me heel goed bevallen en heeft me veel gebracht. Bedankt voor het lezen van mijn posts en de interactie in de afgelopen 5 jaar! Op naar de volgende 5?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12710 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

14 gedachten over “FOB bestaat 5 jaar

 • Hendricus

  Gefeliciteerd mr. FOB met het jubileum! Jouw blogs en artikelen zijn voor mij de aanleiding geweest om me beter te verdiepen in mijn financiele situatie, concrete doelen te stellen voor de toekomst en manieren om dit te bereiken.
  Ga vooral zo door!

 • Mark

  Dit blog is drieëneenhalf jaar geleden mijn startpunt geweest om te beginnen met beleggen. En intussen ben ik al een flink eind op weg naar mijn streefbedrag. Natuurlijk blijft het spannend en het is soms moeilijk om je niet mee te laten trekken in de voorspellingen over één of andere mega-beurskrach, maar vooralsnog ben ik echt heel blij dat ik met ETFs begonnen ben in plaats van het spaargeld maar op de rekening te laten verpieteren.

  Bedankt voor al het advies de afgelopen jaren, en ik kijk al uit naar het tienjarig jubileum!

 • Peter T.

  Gefeliciteerd met je jubileum en bedankt voor de interessante artikelen die ik steeds graag lees. Mijn huidige portefeuille is voor een groot deel ingericht volgens jouw (ETF) inzichten en dat bevalt goed.

 • Petra

  Wat leuk, van harte gefeliciteerd! Mijn man en ik waren al een tijdje bezig met beleggen en kleine investeringen. Na het lezen van het boek van Anthony Robbins Money Master the game, ging ik op zoek naar Nederlandse informatie. Ik probeerde uit te vinden of de Vanguard ETF’s ook vanuit NL te doen waren en zo kwam ik op jouw site. Ik heb alles, maar dan ook alles fanatiek gelezen. Ik kwam erachter dat de geldwereld niet saai, maar zeer interessant is. In mijn praktijk leer ik mensen om op psychisch gebied goed voor zichzelf te zorgen. Maar nu heb ik geleerd dat het ook helemaal prima is om financieel goed voor jezelf te zorgen. Deze website is dan ook van grote waarde (geweest) voor mijn financiele educatie. Dus hartelijk dank.

 • Riekje

  Hi, ik vind dat je een mooie site met goede informatie gebouwd hebt. 5 jaar geleden ben ik begonnen met beleggen en mede dankzij deze website heb ik een goed rendement op mijn aandelen. Inmiddels adviseer ik veel mensen die willen beginnen met beleggen om deze site te lezen. Voor de beginnende belegger een goede bron van informatie. Succes en blijf vooral hiermee continueren.

 • Stefan Captijn

  Gefeliciteerd met dit lustrum en wat je in 5 jaar hebt weten te bereiken. Bedankt voor het starten van FOB en de blogs. Jouw werk was voor mij de start om veel bewuster na te denken wat ik wil met mijn geld en was de start van het idee dat mijn geld voor mij moest werken, in plaats van andersom. Inmiddels heb ik een vrij duidelijk plan wat ik wil en heb een aantal keuzes gemaakt die ik anders niet zou maken.

  Ik lees met veel plezier de FOB blogs en steek er altijd iets van op.

  Groet,

  Stefan

 • Aagje

  Beste MrFOB,

  Gefeliciteerd en enorm bedankt voor alle informatie die ons ongelooflijk hebben geholpen en ons spaargeld bijna heeft verdubbeld in 2 jaar tijd. Soms was ik wat huiverig, was ik bijna gestopt met beleggen het zweet brak me vaak uit zo ingewikkeld en spannend vond ik het. Maar toen net als jij overgestapt naar de ABNAMRO. Daar een leuk contact gekregen met een adviseur die hier in de buurt woont en daar fijne hulp van gekregen. En dus zijn we ook weer doorgegaan via de ABNAMRO.

  Uit je tekst maak ik op dat je nog zin hebt nog eens 5 jaar met het blog door te gaan daar ben ik blij om. Je blogs hebben mij ongelooflijk de ogen geopend wat betreft aandelen, financiën en natuurlijk via dit blog kennis kunnen maken met de FIRE beweging.

  Ik ben benieuwd wat er in de toekomst nog allemaal aan blogs gaan verschijnen. Tot dan! 👍

 • Mr FireMe

  Gefeliciteerd MrFOB! Jouw site was een van de eersten die mij op het pad naar FI hebben gezet, dank daarvoor en voor de inspiratie de afgelopen 5 jaar, ik hoop nog meer van je te mogen lezen 🙂