Kiezen voor de vrijheid van FIRE (Financial Independence Retire Early) gaat gepaard met een financieel risico. Maar de keuze om dit risico te verminderen door langer door te werken gaat gepaard met een veel groter risico de vrijheid niet te krijgen. Dit besef was voor mij een enorm goede stimulans om twee jaar geleden daadwerkelijk te stoppen met werken en te kiezen voor de vrijheid.

Het risico om blut te raken tijdens FIRE

FIRE-aanhangers die overwegen om vroeg te stoppen met werken kijken meestal erg goed naar het risico om blut te raken tijdens FIRE. Financiële zekerheid is voor de meeste Nederlanders erg belangrijk. Ik zelf heb ook flink zitten rekenen.

Hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken?

Toen ik genoeg had volgens mijn sommetjes heb ik toch nog best een tijdje last gehad van het zogenaamde one-more-year syndrome. Nog een jaartje langer doorwerken voor de zekerheid. Ik vond stoppen met werken spannend.

Ik was me door het overlijden van mijn ouders al langer bewust van de beperkte tijd die we rondhuppelen op deze aardbol. Maar een vriend die al gestopt was met werken gaf me destijds het laatste zetje om zelf ook daadwerkelijk te stoppen.

Hij wees me er meermaals op dat ik de kans om blut te raken af moest zetten tegen de kans om gezondheidsproblemen te krijgen of zelfs te overlijden. Ik ben die vriend nog steeds dankbaar dat hij me daar op wees.

Uiteindelijk ben ik op mijn 49e gestopt met werken en heb nog geen seconde spijt gehad. Drukker dan ooit, maar alles uit vrije wil. Heerlijk.

Deze week was ik op een doordeweekse dag weer eens met hem aan het wandelen. En zoals altijd als we elkaar zien waren we weer erg blij en dankbaar voor de tijd die we ondertussen alweer in vrijheid geleefd hebben. “Dit pakken ze ons niet meer af!” zeggen we dan meestal tegen elkaar.

Het overlijdensrisico versus het blut-raken-risico

Onlangs kwam ik via een reddit post uit bij een heel verhelderend tooltje. Dat laat in een oogopslag zien dat de kans dat je overlijdt (grijs gebied) vele malen groter is dan de kans dat je blut raakt (rode gebied).

FIRE risico's grafiek
Bron

Op de x-as in de figuur staat leeftijd en op de y-as de kans dat voldoende geld hebben/blut raken/overlijden voorkomt. Groen is de kans dat je tijdens FIRE voldoende geld hebt, rood is dat kans dat je blut raakt, grijs is de kans dat je overlijdt.

Als input heb ik wat kengetallen gebruikt voor de gemiddelde deelnemer die meedeed aan een recente poll op reddit-Dutchfire. Hier een link naar het tooltje, ingevuld met de door mij gebruikte getallen. Deze kun je aanpassen naar je eigen situatie.

Wat in deze figuur nog niet zichtbaar is, is de kans dat je gezondheidsproblemen krijgt waardoor je beperkt wordt in je mogelijkheden. Als je dat ook als grijs gebied zou beschouwen, dan wordt dat gebied nog een stuk groter.

Wat wil je echt graag doen?

Het gaat me niet om de exacte cijfers die ik gebruikt heb, maar om de volgende boodschap: ga zo snel mogelijk dat doen wat je echt graag wilt doen. Kijk niet alleen naar het financiële risico dat je neemt door de FIRE-stap te zetten. Maar kijk vooral ook naar het meestal veel grotere risico dat je niet of maar kort van FIRE kunt genieten naarmate je langer wacht met het zetten van de FIRE-stap.

Vele mensen voor je hebben spijt gekregen dat ze het niet eerder zijn gaan doen wat ze eigenlijk echt graag wilden doen.

Heb jij tips voor mensen die aarzelen dat te gaan doen wat ze eigenlijk echt graag willen doen, maar het nog niet durven ondanks dat ze eigenlijk wel genoeg geld hebben om de stap te zetten?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

19 Reacties

 1. Verhelderend stuk, bedankt. Ik denk dat het one more year bij mij wel many more years zullen worden

 2. FIRE is voor veel huishoudens bereikbaar. Het hangt af van de keuzes die je maakt: in Nederland blijven, of naar het buitenland verhuizen. Naar een plek waar het leven goedkoper is. Wij hopen na deze coronatijd voor een tijdje naar de tropen te verhuizen. Daar kunnen we leven van de huurinkomsten van ons huis in Nederland; deeltijd FIRE dus. In ieder geval voor de tijd die we daar wonen.
  Daarna kijken we weer verder.

  Bedankt voor je mooie artikel!

 3. Bedankt voor jouw inzichten
  Ik had vorig jaar op mijn 39e mijn FIRE doelen bereikt en mijn baan opgezegd. Na 3 maanden rust voelde ik me toch schuldig en onrustig dat ik niet meer aan het werk was. Een vasthoudende recruiter heeft mij toen het laatste zetje gegeven om toch weer aan het werk te gaan. Daar begin ik nu flink spijt van te krijgen. Zodra deze opdracht is afgerond ga ik dan ook definitief stoppen.
  Mijn punt is vooral dat je je op het stoppen goed moet voorbereiden, niet alleen financieel maar ook qua tijdsinvulling. Dit is iets wat ik niet had gedaan waardoor ik in een zwart gat viel (geen hobbies en gelijkgestemde vrienden). Ik heb nu veel beter voor ogen wat ik straks wil gaan doen en ben nu dus niet meer bang dat ik toch weer ga werken zodra ik later dit jaar weer stop.

  • Pieter Hoogland

   Bedankt voor je overwegingen Peter, dit is ook een van de punten waar ik nog veel over aan t nadenken ben, hoe zou ik alle tijd graag willen invullen. T allemaal maar n beetje op me af laten komen lijkt me niet ideaal (werkt in ieder geval waarschijnlijk niet voor mij)

 4. Heerlijk gestopt ik mijn 61 ste. Regelmatig rekensommetjes gemaakt van te voren en hup met pensioen. Het kan echt en wat ik wil mee geven is dat je helemaal niet zo veel geld nodig hebt om het leuk te hebben. Als je vaste lasten naar beneden zijn gebracht door Fire te zijn gaat het lukken. Heerlijk 6 jaar eerder gestopt geniet iedere dag.
  Het
  Tux58

 5. Mooie overweging. Ik geef een andere overweging: Aangezien gezondheidsproblement in het algemeen to meer kosten leiden en tot verminderde verdien capaciteit, Zou je de dan kans dat je gezondheidsproblemen krijgt waardoor je meer kosten hebt en beperkt wordt in je mogelijkheden niet moeten beschouwen als ROOD gebied ipv grijs gebied?

 6. Hmm volgens het vooringevulde tooltje ben je een niet belasting betalende vrouw van 47…
  Heb ik wat gemist? 🙂

  Helemaal eens met de boodschap trouwens hoor.

 7. Mooie post! Voor mij is het feit dat je altijd dood kunt gaan meer een reden om juist zo snel mogelijk voor HOT te gaan. Zorgen dat ik in mijn werkende leven in elk geval ook meer dan voldoende vrije tijd heb. Echt FIRE voelt ongetwijfeld anders, maar voor mij past dit nu goed.

  • Pieter Hoogland

   Dat is inderdaad ook n erg mooi concept, zitten duidelijk voordelen aan tov FIRE

 8. Wat een helder inzicht! En ik ben het inderdaad zo met je eens dat je datgene moet doen waar je gelukkig van wordt en daar niet pas mee wachten totdat je FIRE bent. Mijn allergrootste droom is over een aantal maanden voor onbepaalde tijd naar Barcelona gaan om daar te wonen en werken. Deze droom is heel groot en het verlangen is heel groot, dus ik ga daar echt niet mee wachten totdat ik FIRE ben. Dan doe ik het nu, op een iets andere manier.

 9. Daar ik altijd een workaholic ben geweest, is het mij de laatste jaren niet meer gelukt om echt te genieten. Elke dag was hetzelfde, altijd een vast ritme en patroon en alles volgens de agenda, dit maakte mijn leven behoorlijk saai.
  Een jaar geleden las ik iets over FIRE en ben mij hierin gaan inlezen en verdiepen. Plots is er in dat jaar een fikse erfenis vrij gekomen en dat maakte mij min of meer financieel onafhankelijk en heb op mijn 47e mijn baan op gezegd.
  Ik vind het nog lastig om van mijn strakke regime af te komen en voel me zelfs een beetje schuldig, wat maakt dat ik nog niet echt kan genieten. Maar de tijd zal het leren en dit soort blogs helpen, dank daarvoor.

 10. Wat een luxe. Maar jullie hebben er ook alles aan gedaan om dit op een hele vroege leeftijd te bereiken. En vooral… Al vroeg begonnen om de FIRE theorie te omarmen. Knap hoor en van harte gegund. Helaas is dit inzicht bij mij nu pas op mijn 46e gekomen, dus zal al blij zijn met hopelijk een pensioenleeftijd op 65 jaar (ga uit van een AOW leeftijd van 68 jaar over 22 jaar)

  • Beste,

   Deel aub de exacte info van de obligaties die je hebt bij de Giro? Ik kan die niet vinden in de kernselectie noch op de website. Alvast bedankt.

   ps. ik heb deze vraag al eerder gesteld, maar geen antwoord ontvangen.

   Mvg,
   Koen

  • Ik heb geen obligaties meer bij DEGIRO, maar heb een depositoladder daarvoor in de plaats. Zie deze post.

   Ik had DBZB bij DEGIRO, zie deze post voor details en uitleg.

 11. Pieter Hoogland Reageer

  Wauw, wat n geweldig goed inzicht, en echt n waardevol gegeven om over na te denken!! Dank hiervoor! Ik sta op t punt van FIRE worden (ben net 50) maar in gedachten zou ik mn baan nog wel n tijdje aanhouden om extra reserves te creëren, dus duidelijk last van t ‘some more years syndrome’.
  Ik ga een en ander ns goed op n rij zetten, en dan alles in t werk stellen zo snel mogelijk te gaan stoppen. Nogmaals dank!

  • In feite bevat de 4% berekening al een onzekerheidsmarge. Maar ik begrijp goed dat het lastig is, als het eenmaal zo ver is.