Eerder stoppen met werken buiten Nederland


Asturias, een geschikte plek om eerder te stoppen met werken buiten Nederland

Eerder stoppen met werken kan wel eens veel eerder stoppen met werken worden als je leven buiten Nederland als optie ziet. En dan wil je natuurlijk het liefst in een land dat schoon, veilig en goedkoop is. Met een fatsoenlijke gezondheidszorg en een niet racistische of discriminerende bevolking. En een aangenaam klimaat. Dat kun je tegenwoordig relatief eenvoudig uitzoeken.

Eerder stoppen met werken buiten Nederland

Ik ben een reislustiger type dan Mrs FOB. Ik zie het best wel zitten om (een deel van het jaar) in het buitenland te wonen. Het lijkt me heel leuk om zo diverse landen in de wereld beter te leren kennen. Je krijgt veel meer mee van een cultuur als je er een tijdje woont dan wanneer je er op vakantie bent. Mrs FOB heeft hier minder behoefte aan.
Daarnaast heb ik geen ouders meer, de beide ouders van Mrs FOB leven gelukkig nog. Voor mij is naar het buitenland gaan vanuit dat oogpunt dan ook gemakkelijker dan voor Mrs FOB. Zij wil graag in de buurt van haar ouders wonen zodat ze die kan helpen zodra ze meer zorg nodig gaan hebben. Dat snap ik heel goed.

Numbeo en The Earth Awaits

Numbeo en The Earth Awaits zijn twee handige webapplicaties waarmee je plaatsen kunt zoeken die aan bepaalde zoekcriteria voldoen.
Via Numbeo kun je zoeken hoeveel het kost om in een bepaalde plaats te wonen. Of hoe het staat met de luchtvervuiling, gezondheidszorg, criminaliteit en dergelijke. Deze aspecten kun je niet tegelijk meenemen in je zoekopdracht.
Met de handige app The Earth Awaits kun je die aspecten wel in één keer meenemen in je zoekopdracht. Zo krijg je snel een idee wat voor jou geschikte bestemmingen binnen je budget en overige wensen zouden kunnen zijn.
The Earth Awaits is gemaakt door travel hacker Robert met wie ik recent leuk contact had. Hij vertelde mij wie hij was en hoe hij ertoe gekomen was om de app te maken:

Wie ben ik?

Ik ben een software engineer die in Californië woont en mijn vrouw werkt hier in een winkel. We zijn nu 6 jaar hard bezig om financieel onafhankelijk te worden. Onze droom is om na ons werkzame leven over te stappen op een leven van langzame reizen. We verwachten een baby in november, waardoor onze wens alleen maar sterker is geworden om financiële onafhankelijkheid te bereiken en onze reizen te beginnen. Opvoeden in Silicon Valley, waar we wonen, wordt door drukke ouders vaak aan anderen uitbesteed. Wij willen niet in deze val lopen en belangrijke mijlpalen als gezin missen.

Reizen is onze passie

Omdat we altijd gepassioneerd zijn over reizen (we zijn al ongeveer een maand naar het buitenland geweest, wat veel is voor de meeste Amerikanen!), begonnen mijn vrouw en ik vroeger op ons pad richting financiële onafhankelijkheid de kosten van verblijf in het buitenland te onderzoeken. Ik schreef een populaire reeks berichten over de plaatsen waar men over de hele wereld kan leven met een bescheiden maandelijks budget op mijn blog, The Frugal Vagabond. Hoewel ik het schrijven van deze serie heel leuk vond, heeft het me altijd gefrustreerd dat de cijfers vaak snel niet meer accuraat waren aangezien de kosten van levensonderhoud voortdurend veranderen.

Mijn schoonvader heeft me ertoe geïnspireerd

In die tijd hebben mijn vrouw en ik een avond gesproken met mijn schoonvader. Hij is een 69-jarige ingenieur die een bescheiden overheidspensioen trekt, maar hij blijft werken omdat zijn levensstijl hier in Californië veel te duur is. Hij heeft met ons gedeeld dat hij dacht dat hij nooit met pensioen zou gaan. Toen jij vertelde hoeveel pensioen hij ontvangt (ongeveer $2.500 per maand, oftewel ruim €2.000), legde ik hem uit dat als hij maar de moed had om een ​​drastische verandering te maken, hij van dat pensioeninkomen op talloze plaatsen zou kunnen leven! Hij werd enthousiast en ik begon te beseffen hoeveel mensen er over de hele wereld zijn opgesloten in een levensstijl waarvan ze niet genieten, gewoon omdat ze niet weten dat andere opties beschikbaar zijn. Ik begon op die avond het tool te schrijven dat The Earth Awaits zou worden.

We leven hier in Noord Brabant in een beduidend goedkoper gebied dan waar de schoonvader van Robert leeft. Van de genoemde ruim €2000 per persoon per maand kun je hier uitstekend rondkomen. Maar zo zijn er diverse prachtige plekken in de wereld waar het nog beduidend goedkoper en prima toeven is.

The Earth Awaits

Het zoekscherm ziet er als volgt uit:

The Earth Awaits

Je kunt via de optie advanced nog veel meer zoekcriteria meenemen in je zoekopdracht.

Als je bijvoorbeeld een tijd met z’n tweeën van €1700 in de maand wilt kunnen leven in een éénkamer appartement in een stadscentrum met een gemiddelde levensstandaard, een lage criminaliteit en dat zeer schoon is, dan krijg je negen opties. De eerste drie zien er als volgt uit:

The Earth Awaits resultaat

Leuk om te bekijken en over te fantaseren. Of om gewoon te doen!

Gedeeltelijk stoppen met werken

Gedeeltelijk wilt stoppen met werken is natuurlijk ook een mogelijkheid. Je kunt tegenwoordig vrij eenvoudig je kost en inwoning in het buitenland terugverdienen. Via Workaway kun je zoeken naar mogelijkheden in het land van je voorkeur.

Of je nou in het buitenland gaan wonen als optie ziet om eerder te stoppen met werken of niet, deze 11 tips helpen je in beide gevallen.

 

Zou jij in het buitenland willen gaan wonen als dat betekent dat je (veel) eerder kunt stoppen met werken? Of heb je hier zelfs al ervaring mee?

 

Als je wilt weten hoeveel eerder je kunt stoppen met werken in Nederland, lees dan Pensioenleeftijd berekenen en verlagen.

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12838 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

14 gedachten over “Eerder stoppen met werken buiten Nederland