Vliegmaatschappij easyJet heeft eind maart van dit jaar een energiemaatschappij opgericht. Deze energiemaatschappij heet easyEnergy. Ze willen de energiemarkt in Nederland openbreken met een nieuw concept. Ze bieden de energie aan tegen inkoopprijzen met een vaste opslag van €5 per maand. Ik heb bekeken of ik naar hen wil overstappen.

easyEnergy review

Als je goed kunt bepalen wanneer je stroom of gas gebruikt zou je wel eens het voordeligst uit kunnen zijn met easyEnergy. De prijs wisselt per uur voor stroom en per dag voor gas. Dit kun je volgen via hun app. Ze geven de prijzen voor stroom en gas aan voor een dag in de toekomst. Zo kun je je gebruik afstemmen op de goedkoopste momenten.

Ze bieden de energie zelf aan tegen inkoopprijzen en verdienen aan de maandelijkse vaste kosten van €5 die ze hanteren. Ze rekenen €5 voor stroom en €5 voor gas per maand. Je hebt een slimme meter nodig om energie bij hen af te kunnen nemen.

Een voordeel van een contract afsluiten bij easyEnergy is dat je het op elk gewenst moment weer kostenloos kunt opzeggen. Je zit er dus niet voor minimaal een jaar of langer aan vast.

Ik heb bekeken of easyEnergy verwacht dat ik goedkoper af ben via hen dan via een contract met een andere aanbieder. Ik heb bij de andere aanbieders zowel gekeken naar een contract voor 1 jaar met vaste tarieven, een contract voor 3 jaar met vaste tarieven en naar een contract met variabele tarieven.

Ingevoerde gegevens

Volgens het Nibud is het gemiddelde energieverbruik van alle woningen in Nederland 2910 kWh elektriciteit en 1410 m3 gas. Die getallen heb ik ingevoerd om voor deze blogpost een gemiddeld beeld te kunnen schetsen. easyEnergy levert alleen groene stroom (en dat is ook wat ik zou willen afnemen). Die optie heb ik dus ook gekozen bij de andere aanbieders. Ik heb voor een dubbele meter gekozen met gelijk verbruik tijdens piek- en daluren. Dit gaf overigens hetzelfde resultaat als het invoeren van een enkele meter.

Kosten energie via easyEnergy

Via de site van easyEnergy kun je bekijken wat voor je eigen situatie de verwachte kosten zijn wanneer je energie via hen gaat afnemen.

Met bovenstaande verbruiksgegevens gaf easyEnergy aan te verwachten dat je €1398 aan totale kosten hebt per jaar.

easeEnergy review

Energiecollectief of energievergelijker

Een tijd geleden heb ik al gekeken of het gunstiger was gebruik te maken van de collectieve inkoop energie via Vereniging Eigen Huis of via energievergelijker Gaslicht.com. Collectieve inkoop was toen iets goedkoper.

Collectieve inkoop via de Vereniging Eigen Huis kan ik nu niet in het vergelijk meenemen omdat er momenteel geen inkoopactie loopt. Daarom maak ik alleen gebruik van een energievergelijker in deze post.

Kosten energie via energievergelijker

Ik heb deze keer niet alleen naar Gaslicht.com maar ook naar Pricewise. Pricewise is de grootste energievergelijker van Nederland en werkt samen met de Consumentenbond. De beste aanbiedingen bij deze energievergelijkers waren vergelijkbaar.

Vast tarief voor 1 jaar

Met de ingevoerde verbruiksgegevens kwam Oxxio met een aanbod van €1294 als beste uit de bus .

Ik heb ook gekeken of het voordeliger was via de site van Oxxio zelf een jaarcontract af te sluiten. Dat was een paar euro duurder (€1299).

In vergelijking hiermee verwacht easyEnergy dus dat je via hen duurder uit bent (€1398).

Vast tarief voor 3 jaar

Met een vast tarief voor 3 jaar was de beste aanbieding €1416 per jaar.

In vergelijking hiermee verwacht easyEnergy dus dat je via hen goedkoper uit bent (€1398).

Variabel tarief

Wanneer ik koos voor variabele tarieven was de beste aanbieding €1418 per jaar.

In vergelijking hiermee verwacht easyEnergy dus dat je via hen goedkoper uit bent (€1398).

Conclusies easyEnergy

Ik acht de kans klein dat je goedkoper uit bent via easyEnergy dan met een jaarcontract inclusief welkomstbonus via Pricewise. Je zou dan in ieder geval heel goed op moeten letten wanneer je je apparatuur gebruikt om zo prijsvoordeel te kunnen pakken. Of je moet het geluk hebben dat de energietarieven in de loop van het jaar dalen. Dat laatste staat natuurlijk tegenover dat je ook het risico loopt dat de energietarieven stijgen in de loop van het jaar.

Als je niet van het jaarlijks overstappen bent, dan is easyEnergy wellicht wel voordeliger. In vergelijking met een driejarig contract met vaste tarieven alsook voor een contract met variabele tarieven via een andere aanbieder komt easyEnergy als goedkoopste voorspelling uit de bus.

Als je je lopende energiecontract stilzwijgend door laat lopen ben je overigens nog duurder uit dan wanneer je een nieuw contract afsluit. Dit is onafhankelijk van het feit of dat een eenjarig, meerjarig of variabel contract is.

Wij mogen (of moeten?) over een paar maanden weer overstappen van energieleverancier. Dat doen we elk jaar, omdat dat dus honderden euro’s scheelt door de welkomstbonussen die de energieleveranciers hanteren. Bij het afsluiten van een nieuw contract is een eenjarig contract met vaste tarieven de goedkoopste optie met vaste tarieven. Wij kiezen voor vaste tarieven zodat we niet voor verrassingen komen te staan.

Wij gaan weer voor een vast contract van een jaar met welkomstbonus via collectieve inkoop of Pricewise.

Wat doe jij?

Stap jij jaarlijks over of vind je dat teveel gedoe voor de besparing die het oplevert? Ga jij voor easyEnergy of neem je al energie via hen af? Zo ja, hoe zijn je easyEnergy ervaringen?

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

16 Reacties

  1. Nu anno 2022 zijn de tarieven niet rooskleurig. Er zijn sites die mensen lokken met een hoge welkomstpremie. Alleen voor de super kleinverbruikers kan dat aantrekkelijk zijn, anders betaal je dubbel en dwars je eigen welkomst premie! Ik ken een serie mensen, die zijn overgestapt naar Easyenergy. Ik heb diverse voorschotnota’s bekeken. Vreemd vind ik dat bij een ieder de gasprijs weer anders is, ondanks ze allemaal in februari 2022 zijn ingestapt. Inmiddels hebben ze allemaal al een voorschot voor maart ontvangen (op het moment van schrijven is het 22 februari 2022). Ook het voorschotbedrag voor gas verschilt bij alle drie. Heel vreemd. De elektriciteitstarieven per kWh verschillen ook, maar dat is logisch want ieder uur berekenen ze een ander tarief.

Schrijf een reactie