Wat gaat de tijd voor mijn gevoel toch snel. Dat komt volgens mij met name doordat ik bezig ben met creëren in plaats van consumeren.

Beginnen met iets leuks in plaats van stoppen met iets vervelends

Zoals ik eerder schreef heb ik geen last van een zwart gat, maar van een witte berg. Oftewel, ik wil veel meer dingen doen dan er passen in een dag in plaats van dat ik in een grote leegte terecht ben gekomen nadat ik gestopt ben met werken. En dan gaat de tijd snel.

Ik heb voordat ik stopte met werken een advies van diverse buitenlandse bloggers, die me voorgegaan zijn, ter harte genomen. Zij stelden dat het belangrijk is dat je niet zozeer moet weggaan van iets dat je tegenstaat maar moet toegaan naar iets waar je naar uitziet.

In dat laatste geval loop je veel minder risico dat je in een zwart gat valt. Je hebt dan nog niet echt iets waar je graag mee bezig bent, terwijl er ineens een hoop tijd beschikbaar komt. Maar als je tijdens je werkzame leven al voldoende leuke bezigheden naast je werk ontwikkeld hebt, dan is meer tijd daaraan kunnen besteden alleen maar fijn heb ik gemerkt. En dan kom je, ook als je geen tijd meer hoeft te besteden aan werk, nog steeds tijd tekort.

Volgens die buitenlandse bloggers, waaronder bijvoorbeeld Mad Fientist, zijn activiteiten waarbij je creatief bezig bent met name geschikt. En dan bij voorkeur creatieve bezigheden waarbij je anderen helpt. En dat kan ik alleen maar beamen.

Activiteiten welke voor mij in die categorie vallen zijn meubelmaken, tuinieren, uitgebreid koken en bloggen, waarbij het “anderen helpen” niet bij al deze activiteiten even sterk naar voren komt.

Meubelmaken

Zoals mede-blogger Geld is tijd constateerde hebben meer mensen die bezig zijn met FO (financieel onafhankelijk) worden affiniteit met houtbewerken. En net zoals hij ben ik helemaal in mijn element als ik daarmee bezig ben. Ik merk dat ik er ook steeds handiger in word en nauwkeuriger begin te werken, heel leuk.

Op de opleiding tot meubelmaker ben ik bezig met een kistje, waar allerlei houtverbindingen en houtsoorten in aan bod komen:

Open en verdekte zwaluwstaarten
Open en verdekte zwaluwstaarten in zijwanden van een kistje dat ik maak

Voor een oud collega heb ik onlangs een radiator-ombouw uit MDF gemaakt. Ik wil voor dergelijke activiteiten niets vergoed krijgen behalve de materialen en dat maakt deze activiteiten alleen maar leuker en bevredigender.

De frontpanelen zitten vast met zogenaamde magneetsnappers en kunnen er daardoor met een druk op het paneel uit geklikt en weer in geklikt worden.

Magneetsluitingen
Magneetsnappers aan de achterkant van de radiator-ombouw
Radiatorombouw
Radiator-ombouw direct na plaatsen, voordat de panelen aan elkaar vastgezet zijn en geschilderd zijn

Die oud collega en zijn gezin gebruiken de Speedcomfort ventilatoren waar ik eerder over schreef, waardoor er in combinatie met de spleten in de ombouw voldoende warmteafgifte van de radiator vanachter de ombouw de kamer in komt. Wij hebben trouwens ook een Speedcomfort geplaatst onder een radiator die we naast onze vloerverwarming in de kamer hebben en daar zijn we erg over te spreken. Veel sneller en gelijkmatiger warm in die ruimte. En waarschijnlijk minder stookkosten, maar dat hebben we niet verder uitgezocht voor onze situatie.

Zoals ik al eerder liet zien heb ik voor andere vrienden een side table gemaakt:

fire hobby meubelmaken side table
Side table

En voor weer een andere vriendin onlangs een kruidenbak:

Kruidenbak, ook te gebruiken als kribbe

Met mijn vrouw hebben we voor het eerst van ons leven een stoel opnieuw bekleed (lang leve youtube). Ook hebben we de stoel een nieuwe kleur gegeven. Deze gebruikt ze nu in haar praktijk.

rugleuning stoel
De rugleuning van de stoel voor het opnieuw bekleden
stoel opnieuw bekleed
De stoel na het opnieuw bekleden en schilderen

Moestuin

Nu de dagen langer beginnen te worden heb ik onze vensterbank weer vol gezet met potjes met zaaigoed voor in de moestuin. De eerste broccoli-planten komen alweer op.

De kas en de moestuin zelf heb ik gespit en bemest. En in de moestuin heb ik alvast spinazie ingezaaid.

Hobby-kas klaar voor het voorjaar
Moestuin klaar voor het voorjaar

Binnenkort ga ik de houten omlijsting van de moestuin afmaken om te fungeren als slakkenbarrière. Ik monteer er draadjes op welke op 9V spanning staan, waardoor de slakken terugschrikken en er niet overheen klimmen (hoop ik).

Een van de grootste voordelen van FO zijn

Ik herken mezelf volledig in de opmerking van Mad Fientist dat het een van de grootste voordelen van FO zijn is dat je het gevoel hebt dat je alles kan kopen of doen, terwijl je volledig tevreden bent met wat je al hebt omdat je weet dat die extra aankopen je niet gelukkiger zullen maken.

Door spaarzamer te zijn gaan leven op weg naar FO heb ik ontdekt dat ik daar alleen maar gelukkiger van werd. Gewone dingen werden weer speciaal, terwijl ik minder uit ging geven. En dat mechanisme werkt tijdens FO natuurlijk ook gewoon hetzelfde door.

Ondanks dat ik wel wat meer uit zou kunnen geven dan ik doe doordat mijn blog inkomsten genereert waar ik in mijn sommetjes op weg naar FO geen rekening mee gehouden heb, doe ik dat niet omdat ik uit ervaring weet dat ik daar niet gelukkiger van word. Lekker creatief bezig zijn geeft veel meer voldoening.

FO zijn is natuurlijk niet alleen maar “sunshine, lollipops and rainbows“, ook nu heb ik mijn mindere dagen. Maar het bevalt me echt heel erg goed en ik knijp mezelf nog steeds zeer regelmatig in de arm om te beseffen dat dit vrije leven geen droom is, maar echt.

Als je ook FO bent, waar hou jij je dan het liefst mee bezig? En als je het nog niet bent, wat zou je graag willen gaan doen zodra je FO bent geworden?

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   zijn affiliate links. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

18 Reacties

 1. Zo leuk om te lezen. Mijn vriend doet sinds kort ook aan houtbewerking, heeft een uil gemaakt uit een stuk hout, echt een leuke creatieve hobby. Zelf hebben we ook afgelopen weekend een kapstok gemaakt, zijn er zo trots op, alleen al daarom is zelf iets creeeren in plaats van kopen een aanrader. Je kunt nooit blijer en trotser zijn op iets dan wat je zelf hebt gemaakt denk ik 🙂

 2. Goed om te lezen dat je jezelf nog goed bezig kunt houden. Heel herkenbaar wat je schrijft ook over het creatief bezig zijn.

  Zelf heb ik een complete woning verbouwd en ondertussen allerlei nieuwe vaardigheden opgedaan. Dit waren lange intensieve dagen waarin je doodmoe maar heel voldaan naar bed ging.

  Het stuk waarin je schrijft dat eenvoudige dingen weer bijzonder worden kan ik me ook goed in vinden. Op het moment dat je jezelf eenmaal een zuinige levensstijl hebt aangewend, kun je oprecht meer genieten van zaken waar je normaliter amper bij stil zou hebben gestaan.

  Ga vooral zo door en geniet er vooral van!

 3. Zo herkenbaar, meer tijd voor allerhande waar ik al jaren van vind dat ik er niet aan toe kom. Ook hier belangeloos creëren en minder consumeren. En ook stoppen met werken, te veel BS de laatste jaren, ging vaak nergens meer over. Over een maand of 4 is het zover.

 4. Bijzonder inspirerend verhaal. Wat mooi dat je juist gelukkig wordt van de kleine dingen in het leven. Heeft er wellicht ook wel mee te maken dat je je leven prima ‘in control’ hebt. Dan ga je op zoek naar zaken die echt waarde toevoegen aan je leven. Een middagje creatief bezig zijn en bijpraten met een oud collega is veel waardevoller dan een middagje shoppen.
  Als ik FO ben, zou ik niet eens zoveel anders doen dan nu. Wellicht een grotere moestuin en meer mensen op vrijwillige basis helpen met hun financiën. Dus ook creëren en anderen helpen 😉 Ik kan me in ieder geval niet voorstellen dat ik helemaal niks zou doen.

Schrijf een reactie