Wat gaat de tijd voor mijn gevoel toch snel. Dat komt volgens mij met name doordat ik bezig ben met creëren in plaats van consumeren.

Beginnen met iets leuks in plaats van stoppen met iets vervelends

Zoals ik eerder schreef heb ik geen last van een zwart gat, maar van een witte berg. Oftewel, ik wil veel meer dingen doen dan er passen in een dag in plaats van dat ik in een grote leegte terecht ben gekomen nadat ik gestopt ben met werken. En dan gaat de tijd snel.

Ik heb voordat ik stopte met werken een advies van diverse buitenlandse bloggers, die me voorgegaan zijn, ter harte genomen. Zij stelden dat het belangrijk is dat je niet zozeer moet weggaan van iets dat je tegenstaat maar moet toegaan naar iets waar je naar uitziet.

In dat laatste geval loop je veel minder risico dat je in een zwart gat valt. Je hebt dan nog niet echt iets waar je graag mee bezig bent, terwijl er ineens een hoop tijd beschikbaar komt. Maar als je tijdens je werkzame leven al voldoende leuke bezigheden naast je werk ontwikkeld hebt, dan is meer tijd daaraan kunnen besteden alleen maar fijn heb ik gemerkt. En dan kom je, ook als je geen tijd meer hoeft te besteden aan werk, nog steeds tijd tekort.

Volgens die buitenlandse bloggers, waaronder bijvoorbeeld Mad Fientist, zijn activiteiten waarbij je creatief bezig bent met name geschikt. En dan bij voorkeur creatieve bezigheden waarbij je anderen helpt. En dat kan ik alleen maar beamen.

Activiteiten welke voor mij in die categorie vallen zijn meubelmaken, tuinieren, uitgebreid koken en bloggen, waarbij het “anderen helpen” niet bij al deze activiteiten even sterk naar voren komt.

Meubelmaken

Zoals mede-blogger Geld is tijd constateerde hebben meer mensen die bezig zijn met FO (financieel onafhankelijk) worden affiniteit met houtbewerken. En net zoals hij ben ik helemaal in mijn element als ik daarmee bezig ben. Ik merk dat ik er ook steeds handiger in word en nauwkeuriger begin te werken, heel leuk.

Op de opleiding tot meubelmaker ben ik bezig met een kistje, waar allerlei houtverbindingen en houtsoorten in aan bod komen:

Open en verdekte zwaluwstaarten
Open en verdekte zwaluwstaarten in zijwanden van een kistje dat ik maak

Voor een oud collega heb ik onlangs een radiator-ombouw uit MDF gemaakt. Ik wil voor dergelijke activiteiten niets vergoed krijgen behalve de materialen en dat maakt deze activiteiten alleen maar leuker en bevredigender.

De frontpanelen zitten vast met zogenaamde magneetsnappers en kunnen er daardoor met een druk op het paneel uit geklikt en weer in geklikt worden.

Magneetsluitingen
Magneetsnappers aan de achterkant van de radiator-ombouw
Radiatorombouw
Radiator-ombouw direct na plaatsen, voordat de panelen aan elkaar vastgezet zijn en geschilderd zijn

Die oud collega en zijn gezin gebruiken de Speedcomfort ventilatoren waar ik eerder over schreef, waardoor er in combinatie met de spleten in de ombouw voldoende warmteafgifte van de radiator vanachter de ombouw de kamer in komt. Wij hebben trouwens ook een Speedcomfort geplaatst onder een radiator die we naast onze vloerverwarming in de kamer hebben en daar zijn we erg over te spreken. Veel sneller en gelijkmatiger warm in die ruimte. En waarschijnlijk minder stookkosten, maar dat hebben we niet verder uitgezocht voor onze situatie.

Zoals ik al eerder liet zien heb ik voor andere vrienden een side table gemaakt:

fire hobby meubelmaken side table
Side table

En voor weer een andere vriendin onlangs een kruidenbak:

Kruidenbak, ook te gebruiken als kribbe

Met mijn vrouw hebben we voor het eerst van ons leven een stoel opnieuw bekleed (lang leve youtube). Ook hebben we de stoel een nieuwe kleur gegeven. Deze gebruikt ze nu in haar praktijk.

rugleuning stoel
De rugleuning van de stoel voor het opnieuw bekleden
stoel opnieuw bekleed
De stoel na het opnieuw bekleden en schilderen

Moestuin

Nu de dagen langer beginnen te worden heb ik onze vensterbank weer vol gezet met potjes met zaaigoed voor in de moestuin. De eerste broccoli-planten komen alweer op.

De kas en de moestuin zelf heb ik gespit en bemest. En in de moestuin heb ik alvast spinazie ingezaaid.

Hobby-kas klaar voor het voorjaar
Moestuin klaar voor het voorjaar

Binnenkort ga ik de houten omlijsting van de moestuin afmaken om te fungeren als slakkenbarrière. Ik monteer er draadjes op welke op 9V spanning staan, waardoor de slakken terugschrikken en er niet overheen klimmen (hoop ik).

Een van de grootste voordelen van FO zijn

Ik herken mezelf volledig in de opmerking van Mad Fientist dat het een van de grootste voordelen van FO zijn is dat je het gevoel hebt dat je alles kan kopen of doen, terwijl je volledig tevreden bent met wat je al hebt omdat je weet dat die extra aankopen je niet gelukkiger zullen maken.

Door spaarzamer te zijn gaan leven op weg naar FO heb ik ontdekt dat ik daar alleen maar gelukkiger van werd. Gewone dingen werden weer speciaal, terwijl ik minder uit ging geven. En dat mechanisme werkt tijdens FO natuurlijk ook gewoon hetzelfde door.

Ondanks dat ik wel wat meer uit zou kunnen geven dan ik doe doordat mijn blog inkomsten genereert waar ik in mijn sommetjes op weg naar FO geen rekening mee gehouden heb, doe ik dat niet omdat ik uit ervaring weet dat ik daar niet gelukkiger van word. Lekker creatief bezig zijn geeft veel meer voldoening.

FO zijn is natuurlijk niet alleen maar “sunshine, lollipops and rainbows“, ook nu heb ik mijn mindere dagen. Maar het bevalt me echt heel erg goed en ik knijp mezelf nog steeds zeer regelmatig in de arm om te beseffen dat dit vrije leven geen droom is, maar echt.

Als je ook FO bent, waar hou jij je dan het liefst mee bezig? En als je het nog niet bent, wat zou je graag willen gaan doen zodra je FO bent geworden?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

18 Reacties

 1. Zo leuk om te lezen. Mijn vriend doet sinds kort ook aan houtbewerking, heeft een uil gemaakt uit een stuk hout, echt een leuke creatieve hobby. Zelf hebben we ook afgelopen weekend een kapstok gemaakt, zijn er zo trots op, alleen al daarom is zelf iets creeeren in plaats van kopen een aanrader. Je kunt nooit blijer en trotser zijn op iets dan wat je zelf hebt gemaakt denk ik 🙂

 2. Goed om te lezen dat je jezelf nog goed bezig kunt houden. Heel herkenbaar wat je schrijft ook over het creatief bezig zijn.

  Zelf heb ik een complete woning verbouwd en ondertussen allerlei nieuwe vaardigheden opgedaan. Dit waren lange intensieve dagen waarin je doodmoe maar heel voldaan naar bed ging.

  Het stuk waarin je schrijft dat eenvoudige dingen weer bijzonder worden kan ik me ook goed in vinden. Op het moment dat je jezelf eenmaal een zuinige levensstijl hebt aangewend, kun je oprecht meer genieten van zaken waar je normaliter amper bij stil zou hebben gestaan.

  Ga vooral zo door en geniet er vooral van!

 3. Zo herkenbaar, meer tijd voor allerhande waar ik al jaren van vind dat ik er niet aan toe kom. Ook hier belangeloos creëren en minder consumeren. En ook stoppen met werken, te veel BS de laatste jaren, ging vaak nergens meer over. Over een maand of 4 is het zover.

 4. Bijzonder inspirerend verhaal. Wat mooi dat je juist gelukkig wordt van de kleine dingen in het leven. Heeft er wellicht ook wel mee te maken dat je je leven prima ‘in control’ hebt. Dan ga je op zoek naar zaken die echt waarde toevoegen aan je leven. Een middagje creatief bezig zijn en bijpraten met een oud collega is veel waardevoller dan een middagje shoppen.
  Als ik FO ben, zou ik niet eens zoveel anders doen dan nu. Wellicht een grotere moestuin en meer mensen op vrijwillige basis helpen met hun financiën. Dus ook creëren en anderen helpen 😉 Ik kan me in ieder geval niet voorstellen dat ik helemaal niks zou doen.

 5. Met ons gezin doen we kleine stapjes richting FO. Elke maand aflossen op de hypotheek, sparen en een klein beetje beleggen..soms wil ik dat het nu al zover is dat we op dat kantelpunt komen waarop mijn man en ik in ieder geval al kunnen beslissen om minder uren te gaan werken. Als ik meer tijd zou hebben, dan zou ik meer gaan sporten, wandelen en vaak naar het strand gaan om plastic op te ruimen om zo de wereld een beetje schoner te maken. Ook hou ik erg van klussen, dus ik zou graag ons huis op willen knappen en ook leren klussen (het blijft nu vooral bij lelijke gaatjes wegwerken en verven…ha ha)…

 6. Ik zou graag cursussen willen gaan geven en deze ook ontwikkelen. Maar ik moet nog 1 jaartje wachten. Wellicht erbij ietscreatiefs mits mijn handen en schouders meewerken. Daarnaast ik mijn vreemde talen bijspijkeren en nog lezen. Moestuin zou ook nog weleens kunnen of een cursus waar van ik nog niet wist dat ik dat wilde doen. Daarnaast wil ik weer meer gaan zwemmen en wandelen.

 7. Mooi verhaal en heel herkenbaar! Ik ben dan officieel wel niet FO, maar het voelt wel zo. Ook ik zou van alles kunnen kopen van mijn spaargeld als ik dat wilde. Maar ik wil het niet. Dat vrije gevoel is heerlijk. Waar ik nog wel geld voor over zou hebben is een houtgestookte sauna in de tuin. Ik zoek alleen nog iemand die zin heeft om hem te bouwen. Dus mocht je je toch nog ooit gaan vervelen…

 8. I’m an expat following your blog via Google Translate. I admire your path and grateful for your invaluable tips. I hope you don’t mind an English comment on your blog.

  I also feel that it could be bit dull after stopping working, just like a retired person. My path would be much different. More time in hotter climates, close to the sea with lots of fishing. In other times, doing some charity work such as contributing to open source software projects. That could be my dream!

 9. Koffiedrap (is te vochtig voor ze) en de schaal van gekookte eieren (kleingestampt zijn ze scherp aan hun ‘voetjes’) werken ook heel goed als slakkenbarrière.

 10. Heerlijk, ik zit er momenteel over te dagdromen en werk er naartoe om binnen 9 jaar financieel onafhankelijk te zijn.

  Zelf zou ik de wereld rond willen reizen, boeken willen lezen, veel buiten willen zijn, en mensen willen inspireren om dat leven op te pakken. Nog maar 9 jaar te gaan, let’s go!

 11. Ik ben niet financieel onafhankelijk maar hield het niet meer uit op mijn werk. Het maakte mij erg ongelukkig en heb ontslag genomen. Gelukkig heb ik een man die mij steunt, maar ja, ik voel dat ik toch moet bijdragen aan het gezinsbudget. Op deze manier gaan we die financieel onafhankelijkheid niet halen.

  Ik hou van schrijven. Ik geloof dat als je iets heel leuk vind en je doet je best, dat je er heel goed in kunt worden. Maar dit advies heb ik zelf niet gevolgd. Ik heb altijd een kantoorbaan gehad om inkomen te hebben.

  Wat is nu wijsheid. FIRE en dus gewoon weer die kantoorbaan zoeken, die mij echt doodongelukkig maakt. Of de gok nemen en vertrouwen hebben in mijn boek dat ik nu aan het schrijven ben.

  Ik vroeg me af of meer mensen deze tweestrijd ervaren, tussen:
  1) hard werken in baan waar je ongelukkig in bent, zuinig leven en geld opzij zetten, om uiteindelijk over tientallen jaren financieel onafhankelijk te zijn.
  2) nu je passie volgen, ook zuinig leven, maar wel het leven leiden wat je heel gelukkig maakt maar financiële onzekerheid geeft. Wat natuurlijk weer wat minder gelukkig maakt.

  • Ik zeg 2). Bianca. Je gezondheid is een groot goed. Ik heb altijd mijn passie gevolgd en het is goed gegaan. Ik ben nu 55 jaar en heb een paar keer in mijn leven niet hoeven te werken. Maar er zijn ook een paar keer heel onzekere momenten geweest en een keer een grote investering verloren. Zuinig leven geeft dezelfde kik als toen ik een bonus kreeg van mijn werk. En zorgen maken, is de mens eigen en toch zou ik proberen daar niet aan te denken. Omdat je nooit weet wat er tezijnertijd gaat gebeuren. Ik roep mezelf een halt toe wanneer mijn gedachten op de loop gaan. Ik volg SoChicken, Gierige Gerda en de opfleurtweets. Helpt om als het af en toe wat minder gaat, mijn weg weer te vinden naar minder zorgen. Heel veel succes!

  • Hi Bianca, ik herken deze tweestrijd volledig! Ik heb nu voor optie 1 gekozen, omdat ik nog niet de moed heb om mijn passie te volgen. Nog steeds te bang dat wanneer ik een boek schrijf, niemand hem zal lezen. Ik raad altijd iedereen optie 2 aan, maar merk dat ik zelf toch wel in paniek raak bij die keuze. Op dit moment probeer ik te kijken naar hoe ik mijn kantoorbaan leuker kan maken, zodat ik niet ongelukkig hoef te worden daarvan. Daarnaast heb ik ervoor gekozen om parttime te gaan werken, zodat ik de rest van de tijd kan schrijven of andere dingen waar ik blij van word. Ik draag daardoor nog wel bij aan het inkomen. Ik denk dat ik in de toekomst nog wel de stap waag naar optie 2, maar daar voel ik me op dit moment nog niet dapper genoeg voor. Dus voor nu een middenweg en hopelijk afbouwen in de toekomst naar minder werken en meer passie. Ik wens je heel veel succes! En zoals Carolina al aangaf, je gezondheid is het belangrijkste. Die moet je niet verwaarlozen door hard te gaan werken voor een stomme baan 😉

  • Je kan ook tijdelijk voor 2 kiezen en daarna alsnog voor 1 gaan om eerst weer op te laden? Hoeft volgens mij niet zo zwart wit en een keuze voor altijd te zijn maar 1 lijkt me nu heel ongezond. Haal je gewoon een beetje FO en vrijheid naar voren.

  • Dit is een erg herkenbare tweestrijd, wat voor kantoorbaan had je? Zelf ben ik van kantoorbaan naar kantoorbaan gehopt totdat ik terecht ben gekomen in een werksfeer die me wel ineens heel erg aanstond.

   Vooral het advies van MoMoney, dat het je niet zwarwit hoeft te zien zou ik ter harte nemen.

   Bedenk wel, zeker met schrijven, dat de mensen die er het beste in zijn zeker niet altijd de mensen zijn die er goed geld aan verdienen, zeker niet als het gaat om schrijvers van boeken. Als je op deze manier geld wilt verdienen is jezelf marketen plus geluk wel noodzakelijk.

   Dat gezegd hebbende, je kan altijd kijken of je een methode kan vinden om je hobby te combineren met iets wat geld verdiend. Misschien is er een baan in het schrijven van artikelen wat je leuk vind: Van tijdschriften tot marketing content tot (lokale) krant tot backstories in games tot vertaler tot schrijf-coaching en talloze andere mogelijkheden om geld te verdienen met een ‘echte’ baan met het gene wat je leuk vind om te doen!

   En tenslotte: je kan ook op andere manieren bijdragen aan het gezinsleven: Je kan je tijd waarschijnlijk gebruiken om via allerhande manieren geld te besparen. Elke euro die jij weet te besparen, geld als twee euro’s waar je echtgenoot voor moet werken. Daarnaast heb je nu misschien wel de mogelijkheid te verhuizen.

 12. De stoel is mooi geworden. De ombouw ook! Het lijkt me geweldig om elke dag onbezorgd creatief te kunnen zijn. Ik moet nog minstens 20 jaar wachten. Als ik FO zou zijn dan ging ik een boek schrijven, waarschijnlijk ook meer klussen aan huis. Ik geniet daar nu al van. Een moestuin is ook geweldig. Ik heb er 1 gehad, maar dit was niet altijd goed bij te houden. Dat is geen obstakel meer wanneer je FO bent.
  Geniet van je vrijheid!