Update: de Bijenkorfcard bestaat niet meer. Ik heb hem vervangen door de EuroClix Mastercard, ook een creditcard waarmee je automatisch voor korting spaart.

Update september 2023:

Bunq biedt met hun Mastercard tegenwoordig ook cashbacks tot €500 per jaar:

Easy Money: 1% cashback op restaurant en barsEasy Green: 1% cashback op restaurant en bars + 2% cashback op openbaar vervoer 

Ik ben blij met mijn nieuwe Bijenkorfcard. Ik gebruik hem nu vaak in plaats van mijn pinpas.

Wat ik zo leuk vind aan die kaart is dat ik er punten mee spaar waarmee ik kan betalen voor aankopen bij de Bijenkorf. Door het aantal punten dat ik spaar heb ik, ondanks dat ik consuminderaar ben, de jaarlijkse kosten van 16,50 euro er gemakkelijk uit. Ik heb hem dus in feite gratis en ik houd nog punten over om mee te betalen bij de Bijenkorf.

Ik zal iedereen met een gat in zijn hand een creditcard afraden. Maar voor de getrainde consuminderaars onder ons, waaronder ikzelf, kan een creditcard dus aantrekkelijk zijn.

dennen

Bijenkorfcard

Door Het Rijke Wijf werd ik in een reactie op mijn post Bespaartip: gratis vliegen gewezen op de Bijenkorfcard. Ik heb mijn ING Mastercard ingeruild voor een Bijenkorfcard (is ook gewoon een Mastercard). Daardoor spaar ik nu dus punten bij aankopen met die kaart, ook buiten de Bijenkorf.  Normaal kom ik nooit bij de Bijenkorf. Maar ik vind het wel mooi meegenomen dat ik er voor die punten gewoon iets kan uitzoeken. Zit altijd wel iets bij dat ik toch nodig heb. Miljonair wordt je door op de kleintjes te letten :-).

De Bijenkorfcard is ook nog eens ietsiepietsie goedkoper dan de Mastercard van ING. Je mag gewoon kiezen aan welke betaalrekening je hem koppelt, dus bijvoorbeeld ook aan een en/of rekening. De punten komen neer op tussen de 0.5% en maximaal 5% “korting” op je aankopen. Leuk bijvoorbeeld voor de forenzen die met de auto naar hun werk op en neer reizen. Dan kan het punten sparen met tanken stiekem toch best hard gaan. Helaas fiets ik naar mijn werk op en neer ;-). Maar ik heb geen haast, alle beetjes helpen en het gaat ongemerkt.

Flying Blue-American Express creditcard

Zoals ik in die eerdere post schreef heb ik ook sinds een tijdje een gratis Flying Blue-American Express creditcard. Na een jaar is die niet meer gratis. Maar als ik hem dan een jaartje niet heb is die daarna weer een jaar gratis. Met opnieuw welkomstbonus (nu 10.000 airmiles). Vooral sparen tijdens de bonusperiode gaat hard. En alle Flying Blue airmiles die ik al gespaard had blijven gewoon opnieuw 20 maanden geldig als ik weer een keer iets betaald heb met die kaart. Ik kan dus gewoon door sparen waar ik gebleven was.

Er zijn elke maand vluchtaanbiedingen van KLM en Air France waarvoor je de gespaarde airmiles kunt gebruiken.

Deze kaart wordt minder geaccepteerd dan de Mastercard. Maar als je de kaart koppelt aan Paypal kun je bij bijna alle webwinkels ermee betalen en sparen. Je krijgt daarnaast extra Flying Blue airmiles bij bijna alle bekende webwinkels (bol.com, Ikea, Hema, Albelli, Zalando, etc.) als je bij die webwinkels winkelt via het portal Flying Blue. Ook bij Jumbo krijg je Flying Blue airmiles bij je boodschappen met deze kaart. En extra snel bij tickets van KLM, Air France of Transavia.

Het tussenjaar dat ik de Flying Blue-American Express kaart niet heb, heb ik dan nog gewoon de “gratis” Bijenkorfcard waarmee ik punten spaar.

Toch leuk om ongemerkt airmiles en korting bij elkaar te sprokkelen die ik eerder niet had.

Heb jij een Flying Blue-American Express kaart of een Bijenkorfcard? Hoe zijn jouw ervaringen hiermee?

Gastvlog volgende week

Volgende week zaterdag verschijnt een gastvlog. Sowieso mijn eerste vlog! Het is een gastvlog gemaakt door Femke Hogema, oprichter en eigenaar van Healthy Finance. Zij is gespecialiseerd in financien voor ondernemers. Zij was in 2012 zelf genomineerd voor vrouwelijke ZZP’er van het jaar. Mis het niet!

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

25 Reacties

 1. Ik krijg net bericht van Bijenkorf card, stoppen per 1 februari 2022 met puntensparen en gaan over maar ICS Card.
  Gespaarde punten vervallen per eind februari..

  Tijd om rondvte kijken maar andere creditcard, ICS card eur20 per jaar, ING is eur 19,80/jaar en zou voor ons bij dezelfde bank dan zitten

  • Als je ANWB lid bent, dan kun je via hen een ICS kaart aanhouden voor €16 per jaar, zie hier.

 2. Hallo Mr. FOB,

  Ik lees net deze post, superinteressant. Je geeft aan dat je bij de Flying Blue-American Express creditcard, deze het 1e jaar gratis is en je die dan een jaar niet gebruikt. Even voor mijn zekerheid, de miles die je gespaard hebt blijven dan wel staan en er zijn geen regels aan verbonden dat je “steeds” terugkomt en beëndigd?

  Alvast bedankt.

  • Na elke uitgave met de kaart is de geldigheid van je totale Miles-saldo 2 jaar vanaf dat moment. En ik heb geen gedoe gehad met beëindigen en terugkomen tot nu toe.

 3. Hoeveel je kunt sparen hangt van je totale uitgaven af waarover je kunt sparen. En of daar bijvoorbeeld KLM vluchten tussen zitten waarbij je extra miles spaart

 4. hiphopscienceblogx Reageer

  Oh en veel van mijn uitgaven gaan natuurlijk naar beleggingen! Is er een manier om hierover miles te sparen? Bij DeGiro kun je volgens mij niet met credit card of paypal betalen, kan dit wel bij een andere broker?
  Groetjes

 5. He Mr FoB,
  Als je tijd hebt, zou je dan een geupdate versie van dit artikel kunnen schrijven? Ik zie dt de silver card van blue american express nog steeds het eerste jaar gratis is. Maar ik geef zelf eigenlijk 90% van mijn uitgaven uit aan huur en de Albert Heijn, dus daar kan ik niet over sparen. Hoeveel geld kan ik dan op jaarbasis besparen met zo’n silver card? Is de silver card voor mij het beste?
  Groetjes,

  • Ik heb het niet gecheckt. De welkomstbonussen wisselen nogal eens, dus altijd goed om even te kijken welke deal op moment van aanschaf het meest aantrekkelijk is

 6. @Lot, je kunt hem goed gebruiken voor het boeken van dure aankopen omdat de verzekeringen erg goed zijn bij een creditcard. Verder zit er tussen een visa card en mastercard niet zoveel verschil 🙂

  Goed artikel trouwens FOB

 7. @Sabine @MrFob Mijn Jumbo in Arnhem al wel. Zeker al een jaar. En ook in Doetinchem. Gebruik regelmatig mijn creditcard voor aankopen.

 8. Helaas bieden lang niet alle Jumbo-vestigingen de mogelijkheid om met American Express-card te betalen…

  • Inderdaad, helaas klopt dat. Hier vind je een overzicht van de Jumbo vestigingen waar hij wel geldig is

 9. Voor de mensen die wel een gat in hun hand hebben is de N26 Card misschien een idee. Die geeft geen krediet maar werkt prepaid, dus je kan er niet meer mee betalen dan je er zelf op zet.

 10. Ik heb er eentje van Euroclix, die is niet heel duur en dan krijg ik clix op al mijn uitgaven. Dat is in feite dus gewoon ‘echt’ geld en geen korting ergens. Overal waar ik hem kan gebruiken, doe ik het en dat merk je toch wel. Uiteraard reken ik wel elke maand af, dus ik betaal geen rente oid.

  • Die kende ik nog niet, bedankt, zal er ook eens naar kijken.

   Update: die kaart geeft 0.25% aan clix, de Bijenkorfcard 0.5% aan punten, dus 2x zoveel. Euroclix kaart is 15 euro/jaar, Bijenkorfcard 16.50 euro/jaar, dus ongeveer even duur. Bijenkorfcard is daarmee voor mij veel aantrekkelijker.
   Flying Blue kaart geeft 10.000 miles bij 750 euro uitgaven tijdens 3 maanden welkomstperiode en is gratis het eerste jaar. Dat is 20 euro bol.com bonnen via Flying Blue store. Dat is dus 2.7% aan miles.

  • Ik kan me dat voorstellen. Ben zelf toch blij met ongemerkt korting sparen

 11. Ik was van plan me eens te gaan verdiepen in de Creditcards. Ik heb al jaren een Visakaart en gebruik die slechts 1-2x per jaar eigenlijk op de Franse tolweg. En eenmaal een onverwachte aankoop gedaan in 8 jaar.
  Deze blog gaat dus mee in mijn overwegingen.

  • Als je al je pinbetalingen met een van deze creditcards gaat doen kan het toch best leuk zijn wat je spaart, succes met je keuze!

  • Ik koop niets bij de Bijenkorf en heb binnen ruim twee maanden de kosten eruit. Ik gebruik hem dan ook overal waar ik eerder met pin betaalde en niet met Flying Blue kaart kan betalen