Nu.nl en Financieel Dagblad: Voor je 40e financieel onafhankelijk


Onlangs stond er een artikel op nu.nl over financieel onafhankelijk worden waar onder anderen ik aan meegewerkt heb:

40 financieel onafhankelijk

financieel onafhankelijk worden

 

financieel onafhankelijk fire

fire movement

fire beweging

Hier vind je de link naar het originele artikel.

Ook is er een artikel in het Financieel Dagblad verschenen over financieel onafhankelijk worden, waar onder anderen ik aan meegewerkt heb:

op je veertigste met pensioen

op je veertigste met pensioen tips

40 pensioen

op je 40e met pensioen

hoe met je 40e met pensioen

pensioen 40

pensioen op je 40e hoe

pensioen

Hier vind je de link naar het originele artikel.

Leuk dat het onderwerp “financieel onafhankelijk worden” in Nederland steeds meer aandacht krijgt!

Klik op onderstaande afbeelding als je deze post op Pinterest wilt bewaren:

Op Nu.nl en in het Financieel Dagblad verschenen onlangs artikelen over financieel onafhankelijk worden waar ik aan meegewerkt heb. Lees ze hier.

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12712 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

17 gedachten over “Nu.nl en Financieel Dagblad: Voor je 40e financieel onafhankelijk

 • rob

  Hallo Mr.Fob wat een leuk en inspirerend blog.
  samen met mijn vrouw gelezen ,en wild enthousiast geworden
  Al 2 weken druk aan het cijferen en rekenen en nu de eerste beleging geplaatst .
  Alleen het id al om op deze manier met je geld en je leven omgaan geeft een enorme boost !
  Ik zal vaker misschien onnozele vragen stellen maar ben ook nog maar een beginner.
  Als ik het goed gelezen heb belegt u op dit moment in 2 fondsen bij de giro toch?
  Gaat u vooral zo door met dit mooie initiatief
  met vriendelijke groet Rob

 • SON

  Hi Mr FOB en bloglezers,

  Ik lees dit blog nu een tijdje en ben erg enthousiast geworden om aan m’n eigen financiële onafhankelijkheid te gaan werken!
  Als 23 jarige wil ik nu gaan starten en heb ik een vraag over de samenstelling van mijn portfolio. Ik ben namelijk van plan om in de volgende ETF’s te gaan beleggen via De Giro:
  Aandelen (90-95%) – iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) (EUR) (IWDA) (De Giro Kernselectie)
  Obligaties (5-10%) – Vanguard Total World Bond ETF (BNDW) (Geen De Giro Kernselectie en dus gebonden aan hoge(re) kosten)

  Graag ontvang ik feedback op de gekozen samenstelling van mijn portfolio.

  Groet,
  SON

 • snelengezond

  Ik vraag me toch af wat er zou gebeuren als iedereen minder uit zou gaan geven, nu de grote media het “FIRE-concept” ook in Nederland wat meer oppikken. MMM en ERE hebben hierover geschreven, maar op de korte termijn zou dit waarschijnlijk een behoorlijke klap voor de economie betekenen. Wat dan weer inhoudt dat je weer langer moet sparen om je 25-33 keer je jaarlijkse uitgaven in beleggingen te hebben. De economie is echter niet te voorspellen, dus in die hypothetische situatie valt het misschien hartstikke mee. Bedankt voor het delen Mr FOB.

  • Rick

   Zou het juist niet precies andersom kunnen zijn, namelijk dat de economie zo oververhit is omdat we met zijn allen steeds harder aan het consumeren zijn ? En als we met zijn allen gaan consuminderen dan sukkelt de economie daar gezellig achteraan en komt mischien zelfs wel tot stilstand. Zolang er maar iemand voor een redelijke prijs mijn brood blijft bakken vind ik het allemaal wel best.

  • Ralph

   Wat belangrijk is om te beseffen is het verschil tussen ‘economie’ en ‘consumptie’. Wij worden geleerd dat consumptie leidt tot een groeiende economie. Maar dit is enkel een corrolatie. De economie wordt hoofdzakelijk bepaald hoeveel geld er rondgaat. Dus als je 100 euro uitgeeft aan 1 kwaliteits item is dat in princiepe net zo goed voor de economie als 100 keer 1 euro uitgeven aan goedkope prul.

   Daarnaast zijn er heel veel bedrijven die heel veel geld rondpompen welke niet direct afhankelijk zijn van de consumptie van mensen. Denk aan de medische ziekehuis wereld, industriele bouw en de chip-maak industrie.

   Dus: Ja, als alle mensen spontaan van de ene op de andere dag stoppen met shoppen, dan komt er een relatief kortstondige economische crash. Maar op lange termijn zal hoofdzakelijk de wegwerp economie hieronder lijden. De kwaliteits-economie en service/reparatie economie zal juist weer opbloeien.

   Zolang we met zijn allen besluiten dat we een toegevoegde waarde willen leveren aan de wereld en niet op onze gat gaan zitten niks doen, komt het dus naar verwachting goed.

 • Michiel

  Goed dat dit wat meer aandacht krijgt. Kan je wat meer toelichting op de 3,5 % safe withdrawal rate geven, ik snap hem niet goed. Ga je er bv. vanuit dat in de pensioen fase nog rendement gemaakt wordt en laat je de “hoofdsom (netto inleg) staan? Of gaat het over de som die je hebt staan op moment van pensionering? En in hoeverre ga je uit van woonlasten die tot nagenoeg 0 zijn gedaald?

 • eenPassiefInkomen

  Ik had het artikel inderdaad gelezen op NU.nl. Mooi om te zien dat er meer aandacht aan wordt gegeven zodat mensen geïnspireerd worden om zelf ook stappen te ondernemen!
  Want ik denk dat de grootste stap die je kunt maken naar FIRE toch wel mentaal is, de stap durven en kunnen maken om veranderingen in je leven te maken voor de toekomst. Het echt geld apart zetten en investeren is dan nog maar een kleine vervolgstap 🙂

  • robert

   Houd er rekening mee dat de wet Hillen geleidelijk wordt afgeschaft. De komende jaren misschien nog geen issue, maar op een gegeven moment ben je aan eigenwoningforfait toch snel een paar honderd euro per maand kwijt, afhankelijk van de waarde van je woning t.z.t. en het percentage van het forfait.