De nieuwe premies voor de zorgverzekering 2023 zijn bekend.

Meer dan de helft van de verzekerden in Nederland heeft een collectiviteitskorting op hun basisverzekering. Die verdwijnt per 2023.

Voor de meeste Nederlanders gaan de premies met meer dan 10% omhoog. Ik zou 13% meer moeten gaan betalen. Wat doe ik en hoe krijg ik extra korting?

Mijn huidige zorgverzekering

Ik zit nu bij FBTO met een restitutiepolis en maximaal eigen risico. Een restitutiepolis geeft maximale keuzevrijheid uit het zorgaanbod. Dat vind ik belangrijk. In geval van nood wil ik volledig vrije keuze hebben waar ik geholpen word.

Omdat ik meestal weinig zorgvraag heb en voldoende financiële buffer kan daarnaast een maximaal eigen risico voor mij gemakkelijk uit.

De jaarpremie was dit jaar €1282,45. Deze wordt in 2023 bij jaarbetaling €1448,77. Een stijging van maar liefst 13%.

Daarbij zou ik bij bepaalde zorgverleners niet meer 100% vergoed krijgen. De restitutiepolis wordt namelijk automatisch een combinatiepolis. Dat betekent in mijn geval dat ik een maximale vergoeding van 75% van het gemiddeld bedrag dat FBTO met zorgverleners hebben afgesproken, wanneer ik een GGZ zorgverlener of een wijkverpleegkundige inschakel die geen contract heeft met FBTO. Nog niet meteen dramatisch, maar wel een achteruitgang.

Mijn nieuwe zorgverzekering

Ik heb via Independer gekeken wat een volledige restitutiepolis mij nu zou kosten. Ik heb dan de keuze uit nog maar 6 aanbieders. Restitutiepolissen worden steeds minder aangeboden.

De goedkoopste restitutiepolis is voor mij Stad Holland met een jaarpremie van €1464,24. Recht houden op volledige vergoeding bij alle GGZ aanbieders en wijkverpleging zou me dus €1464,24 – €1448,77 = €15,47 per jaar extra kosten t.o.v. voortzetten van mijn huidige verzekering.

Beperktere vergoeding voor GGZ en wijkverpleging vind ik in geval van nood jammer, maar daar kan ik wel mee leven. Daar zit voor mij geen groot financieel risico in. Een combinatiepolis met deze beperkingen zie ik dus als een optie.

De goedkoopste daarvan is Anderzorg met een jaarpremie van €1360,80 bij betaling per jaar. Nou hebben we met hen tijdens de afgelopen ziekteperiode van mijn vrouw wat mindere ervaringen gehad. Ze deden moeilijk over vergoeding van medicatie. Daarbij gaven de artsen aan dat ze daar bij andere verzekeraars nooit problemen mee ervaarden. Dus deze partij valt af voor mij.

Als volgende in de rij van de combinatiepolissen komt Nationale Nederlanden tevoorschijn. Volgens Independer (voor wat het waard is) heeft die de beste prijs-kwaliteitverhouding. Daar ben ik bij jaarbetaling €1371,48 kwijt. Voor €1448,77 – €1371,48 = €77,29 minder een vergelijkbare verzekering met die ik nu heb. Dat is toch gemakkelijk verdiend.

Een voordeel van die verzekering vind ik dat je die via Postcode Zorgcollectief kunt afsluiten. Daardoor krijg je zonder meerkosten wat extra’s, zoals JBL draadloze oordopjes t.w.v. €99, een gezondheidscheck en tot 30% korting op aanvullende verzekeringen (die ik overigens toch niet neem). Maar die dopjes vind ik mooi meegenomen, ik heb geen draadloze dopjes en wil die best hebben.

Korting op zorgverzekering

Daarnaast krijg ik een extra korting van €25 wanneer ik via Cashbackxl naar Postcode Zorgcollectief Nationale Nederlanden doorklik en de verzekering afsluit. Dat is wat ik hoogstwaarschijnlijk ga doen.

Nu gelden via hen kortingen tot €50 op veel meer zorgverzekeringen dan alleen die van Postcode Zorgcollectief Nationale Nederlanden. Op deze pagina vind je een overzicht van alle kortingen. Dus mocht je willen overstappen, dan kun je zo wat extra besparen.

Links naar de grootste vergelijkers:

Independer (geven gratis tandongevallenverzekering)

Zorgkiezer (geven gratis Oral-B elektrische tandenborstel)

Ga jij ook overstappen en hoeveel bespaar jij daarmee?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

20 Reacties

 1. Ik krijg via independer ook een aanbod van 70 euro goedkoper dan via Postcode zorgcollectief. 1371,45 vs 1299,60, zo betaal je die dopjes toch nog zelf 😉

  • Op Independer betreft het een uitgeklede natura polis (NN Zorg Voordelig), terwijl op Postcode Zorgcollectief het een ruimere Combinatiepolis betreft (NN Zorg Vrij)

 2. Beste Mr FOB,
  Tijdens het herstelproces van corona ben ik goed gaan nadenken over het nut van een restitutiepolis en dat bezuinigen ergens moet ophouden. Vooral als je weer wat ouder wordt. Ik hen al langer ONVZ in het vizier. De optie van behandeling in het buitenland spreekt mij ook erg aan. Mag ik vragen waarom ONVZ bij niet in beeld kwam?

  • Ik heb die simpelweg niet bovenaan de lijst zien komen bij de vergelijkers. Voor de rest is de dekking van basisverzekeringen zonder aanvullende verzekeringen erg vergelijkbaar voor de diverse verzekeringen, aangezien dit wettelijk bepaald is. De optie om het buitenland behandeld te kunnen worden heb ik niet overwogen.

  • Beste mr. FOB,

   doen we er met zijn allen niet verstandig aan om de vergelijkingssites te gebruiken en vervolgens direct bij de verzekeraar (van voorkeur) af te sluiten?!
   Om de zorg betaalbaar te houden.

   Mvg

 3. Als ik de verzekering van Nationale Nederlanden via de Postcode Zorgcollectief vergelijk met die op independer, is het 126 euro duurder voor dezelfde verzekering (basis + 6 fysiobehandelingen). Ook een verschil is, is dat de basisverzekering via de website van NN via Zorgcollectief Zorg vrij heet en op Independer Zorg Voordelig. Het lijkt echter dezelfde polis?

  • Ik heb alleen naar de verzekering zonder aanvullingen gekeken. Die is zowel via Independer als via Postcode Collectief €1371,48.

   De verzekeringskaart via Independer heeft het ook over de Zorg Vrij verzekering, dus dat is volgens mij gewoon dezelfde als via Postcode Collectief.

  • Jan, je vergelijkt appels met peren. Op Independer heb je de NN Zorg Voordelig gezien, bij Postcode Zorgcollectief NN Zorg Vrij. Dat zijn twee verschillende zorgverzekeringen.

   Bij NN Zorg Vrij heb je ruimere vergoedingen en vrije ziekenhuiskeuze. Via Postcode Zorgcollectief ontvang je een hoge korting op aanvullende zorgverzekeringen, persoonlijk advies van ervaren adviseurs en een gratis JBL Draadloze oordopjes.

 4. Bedankt voor je blog. Wij zagen ook een grote stijging van onze zorgverzekering ivm stoppen ZK ziezo selectief. Als jongeren nog vrij weinig zorg nodig gehad, dus kiezen we altijd voor de financieel aantrekkelijkste aanbieder. Wij denken aan Zekur. Deze kwam niet bij elke vergelijker naar voren, maar op hun eigen website kan je met volledige eigen risico voor €102,95 per maand de zorgverzekering afsluiten.

 5. Goed om met onderstaande rekening te houden als het je (onder andere) om de JBL oordopjes gaat, je kan hele andere oordopjes (zelfs niet eens van JBL) ontvangen.

  De draadloze oordopjes kunnen afwijken van de beschrijving, het merk en de getoonde foto’s.

  • Hi Milo,
   Ik werk voor het Postcode Zorgcollectief. Je ontvangt in principe gewoon de JBL oordopjes. Het is echter mogelijk dat bij grote problemen met levering (die er hopelijk niet zijn) we voor een ander merk of type moeten kiezen. Als tip geef ik mee dat je je snel aanmeld zodat je niet naast de JBL oordopjes grijpt.

   Groeten!

   Kasper

  • Hi Kasper, ik zie dat de JBL oordopjes inderdaad niet meer worden geleverd; volgens mij gaat het nu om een Xiaomi Mi Band 6 (al staat er nergens een merk, dus het kan ook gaan om een merkloze?). Op de hoofdpagina staat trouwens nog wel dat men JBL oordopjes krijgt (afbeelding)?

   Men moet er wel rekening mee houden dat het gaat om enkel de Zorg Vrij en niet de (goedkopere) Zorg Voordelig.

  • Hi Milo,
   Jawel hoor, aanmelden voor de JBL oordopjes kan zeker nog. De sporthorloge actie was van vorig jaar.

   Groeten,

   Kasper

  • Wel apart dat er direct iemand reageert van de genoemde aanbieder door meneer FOB. Lijkt mij dat ze elkaar dus beter kennen of samen werken.

  • Nee hoor, ik ken hem niet. Ze zien waarschijnlijk veel verkeer vanaf deze website naar hen komen en haken dan aan in de discussie. Ik gebruik overigens wel een type link naar hen toe die ervoor zorgt dat ik een vergoeding krijg wanneer iemand via mij bij hen een verzekering afsluit, zoals onder de post aangegeven staat.

 6. Dank voor deze nuttige tips! Ik voeg er graag eentje toe. Sommige gemeenten doen mee met het initiatief gezondverzekerd.nl. Als jouw gemeente deelneemt zijn er polissen waarbij de gemeente het eigen risico geheel voor zijn rekening neemt. Verwacht je zorgkosten dan kan dat dus een behoorlijke besparing opleveren en er hangt vaak ook een nog collectiviteitskorting aan (€ 385/jr). Ik ga me op de verschillende opties oriënteren.

 7. De premie bij mijn verzekeraar gaat komend jaar van €1262,25 naar €1424,24 (max eigen risico, jaarbetaling). Ik heb toch besloten te blijven omdat ik ook nog een ander product bij deze verzekeraar afneem, en daar krijg ik een korting van €110,- per jaar op icm deze zorgverzekering. Overstappen heeft voor mij dus weinig zin.

  Ik heb daarom gekeken hoe ik dit prijsverschil kan compenseren. Ik heb mijn internetsnelheid laten verlagen; dat scheelt €110,- op jaarbasis. En ivm met black friday lopen er nu stevige acties bij sim only aanbieders. Ik heb mijn mobiele abonnement bij mijn provider verlengd voor 2 jaar, en krijg in ruil daarvoor een korting van €96 per jaar. Mission accomplished dus voor nu, en de rest van de verzekeringen gaan later deze maand onder de loep.

 8. Dank voor deze tips!
  Ik ga ook heroriënteren –
  Het voorstel dat ik heb gekregen is me ook te duur
  En deze tips helpen!

 9. Ik ben nu verzekerd bij Zilveren Kruis ZieZo en betaal € 90,25 per maand (max eigen risico). Dit gaat in 2023 omhoog naar € 112,45, dat is een stijging van ruim 24% ! Independer raadt VGZ Bewuzt aan voor € 107,45 p/m maar deze verzekering heeft minder keuzevrijheid dan mijn huidige. Dus ik blijf waarschijnlijk bij ZK ZieZo. Zilveren Kruis heeft vorig jaar de premie niet verhoogd, maar nu is wel even schrikken!

 10. Helaas gaan wij overstappen en besparen hier niets mee.
  Wij zitten nu bij Anderzorg maar bieden deze verzekering volgend jaar niet meer aan.
  Het zou netjes geweest zijn als zij dit wat eerder hadden gemeld, want nu komen zij met een aanbod van een verzekering die veel duurder is.
  Wij zouden per maand € 56 omhoog gaan voor 2 oersonen.
  Wij zitten nu te denken aan CZ direct.