Vanguard ETF’s: kosten Amerikaanse variant


Wat zijn de kosten van Amerikaanse Vanguard ETF's? Lees hier hoeveel deze kosten bedragen en hoe deze kosten opgebouwd zijn.Deze pagina is geschreven door Gerben en hoort bij de gastblog van hem over de kosten van ETF’s en indexfondsen:

De kosten van een ETF of indexfonds

Vanguard ETF’s: kosten Amerikaanse variant

Vanguard US heeft een unieke coöperatieve eigendomsstructuur, dus beperking belangenverstrengelingen tussen de fondsbeheerder en de eindklant. Geen winstoogmerk: de winsten gaan weer terug de fondsen in om de kosten te verlagen. Erg goedkoop en enorm belegd vermogen daardoor. In VTI zit bijvoorbeeld zelfs $1,2 biljoen vermogen.

VT: Vanguard Total World Stock

VTI: Vanguard Total (US) Stock Market

VXUS: Vanguard Total International Stock

FondsTERITKLendingDividendlekkage
VT0,08%nihil-0,055%4,6%
VTI0,03%nihil-0,037%0%
VXUS0,08%nihil-0,057%7,7%

Interne transactiekosten (ITK)

Worden helaas niet vermeld in de jaarverslagen. Misschien andere accounting regels in de US. Maar door de lage turnover, brede indexen en het enorme vermogen verwacht ik hier weinig. De tracking difference geeft daar ook geen aanleiding toe.

Securities lending

Kan hier helaas geen info over vinden in de jaarverslagen of de prospectus. Ik neem even aan dat het grofweg met dezelfde methodiek werkt als bij Vanguard EU. Lening inkomsten gemiddelde uit de laatste boekjaren genomen, is meestal het meest representatief.

Dividendlekkage

Buiten de US lekken deze fondsen wel gewoon. Voor lekkage steeds het gemiddelde over 2015-2020 genomen. Het gemiddelde lek over 2019-2020 is voor VXUS 9,10% en voor VT 5,26% ten opzichte van het uitgekeerde dividend. Dat is dus wel wat hoger dan in de jaren daarvoor.

ESG Beleid

Deze fondsen hebben geen uitsluitingen.

Tracking difference controle

Ik zit ook hier met de gevonden kosten precies of op 1bps (0,01%) na op de tracking difference. De gevonden kosten lijken mij dus compleet. Dit geeft dus ook geen aanleiding om te denken dat er substantiële interne transactiekosten zijn.

Bijzonderheden

Als het mogelijk is verlaagt Vanguard de prijzen, dit vanwege de filosofie om de diensten tegen zo laag mogelijke kosten aan te bieden. In de afgelopen jaren hebben we vaak gezien dat Vanguard dit waarmaakt. Vanguard VT is bijvoorbeeld in de afgelopen jaren van een TER van 0,18% naar 0,08% gegaan.

Deze fondsen zijn in dollars genoteerd, dus je hebt wat extra kosten om valuta om te zetten

Alle Amerikaanse Fondsen houden 15% belasting in bij dividend uitkeren naar jou. Let dus op of je wel dividendbelasting in box 3 kan verrekenen, zie opmerkingen eerder.

Door VTI en VXUS te combineren in de 58%-42% verdeling kan je een eigen VT maken. Zie hier hoe ik aan deze verdeling kom. Door de lagere TER van VTI kom je dan iets goedkoper uit. Het lijkt ook alsof daarmee de dividendlekkage lager zou zijn. Ik denk niet dat dat zo is. Het komt waarschijnlijk omdat het aandeel van de US nu groter is als in het verleden en in het algemeen dividend in de US wat lager ligt als in andere landen. Dat wordt bij berekenen van de lekkage van VT wel meegenomen en als je VTI-VXUS in de huidige verhoudingen combineert zonder te corrigeren voor het lagere dividend niet.

Voor het US deel zit er wel een verschil tussen VT en VTI met betrekking tot de gevolgde index. VTI volgt de CRSP Total US Market, gemiddelde bedrijfsgrootte daarin is momenteel 11.588 miljoen en heeft 3.828 holdings. VT volgt voor zijn USA deel de FTSE USA all cap index. Gemiddelde bedrijfsgrootte momenteel daarin is 24.507 miljoen. Heeft 1.770 holdings.

Je kan te maken krijgen met Amerikaanse regels, zie hier.

Type fondsen en brokers

Amerikaanse ETF’s die via de Amerikaanse beurs te koop zijn, dus aankopen is wat moeilijker. De volgende mogelijkheden zijn er:

  • Bij IB of Lynx aankopen via opties. Meer info hier.
  • “Professional status” bij IB of Lynx bemachtigen. Dan kan je deze fondsen wel aankopen. Echter niet voor iedereen weggelegd, meer info hier.
  • Een account bij een Amerikaanse broker openen. Er zijn er wel weinig die nog Nederlandse klanten accepteren, en die er zijn hebben meestal geen vergunning om in Nederland beleggingsdiensten aan te bieden.

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12733 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB

Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.