De witte FIRE-berg

Ik lees wel eens dat mensen in een zwart gat vallen zodra ze stoppen met werken. Ruim 4 jaar geleden heb ik mezelf FIRE (financieel onafhankelijk en vrij om te doen en laten wat ik wil) verklaard en ben toen gestopt ben met werken. Ik schreef eerder al eens dat ik niet in een zwart gat gevallen ben, maar tegen een witte berg opkijk. Een witte FIRE-berg; te weinig tijd om alles wat ik graag zou doen ook daadwerkelijk te doen.

Tijdens het chemokuren van mijn vrouw duurden de dagen wel langer. Toen duurde een minuut nog wel eens echt een hele lange minuut, waarna er vervolgens nog vele lange minuten, uren en dagen kwamen. We konden er vanwege haar lage weerstand door de kuren in combinatie met besmettingsgevaar van corona en griep toen ook niet op uit. Een vrijwillige quarantaine. Maar nu, tegen het einde van haar behandeltraject (nog 1 operatie te gaan), vliegt de tijd weer. Het gaat goed met haar, ze is weer fit en ik ben trots op haar hoe ze zich door deze periode heen geknokt heeft. En we komen beiden weer tijd tekort.

Nog meer doordrongen van hoe kostbaar haar tijd is, is mijn vrouw nog iets minder gaan werken. Wekelijks ziet ze in de loop van 3 dagen 6 cliënten. Die nieuwe balans tussen werken en vrije tijd bevalt haar nog beter. Naast sporten zijn naaien en borduren haar nieuwe hobbies en dan vliegt haar tijd:

Creatief bezig zijn tijdens FIRE (Financial Independence Retire Early): borduren en naaien

FIRE went niet

De vrijheid om te kiezen waar ik mijn tijd aan besteed ben ik na ruim 4 jaar nog steeds niet aan gewend. Die vrijheid blijft bijzonder en als een voorrecht voelen, waar ik elke dag opnieuw oprecht van geniet. Ik hoop dat ik er nooit aan wen.

Ik ben na de quarantaine tijdens de kuren weer wekelijks een dag vrijwilligerswerk aan het doen. Daarnaast sport ik tegenwoordig 3x per week en besteed ik veel tijd aan houtbewerken. Heerlijk.

Ik heb samen met een vriend geëxperimenteerd met hout inleggen:

Creatief bezig zijn tijdens FIRE (Financial Independence Retire Early): hout inleggen

En ik ben nu bezig met hout buigen (rugleuning stoel). Heel leuk om te doen.

Creatief bezig zijn tijdens FIRE (Financial Independence Retire Early): stoelleuning maken
Creatief bezig zijn tijdens FIRE (Financial Independence Retire Early): stoelleuning maken zijaanzicht

Zojuist hebben we een aantal dagen gekampeerd met een bevriend stel. Veel wandelen en fietsen over de prachtige Veluwezoom. Hij is ook FIRE (alweer 5 jaar) en we herkennen heel veel bij elkaar.

Wat ik leuk vind is dat vakantie nog steeds als vakantie voelt, ondanks dat ik verder vrij ben. En we beseffen beiden hoe anders vakantie nu voelt dan toen we nog werkten. Toentertijd kregen we tegen het einde van vakantie altijd weer het gevoel van, shit, de vrije tijd is alweer om, het werk komt er weer aan. Nu lonkt na gezellig kamperen weer de vrije tijd thuis.

Hij besteedt ook veel tijd aan creatieve hobbies, waarbij ook hij structureel tijd tekort komt. En ook hij went maar niet aan de vrijheid en is daar dagelijks oprecht blij om.

Kortom, zolang je creatieve hobbies hebt zul je je waarschijnlijk niet snel vervelen als je stopt met werken. FIRE went niet voor ons en we hopen dat dat nog lang zo blijft.

Als je ook gestopt bent met werken en een zwart gat of een witte berg ervaart: wat maakt dat je dit zo ervaart? Nog tips om van het zwarte gat naar de witte berg te komen?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

9 Reacties

 1. Na 5 jaar buffelen en afzien in Saoedi Arabie, zijn we nu al bijna 3 jaar FIRE. We hebben ons huis verkocht, geinvesteerd in Amerikaanse hoog dividend CEFs, ETFs, REITS, babybonds en prefs (Beter Beleggen dan de Bank) en ontvangen daar elke maand een ruim inkomen uit. Dit wordt weer hergeinvesteerd, en zo groeit dat inkomen. Het vermogen is daarbij van ondergeschikt belang. We zijn nomads, en reizen rond. We passen op huizen & huisdieren (erg leuk om te doen) veel in Frankrijk, Airbnb, en nu zijn we een maand aan het kamperen in Zuid Frankrijk. In juli komen we terug om grootouders te worden (we hebben dan een huisoppas in Nederland, en anders verblijven we bij een familielid), daarna weer naar Zuid Frankrijk nog een maand kamperen. En in oktober gaan we met vrienden een lange cruise maken door Zuid Amerika (Peru, Ecuador, Antartica, Falkland Islands) eindigend in Buenes Aires. De vrienden gaan erna terug, wij willen er dan nog een tijdje blijven. Ik modereer de FB groep Hoog Dividend Beleggen en doe online cursussen. Daar heb ik het druk genoeg mee. Ook modereer ik een grote Nomad groep, en doe daar zo veel ideeen op voor toekomstige reizen. We gaan hier mee door zolang de gezondheid het toe laat!

 2. Goed om te horen dat het weer beter gaat met je vrouw! Gezondheid is het meest waardevolle bezit dat je kunt hebben.

  Ik zelf ben nog niet fire, maar dat wordt ik hopelijk over een paar jaren. Ik wi dan wel de nodige financiele zekerheden hebben om te voorkomen dat tegenslagen ervoor zorgen dat ik minder of geen leuke dingen meer kan doen.

  Ik weet zo nog niet wat ik ga doen als ik FIRE ben, maar een aantal keren op reis gaan per jaar naar het buitenland lijkt mij een goed plan. Niet te vaak en te lang (en ook niet te kort), want dan gaat het denk ik minder leuk worden.

 3. Goed om te lezen dat je je prima vermaakt, ook tijdens FIRE. Wat helpt is dat je er vooraf over na hebt gedacht en een beeld hebt van wat je wilt doen, niet pas op het moment dat je er bent.
  Mijn vader zei toen hij met pensioen ging, dat hij “eerst even een tijdje rustig aan” ging doen. Dat is inmiddels 14 jaar geleden en er is weinig veranderd. Of dat een zwart gat is, weet ik niet, maar wel dat ik zo niet mijn tijd wil vergooien. Dat klinkt misschien hard, maar voor mij is het een voorbeeld van hoe ik het niet zou willen.

 4. Wanneer je FIRE bent ontstaat er een nieuwe uitdaging en wel, hoe zorg ik dat ik FIRE blijf.

  Ofwel je begint (of je bent er al langer mee bezig) om je geld verstandig, tegen een goed rendement en tegen de laagste kosten ‘weg te zetten’. Beleggen is hierin een mooie bezigheid hetgeen je overal ter wereld kunt doen zolang er internet voor handen is. Je kunt hier bijna 24/7 mee bezig zijn of langzaam uitdrijven naar passief beleggen in aandelen met een mooi en langjarig stabiel rendement. Selecteer en een stuk of 5 à 7 en laat de dividenden bijschrijven, de dividenden welke je niet consumeert kun je herinvesteren of voorzichtig een beetje interen om je vermogen. Vervolgens volg je het ‘nieuws’ op enige afstand en leef (het meervoud van lef…)

 5. Ruim een jaar geleden won ik een dikke prijs in de staatsloterij die mij zou kunnen laten stoppen met werken omdat ik nergens meer naar hoefde te kijken.

  Ik wilde niet stoppen met werken omdat ik een waardevolle bijdrage wilde blijven leveren aan de maatschappij, maar wel minder werken.

  Door de keuzes van het kopen en verbouwen van een ander huis en het kopen van een appartement in Spanje komt het werken echter in het gedrang. Volgende maand word ik 61 en stop ik toch met werken. Het beklemmende van het verplichtende karakter was te beperkend gebleken.

 6. Ik zal nooit FIre worden en dat vind ik niet erg.

  Toen ik 60 werd bekroop me ineens het gevoel van ‘Goh, over 7 jaar moet je stoppen met werk’
  Mijn ouders hadden nog het geluk dat er voor hun een zgn PIZ (Pensioen In Zicht) cursus was van 3 dagen op een mooie buitenlocatie

  Zoiets bestaat niet meer.

  Het heeft me een jaar gekost om te bedenken wat ik zou willen gaan doen als ik stop met werken.
  Dat heb ik nu bedacht en richt me daarop.

  Dus wat ga ik tot mijn pensioen nog voor mijzelf doen en welke hobby (of meerdere) wil ik gaan doen.

  Alleen al het nadenken daarover gaf zingeving.

 7. Nog een manier om FIRE te worden? Je huis zonder schulden verkopen en een geweldig mooi huis kopen in Portugal en voldoende geld overhouden om daar tot je pensioen leeftijd samen van te leven! 300 dagen zon per jaar, vriendelijke mensen, veel Engels sprekend, heerlijk eten en alles minimaal zo goedkoop als in NL.