De voorzitter van het uitvoerend bestuur van het ABP-pensioenfonds meldt dat over 2021 een fantastisch rendement is behaald. Dat het woord historisch zelfs hier en daar viel. Ik kwam het bericht zowel op nu.nl als op nos.nl tegen.

Het rendement bedroeg ruim 61 miljard op een belegd vermogen van 551,6 miljard. Oftewel 11,6% volgens hem (volgens mij is dat overigens 11,1%). Zoals hij zegt: ”Wij zijn op aarde om een goed pensioen te realiseren voor al onze deelnemers”.

De kosten vond hij ook wel historisch hoog. Iets meer dan 5 miljard. Dan kom ik op ruim 0,9% kosten. Als ik die van het rendement van 11,1% aftrek, blijft er een rendement na kosten over van 10,2%. Vind ik dat ook fantastisch?

ABP heeft 60% offensief belegd, 40% defensief.

Ik beleg zelf voor mijn pensioen via Brand New Day. Zie Mijn beleggingsstrategie voor meer details.
Via Brand New Day zou ik in 2021 met eenzelfde risicoprofiel na kosten een rendement behaald hebben van 12,4%. Dat is 2,2% meer. Het rendement van ABP na kosten vind ik eerder bedroevend dan fantastisch.

Zo’n verschil werkt gigantisch hard door in je te behalen eindkapitaal. Als je bijvoorbeeld aan het begin van je loopbaan een bedrag van €5.000 ingelegd zou hebben, dan heb je 45 jaar later bij een rendement van 10,2% een bedrag van €395.496 opgebouwd. Bij een rendement van 12,4% kom je op €962.618.

Nou was 2021 een goed beursjaar en zullen de verschillen in de praktijk kleiner zijn doordat het gemiddelde rendement met een dergelijk risicoprofiel geen ruim 12% per jaar zal zijn, maar rond de 7% zal liggen. Maar laat je niet misleiden door termen als fantastisch en historisch. Doe je onderzoek en trek voor je eigen situatie zelf je conclusies over hoe je het beste kunt beleggen als je de keuze hebt tussen pensioen opbouwen via een pensioenfonds en zelf via een partij als BND.

Kun jij kiezen tussen een pensioenfonds en zelf voor je pensioen beleggen? Wat doe jij?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

16 Reacties

 1. Gerrit van der Gun Reageer

  Ik vindt het een grof schandaal als ik in het nieuws lees dat er miljarden aan bonussen worden uitbetaald en dat er aan de andere kant geen ruimte vrij komt om de pensioenen te indexeren. ABP blokkeerd bij Philips een bonus omdat het niet past maar geeft zelf wagon ladingen bonussen weg. Het zou goed zijn als wij als deelnemers kunnen mee beslissen of en wanneer er ruimte is voor bonussen het is tenslotte ons pensioen. En het mag incidenteel bij andere regenen als het bij ons dan ook maar druppels.

 2. Belia / Opnieuwbegonnen Reageer

  Teleurstellend rendement. Wat mij vooral opviel was het nieuws over ABP. De nieuwe pensioenwet die nu wordt gebakken is gebaseerd op beleggingen.
  De om zeep gebrachte rekenrente stond voor het begin van het lange ingrijpen van de ECB. Ook opbouwende werkenden, wordt hun toekomstig pensioen berekend op basis van inleg, plus de huidige rente. Lang werd er niet verhoogd. Ook ik geloofde vroeger dat opbouwenden mee betaalden aan het pensioen van gepensioneerden heb ik lang geloofd, tot dit jaar. Ik las het boek over de 20 pensioen mythe door Brouwer..
  Zuiver polariseren was dit, om de ouderen zonder indexatie niet te hard laten vechten tegen de jongeren, hun eigen kinderen.
  Rosenmöller die voor een dag vergaderen met ABP sinds december 2021 €90.000 per jaar krijgt
  De voorzitter en anderen ontvingen in hun huidige beloning een bedrag voor tegemoetkoming’geen rekenrente’. Jaarverslag staat op de site ABP.
  Zolang politieke nitwits het beleggingsbeleid voeren wordt het nooit meer goed met ABP. Ik voel me bedonderd na ruim 40 jaar gewerkt en pensioen opgebouwd te hebben bij ABP.

  Omroep Max komt dit jaar met een nieuwe serie zwarte zwanen. Aanstaande dinsdag is er een demonstratie voor de deur van de tweede kamer om half vijf. Het zou eerder op de Koekamp zijn, maar bejaarden demonstreren niet. Duf en grijs zijn ze. De nieuwe pensioenwet gaat die middag van start.

 3. BeheerKosten van 0,9% bij abp zijn extreem hoog. Een etf van Vanguard of ishare kost jaarlijks tussen 0,1 en 0,2 % van het belegd vermogen.
  Door schaalvoordelen ivm de enorme omvang van het belegd vermogen zou het abp eigenlijk nog goedkoper moeten zijn dan deze etf aanbieders. Sinds 12 jaar indexeert het abp niet en gezien de historische rendementen besteelt het abp zijn pensioen gerechtigden. De lage rekenrente Is oorzaak. Foute tekst: 2,2 pr.punt!

 4. tja, de meeste mensen hebben geen keus en dat is eigenlijk maar goed ook. het idee van pensioenfondsen is collectiviteit en solidariteit. net zoals de basis zorgverzekering. dat is voor het individu meestal niet optimaal, maar voor de samenleving als geheel wel. als je dat teveel ondermijnt blijft er niets van over en is het ieder voor zich.

  • Ik ben voor collectiviteit en een verplichte opbouw, maar hartgrondig tegen de woekerkosten die daar in mijn ogen bij gehanteerd worden, waarbij de rendementen ook nog eens flink achterblijven bij wereldwijd gespreid indexbeleggen, een bewezen solide bekeggingsstrategie welke door partijen als BND wel gehanteerd wordt.

 5. De AEX steeg in 2021 met 20%, dus dat rendement van het ABP is allesbehalve fantastisch.

 6. Meer door minder Reageer

  Gelukkig voor velen dat er pensioenfondsen zijn voor de meesten, anders zou er niets terecht komen om geld op te bouwen voor later. Natuurlijk zijn er ook mensen die het beter doen dan een pensioenfonds kan maar dat is waarschijnlijk een kleine minderheid. Ik kijk ook met een schuin oog naar de vele ZZP’ers die het wel zelf mogen regelen maar er werkelijk niets van bakken. Ach en een pensioenfonds is toch ook net een bedrijf dus is overdrijven ze niet vreemd

  • Zoals mr FOB hierboven ook al schrijft, het gaat niet om collectief vs zelf beleggen, het gaat om collectief beleggen met of zonder walgelijke woekerkosten die wij betalen.

  • I.v.v. een veel lager rendement dan redelijkerwijs mogelijk, frustrerend

 7. Beste meneer FOB, dank voor de leuke post. Ik vroeg mij af; u verwijst regelmatig naar websites om te kunnen beleggen, zoals Brand New Day. Allemaal waardevolle tips; echter ik vroeg me af of uw blogs ook gesponsord worden? Ontvangt u geld voor het aanraden van bepaalde beleggingswebsites of andere verwijzingen?

  • Ik ontvang van Brand New Day geen geld voor het aanraden of het erover schrijven, maar wel als iemand er een rekening opent. Dat geldt voor alle partijen met een blauw onderstreepte link met kliklogo (dit zijn zogeheten affiliate links), zoals vermeld onder elke blogpost.

 8. Bij de meeste bedrijfstakpensioenfondsen kun je toch ook een afstandsverklaring tekenen en afzien van alle rechten? Vergis je niet dat in je bedrijfspensioenfonds ook hele goede nabestaandenpensioen zit voor je partner of jonge kinderen. Vaak op risico basis (dus je hoeft niet eerst de waarde op te bouwen).
  Pensioenfondsen zijn overigens niet schuldig aan dat ze zoveel vermogen moeten aanhouden voor dat ze mogen indexeren vanwege lage rente standen. Wat wordt ze opgelegd. Neemt niet weg dat het beter is – als je een keuze hebt – om het op eigen wijze en inzicht op te bouwen.
  Vergis je ook niet dat de bezoekers van FOB waarschijnlijk een klein niche markt vertegenwoordigd. En men die al een gat in de hand heeft zou anders nooit een aanvullende inkomen bij elkaar sparen naast de AOW. Die komen hier niet.
  Ik zou het waarderen wanneer er op scholen ook wat wordt gedaan aan de lage financiële kennisniveau.

 9. Hi, ik beleg sinds 1 maand via het ABP maar beleg al langer zelf via meerdere partijen vanwege het risico dat je loopt als je alles onderbrengt bij 1 partij en met verschillende doelen, looptijden en profielen. Wel een interessant punt dat je aansnijd. Zelf ben ik ook heel kritisch qua informatie die ik binnen krijg vanuit meerdere hoeken.

  Op deze manier ben ik niet geheel afhankelijk van het verplichte pensioenfonds en maak ik wel optimaal gebruik van de belastingvoordelen die dat geeft. Als ik eerder wil stoppen of langer wil doorwerken, of minder wil doorwerken dan kan dat gewoon. Het geeft dus ook vrijheid naast de mindere zorgen qua indexeren bij normale pensioenfondsen.

 10. Ik ben 48 en heb sinds jaar en dag een pensioen bij een pensioenverzekeraar via mijn werkgever (IT industrie). Dat ziet er vooralsnog redelijk goed uit volgens de huidige voorspellingen. Daarnaast bouw ik zelf wat extra pensioen op bij BND en zorg ik ervoor dat mijn (vaste) kosten zo laag mogelijk zijn. Eind van het jaar ben ik ‘aflossingsblij’ (betaal dan nog een klein beetje rente over de hypotheek). Het inkomen dat ik overhoud wil ik aanwenden om meer kapitaal op te bouwen.

  Hopelijk is het voldoende om de oude dag door te komen.

 11. Ik heb een bedrijfspensioen.
  Zou wel willen sparen maar ben al 59 en denk niet dat ik veel eerder met pensioen kan wanneer ik nu begin.

 12. Het is zo jammer dat ‘we’ vastzitten aan het beleid van dergelijke pensioenfondsen.
  In eigen beheer je pensioen opbouwen heeft weliswaar voor-en nadelen, maar het voordeel dat ik zie is voor mij groter dan het nadeel.
  ABP heeft al jaren niet kunnen indexeren, en toch lukt het ze niet met al dat kapitaal dat ze extra inhouden om de inhaalslag te gaan maken.

  Zou het nou echt niet mogelijk zijn je inleg van het ABP op een andere wijze te kunnen gaan beleggen, taak voor de overheid…