De voorzitter van het uitvoerend bestuur van het ABP-pensioenfonds meldt dat over 2021 een fantastisch rendement is behaald. Dat het woord historisch zelfs hier en daar viel. Ik kwam het bericht zowel op nu.nl als op nos.nl tegen.

Het rendement bedroeg ruim 61 miljard op een belegd vermogen van 551,6 miljard. Oftewel 11,6% volgens hem (volgens mij is dat overigens 11,1%). Zoals hij zegt: ”Wij zijn op aarde om een goed pensioen te realiseren voor al onze deelnemers”.

De kosten vond hij ook wel historisch hoog. Iets meer dan 5 miljard. Dan kom ik op ruim 0,9% kosten. Als ik die van het rendement van 11,1% aftrek, blijft er een rendement na kosten over van 10,2%. Vind ik dat ook fantastisch?

ABP heeft 60% offensief belegd, 40% defensief.

Ik beleg zelf voor mijn pensioen via Brand New Day. Zie Mijn beleggingsstrategie voor meer details.
Via Brand New Day zou ik in 2021 met eenzelfde risicoprofiel na kosten een rendement behaald hebben van 12,4%. Dat is 2,2% meer. Het rendement van ABP na kosten vind ik eerder bedroevend dan fantastisch.

Zo’n verschil werkt gigantisch hard door in je te behalen eindkapitaal. Als je bijvoorbeeld aan het begin van je loopbaan een bedrag van €5.000 ingelegd zou hebben, dan heb je 45 jaar later bij een rendement van 10,2% een bedrag van €395.496 opgebouwd. Bij een rendement van 12,4% kom je op €962.618.

Nou was 2021 een goed beursjaar en zullen de verschillen in de praktijk kleiner zijn doordat het gemiddelde rendement met een dergelijk risicoprofiel geen ruim 12% per jaar zal zijn, maar rond de 7% zal liggen. Maar laat je niet misleiden door termen als fantastisch en historisch. Doe je onderzoek en trek voor je eigen situatie zelf je conclusies over hoe je het beste kunt beleggen als je de keuze hebt tussen pensioen opbouwen via een pensioenfonds en zelf via een partij als BND.

Kun jij kiezen tussen een pensioenfonds en zelf voor je pensioen beleggen? Wat doe jij?

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   zijn affiliate links. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

16 Reacties

 1. Gerrit van der Gun Reageer

  Ik vindt het een grof schandaal als ik in het nieuws lees dat er miljarden aan bonussen worden uitbetaald en dat er aan de andere kant geen ruimte vrij komt om de pensioenen te indexeren. ABP blokkeerd bij Philips een bonus omdat het niet past maar geeft zelf wagon ladingen bonussen weg. Het zou goed zijn als wij als deelnemers kunnen mee beslissen of en wanneer er ruimte is voor bonussen het is tenslotte ons pensioen. En het mag incidenteel bij andere regenen als het bij ons dan ook maar druppels.

 2. Belia / Opnieuwbegonnen Reageer

  Teleurstellend rendement. Wat mij vooral opviel was het nieuws over ABP. De nieuwe pensioenwet die nu wordt gebakken is gebaseerd op beleggingen.
  De om zeep gebrachte rekenrente stond voor het begin van het lange ingrijpen van de ECB. Ook opbouwende werkenden, wordt hun toekomstig pensioen berekend op basis van inleg, plus de huidige rente. Lang werd er niet verhoogd. Ook ik geloofde vroeger dat opbouwenden mee betaalden aan het pensioen van gepensioneerden heb ik lang geloofd, tot dit jaar. Ik las het boek over de 20 pensioen mythe door Brouwer..
  Zuiver polariseren was dit, om de ouderen zonder indexatie niet te hard laten vechten tegen de jongeren, hun eigen kinderen.
  Rosenmöller die voor een dag vergaderen met ABP sinds december 2021 €90.000 per jaar krijgt
  De voorzitter en anderen ontvingen in hun huidige beloning een bedrag voor tegemoetkoming’geen rekenrente’. Jaarverslag staat op de site ABP.
  Zolang politieke nitwits het beleggingsbeleid voeren wordt het nooit meer goed met ABP. Ik voel me bedonderd na ruim 40 jaar gewerkt en pensioen opgebouwd te hebben bij ABP.

  Omroep Max komt dit jaar met een nieuwe serie zwarte zwanen. Aanstaande dinsdag is er een demonstratie voor de deur van de tweede kamer om half vijf. Het zou eerder op de Koekamp zijn, maar bejaarden demonstreren niet. Duf en grijs zijn ze. De nieuwe pensioenwet gaat die middag van start.

Schrijf een reactie