Goedkoop eten: hoe kun je besparen op groenten


Besparen op groenten kan je een hoop geld opleveren. Lees hier hoe wij dat doen! #besparen #geld #geldbesparen #doehetzelf

Toen ik een paar weken geleden schreef over de goedkoopste supermarkt en boodschappen bespaartips kreeg ik veel nieuwe tips van lezers.

Waar we het toen nog niet over hadden is hoe je goedkoop groenten kunt eten.

Nu het voorjaar voor de deur staat heb ik wat van onze ervaringen met het zelf kweken van een aantal groenten verzameld.

Goedkoop eten

Rucola, gewone sla en andijvie zijn voorbeelden van groenten die ik zelf kweek. Ik vind het altijd erg leuk om zelf groenten te kweken.Dit zijn groenten die heel makkelijk te kweken zijn. En een tip die helpt om extra goedkoop van deze groenten te eten is dat je met één keer zaaien meerdere keren van dezelfde plant kunt oogsten.

Goedkoop eten: meerdere keren oogsten

Rucola

Een groente die je heel gemakkelijk zelf kunt kweken en maanden lang kunt blijven oogsten is rucola. Zaai ze nu al direct buiten uit en na een paar weken kun je de eerste portie oogsten. Knip de blaadjes ongeveer een centimeter boven de grond af en laat 1 of 2 blaadjes zitten.  Dan groeien er daarna vanzelf weer nieuwe blaadjes. Zo kun je met een enkele zaai beurt maanden vooruit. Als zich bloemstengels beginnen te vormen, moet je die meteen wegknippen. Dan blijft de plant het meeste blad vormen.

rucola

Gewone sla en andijvie kun je ook op die manier mee omgaan. Wij hadden een krop andijvie waar een konijn verliefd op werd. Nadat die hem gekortwiekt had tot ongeveer één centimeter boven de grond, was die binnen een paar dagen al weer helemaal aangegroeid tot een volwaardige krop. Die truc hebben wij daarna zelf herhaald.

Goedkoop eten: zaadjes uit de groenten van je weekmenu gebruiken

Er is ook een aantal andere groenten waarvan je gratis aan het zaad kunt komen, doordat je die groenten toch al op je menu had staan. Voorbeelden van dergelijke groenten die je nu kunt zaaien zijn rode peper, paprika en tomaten.

Rode peper

Rode peper

Als voorbeeld de rode peper, die ook weer heel gemakkelijk te kweken is in je tuin of op je balkon. Een groot voordeel van rode peper is ook dat je het uitstekend in kunt vriezen en dan op een moment dat je het nodig hebt kunt gebruiken. Wij eten het hele jaar door rode pepers uit eigen tuin, waarbij we steeds een stukje van een peper uit de vriezer afsnijden.

Scherper

De zelf gekweekte pepers die wij hebben zijn een heel scherpe variant. Ik kweek deze rode pepers elk jaar opnieuw met wat zaadjes uit een peper van het afgelopen jaar. Daardoor hebben we er maar weinig van nodig, waardoor onze voorraad afkomstig van 2 planten genoeg is voor een heel jaar.

Simpel

Er komt niet veel kijken bij het kweken van rode peper. Nu is de tijd van het jaar om in een paar plastic bekertjes of potjes wat tuinaarde te doen en een zaadje uit een rode peper te stoppen. Over een paar weken heb je dan een plantje. Wacht met buiten uitplanten totdat het niet meer vriest ’s nachts, oftewel tot na de ijsheiligen ergens tweede helft mei.

Groen naar rood

De pepers die aan de plant verschijnen na de bloei kleuren in het begin groen. Je kunt ze dan al oogsten en als groene peper verwerken. Als je ze laat hangen worden ze na verloop van tijd rood. Als je ze dan oogst heb je dus rode peper. Wachten totdat ze rood zijn is wat ik altijd doe.

goedkoop eten

Tussen andere planten

Als je geen echte moestuin hebt is dat geen enkel probleem. Wat goed werkt met rode pepers is ze tussen gewone planten in de border zetten. Ook kunnen ze uitstekend in een pot op een balkon gekweekt worden. Of in een kas als je die hebt. Ze houden van warmte en zon. Ik heb een houten kas gemaakt waar ik ze tegenwoordig in kweek.

hobbykas

Goedkoop eten

Zo heb je een paar simpele manieren om goedkoop groenten te eten. En het is ook nog eens leuk en lekker om te doen.

Als je meer tips wilt om goedkoop te eten, lees dan de post Goedkoopste supermarkt + bespaartips boodschappen en vooral ook de tips die in de reacties gegeven zijn!

Kweek jij zelf groenten? Heb jij nog (bespaar)tips voor bepaalde gewassen?

Klik op onderstaande afbeelding als je deze post wilt bewaren op Pinterest:

Besparen op groenten kan je een hoop geld opleveren. Lees hier hoe wij dat doen! #besparen #geld #geldbesparen #doehetzelf

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12857 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

17 gedachten over “Goedkoop eten: hoe kun je besparen op groenten

 • Martien

  Ik heb deze zomer voor het eerst in mijn leven een (vrij bescheiden) groentetuin en ik kom tot de conclusie dat we met moeite alles zullen kunnen verwerken (voor in de diepvries) of onmiddellijk opeten. Ik weiger nl om iets wat eetbaar is weg te gooien. Klinkt waarschijnlijk logisch, maar ik wil het graag even verduidelijken;
  – Soep maak ik nooit van de oorspronkelijke groente maar enkel van wat bestempeld wordt als snijafval. In mijn soep gaat wel steevast een ui, aangevuld met de schil van pompoen, bladeren van courgette , bladeren van pompoen, het loof van radijsjes, bladeren van bloemkool…
  Die zijn echt allemaal eetbaar en lekker bovendien .Ook de steel van broccoli gaat in de soep.
  – Bladeren van pompoen en courgette gooi ik ook in de smoothie. Wortelloof is ook eetbaar en kan je in principe ook gebruiken, maar is wel vrij taai dus moet je wel over een krachtige blender beschikken.
  – Meeste van bovenstaande kan je ook gebruiken in een aardappelstoemp.
  – Het blad van framboos, braam en aardbei kan je gebruiken om thee van te maken.

 • Julie de Vries

  Bij onze plaatselijke Deen hebben ze elke week nieuwe aanbiedingen, dat stapelt ook wel op een gegeven moment op als je de besparingen per jaar uit gaat rekenen… Deze week waren veel groentes in de aanbieding, is natuurlijk zeker niet zo goedkoop als ze zelf in de tuin groeien! Leuke blog post!

 • Carolina

  Wij hebben het geluk in Spanje te wonen en onze buren geven van alles uit de moestuin. Artisjokken, bonen. Wij eten met de seizoenen. Nu is bijvoorbeeld granaatappel voorradig. 0,35€ per stuk. Het is een werkje om de pitten eruit te krijgen, maar het is hartstikke gezond en lekker. Onlangs kregen we nog zelfgeplukte cantharellen. Lekker gebakken met nieuw geperste olijfolie (27€ voor 5 liter), knoflook en thijm.

 • Gea

  Bijna om de dag haal ik groente. Ik loop bij alle supermarkten en van alles pak ik het goedkoopste. Het liefst een kilo voor een euro. Iedere ochtend was/snij ik groente en fruit. Ik laat de gootsteen vol water lopen en gedurende de dag schep ik daar alles uit. Ik bereid het in de elektrische stomer die er naast staat of eet het rauw. Grote hoeveelheden verdeel ik over clipdozen in de koelkast. Snijafval + groenten bereid ik in de sapcentrifuge. Ik maak ca. 1.5 l groentesap per dag. Ik sta maar een uur per dag in de keuken voor 6 maaltijden.