Vanaf 3 september zijn Mrs FOB en ik op vakantie. We gaan de maand september rondtrekken door Namibië.

We hebben goed gespaard voor deze reis en we zijn gesponsord! Door de meeste van de gasten op ons huwelijk een aantal jaren geleden. Het is namelijk onze huwelijksreis, welke we nog in het vat hadden zitten.

De tickets hebben we gekocht tijdens de Wereldweken van KLM. En een deel van de ticketprijs hebben we kunnen betalen met miles, gespaard met onze Flying Blue American Express kaart.

Reageren tijdens vakantie

Tijdens onze vakantie kun je gewoon reacties indienen onder de posts op deze site. Deze reacties verschijnen dan begin oktober op het blog.

Huishoudboekjes tijdens vakantie

Je kunt je tijdens onze vakantie ook gewoon inschrijven als volger van dit blog. Je krijgt dan direct het FOB huishoudboekje tot je beschikking. Huishoudboekjes hoef ik tegenwoordig namelijk niet meer handmatig te versturen.

Voor de liefhebbers: hier kun je alle blogposts vinden welke ik tot nu toe heb gepubliceerd.

Tot in oktober!

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

17 Reacties

 1. Ik ben benieuwd naar jouw visie op de net aangekondigde vernieuwde rendementsheffingen die gaan komen in 2022. Als ik het goed begrijp gaan ze beleggingen belasten voor 33% van het werkelijke rendement (schatting (5,83%). Dit zou betekenen dat financieel onafhankelijk worden ineens heel ver weg is.

  Stel ik heb ongeveer € 1.600,- nodig om van te leven per maand. Met een save withdrawal rate van 4% zou dit een totaal geinvesteerd bedrag van circa € 500.000,- betekenen. Maar met € 500.000,- aan beleggingen met een rendement van 5,83% waarover 33% belasting moet worden betaald zou dit uitkomen op extra kosten van ongeveer € 9.600,- per jaar. Dit zou dan betekenen dat ik nog ongeveer € 250.000,- extra zou moeten investeren om dit te compenseren.

  Ik hoor graag jouw mening, wellicht zie ik iets over het hoofd.

  • Vanwege ons belastingstelsel was het al moeilijk in NL om snel FIRE te halen.Het wordt er zo niet makkelijker op.
   Volgens mij betekend dit dat we naar het buitenland verhuizen voor alle mensen die aan FIRE mee willen doen :(?

  • https://nos.nl/artikel/2300638-wat-merk-je-van-de-nieuwe-belasting-voor-sparen-en-beleggen.html

   Hier wordt 5,33% genoemd, verder heb je volgens mij gelijk. Maar let op, die 0,09%, 5,33% en 33% zijn gewoon variabelen die per jaar aangepast kunnen worden. Als de spaarrente stijgt naar bv. 2% blijft er van die 440.000 euro “vrijstelling” voor spaarders nog maar 20.000 euro over. Obligaties zijn ook beleggingen en leveren nauwelijks iets op.

   Heffingsvrije voet vervalt volledig als je vermogen (ook spaar) erboven komt.
   Wat gebeurt er met de eigen (afbetaalde) woning?
   Komt er een peildatum?
   Wat gebeurt er in een verliesjaar?

   Ik mag hopen dat er deze week een storm van kritiek los barst. Een partij als Meesman zal hier niet blij mee zijn. Denk dat veel particuliere beleggers weer spaarders zullen worden zo.

 2. Namibië is een prachtig land! Niet goedkoop maar de herinneringen zijn onbetaalbaar. Lees het boek “solitaire” om de sfeer en grootsheid vast op te snuiven!

 3. Fijne vakantie, ik heb vorig jaar foto’s van een Engelsman gezien die op de fiets van Jordanie helemaal naar Afrika fietste oa door Namibie. Zijn foto’s waren prachtig

 4. Klinkt als een mooi avontuur! Heel veel plezier! En die kaart kende ik nog niet. Ga ik toch eens uitzoeken.

  • Prettige vakantie! En vergeet niet links te rijden, ook op de lege wegen! Voor je het weet, rijdt je rechts en kijk je heel raar als er een tegenligger aankomt (en gilt je vrouw: naar links, links, links!)…