XD | Wat is dat?

De term XD betekent ex-dividend. Dit houdt in dat een aandeel geen recht meer geeft op het dividend over de periode die hieraan voorafging. De koers wordt na dit moment ook lager, doordat een deel van de waarde al is uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Na de XD-datum geen dividend meer

Vanaf een bepaald moment heeft het bedrijf dus ineens te maken met ‘oude’ en ‘nieuwe’ aandeelhouders. Het moment waarop dit gebeurt heet de ex-dividenddatum. De beleggers die het aandeel toen in bezit hadden, hebben recht op het dividend. Hun winstuitkering wordt in de weken daarna overgemaakt. Op de website van het beursfonds staat beschreven wanneer dit plaatsvindt en wat het exacte bedrag is.

Vanaf de XD-datum begint het aandeel feitelijk opnieuw met het opbouwen van dividendwaarde. Een belegger die nu het aandeel koopt, krijgt bij winst dividend vanaf de bewuste datum.

Is je aandeel nu minder waard?

Als je puur naar de koerscijfers kijkt, zakt de waarde van het aandeel inderdaad. Maar dat is niet het hele verhaal. Wanneer een aandeel XD genoteerd wordt, is daarbij het bedrag aan dividend al afgetrokken van de vorige koerswaarde.

Voorbeeld: de koers van een aandeel is € 25 op de dag voor ex-dividend en het dividend is € 3 per aandeel. Op de dag erna is de koers dan € 22.