Wat is lijfrente precies?

Lijfrente is een manier om extra vermogen op te bouwen voor je pensioen. Je bouwt met met meestal een flink belastingvoordeel een bedrag op. Dat kun je periodiek laten uitbetalen wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd hebt behaald. Je kunt er ook voor kiezen om het te laten uitbetalen aan je partner of (klein)kind. Dus: wat is lijfrente? Een fiscaal vriendelijk appeltje voor de dorst.

Zo werkt het

Elke maand of elk jaar leg je een bepaald bedrag in op je lijfrenterekening. Dit bedrag moet binnen je jaarruimte vallen en mag je aftrekken van de inkomstenbelasting. Hiermee bouw je een aanvulling op je pensioeninkomen op. Het gaat hier om een geblokkeerde rekening, je kunt er dus niet zomaar bij. Of het kan wel, maar dan betaal je een boete én verlies je de belastingvoordelen. Je inleg wordt belegd in aandelen- en obligatiefondsen door de financiële dienstverlener. Dat gebeurt op basis van jouw beleggingsprofiel.

Wat is lijfrente met belastingvoordeel?

Het belastingvoordeel is voor veel mensen de reden om te kiezen voor lijfrente. Je betaalt naast de aftrek bij inleg geen vermogensbelasting over het geld dat je beheert op je lijfrenterekening. Pas nadat je het laat uitkeren, betaal je er inkomstenbelasting over. Deze belasting is meestal veel lager dan de belastingaftrek die je verkregen hebt tijdens de opbouwfase. Vraag indien nodig je accountant of belastingadviseur of dat in jouw situatie van toepassing is.

Lees meer over lijfrente op de site van de Belastingdienst.

Gerelateerde artikelen:

Lijfrente afkopen zonder boete en inkomstenbelasting

Pensioenbeleggen: de voordelen en de nadelen

Zelf pensioen opbouwen als ZZP’er