Flatex review en ervaringen: 3 punten om op letten


Flatex broker review: welke 3 punten moet je op letten?

Flatex Nederland

De grote Duitse broker Flatex is actief geworden in Nederland. Ze maken reclame met €0,- transactiekosten.

Benieuwd wat je daadwerkelijk aan kosten kwijt bent met een transactie? Lees hier mijn Flatex review en eerste ervaringen: ik zie 3 punten waar ik in ieder geval op zou letten!

Update 2020: Flatex heeft DEGIRO overgenomen en aangekondigd alle Nederlandse Flatex klanten over te gaan zetten naar DEGIRO. Daarnaast gaat Flatex vanaf juni 2020 transactiekosten rekenen. Zie hier voor details.

Flatex review: inleiding

Ik beleg zelf uitsluitend in ETF’s, ook wel indexfondsen of trackers genoemd. Op deze manier beleg ik tegen minimale kosten met maximale spreiding. Dat is tot op heden een bewezen recept voor succesvol beleggen op de langere termijn.

Zie Beleggen voor beginners voor meer uitleg hierover.

Flatex vs DEGIRO

In deze Flatex review ga ik specifiek in op beleggen in ETF’s via Flatex. Zelf beleg ik in 2 ETF’s via DEGIRO: De wereldwijd gespreide aandelen ETF VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF) en de wereldwijd gespreide obligatie ETF DBZB (xTrackers Global Government Bond Hedged EUR). VWRL kan ik via DEGIRO ook gratis in handelen, omdat dat fonds in de DEGIRO kernselectie zit. DBZB heeft via DEGIRO wel transactiekosten. Daarom heb ik specifiek gekeken tegen welke kosten ik in DBZB kan handelen via Flatex.

Waar kun je in handelen via Flatex?

Via Flatex kun je uitsluitend handelen in effecten welke aangeboden worden via het Duitse Tradegate.

Tradegate is een zogenaamde multilaterale handelsfaciliteit (MTF, multilateral trading facility). Een MTF is een handelsplatform naast de bekende beurzen. Een MTF is wat minder strikt gereguleerd dan een beurs zoals Euronext, Xetra, NASDAQ of NYSE (New York Stock Exchange). Een beurs zoals Euronext wordt ook wel een gereguleerde markt genoemd.

Via Flatex kun je handelen in diverse instrumenten zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, ETF’s en CFD’s. Je kunt (nog?) niet handelen in opties en futures.

Flatex review: 3 aandachtspunten

Mijn ervaring is dat je via Flatex, zoals de advertenties aanprijzen, inderdaad heel goedkoop kunt handelen. Maar als je het risico wilt minimaliseren dat je alsnog te maken krijgt met significante kosten tijdens handelen, dien je volgens mij wel minimaal de volgende regels in acht te nemen. Ik ga hier in de post dieper op in.

 1. Alleen handelen tijdens openingstijden van de referentiebeurs
 2. Alleen handelen met limiet
 3. Nooit handelen met stop orders

Tip 1: alleen handelen tijdens openingstijden van de referentiebeurs

Wat bedoel ik hiermee? Zie de volgende alinea’s:

Flatex tarieven

Hier kun je de tarieven vinden van Flatex.

Een rekening openen en aanhouden is gratis.

De transactiekosten voor handelen in ETF’s zijn €0,-.

Ik heb van de klantenservice per e-mail bevestigd gekregen dat het in- en uitboeken van een effectendepot kosteloos is. Houd er rekening mee dat alleen effecten welke aan Tradegate genoteerd staan ingeboekt kunnen worden.

Flatex verdienmodel

Flatex verdient onder andere geld doordat ze commissie krijgen van partijen waarmee ze samenwerken. Ze mogen commissies afspreken met hun partners omdat ze onder de Duitse regels vallen. In Duitsland is er geen provisieverbod zoals dat in Nederland geldt.

Hoeveel provisie ze maximaal krijgen per transactie kun je vinden in hun document “Basisregels voor de omgang met belangenconflicten”, zie hier.

De eventuele provisies zitten verwerkt in de koers van de effecten bij aan- of verkoop. Ik heb daarom vergeleken wat het verschil in aanschaf- en verkoopprijs van een bepaalde ETF is tussen DEGIRO en Flatex.

Spread op Tradegate via Flatex

De biedkoers van een effect is de koers waartegen een partij een effect van jou wil kopen. De laatkoers is de koers waartegen een partij een effect aan jou wil verkopen. Het verschil tussen de  bied- en de laatkoers van een effect wordt ook wel de spread genoemd. De spread is een maat voor de kosten welke in de koers verwerkt zitten.

Spread overdag

Ik heb op 2 verschillende dagen gekeken wat het verschil in spread was voor de ETF DBZB via Xetra (DEGIRO) en Tradegate (Flatex). De schermen van beide brokers staan naast elkaar tegelijkertijd open, dus je ziet de spread op hetzelfde moment. Beide keren heb ik rond het middaguur gekeken.

Dag 1, vrijwel identieke spread:

spread flatex degiro

Dag 2: vrijwel identieke spread:

spread flatex degiro dbzb

De spread was rond de 0.16%, berekend volgens (235.73-235.36)/((235.36+235.73)/2)*100%.

Spread ‘s avonds

Ik heb ook gekeken wat de spread via Tradegate (Flatex) was buiten openingstijden van de referentiebeurs Xetra. Die was significant hoger:

spread flatex avond

De spread bedroeg toen 0.31%. Dat is het dubbele van overdag.

Waarom wijzigt de spread ‘s avonds?

Zoals uit Tradegate Exchange Rules (§ 26.1) blijkt, kan de raad van bestuur van Tradegate één of meerdere referentiemarkten bepalen markten voor elk effect dat verhandelt wordt op Tradegate. Voor DBZB is de referentiemarkt de grote Duitse beurs Xetra. Omdat Tradegate langer open is dan Xetra, is buiten de openingstijden van Xetra deze referentiemarkt niet beschikbaar. En dan kan Tradegate (of kunnen handelaren die effecten verhandelen via Tradegate) dus zelf de prijs bepalen, wat zichtbaar wordt in de toegenomen spread.

Buiten openingstijden van de referentiebeurs handelen brengt dus het risico met zich mee dat er flinke opslagen in de koers terecht komen. Daarmee kun je wellicht het voordeel van het handelen zonder transactiekosten ruimschoots verspelen.

Conclusies beste handelsmoment

Ik concludeer dat het verstandig is uitsluitend overdag te handelen via Flatex, wanneer de referentiebeurs waar DBZB genoteerd staat open is. Dat is de beurs Xetra in het geval van DBZB, welke open is tussen 9.00 en 17.30 uur.

Euronext Amsterdam hanteert ook deze openingstijden.

Indien je wilt handelen in een effect waarvoor de referentiebeurs een Amerikaanse beurs is, dan is handelen tussen 15.30 en 22.00 uur waarschijnlijk het voordeligst.

Als je helemaal scherp aan de wind wilt varen, let dan ook nog hierop: Market makers die klantorders kunnen zien maken nog wel eens gebruik van de volgende truc. Als er veel kooporders zijn, verhoogt de market maker de bied- en laatprijzen. De hogere aankoopprijs is nauwelijks merkbaar, want de spread blijft gelijk aan die van de referentiebeurs. En dat is waar de meesten op letten.

Om hier scherp op te zijn zou je op het moment van handelen niet zozeer de spread, maar de exacte bied- en laatkoers op Tradegate moeten vergelijken met die op de referentiebeurs. Dit punt komt naar voren in een artikel in WirtschafsWoche, waar het volgende punt ook uit afkomstig is:

Tip 2: alleen handelen met limiet

In WirtschafsWoche wordt ook de uitvoering van een test beschreven. Na sluitingstijd van de referentiebeurs Xetra werd door ene heer Müller op Tradegate een order zonder limiet ingelegd welke 2x de omvang had van het volume dat werd aangeboden op Tradegate. De eerste helft werd tegen het aangeboden tarief verhandeld, de tweede helft tegen een 0.89% hoger tarief.

Tradegate vertoonde de hogere prijs in dezelfde seconde dat het tweede deel van de order werd uitgevoerd. Daarmee had Müller niet de kans om het tweede deel van de transactie te annuleren.

De EU-richtlijn vereist dat de partij met wie je handelt de prijzen bekendmaakt tegen welke zij bereid is te verhandelen. Handelaren publiceren ook het aantal aandelen dat ze bereid zijn te verhandelen tegen de aangeboden prijs. Beleggers moeten namelijk weten welke prijs ze mogen verwachten. Hoe lang moet worden gerapporteerd voorafgaand aan uitvoering van de transactie schrijft de EU echter niet voor…

Mijn conclusie: handel uitsluitend met limiet, dan weet je van tevoren tegen welke minimale prijs je verkoopt of tegen welke maximale prijs je aankoopt.

Tip 3: nooit handelen met stop orders

In het al aangehaalde artikel uit WirtschafsWoche wordt ook uitgelegd dat het werken met stop orders op Tradegate nadelig kan uitpakken voor particulieren. Aangezien ik een buy-and-hold belegger ben zijn stop orders voor mij niet relevant. Ik ga hier daarom niet verder op in, maar kijk vooral in het aangehaalde artikel indien je hier meer over wilt weten.

Flatex review: veiligheid

Flatex heeft geen Nederlandse AFM vergunning en is niet aangesloten bij de Nederlandse klachtencommissie Kifid. Flatex heeft wel een vergunning van het Duitse broertje (of zusje?) van de AFM, de BaFIN.

Effecten die je bij Flatex aanhoudt zijn, net als bij Nederlandse brokers, onder gebracht in een apart bewaarbedrijf. Indien Flatex om zou vallen zijn je effecten daarmee toch veilig.

Flatex leent geen effecten uit. Dat is verboden onder de Duitse wet.

Flatex bank

Flatex is zelf een bank. Banktegoeden die je via Flatex aanhoudt zijn gegarandeerd door het Duitse depositogarantiestelsel tot een bedrag van €100.000.

Flatex uitleg met plaatjes

Ik leg als voorbeeld uit hoe je het wereldwijd gespreid beleggende obligatiefonds xTrackers Global Government Bond Hedged EUR (ticker: DBZB, ISIN code LU0378818131) kunt aanschaffen met een limietorder.

Ik ga er hierbij vanuit dat je al een rekening hebt geopend. Mocht je dat nog niet gedaan hebben, dan kun je dat online in een paar stappen doen. Log vervolgens in op je account.

Voer na inloggen de ISIN code in in het zoekveld onder de tab “HANDEL”. Er verschijnt dan het volgende fonds, waar je op moet klikken:

flatex uitleg stap 1

In het volgende scherm scroll je naar beneden in klik je op het groene vakje met daarin de K (van Kopen):

flatex uitleg stap 2

Klik in het volgende scherm bij Ordersoort op “Directe order”:

flatex uitleg stap 3

In het scherm dat dan verschijnt vul je stapsgewijs het volgende in:

stap 1: het aantal stukken DBZB dat je wilt kopen (1 in onderstaand voorbeeld)

stap 2: kies hier voor “Limiet”

stap 3: vul de prijs in die je maximaal per stuk wilt betalen. Een goede richtprijs is de weergegeven laatkoers. Dat is de minimale prijs waarvoor iemand bereid is jou DBZB te verkopen.

stap 4: klik op de oranje knop “Bevestigen”

Daarna krijg je een orderbevestiging te zien:

flatex uitleg stap 6

Als de order uitgevoerd is kun je in je portefeuille-overzicht de aangekochte stukken DBZB terugvinden.

Een praktisch puntje: verkoopwaarde niet direct beschikbaar

Om te testen heb ik mijn DBZB positie weer verkocht. Nadat ik mijn ETF DBZB weer verkocht had, duurde het ongeveer een kwartier voordat ik de verkoopwaarde beschikbaar had op mijn Flatex rekening. Direct verder handelen met de verkoopopbrengst, zoals ik bij DEGIRO wel kan, kan ik hier dus niet.

Flatex welkomstbonus

Hier kun je zien welke welkomstactie Flatex eventueel heeft lopen.

Flatex review: conclusies

 1. Beleggen via Flatex vraagt naar mijn mening om extra alertheid:
  1. Handel alleen tijdens openingstijden van de referentiebeurs
  2. Gebruik altijd een limiet
  3. Gebruik geen stop orders
 2. Indien je alert bent, kun je tegen zeer gunstige tarieven handelen via Flatex. Omdat DEGIRO voor DBZB wel transactiekosten rekent en Flatex niet, is DBZB overdag via Flatex aanschaffen in het geteste voorbeeld voordeliger. Omdat Flatex geen dividendkosten rekent en DEGIRO voor een standaard account ook niet, zit daar geen kostenverschil. Indien je een Custody account hebt bij DEGIRO, worden er wel dividendkosten gerekend en is Flatex voor wat betreft dividendbetalingen dus voordeliger.

 

Heb jij ervaring met Flatex? Zo ja, hoe is die ervaring?

 

Wil jij het FOB huishoudboekje 2021 kado? En een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt? Ik stuur geen spam, opzeggen kan altijd en ik geef je e-mailadres nooit door aan derden.

12719 andere abonnees houden je gezelschap!

Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat mailadres is al ingeschreven
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.
Ik kom ook financieel interessante acties en aanbiedingen tegen waar ik op dat moment geen blogpost over schrijf. Ik kan je daar dan wel op wijzen via een mailtje. Je kunt je hiervoor apart inschrijven:
Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.

Ik ben geen professioneel adviseur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor enige schade geleden door opvolgen van advies of navolgen van informatie op deze site. Informatie kan achterhaald zijn, check altijd zelf of ze nog actueel is. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Zie ook de disclaimer. Soms krijg ik een vergoeding als je een transactie doet via een blauwe link op deze site. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Auteur: Mr FOB


Een reactie plaatsen

Leuk als je reageert! Reacties met als doel iets te leren van anderen of om anderen te helpen, nadat je het hele artikel en alle andere reacties gelezen hebt, zien we hier het liefst! Je reactie wordt goedgekeurd en verwerkt volgens mijn privacybeleid. Door je reactie te versturen ga je hiermee akkoord.

57 gedachten over “Flatex review en ervaringen: 3 punten om op letten

 • Jan van Zwol

  Beste mensen,
  Ook ik heb koersverschillen gezien bij zowel de Giro als bij Flatex. De handel gaat door na nadat de reguliere beurstijd gesloten is, maar heeft zijn voordeel. Zo had ik een kooporder ING niet gekregen als limiet binnen de handelstijd De Giro. Bij Flatex kreeg ik hem wel maar na sluitingstijd. Dat was voor mij voordelig. Als je via De Giro bijvoorbeeld: Livent Corp koopt op de Dow, dan wordt je gek van de berekeningen die De Giro opvoert. Minutieus Dollar koersverschillen worden zichtbaar. Bij verkoop van 1000 Livent heb je soms een heel pagina scherm om de winst te berekenen. Daar is Flatex veel beter in. Opgeven in Euro en koersverschillen zijn achter de schermen netjes verrekend. Je ziet direct de winst op je product. Stop-loss inderdaad slechte ervaring. Min puntje is de handelspauze bij terugkoop. Ik heb gevraagd wat als ik dan gebruik maak van mijn kredietruimte? Dan wordt er volgens de helpdesk geen kosten in rekening gebracht. Voor de kleine belegger is dit een goede provider, cijfer een 7.5.

 • Belegger M

  Beste Mr. Fob,

  Bedankt voor de info op deze site!

  Vraagje, stel u zat in de opbouwfase. Zou u dan bij Flatex beleggen of nog steeds met een custody account bij DeGiro?

  Graag hoor ik het. Alvast bedankt voor de moeite!

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik denk via DEGIRO, ik vind Flatex nog niet heel overtuigend doordat je zo op die 3 punten moet letten.
   Flatex heeft overigens aangekondigd alle Nederlandse Flatex klanten over te gaan zetten naar DEGIRO, zodra de overname van DEGIRO afgerond is, zie hier. Dus dan heeft nu starten via Flatex wellicht niet zoveel zin.

 • J. Thissen

  Ik handel alleen in aandelen en turbo’s. Bij aandelen hanteert Flatex koersen van Tradegate met een fikse spread. Een voorbeeld: Beter Bed.
  Nu, dinsdag 11-02-2020 hanteert Flatex een biedkoers van €2,36. De laatkoers is €2,39.
  Als op dit moment iemand 1000 aandelen BB koopt en een ander verkoopt er evenveel, is de spread voor Flatex: 1000 * 0,03 = €30,=
  Bij Degiro zou dat 2 keer €2,= (en een paar duppies) aan transactiekosten zijn.

  Hoezo zou Flatex geen transactiekosten rekenen? Die zitten dubbel en dwars verwerkt in de spread op Tradegate.

 • Bert Giebels

  Ik ben beginnend belegger. Naast DEGIRO heb ik nu ook Flatex. Bij DEGIRO kan je maar een zeer beperkt aantal gratis transacties doen per maand, bij Flatex kan je onbeperkt gratis (bij veel verschillende aandelen). Dat is leuk om te experimenteren. De site van DEGIRO vind ik veel overzichtelijker, de koersen meer up to date en de transacties gaan veel sneller. Ook kan geld bij DEGIRO veel sneller (via iDeal) op de rekening worden gestort, bij Flatex moet je storten op een Duitse rekening. Ik raad daarom beginnende beleggers aan eerst te starten met DEGIRO, en als je daar een beetje in thuis bent en actiever wil handelen om Flatex voor de korte termijn te nemen. Maar goed, DEGIRO is al in handen van Flatex, dus wat er dan verder gaat gebeuren….

 • Sebastiaan Franken

  Hoi Mr FOB,

  omdat ik je post over dividendlekkage ook zo interessant vond was ik benieuwd naar jouw idee over het verschil in dividendlekkage tov ETF’s kopen bij degiro. Aangezien je via flatex uiteindelijk toch producten in Duitsland aanschaft mis je waarschijnlijk het belastingvoordeel dat je vanuit Nederland hebt door de goede belastingverdragen met bijvoorbeeld de VS. Ook is de af te dragen dividendbelasting volgens mij hoger in Duitsland (25% ipv 15%). Heel benieuwd naar jouw mening/inzicht hierover.

  • Mr FOB Bericht auteur

   Of er sprake is van toepasbare belastingverdragen heeft te maken met het land van vestiging van het fonds dat je koopt en niet met het land van vestiging van de beurs en/of de broker waar je het fonds aanschaft.

 • Leesgraag

  Vandaag las ik in het beleggers topic op tweakers.net dat Flatex DeGiro heeft overgenomen.
  Eerlijk gezegd vind ik dat in eerste instantie (onderbuik) helemaal geen goed nieuws!

  Ben voornamelijk klant bij de DeGiro en ivm spreiding koop ik small cap bij Flatex (klein deel totale portefeuille).
  Waarbij ik dacht, dan zit ik ook gelijk bij een “heel andere” broker. Dat is dan niet meer zo.

  Ben vooral bang wat ze met DeGiro gaan doen, op langere termijn. Voorlopig maar eerst even afwachten.

  Hoe kijk jij aan tegen deze ontwikkeling, mr.FOB?

 • Robert S

  Ik ben nu een tijdje bezig met FlatEx en kan de conclusies van Mr FOB alleen maar onderschrijven.
  Wat ik wel ben tegengekomen:

  – Bij ex-dividend gaan van fondsen zie ik geen dividendrechten. Je moet maar afwachten wanneer het dividend op je rekening wordt bijgeschreven. Bij DeGiro zie je je dividendrecht en dat vind ik handiger.

  – De omzet van ETF vind ik bij FlatEx wat aan de magere kant. Soms enkele stuks per dag. Ik hoop dat dat geen problemen geeft wanneer je je gehele positie wilt verkopen.

  Ik blijf DeGiro prettiger vinden voor mijn maandelijkse aankopen maar voor bepaalde ETF’s die niet in de kernselectie zitten van DeGiro gebruik ik FlatEx.

 • Aart

  Hallo Mr. FOB,
  Interessant artikel, ik zit er over na te denken om Flatex een kans te geven. Maar sowieso wil ik natuurlijk die €175. Wat let mij om een aantal keer een order van €2500 op DBZB te zetten en daarna weer terug te halen en dat 175 keer te herhalen?

  Zou dat werken?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Dat zou werken, alleen via de spread maak je dan wel kosten. Het beste kun je dan een zeer courant fonds met lage spread nemen om de transacties mee uit te voeren, zoals “Todays leader” uit het orderboek, zie hier. Dat is op dit moment het fonds met ISIN code IE00B4L5Y983 met een spread van 1 cent. Doordat de koers €55 is en doordat je transacties minimaal €2500 in omvang moeten zijn, moet je ongeveer 46 stuks per transactie verhandelen en maak je in dit voorbeeld dus ongeveer 46 cent kosten per transactie.

 • Y. Franken

  Heb ook via Flatex ingelegd in het Xtrackers obligatiefonds. Ging prima. Geen kosten. Ik zie wel koersverschillen tussen tradegate en bv Xetra. De spreiding is niet anders, zolang je het goed in de gaten houdt en overdag handelt. De volumes zijn vaak klein.

 • Leesgraag

  Nog een verschil (gebruikservaring) tussen DeGiro en Flatex:
  Bij DG al een poos zichtbaar, dat ik dividend ga ontvangen van een aandeel, en dat ook vandaag (is ook de pay date) ontvangen.
  Bij Flatex al die tijd niets zichtbaar (aandelen via Flatex zijn ruim op tijd gekocht) en vandaag ook niets ontvangen. Even in de gaten houden (zou me niets verbazen als ze hier ook goochelen met die valuta datum ofzo). Anders eens mailen hierover.

  Iemand anders al eens dividend ontvangen via Flatex?

  • Leesgraag

   Ik zal even mijn eigen vraag beantwoorden: het was inderdaad valutadatum/boekdatum.
   Een dag later was het wel bijgeschreven.
   Flatex biedt dan wel weer een net afschrift in je inbox waarop de specificatie.
   Alleen 15% dividend belasting, geen extra kosten zoals (afhankelijk van je soort account) bij DeGiro.

  • Nick

   Hoi Leesgraag, ik heb dezelfde ervaring. Bij DG zag ik al dagen het dividend terwijl dit bij Flatex nog enige tijd op zich liet wachten.

   Daarnaast zag ik echter nog een verschil. Als test heb ik ook VWRL bij Flatex aangekocht. Niet alleen duurde het langer voordat dividend zichtbaar was, maar ook was het dividend een stuk lager. Bij DG kwam ik uit op een dividend van EUR 0,3786 per stuk terwijl ik bij Flatex EUR 0,2989 per stuk ontving. Dat is een wel heel erg groot verschil. Ben benieuwd wat de ervaringen van anderen zijn! Maar ik denk dat ik mijn posities bij Flatex weer ga afbouwen en toch maar gewoon bij DG blijf waar de kosten tenminste transparant zijn.

  • Leesgraag

   Dat is ook een aparte ervaring, Nick!
   Het enige dat ik kan bedenken, is (omdat Flatex de boel later uitbetaald/valutadatum gedoe) dat er een andere wisselkoers (dollareuro) is geweest tov uitbetaling van de DeGiro.

   Als ik het onthou, zal ik voor half december ook eens een VWRL via Flatex kopen en kijken wat er met de dividendbetaling gaat gebeuren daarvan.

   Overigens was er bij mij geen verschil bij het uitgekeerde dividend (ik had bij DeGiro ook wat aandelen waarvan ik later bij Flatex wat had gekocht, dus kon wel vergelijken).

  • Jan Willem Kieboom

   Hoe zit het bij flatex met het w8-ben formulier moet je deze downloaden en dan invullen of heb je dit al gedaan bij het openen van een rekening?

  • Mr FOB Bericht auteur

   Ik heb die niet in hoeven vullen tijdens het openen van mijn rekening. Het formulier hebben ze op de formulierenpagina staan en zul je vermoedelijk zelf in moeten vullen als je Amerikaanse effecten aanhoudt en je dividendbelasting tegen het gereduceerde tarief wilt afrekenen