Vanaf 1 juni 2020 gaat Flatex transactiekosten rekenen. En Nederlandse Flatex klanten gaan na afronding van de overname van DEGIRO overgezet worden naar DEGIRO.

Flatex gaat transactiekosten rekenen

De grote Duitse broker Flatex werd in 2019 in Nederland actief en maakte flink reclame met €0,- transactiekosten. Daar stappen ze per 1 juni 2020 vanaf.

Als je net als ik weinig handelt, dan hebben transactiekosten niet zoveel effect op je rendement op de lange termijn. Maar als je veel handelt, dan is Flatex per juni voor veel beleggingen ineens een stuk duurder geworden dan DEGIRO.

Ik beleg niet via Flatex, ik heb ze alleen uitgeprobeerd toen ze actief werden in Nederland. Als je wilt beleggen via Flatex zou ik in ieder geval op 3 punten letten, zie mijn Flatex review en ervaringen.

Nederlandse Flatex klanten naar DEGIRO overzetten

In december 2019 kondigde Flatex aan de Nederlandse broker DEGIRO over te gaan nemen.

Momenteel zit de overname in de afrondende fase. Hij is nog niet goedgekeurd, dus zekerheid dat alles doorgaat is er nog niet.

Maar indien en zodra de overname afgerond is, is volgens de CEO van Flatex (bron: NRC) het plan om DEGIRO en Flatex als merken naast elkaar te laten voortbestaan en Nederlandse Flatex-klanten over te zetten naar DEGIRO:

“We willen beide merken behouden. In veel landen kennen mensen Flatex niet, maar is DEGIRO wel heel bekend. In onze thuismarkten is het andersom. Het zou niet slim zijn om daar verandering in aan te brengen. Met Flatex hadden wij ook ambities in Nederland, maar nu we DEGIRO in handen krijgen, is het logisch dat we de Nederlandse Flatex-klanten uiteindelijk overzetten naar DEGIRO. We geloven dat zij het op hun thuismarkt in ieder geval even goed doen als wij, en misschien wel beter.”

Zoals gezegd heb ik beleggen via Flatex alleen even uitgeprobeerd. Het overgrote deel van mijn beleggingen heb ik al jaren via DEGIRO. Zie DEGIRO review 2020 voor mijn ervaringen met DEGIRO en waar ik bij hen op let.

Hebben de aangekondigde stappen invloed op jouw brokerkeuze?

Wil jij, net als ruim 14.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2024 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

Schrijf een reactie

16 Reacties

 1. Jammer dat er transactie kosten komen.
  Maar als ik de custody kosten en het abonnementsgeld om bij Xetra en andere beursen te kunnen handelen tegen de 3,90 per transactie afweeg dan is flatex toch voordeliger lijkt me

  En ik zou niet graag gedwongen worden om over te stappen

  • Ik ben het met je eens, bij Flatex.nl heb je alleen die transactiekosten, maar niet die custody, aansluitkosten.

   Bij Flatex.nl aangegeven en het antwoord blijft: management besluit, we gaan stoppen met Flatex.nl.
   Maar het vreemde is dat er nogsteeds met die voorwaarden van alleen de transactiekosten geworven wordt op hun website.

   Is er een petitie of iets waar je kunt aangeven dat je het hier niet mee eens bent?

 2. Tsja, gratis bestaat natuurlijk niet. Er zit altijd wel ergens een verdienmodel achter. Je data delen, interne setteling met grote spreads, uitlenen van effecten… Als de prijs redelijk is, en je geen fratsen hebt, dan is dat prima.
  Transparantie en het daarmee kunnen inschatten van risico’s vind ik belangrijker dan de allerlaagste kosten.

  • Precies. Gratis bestaat niet in deze wereld. Linksom of rechtsom moet er verdient worden.

  • Ik begreep dat het in Duitsland het uitlenen van aandelen niet is toegestaan.
   Dus dat verdienmodel zou in Duitsland niet kunnen.
   Door deze overname zou dat wel eens mogelijk kunnen worden bij de Nederlandse klanten.
   Is dat een risico?

 3. Ik zit bij FlatEx alleen om gratis in de DBZB ETF te beleggen. Daarmee bouw ik het obligatie-deel van mijn vermogen op. Het aandelen-deel van mijn vermogen bouw ik op via DeGiro in de VWRL ETF. Via DeGiro kan ik nu (nog) niet gratis in DBZB handelen. Ik hoop dat dat met de voorgestelde verhuizing anders wordt. Zo niet, dan zal ik waarschijnlijk toch volledig overstappen op DeGiro, omdat ik het nu vervelend vind om bij twee verschillende brokers apart te moeten handelen. Daarnaast staat een overschrijving naar DeGiro dezelfde dag nog daar op de rekening, terwijl bij FlatEx daar een dag of meer overheen kan gaan (omdat het een Duitse bankrekening betreft).

  Maar voor nu wacht ik rustig de berichtgeving vanuit FlatEx af.

 4. Ze hebben zeker invloed voor mijn brokerkeuze. Ik zit bij Flatex omdat het gratis is, andere brokers zijn veel gebruiksvriendelijker maar vragen geld voor de dienstverlening. Als hiermee het voordeel van “gratis” bij Flatex verdwijnt ga ik kijken naar een alternatief.

 5. ok, goed artikel weer en goed om te weten. Is er al bekend wanneer en hoe het overzetten gaat gebeuren? Is er al meer info over deze procedure? Zelf heb ik namelijk ook al een DeGiro account, dus uiteraard wil ik dan wel dat mijn flatex portfolio daaraan toegevoegd wordt.

  • Ik heb net de klantenservice van flatex gesproken en er werd verteld dat je flatex account waarschijnlijk gewoon blijft, alleen dat er gebruik gemaakt gaat worden van het achterliggende systeem van DeGiro binnen de nederlandse flatex. Alleen op dit moment is er nog vrij weinig duidelijk hierover. Hij kon dit ook niet met zekerheid bevestigen.

  • Zelf ook een flatex rekening geopend , met als reden ‘ gratis’ handelen en voor mij in bepaalde effecten. Ik merkte op dat de spread bij flatex toch hoger lag dan de Giro. M.a.w. je krijgt minder terug voor het verkopen en meer betalen voor het kopen van aandelen bijv. Dit los van de overload van info. en niet gebruiksvriendelijk platform. Lang leve de Giro.

 6. Maar belangrijk voor ons: deze transactiekosten zijn kostentechnisch geen reden om van broker over te stappen?

  • Zoals ik vermeld in de post: Als je net als ik weinig handelt, dan hebben transactiekosten niet zoveel effect op je rendement op de lange termijn.

 7. Je bent heel actueel mr FOB! Mooi artikel weer.

  Ik heb Flatex zeer bescheiden uitgeprobeerd van augustus t/m januari dit jaar. Toen alles verkocht, onlangs nog gecheckt of ik niet “rood” stond o.i.d. omdat ik alles na een week had weggeboekt. Alles stond nog netjes op 0, dus binnenkort maar opzeggen.

  Een account bij DeGiro heb ik al dus overzetten hoeven ze mij niet.

  Ik zag dit al aankomen, maar het moment waarop weet je nooit. Hoop niet dat ze DeGiro ook duurder gaan maken later.

 8. Het is natuurlijk wachten op de stroomlijning van de operatie, waarbij DeGiro hetzelfde model gaat hanteren (lees kosten model)

 9. Jeetje wat een timing, had echt net ergens anders gelezen en was al bezig met mijn kleine 6 euro ETF te verkopen, want deed toch al niets met Flatex. Vind het een dramatisch platform, kan niets vinden, niets is intuitief en eigenlijk is er een overkill aan informatie (hulde aan DEGIRO voor de fijne interface!) Ook kon ik na de verkoop niet direct het volledige bedrag overboeken naar mijn prive rekening. Ik kwam in je eerdere post https://www.financieelonafhankelijkblog.nl/flatex-review-ervaringen/ tegen dat het bij jou toen een kwartier duurde voordat het van je portfolio is overgeschreven naar je geldrekening. Geen FAQ verder over te vinden dus dank voor je artikel. Mijn ervaring was ergens tussen de 20-30min dus bij deze mocht iemand er baat bij hebben, geduld hebben en half uur later een keer het geld overboeken.