Geregeld spreek ik mensen met een drukke baan en veel verantwoordelijkheden. Dat betekent voor die personen vaak ’s morgens vroeg op en overdag druk bezig met alle taken.

Omdat die mensen overdag geregeld te weinig tijd hebben om alles te laten bezinken, gebeurt dit ’s nachts, wat de nachtrust dan niet ten goede komt. Vrije dagen voelen niet altijd als vrij, omdat dan toch bereikbaarheid verwacht wordt.

Al deze dingen komen mij heel bekend voor uit de tijd dat ik nog werkte en doen me dan vaak beseffen hoeveel minder stress ik ervaar sinds ik FIRE ben.

Toen ik nog werkte had ik een baan waarbij ik vrijwel uitsluitend met mijn hoofd aan het werk was. Veel besprekingen, documenten uitwerken, documenten van anderen lezen, enzovoorts. Ik had veel met deadlines te maken. De werkdruk ervaarde ik als hoog.

Dat zorgde er geregeld voor dat ik flink moe was zodra ik thuis kwam. Niet zozeer fysiek, maar wel mentaal. Ook kwam het geregeld voor dat ik ’s nachts nog zaken aan het verwerken was, waarbij ik dan een tijd wakker lag. Dat zorgde er in de loop van de tijd voor dat ik me nooit meer echt uitgerust voelde, een gevoel dat ik vóór die steeds verder toegenomen werkdruk wel had.

Ik herinner me dat ik de laatste 5 jaar dat ik werkte af en toe tegen mijn vrouw zei dat ik ernaar verlangde me weer eens echt uitgerust te voelen. Zoals ik dat voelde toen ik twintiger of dertiger was. De kans dat ik dat terug zou krijgen achtte ik niet zo groot omdat ik al weer veertiger geworden was, maar ik bleek een denkfout gemaakt te hebben…

Sinds ik gestopt ben met werken, heeft het me ongeveer een jaar gekost voordat ik dat gevoel van uitgerust zijn wel weer had. Het “detoxen” van de hoge werkdruk kostte me heel wat maanden. Ik kan me niet anders voorstellen als dat de hoge werkdruk die ik ervaarde op de lange termijn ongezond zou zijn geweest voor mij.

Ik slaap tegenwoordig een uur meer per nacht dan toen ik nog werkte en de kwaliteit ervan is ook beter. Ik doe overdag alles meer op mijn gemak. In de basis voel ik me weer goed uitgerust. Heel fijn!

Tuurlijk heb ik nog wel eens een korte nacht of ervaar ik stress. Maar het structureel niet echt uitgerust zijn ben ik kwijt. En dat vind ik echt een van de zegeningen van FIRE zijn. De roofbouw is voor mij voorbij, ik ben meer in balans.

Nou spreek ik ook mensen die, ondanks een verantwoordelijke baan, zich in de basis wel echt uitgerust voelen. Voor iedereen zal dit dan ook anders zijn. Maar voor mij was en is FIRE een uitkomst.

Als je nog werkt, lukt het jou wel om je echt uitgerust te voelen? Zo ja, heb je daarvoor tips voor anderen? Zo nee, zie jij FIRE als een stap om je meer uitgerust te voelen?

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   zijn affiliate links. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

19 Reacties

 1. Bovenstaande klinkt me allemaal zeer bekend in de oren. Enkele jaren geleden heb ik een bepaalde move gemaakt, die ik eigenlijk veel eerder had moeten doen. In het verleden had ik namelijk vaak door de week geen tijd om te sporten (vanwege file etc) en in het weekend had ik vaak andere verplichtingen met het gezin (of gewoon geen zin). Vanwege een samenloop van omstandigheden uiteindelijk besloten samen met een vriend, om elke dinsdag en donderdag intensief 1,5 uur te sporten (taekwondo). Waar je totaal geen tijd hebt/krijgt om aan je lastige klanten, problemen of wat dan ook te denken. Ondanks de intensiviteit, geeft het mij veel rust en heb ik sindsdien ook veel minder last van migraine. Ik kan het iedereen aanraden en uiteraard ook goed voor je lichaam en geest.

 2. De stress op het werk en het feit dat je niet meer kunt afschakelen is een belangrijke factor geweest waarom ik en mijn vrouw FIRE zijn. Vanaf begin mei werk ik niet meer en is mijn vrouw voor als ZZP-er aan de slag gegaan. Een heerlijk gevoel!
  Naast het FIRE zijn wilden we ook graag een nieuwe woning bouwen. Met name de energielasten en de onderhoudskosten zullen laag en inzichtelijk zijn wat ons wel aanspreekt gezien je wel je baan hebt opgezegd. Het bleek echter lastig om een geschikt kavel te vinden. Nu wil het lot dat we nu net een geschikt kavel hebben gevonden en een mondelinge akkoord hebben. Omdat de verkoop van onze woning niet synchroon loopt met de koop van het kavel en de betalingen van de bouwfasen zijn we op zoek naar een stukje financiering. Verder bepaald wat we kunnen lenen ook hoeveel we willen uitgeven aan de nieuwe woning.
  Ik ben benieuwd of er andere FIRE lezers zijn die ook in eenzelfde situatie hebben gezeten en zou graag horen hoe je de financiering hebben aangepakt. Immers het niet hebben van een baan maakt het lastig om geldschieters te vinden, het passief inkomen uit beleggingen wordt laag gewaardeerd, als het al gewaardeerd wordt.

 3. Héél herkenbaar. Ik ervaar ook redelijk wat stress op het werk, maar veel doe ik mezelf aan. Iemand op het werk zei onlangs nog tegen me ‘dat ik veel te goed ben’. En die mens werkt er amper 1 maand…. Ik probeer mezelf los te koppelen van het werk de vrijdagavond, maar dat lukt soms moeilijk. Zoals vrijdag geweest, maak ik voor mezelf een lijst met to do’s voor de maandag. En dat heeft me dan wel rust. Maar waar ben je dan mee bezig natuurlijk.
  En inderdaad, niemand is onmisbaar op zijn werk, maar toch, ik smijt me graag in mijn job, doe het met hart en ziel. Maar ten koste van wat hé, het is niet gezond.
  Binnen enkele jaren zou ik graag een dagje minder willen werken per week. Dan is ons huis afbetaald en hebben we meer financiële ruimte.

 4. Heel herkenbaar, mooi stuk. Zelf werk ik 5 dagen per week en kan doordeweeks lastig afschakelen. In het weekend of met vakanties heb ik even nodig om te ontspannen. In het weekend ren ik dan meestal een ronde, daarna ben ik afgeschakeld. In vakanties duurt het langer om helemaal tot rust te komen. Dat duurt meestal een weekje.

  Ik zie FIRE zeker als middel om tot rust te komen. Het lijkt me heerlijk om iedere dag wakker te worden met het gevoel niets meer te moeten en zelf je dag te kunnen vormgeven. Aan de andere kant wil ik niet wachten op “later”. We zijn laatst verhuisd om nu al meer tot rust te komen en meer tijd voor onszelf te hebben. Dat was voor ons een erg geslaagde verandering. Dus ja, FIRE voor later, maar ook nu genieten.

Schrijf een reactie