Diverse lezers hebben me gewezen op DELA’s spaarverzekering. Het kan een aantrekkelijk alternatief zijn voor een spaarrekening of een deposito, doordat het een relatief hoge rente geeft van 2,00% per jaar.

Wat is DELA spaarverzekering?

De spaarverzekering van DELA is een spaarverzekering met een vaste rente en een door de verzekerde vooraf gekozen vaste looptijd, welke alleen middels afkoop te verkorten is. De rente ligt momenteel significant hoger dan die op Nederlandse spaarrekeningen. De officiële naam is het DELA CoöperatiespaarPlan.

Rente DELA spaarverzekering

Op het moment van schrijven is de rente 2,00% op jaarbasis. Je krijgt rente maandelijks toegevoegd aan je saldo. Daarbij gaat DELA uit van het saldo aan het begin van elke verzekeringsmaand. Leg je tijdens de verzekeringsmaand nog geld in? Dan vergoedt DELA over deze inleg rente naar rato van de verzekeringsmaand. Daarbij rekenen ze voor een maand 30 dagen.

Inleggen

De minimum inleg is €10,- per keer en je bepaalt zelf hoe vaak je geld inlegt gedurende de looptijd van je verzekering. Eenmalig inleggen of bijstorten kan tot een totaalbedrag van €12.000 per jaar.

Bijstorten gedurende de looptijd kan niet bij deposito’s. Deposito’s hanteren daarnaast vaak een minimum inleg, welke hoger is dan de minimale inleg van €10 van de DELA spaarverzekering.

Als je periodiek wilt inleggen, mag je maximaal €200 per maand inleggen.

Hier vind je een handig tooltje om te bepalen wat je uiteindelijke opbrengst is van DELA’s spaarverzekering bij een bepaalde maandelijkse inleg.

Als je de verzekering online aanvraagt, betaal je eenmalig €9,60 zogenaamde distributiekosten.

Looptijd en opzeggen

Met de spaarverzekering zet je in principe geld opzij voor minimaal 10 jaar en maximaal 30 jaar. Als je de spaarverzekering wilt beëindigen binnen de eerste 10 jaar, betaal je €150 afkoopkosten. Na 10 jaar kun je stoppen zonder afkoopkosten.

Bij voortijdig overlijden van de verzekeringnemer ontvangen de nabestaanden het opgebouwde saldo + 10%.

DELA spaarverzekering risico

DELA’s spaarverzekering valt niet onder het depositogarantiestelsel. Indien DELA onverhoopt failliet mocht gaan, ben je je inleg kwijt. Je zou het faillissementsrisico kunnen vergelijken met dat van een bedrijfsobligatie in een enkel bedrijf.

Voor een bedrijfsobligatie geldt daarnaast echter dat de koers van de obligatie daalt zodra de marktrente stijgt. Dit heet renterisico. Dit renterisico geldt niet op dezelfde manier voor het DELA’s spaarvezekering, aangezien er geen sprake is van een koers. Waarschijnlijk zal DELA zich genoodzaakt zien de rente van de spaarverzekering juist te verhogen zodra de marktrente significant stijgt, om voldoende concurrerend te blijven met spaarrekeningen, deposito’s, obligaties en dergelijke.

DELA mag de garantierente, de kosten en de voorwaarden van de spaarvezekering veranderen. Dat doen ze volgens eigen zeggen alleen als het echt nodig is via een ledenbesluit in de Algemene Vergadering.

Belasting

Je inleg valt in box 3 en telt dus mee voor de bepaling van je eventueel verschuldigde vermogensbelasting.

Op de pagina Vermogensbelasting berekenen kun je eenvoudig bepalen hoeveel vermogensbelasting je verschuldigd bent.

DELA spaarverzekering kind

Je kunt bij het openen van een spaarverzekering kiezen op wiens naam je het zet. Maak je je kind eigenaar of beheer je het zelf? Als je kind eigenaar is, dan beheert die de spaarverzekering vanaf zijn of haar 18e. Je kunt dan op de spaarverzekering schenken met een jaarlijkse vrijstelling tot ruim €5.000. Als je het op je eigen naam zet, houd je meer invloed op waar het geld door je kind aan uitgegeven wordt. Je loopt dan wel de jaarlijkse schenkvrijstelling tijdens de looptijd mis.

DELA spaarverzekering kleinkind

Als grootouder kun je een spaarverzekering op eigen naam beheren of op naam van je kleinkind. Bij de laatste komt de spaarverzekering tot de 18e verjaardag van je kleinkind op naam van de ouders te staan. Het bedrag dat je als grootouder overmaakt, telt de belasting op bij het vermogen van de ouders via box 3. Let daarbij op: dit extra vermogen kan voor de ouders consequenties hebben voor toeslagen, zoals huur- of zorgtoeslag.

DELA spaarverzekering ervaringen

Ik heb onlangs een DELA spaarverzekering afgesloten als alternatief voor een deposito van me dat afliep.

Na het klikken op de oranje button om een spaarverzekering aan te vragen kwam ik op een pagina waar kopje 1 “Voor wie wil je de spaarverzekering aanvragen?” al licht van kleur was, alsof ik die niet meer in hoefde te vullen:

dela spaarverzekering aanvragen

Kopje 1 moest ik toch aanklikken en invullen.

Daarna moest ik nog een paar gegevens invoeren onder kopje 2 “Hoe wil je geld inleggen in voor hoe lang?”.

De verdere afhandeling verliep soepel bij mij.

Heb jij ervaringen met de spaarverzekering van DELA? Zo ja, hoe zijn die?

Wil jij, net als ruim 13.000 anderen, een e-mail ontvangen zodra er een nieuwe post verschijnt en het FOB huishoudboekje 2022 kado?Gelieve een geldig e-mailadres in te voeren
Dat adres is al in gebruik
The security code entered was incorrect
Check je mail inbox (of spambox) om je inschrijving te bevestigen. Geen mail ontvangen? Mogelijk heb je een typefout gemaakt; voer je mailadres nogmaals in.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   zijn affiliate links. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.

31 Reacties

  1. Wij hebben elkaar als 2de verzekeringsnemer opstaan zo krijgt de ander het bedrag wat er op dat moment opstaat en 10% extra.

    Ook sparen we via deze weg voor een verbouwing, laat me 150 euro betalen. Dan nog heb ik meer rente dan op de bank.

  2. Wat mij tegenstaat aan de Dela spaarverzekering is eigenlijk vooral de naam.
    Spaar veronderstelt veilig, verzekering ook.

    Als ik het goed begrijp, is dit product feitelijk een niet verhandelbare bedrijfsobligatie. Hoeveel mensen zouden het dan nog aanschaffen met die naam tegen de huidige voorwaarden?

  3. Zeker interessant voor de mensen die nu bedenken dat het beleggen misschien toch wat te spannend voor ze is (zo gedurende de volatiliteit door de Corona crisis). 2% op een spaarrekening is helemaal zo slecht nog niet, zeker niet in deze tijden.

Schrijf een reactie